Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ








Εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνη και βιταμίνες. Το καστανο αποτελεί μια πλήρη και ισορροπημένη τροφή που  προσφέρει αίσθημα  κορεσμού. 

Περιέχει υψηλη δόση βιταμίνης C. Πέντε ή έξι κάστανα,  δινουν το 20% της ποσότητας που χρειαζόμαστε μέσα στην ημερα. 

Είναι μοναδικα σε βιταμίνη C, την οποία χρειάζεται ανοσο μας, μέσα στον χειμώνα. 

 100 γρ. κάστανων δινουν: 213 Kcal, ενέργεια 45.5 gr υδατάνθρακες 2.4 gr πρωτεΐνη 2.3 gr λίπος 95 mg, ω-3 798 mg, ω-4 8.1 gr διαιτητικές ίνες: 0 mg χοληστερόλη 

Τα κάστανα δέν εχουν χοληστερόλη; ενω είναι εξαιρετική πηγή μονο ακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και την αύξηση της καλής (HDL).  

Αυτό τα κάνει ιδανικά για όσους προσέχουν την χοληστερίνη .  

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μαζί με τα ωμέγα-3, την υψηλή δόση καλίου 518 mcg στα 100 γραμμάρια και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κάστανο, μπορούν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση, να βοηθήσουν στην προστασία των αρτηριών και να εμποδίσουν τις καρδιοπάθειες.  

Τα κάστανα κατέχουν άλλη μια κορυφή ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς. Μαζί με τα καρύδια  είναι πηγη αντιοξειδωτικων. 

Αυτό οφείλεται στην μεγάλη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Στην βιταμίνη Ε, η οποία είναι επίσης αντιοξειδωτική. Στις πολυφαινόλες γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Και τέλος στον χαλκό, το μαγγάνιο και το σελήνιο που περιέχουν 







Πολύτιμη τροφή για τις γυναίκες ο  οργανισμός των οποιων, με την περίοδο, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση,  έχει ιδιαίτερες αναγκες σε ορισμένα συστατικά. Πολλά από αυτά μπορούμε να τα βρούμε στο κάστανο. 

Για παράδειγμα  ασβέστιο, στο κάστανο υπάρχει σε καλή δόση. Επίσης στο κάστανο θα βρούμε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στις κράμπες της περιόδου και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το ίδιο ισχύει και για τις βιταμίνες Β1 και Β2 αλλά και το φυλλικό οξύ. Ιδιαίτερα το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, συνδράμει καθοριστικά στην σύνθεση του RNA και αντιγραφή του DNA, στην περίοδο της εγκυμοσύνης. 

Επιπλέον οφέλη για όλους Πλούσιο σε πρωτεΐνες και μάλιστα πολύ καλά απορροφήσιμες; κάστανο και αυγά περιέχουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνες. 

Επίσης  καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών για  καλή λειτουργία του εντέρου και δυσκοιλιότητα. Ιδανικα  για όσους αποφασισαν σωστη διατροφη. 

Δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλωθούν από όσους πάσχουν από δυσανεξία σ αυτην και κοιλιοκάκη. 

Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη,  είναι μια τροφή που όταν χρησιμοποιείται με μέτρο μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από διαβήτη ΙΙ. 

Όσοι αγαπάτε τα κάστανα μπορείτε να τρωτε καθημερινα αρκει να μην υπερβαλλετε  . Με μέτρο και οχι πολύ αργά το βράδυ.  

Σε σχέση παντως με άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα είναι θερμιδικά πολύ φτωχότερα. 

100 γρ. καρύδια έχουν 646 θερμίδες και τα 100γρ. φιστίκια 595 θερμίδες μαζί με 50g λιπαρά 

Αντίθετα 100 γρ.5-10 κάστανα, περιέχουν 213 θερμίδες και ελάχιστα λιπαρά. 

Επομένως δεν χρειάζεται να τα  αποκλείσετε από την διατροφή σας. Μπορούμε να έχουμε ψητά κάστανα στο σπίτι μας  Τα χαραζουμε ελαφρά  με ένα μαχαιράκι και τα βάζουμε σ ενα ταψακι και στο ρομποτ μας για 15 λεπτα στους 200 βαθμους. Εγω ετσι τα κανω ολο αυτον τον καιρο που τα βρισκω στην κεντρικη αγορα απο Νοεμβριο εως Μαιο. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου