Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ .

 



Στην Έβδομη σφραγίδα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν  ο πρωταγωνιστής ιππότης Αντώνιος Μπλοκ προκαλεί τον Θάνατο που έρχεται να τον πάρει  να παίξει μαζί του μια παρτίδα σκάκι. 

Κάποια στιγμή μπαίνει σε μια εκκλησία να εξομολογηθεί και αφηγείται στον ιερέα που βρίσκεται πίσω από παραπέτασμα, κατά την πρακτική της δυτικής εκκλησίας, τις μέχρι τώρα εμπειρίες του και τις κινήσεις που σχεδιάζει να κάνει στο μέλλον. 

Όταν τελειώνει την εξομολόγηση, το παραπέτασμα ανοίγει, και αποκαλύπτεται ότι αυτός που τον άκουγε ήταν ο ίδιος ο Θάνατος  ο αντίπαλός του στο παιχνίδι.

Ανέκαθεν υπήρχαν χώροι της ανθρώπινης ζωής που καλύπτονταν ακόμη και θεσμικά ώστε να διασφαλίζουν το απόρρητο, την ιδιωτικότητα, την προστασία από ανεπιθύμητους ακροατές. 

Η ιατρική εργασία και το Μυστήριο της Εξομολόγησης είναι τα δυο πιο γνωστά παραδείγματα. Ακόμη και από καθαρά κοινωνική σκοπιά όμως, το να κρυφακούει κανείς τις συνομιλίες άλλων ήταν μέχρι πριν από την εισβολή της κινητής τηλεφωνίας, κακή κοινωνική συμπεριφορά, την οποία απέφευγαν οι καθώς πρέπει άνθρωποι. 

Στην εποχή μας, με την ισοπέδωση πολλών άλλων κοινωνικών συμπεριφορών, έχουμε πάει στο άλλο άκρο: οι τηλεφωνικές μας συνομιλίες γίνονται συχνά, μεγαλόφωνα και επιτηδευμένα, μέσα σε χώρους πολυσύχναστους χωρίς να σκεφτόμαστε ποιος ακούει και τι.

Η κατασκοπεία είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Επίκεντρο και στόχος της είναι η συλλογή πληροφοριών που μπορεί να έχουν στρατηγική σημασία απέναντι σε κάποιον αντίπαλο, αρχικά στρατιωτικό ή πολιτικό, που όμως σιγά-σιγά γενικεύθηκε και σε κάθε χώρο όπου υπάρχει κάποιου είδους ανταγωνισμός. 

Έτσι ακούμε για κατασκοπία βιομηχανική, επιστημονική, μεταξύ ποδοσφαιρικών ομάδων εν όψει αναμετρήσεων μεταξύ τους κτλ. Στην εποχή μας η 'πληροφορία' έχει αναχθεί σε είδωλο, η λατρεία του οποίου δεν φαίνεται να γνωρίζει όρια, ενώ η δίψα γι' αυτήν είναι μονίμως ακόρεστη. 

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες δεν θέλει πολύ για να θεοποιηθεί η δυνατότητα της συνεχούς πληροφόρησης για όλα και για όλους. 

Ας τα μαθαίνουμε όλα, κάτι μπορεί να μας φανεί κάποτε χρήσιμοφαίνεται να είναι η αρχή που διέπει όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Με το πνεύμα αυτό μπορούμε να εννοήσουμε όλη αυτή την, υστερική θα έλεγε κανείς, προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας

Δεν πρόκειται απλώς για καταναλωτική μανία, αλλά κάνει και τη ζωή των κάθε είδους ωτακουστών, θεσμικών και αθέσμων, πολύ πιο εύκολη. 

Οι ασύρματες επικοινωνίες υποκλέπτονται πολύ πιο εύκολα από τις καλωδιακές που χρειάζονται φυσική παρέμβαση στο δίκτυο

Από την άλλη μεριά, η κάθε κίνηση του ποντικιού μας στον υπολογιστή, το κάθε κλικ στο Διαδίκτυο καταγράφεται ως προτίμηση, άρα ενδιαφέρον από μέρους μας, και προστίθεται στα χαρακτηριστικά που απαρτίζουν το προφίλ μας.



