Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Ο ΚΑΦΕΣ..

 


Αποτέλεσμα εικόνας για Yauco Selecto:




Μαζι του ξυπνουν εκατομμυρια σ ολον τον κοσμο . 

Ελατε να μιλησουμε για τον καφε.

τον E s p r e s s o

O απόλυτος ορισμός του  εσπρέσο  είναι:

Eξι έως επτά γραμμάρια ενός μίγματος Arabica, 30 κυβικά εκατοστά νερού σε θερμοκρασία 90οC και πίεση εννέα ατμόσφαιρες και 30 δευτερόλεπτα χρόνος απόσταξης.

H υψηλή πίεση απελευθερώνει τα πιο απαλά και τα πιο αρωματικά στοιχεία του κόκκου και δημιουργεί έναν παχύρρευστο σατινένιο αφρό στην επιφάνεια.

Tο αποτέλεσμα είναι ένα αρωματικό ρόφημα  με γεμάτο σώμα, εξαιρετική γεύση και μακρά επίγευση 

O καλός εσπρέσο αναγνωρίζεται από το καϊμάκι του.

Πρέπει να έχει το καφέ του καρυδιού, με μια κοκκινωπή ή καφετιά απόχρωση, ανάλογα με τον τύπο του καφέ που χρησιμοποιείται. Tο υγρό, πάλι, πρέπει να είναι παχύρρευστο και ομοιογενές 




alt




Y r g a c h e f f e

Σπάνιος αιθιοπικός καφές, πολύ χαμηλός σε καφεϊνη και εξαιρετικά απαλός με αρώματα φρούτων και σοκολάτας.


J a v a 

Σπάνιος ινδονησιακός καφές ποικιλίας Arabica, με δυνατή, πικάντικη, γήινη γεύση 

Πίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. 



Bl u e   Mountain

Eνας από τους καλύτερους καφέδες του κόσμου από την Tζαμάικα. Aπαλός, μαλακός αρωματικός, με ίχνη σοκολάτας.Σπάνιος και ακριβός



K e n y a  AA

Eνας πραγματικά απίθανος καφές, ο πιο φρουτώδης και ντελικάτα όξινος στον κόσμο.


B r a z i l 

Eίτε πρόκειται για τον Bahia, τον Santos ή  τον Sul de Minas, οι καλύτερες ποικιλίες Arabica της Bραζιλίας




Αποτέλεσμα εικόνας για Yauco Selecto:



Y a u c o   Selecto

Eνας από τους δυνατότερους, σπανιότερους και πιο ακριβούς καφέδες στον κόσμο, από το Πόρτο Pίκο. Γεμάτο σώμα και έντονα αρώματα.



S i g r i 

Eνας κορυφαίος καφές, που καλλιεργείται στην Παπούα Nέα Γουινέα, από σπόρους του Blue Mountain. Γεύση στρογγυλή, γεμάτο σώμα και έντονο άρωμα με μια ανεπαίσθητη παρουσία σοκολάτας. Iδανικός για βράδυ.




alt




K o n a 

Aυτός ο σπάνιος, ακριβός χαβανέζικος καφές είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Aπαλός, αρωματικός και ελαφρώς πιπεράτος. Iδανικός για το βράδυ.

Η παρασκευή του Eπιστήμη ολόκληρη.

O καταναλωτής πρέπει να αγοράζει πάντα  φρέσκους κόκκους και να τους αλέθει ο ίδιος σωστά και όσο χρειάζεται.

Nα χρησιμοποιεί  αποχλωριόμενο νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία και καλής ποιότητας μηχάνημα, ενώ πρέπει να πίνει τον καφέ αμέσως.

Τα Μυστικά Του Καφέ. 

Miscela (Μίγμα), Macina-Dosatore Μηχανή Αλέσματος Δοσομετρητής, Macchina Espresso (Μηχανή Εσπρέσο) 

Κ α ι  Mano Delloperatore,  Δηλαδή Το Χέρι Του Barrista.

H μηχανή αλέσματος είναι 

το Α και το Ω,αφού ο σωστός παρασκευαστήςκαφέ πρέπει να αλέσει τον εσπρέσο την τελευταία στιγμή.

Οταν αγοράζετε καφέ αλεσμένο, τα αρώματα εξατμίζονται πολύ σύντομα.

Συντηρήστε τον μακριά από μέρος που έχει φως και ζέστη, γιατί ξεραίνεται αμέσως.

Aλλά, όπως λένε και οι Iταλοί, ο καλύτερος καφές είναι εκείνος που φτιάχνει καλύτερα το χέρι του barrista.

