Τι είναι το κιτρικό οξύ


Βρίσκεται σε φυσικη μορφη στα εσπεριδοειδή, αλλά μπορεί, να παρασκευαστεί σε μορφή σκόνης. Μοιάζει με αλάτι, και αποκαλείται και ξινό αλάτι.

Το βλέπετε  να αναγράφεται στην ετικέτα συστατικών πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς είναι ένα συντηρητικό που προστίθεται σε ξινές καραμέλες, ποτά και  σνακ, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους ενώ παράλληλα προσδίδει οξύτητα και γεύση.


Το κιτρικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι για να ενισχύσει τη γεύση ενός πιάτου ή  ψητού, ενώ εξισορροπεί την οξύτητα. Κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης, και είναι εύκολο να πασπαλίσετε μια μικρή ποσότητα σε ένα πιάτο. 

Το κιτρικό οξύ μπορεί να προστεθεί στην αγαπημένη σας συνταγή  με λεμόνι, όπως ζυμαρικά με λεμόνι

Είναι εξαιρετική προσθήκη  σε ντοματόσουπα, σαλτες τσιλι και πολλά άλλα. 

Θα προσθέσει ώθηση οξύτητας σε οποιοδήποτε πιάτο καθιστώντας το  εξαιρετική αντικατάσταση ξιδιού ή του χυμού λεμονιού.

Μπορεί να ανακατευτεί σε πηγμένο λεμόνι. 

Μπορείτε, επίσης, να ενσωματώσετε το κιτρικό οξύ σε  μια ζύμη ,  θα προκαλέσει χημική αντίδραση και  περαιτέρω διόγκωση.