Οι τηλεοπτικές μας επιλογές μέσω του ψηφιακού σήματος δεν μας δίνουν απλώς καθαρότερη εικόνα αυτό είναι το εμπορικό δόλωμα, αλλά λειτουργούν αμφίδρομα καταγράφοντας τις προτιμήσεις μας, άρα και το τι θέλουμε να βλέπουμε (φανερά ή κρυφά). 

Ουδέν κρυπτόν, τα πάντα είναι πλέον γυμνά και τετραχηλισμένα.Δεν ξέραμε ότι συμβαίνουν οι παρακολουθήσεις; Ιδιαίτερα οι μεγάλοι το ξέρουν πολύ καλά. Τότε, τι είναι αυτό που ενοχλεί; 

Ίσως όχι τόσο το ότι 'οι άλλοι' ξέρουν τόσα πολλά για μας, όσο το ότι δεν ξέρουμε εμείς ακόμη περισσότερα για εκείνους. Κι ακόμη, ίσως το ότι γίνεται ευρέως γνωστό το γεγονός της αμοιβαίας παρακολούθησης που το κρατούσαμε ως επτασφράγιστο μυστικό.



Αποτέλεσμα εικόνας για κατασκοπευτικου¨δορυφορου απο την ...Τουρκια




Το φαινόμενο των υποκλοπών έχει και μεταφυσικές προεκτάσεις.  

Η ιδέα ότι Κάποιος ξέρει τα πάντα για μας, ακόμη και τις σκέψεις που δεν τολμούμε να εξωτερικεύσουμε και τις ανομολόγητες επιθυμίες που τριγυρνούν στο μυαλό μας, δεν είναι καθόλου ευχάριστη, μας κάνει να νιώθουμε άβολα, την θεωρούμε περιορισμό της ελευθερίας μας. 

Επειδή ακριβώς δεν μας βολεύει, συχνά την αρνούμαστε ή την απωθούμε ή την απορρίπτουμε. Και ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι η ιδέα αυτή έχει πάψει να είναι απλώς θεωρητική διδασκαλία και έχει γίνει πλέον χειροπιαστή πραγματικότητα. 

Και αυτός ο κάποιος είναι  άνθρωποι σαν κι εμάς, με δικά τους κίνητρα, επιδιώξεις, συμφέροντα, που βέβαια δεν συμπίπτουν καθόλου με τα δικά μας. Το παγκόσμιο παιχνίδι παίζεται με σημαδεμένη   τράπουλα.

Η συνειδητοποίηση ότι κάποιοι μπορούν τόσο εύκολα να μας παρακολουθούν μας οδηγεί στο να ξανασκεφθούμε την έννοια της παγγνωσίας

αν αυτό είναι δυνατό για τους ανθρώπους, τότε τι γίνεται με τον Θεό; Αντίθετα βέβαια με ό,τι συμβαίνει στα ανθρώπινα πράγματα, η γνώση εκ μέρους του Θεού των μυστικών μας δεν ενέχει τον φόβο της παρερμηνείας, ούτε οδηγεί σε προληπτικά χτυπήματα από μέρους του, όσο διεστραμμένα κι αν λογιζόμαστε 

(αλλιώς δεν θα γλίτωνε κανένας). 

Η παγγνωσία του Θεού δεν είναι αναγκαστικά δεσμευτική αλλά προειδοποιητική. 

Κατά πολύ αδρή αναλογία, όπως στα ανθρώπινα γινόμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ξέρουμε ότι άλλοι μας ακούν και μας βλέπουν, έτσι και η αίσθηση της παρουσίας του Θεού μας κάνει πιο προσεκτικούς στο τι θέλουμε, τι σχεδιάζουμε, πώς ενεργούμε απέναντι στους άλλους. Αποδεχόμενοι το γεγονός αυτό, ρυθμίζουμε τη δική μας συμπεριφορά ανάλογα, ώστε να μη ξεφεύγουμε από τα όρια.