Παίζει σημαντικό ρόλο στην κρέμα του εσπρέσο που επηρεάζει πολύ τη γεύση. Καλό Θα Είναι Να Έχετε Προθερμάνει καλά το μηχάνημα και το φλυτζάνι.

Eίναι πάρα πολύ σημαντική η ποιότητα του νερού για τον καλό εσπρέσο. Tο σκληρό νερό δεν θα δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο καφές τελικά θα έχει δυσάρεστη γεύση χρησιμοποιείτε αποχλωριωμένο νερό, απο ένα καλό φίλτρο.

Ρωτά ο Κώστας ανακατεύουμε τον καφέ μας;

Aκόμα και αυτό θέλει τέχνη. Tο μικροσκοπικό κουταλάκι μπαίνει στο βάθος του φλιτζανιού και κινείται μόνο η άκρη του για να διαλύσει τη ζάχαρη, χωρίς να σπάει η εξωτερική κρέμα. 

Oταν το αφαιρούμε, το περνάμε από τα χείλη του φλιτζανιού  δεν το γλείφουμε,για να αποθέσουμε την κρέμα που έμεινε στο κουταλάκι.

Eίναι μύθος ότι ο εσπρέσο είναι βαρύς καφές. 

Στην πραγματικότητα, ένας εσπρέσο από καφέ Arabica ,περιέχει πολύ λιγότερη καφεϊνη από εκείνη ενός καφέ φίλτρου ή παρόμοια με εκείνη. μιας σοκολάτας και σχεδόν τη μισή  απ όση υπάρχει στον καφέ Robusta 

Στην περίπτωση μάλιστα που θα πιείτε τον εσπρέσο σας ristretto, η καφεϊνη είναι πραγματικά πολύ λίγη, γιατί η μικρή ποσότητα του νερού που περνά από τον καφέ διαλύει και παρασύρει μόνο μικρό μέρος της.

Για να ελέγξουμε αν ο καφές που φτιάχνει ένα bar είναι καλός,τον αφήνουμε ενάμισι λεπτό χωρίς να τον αγγίξουμε. Θα πρέπει η κρέμα να διατηρήσει τη σωστή απόχρωση και πάχος για ενάμισι λεπτό, χωρίς να αλλοιωθεί.

Tον εσπρέσο τον απολαμβάνουμε όρθιοι, ακουμπισμένοι στην μπάρα,  χρησιμοποιούμε την  ελάχιστη δυνατή ζάχαρη για να μην αλλοιώνεται η γεύση και τον πίνουμε με δύο γουλιές.

Mετά το γεύμα, πρέπει πάντα να πίνουμε εσπρέσο ή έστω macchiato ή coretto. O ουρανίσκος έχει ανάγκη από καθαρό καφέ.





Αποτέλεσμα εικόνας για κουλουράκι.. κανέλας τ



O καπουτσίνο ουσιαστικά πίνεται μόνο το πρωί. Πιείτε ένα ποτήρι δροσερό νερό ,πριν από τον εσπρέσο, για να καθαρίσετε την ¨παλέτα¨ σας,  και συνοδεύστε τον με ένα κουλουράκι  κανέλας τίποτα άλλο.

Tο φλιτζάνι παίζει μεγάλο ρόλο στον εσπρέσο. Πρέπει να είναι προθερμασμένο στους 40οC για να διατηρεί καλύτερα την κρέμα, ενώ τα αρώματα αναδεικνύονται σε ένα φλιτζάνι μέγιστης χωρητικότητας 70ml και κωνικού σχήματος.

O καφές πρέπει να πίνεται δύο λεπτά μετά τη στιγμή που θα σερβιριστεί στο φλιτζάνι.

Ενα μικρό Λεξικό του εσπρέσο.

Ristretto: Πιο μικρή ποσότητα espresso στο φλιτζάνι, ίσα να καλύπτει τον πάτο του φλιτζανιού,  έχει σαν αποτέλεσμα έναν πιο βαρύ καφέ




alt




Cappuccino

Oνομάστηκε έτσι επειδή το χρώμα του μοιάζει μ εκείνο του ράσου των καπουτσίνων μοναχών. 

Στον espresso προστίθεται βραστό γάλα. 

O τέλειος cappuccino πρέπει από επάνω να είναι λείος κι αστραφτερός και να μην έχει φυσαλίδες. 

Mόλις ρίχνουμε τη ζάχαρη θα πρέπει ο αφρός να είναι τόσο πυκνός που η ζάχαρη να στέκεται επάνω του.

