Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ..ΝΑΧΟΥΜΕ ΑΠΛΟΝ ΛΟΓΙΣΜΟ







Τελικα έχουμε την τάση να αναλύουμε τα πάντα Παίζουμε ξανά και ξανά στο μυαλό μας την ίδια ταινία. Το Γιατί αγνωστο . Κι ομως ξερουμε ότι οσες φορες κι αν το κανουμε θα φτάσουμε στα ίδια συμπεράσματα.

Ενας φιλος, απο κακη συγκυρια μπερδευτηκε με την Δικαιοσυνη χωρις να φταιει. Εφτασε στο σημειο να προφυλακισθει. Ειδε κι επαθε να τη γλυτωσει. Την γλυτωσε, αλλα δεν μπορεσε να το χωνεψει.







Προσπαθησε να εξιδανικευσει τα κίνητρα αυτης της υποθεσης .Πασχισε  να ερμηνεύσει και να νοηματοδοτήσει καταστάσεις και συμπεριφορές. Να προβλέψει την έκβαση μελλοντικών γεγονότων, για να ειναι προετοιμασμένος. Να ειναι προετοιμασμένος για τα πάντα. 

Γιατί η ζωή γι αυτον υπηρξε γεματη  εκπλήξεις. Και δεν αντέχουμε τις εκπλήξεις. Δεν αντεχε να μην έχει τον έλεγχο.

Ειχε την ψευδαίσθηση ότι  ηλεγχε τα πάντα, θωρακίζοντας τον εαυτό του από τον πιθανους πόνους. Κατεληξε να εξαντλειται σε ατέρμονες εσωτερικούς διαλόγους . 







Αποτέλεσμα όσο πιο πολύ ανελυε, τόσο πιο πολύ εχανε τον έλεγχο της σκέψης του. Κατεληξε με γαστρεντερικα προβληματα.

Οταν κολλας καπου , σ ενα προβλημα, είναι σαν να κανεις στατικο  ποδήλατο. 

Δεν πας πουθενά.

Σκεφθειτε λιγο, τον περισσότερο χρόνο σας τον περνάτε μέσα στο κεφάλι σας. Γιατι να μην φροντίσετε να είναι ένας όμορφος τόπος. Σταματήστε να σκέφτεστε. 

Συνειδητοποιήστε επι τελους ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα. Για να το καταφερετε πρέπει να έχετε δει όλα  τα πιθανά σενάρια εκ των προτέρων, πράγμα αδύνατον.

Δεν υπάρχουν αρνητικά ή θετικά συναισθήματα αλλά αρνητικές ή θετικές ερμηνείες που δίνουμε σ αυτά. 


Δεν βοηθα αν σκέφτεστε μερα νυχτα το πρόβλημά σας. Αποφασίστε κι αλλαξτε καναλι


Μην ξοδευετε χρόνο σας στην ανάλυση. Μπορεί να αρχίσετε να πιστεύετε αυτά που σκέφτεστε, όχι γιατί είναι αλήθεια αλλά επειδή δεν θέλετε να πάει χαμένη τόση ενέργεια που σπαταλήσατε.

Μην κάνετε σενάρια. Ρωτήστε τον εαυτό σας Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί Μ αυτό τον τρόπο έχετε να αντιμετωπίσετε ένα συγκεκριμένο φόβο, όχι κάτι αόριστο που γέννησε το μυαλό σας.

Επικεντρωθείτε στη λύση, όχι στο πρόβλημα. Αναρωτηθείτε Μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό Αν η απάντηση είναι ναι, μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό, τότε σταματήστε να σκέφτεστε το πρόβλημα και επικεντρωθείτε στο τι μπορείτε να κάνετε για να το λύσετε. 

Αν πάλι η απάντηση είναι όχι, δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό, τότε σταματήστε να σκέφτεστε το πρόβλημα αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. 

Τελικα ολα ειναι ζητημα πιστης κι απλου λογισμου.

Χαιρετε.