Και τελικά, το να είναι κανείς ανοιχτό βιβλίο, να μην έχει να κρύψει τίποτε από τους άλλους και από τον Θεό, είναι γνώρισμα μόνο των τελείων, δηλαδή των αγίων..








Αντώνης Παπαγιάννης

http://antonispapagiannis.blogspot.gr/


Τρίτη 19 Απριλίου 2022

ONCE UPON A TIME

 















A small boy named Hameed lived in Keswick Ont. . None of his classmates liked him because of his stupidity especially his teacher who was always yelling at him 


You are driving me crazy Hameed One day Hameed s mother came into school to check on how he was doing The teacher told his mother honestly that her son is simply a disaster getting very low marks and even she had never seen such a dumb boy in her entire teaching career 

The mother was shocked at the feedback and withdrew her son from the school even moved to Scarborough...  


25 years later the teacher was diagnosed with an incurable cardio disease 

All the doctors strongly advised her to have an open heart operation which only one surgeon could perform 

Left with no other options the teacher decided to have the operation which was successful When she opened her eyes after the surgery she saw a handsome doctor smiling down at her She wanted to thank him but could not talk Her face started to turn blue she raised her hand trying to tell him something but eventually died 

The doctor was shocked and was trying to work out what went wrong when he turned around he saw our friend Hameed working as a cleaner in the clinic who had unplugged the oxygen equipment to connect his Hoover Vacum clener  . 



If you were thinking that Hameed became a doctor its because you have been watching too many movies or have been reading too many motivational books.







Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ..ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ

 





Οι σπάνιες γαίες,  είναι 17 στοιχεία στα οποία βασίζεται ο σύγχρονος πολιτισμός μας, αλλά και η προσπάθειά μας να περάσουμε στις πράσινες τεχνολογίες.

 

Ισως δεν εχει νοημα να τα αναφερουμε μια και θα τα ξεχασετε σχεδον αμεσως.  

 

Σκάνδιο - Sc (21):

 

Απαραίτητο στην κατασκευή  τηλεοράσεων και λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης.

 

Ύττριο - Y (39):

 

Πολύ σημαντικό στην ιατρική, χρησιμοιείται στα φάρμακα κατά του καρκίνου, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και στα χειρουργικά εργαλεία. Επίσης χρησιμοποιείται στους υπεραγωγούς και τα λέιζερ. 

 

Λανθάνιο - La (57):

 

Φωτογραφικοί φακοί, γυαλιά μυωπίας και γυαλιά απορρόφησης υπεριωδών ακτινών.

 

Σέριο - Ce (58): 

 

Καταλύτες αυτοκινήτων.

 

Πρασεοδύμιο - Pr (59):

 

Μαγνήτες και ενδυνάμωση μετάλλων. 

 

Νεοδύμιο - Nd (60):

 

Ακουστικά και μεγάφωνα μουσικής, μικρόφωνα, δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, στρατιωτική βιομηχανία. Και, κυρίως, πράσινη τεχνολογία. κάθε υβριδικό αυτοκίνητο χρειάζεται μπόλικο Νεοδύμιο για τη μπαταρία του, όπως και οι ανεμογεννήτριες. 

 

Προμήθειο - Pm (61): 

 

Βηματοδότες και ρολόγια.   

 

Σαμάρειο - Sm (62):

 

Μαγνήτες, ραδιοθεραπείες για τον καρκίνο και πυρηνικοί αντιδραστήρες.  

 

Ευρώπειο - Eu (63):

 

Έγχρωμες οθόνες και λαμπτήρες

 

Γαδολίνιο - Gd (64):

 

Απαραίτητο για την προστασία των πυρηνικών αντιδραστήρων, τις ραδιοθεραπείες για τον καρκίνο, αλλά και τις ακτινογραφίες.  

 

Τέρβιο - Tb (65):

 

Τα ίδια με το Ευρώπειο, αλλά πολύ πιο εύχρηστο. 

 

Δυσπόζιο - Dy (66): 

 

Αποθήκευση δεδομένων, πυρηνικοί αντιδρατήρες, υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.  

 

Χόλμιο - Ho (67):

 

Πυρηνικοί αντιδραστήρες και φούρνοι μικροκυμμάτων. concentrators. 

 

Έρβιο - Er (68): 

 

Οπτικές ίνες και λέιζερ. 

 

Θούλιο - Tm (69):

 

Λέιζερ.*

 

Υττέρβιο - Yb (70): 

Θεραπείες για τον καρκίνο, ανοξείδωτο ατσάλι, συσκευές πρόβλεψης σεισμικής δραστηριότητας. 

 

Λουτέσιο - Lu (71):

 

Θεραπείες για τον καρκίνο, διύλιση πετρελαίου

 



 

Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα πιο κακά νέα είναι ότι το 90% της εξόρυξης των λανθανιδών  γίνεται στην Κίνα. Και πιο συγκεκριμένα στην Εσωτερική Μογγολία, στο Bayan Obo, όπου υπάρχει συγκέντρωση 48 εκατομμυρίων τόνων τέτοιων μετάλλων, από τα οποία ως τώρα έχει εξορυχθεί μόλις το 35% από το 1957.

Συνολικά στην Κίνα βρίσκονται 55 εκατομμύρια τόνοι σπανίων μετάλλων, που είναι χοντρικά το 40% των παγκοσμίων αποθεμάτων, αλλά έχουν ένα βασικο πλεονέκτημα:

 

Οι Κινέζοι τα δικά τους τα έχουν βρει και δεν έχουν και κανένα θέμα να τα βγάζουν, με όποιο κόστος για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που εργάζονται στις εξορύξεις. Και το κόστος είναι τεράστιο.

 

 Η Κίνα κρατάει το μεγαλύτερο μέρος για τον εαυτό της και αυτό τη βοηθά να παραμένει πρωτοπόρος στη σύγχρονη τεχνολογία, πλημμυρίζοντας τον πλανήτη με φτηνά κινητά, οθόνες και άλλα προϊόντα τεχνολογίας.

Το 2019, ο Κινέζος Πρόεδρος Τζινπίνγκ είχε πει για τις σπάνιες γαίες ότι είναι ένας άσος στα χέρια της Κίνας και απείλησε ευθέως τις ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους τον απειλούσαν με οικονομικό αποκλεισμό, ότι χωρίς αυτές θα γονατίσει η οικονομία τους.

Ψήγματα Σέριου και Νεοδύμιου κάνουν τις τηλεοπτικές μας οθόνες αυτό που είναι, τις μπαταρίες μας να κρατάνε περισσότερο και τους μαγνήτες να τραβάνε τα μέταλλα. 

 




 

Στην Ελλάδα έχουν εντοπισθεί σπάνιες γαίες και δεν είναι απίθανο να πρόκειται για αξιοποιήσιμα κοιτάσματα. Επίσης, τα κοιτάσματα βωξιτών και λατεριτών της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος, περιέχουν ποσότητες σπάνιων γαιών. Οι εμφανίσεις πιθανών κοιτασμάτων υπάρχουν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ερευνηθεί συστηματικά και δεν υπάρχει κανένα πλάνο για τις παραγωγικές τους δυνατότητες.

 

Αν η Κινα νευριασει και σταματησει την εξαγωγη των σπανιων αυτων προϊοντων το ουκρανικο θα φανταζει απλο κρυολογημα. Χαιρετε





 

Πηγη 
https://www.cnn.gr/focus/story/308892/pos-mporei-i-kina-na-gyrisei-olon-ton-kosmo-20-xronia-piso-me-mia-apli-kinisi?