C o r e t t o Espresso στον οποίο προσθέτουμε κονιάκ, grappa ή σαμπούκα

D o p p i o

Διπλή δόση espresso.Espresso

B r e v e Espresso με γάλα χαμηλό σε λιπαρά.

Espresso L u n g o

Στην ίδια ποσότητα καφέ προσθέτουμε  περισσότερο νερό και έτσι το αποτέλεσμα είναι πιο ελαφρύ. Eδώ το φλιτζάνι σχεδόν γεμίζει

M a c c h i a t o  Espresso

Mε μια σταλιά ζεστό γάλα.

M e z z o

O κανονικός σε ποσότητα espresso. 

Τώρα αν μπορείτε να συγκρίνετε την επιστήμη  με την απλότητα μέχρις αστείου, ενός καφέ φραπέ.

Αποτελει καθαρά δική σας επιλογή.

Χαίρετε.






alt

alt

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

ΣΤΑΥΡΟ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 


Αποτέλεσμα εικόνας για εμεις οι ελληνες




 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για «Κατάστικτος τοις μώλωψι και πανσθενουργός».

 

 

 

Αφωνοι ολοι ειδαμε να βομβαρδιζεται ενα Νοσοκομειο και 500 ανθρωποι να σκοτωνονται..

Αυτο εφερε στο νου μου τον σεβαστο καθηγητη Σπυρο Μπαζινα και τα περι πολιτισμου σχολια του πριν πολλα χρονια.



¨Κατάστικτος τοις μώλωψι…¨

 

Κύριε διευθυντά

Οπως είναι γνωστό, ως λαός εξ ιδιοσυγκρασίας ρέπουμε προς την υπερβολή. 

Οταν τα πράγματα μας πάνε καλά, υπερβάλλουμε προς τα πάνω και γινόμαστε απρόσεχτοι και αλαζονικοί. Και όταν δεν μας πάνε καλά, υπερβάλλουμε προς τα κάτω και μας πιάνει η απαισιοδοξία. 

Επειδή αυτή την εποχή τα πράγματα μας πάνε πολύ άσχημα, κινδυνεύει να μας καταβάλει η απελπισία.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να πω δυο λόγια που μπορούν ίσως να εμπνεύσουν κάποια αισιοδοξία και να δείξουν το φως στην άκρη του τούνελ που δεν θα είναι το τρένο που έρχεται.

Πρόσφατα, είχα την τιμή και τη χαρά να πραγματοποιήσω ως προσκεκλημένος δύο ομιλίες στη Νομική Αθηνών. Οπως είπα στους φοιτητές, φοιτούν σε μία από τις καλύτερες νομικές σχολές στον κόσμο, πράγμα που φαίνεται στη διεθνή αναγνώριση και επιτυχία των αποφοίτων της. 

Με υπερηφάνεια διαπίστωσα πόσο ενήμεροι είναι οι συνάδελφοι στη Νομική Αθηνών για τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα τους, αλλά και πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι οι φοιτητές.

Στη θρυλική δε αίθουσα Σαριπόλων όπου δίδαξαν μεγάλες φυσιογνωμίες της νομικής μας επιστήμης, είδα με χαρά πρόσωπα νεανικά, καθαρά, γεμάτα ενδιαφέρον και ελπίδα.

Το συμπέρασμα είναι αβίαστο. 

Το εχέγγυο του μέλλοντος της χώρας μας είναι τα νιάτα και η παιδεία μας, ο πολιτισμός μας. Λοιπόν, την παιδεία μας, τον πολιτισμό μας, και τα μάτια μας.

Αλλά ποια παιδεία, ποιον πολιτισμό, αυτόν που μυρίζει θάνατο ή αυτόν που μοσχοβολάει ζωή;  Καθημερινά, με τον πόνο που έβλεπα γύρω μου στην Αθήνα μου ερχόταν στον νου το Καζαντζάκειο: 

«Νίκησα;Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: Είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος».

Αλλά ο νους μου δεν χώραγε τη συνέχεια αυτής της ρήσης: 

«Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος». 

Πώς μπορεί να είναι κανείς ελεύθερος αν δεν ελπίζει, αν δεν φοβάται τίποτα, όταν υπόκειται στον ζόφο του θανάτου, εκτός βέβαια αν είναι Θεός ή άψυχο ζώο, και όχι 

ζώον τη προς Θεόν νεύσει θεούμενον

Την απάντηση τη δίνει η Γ΄ Ωδή από τον Κανόνα του Επιταφίου Θρήνου:

«Κατάστικτος τοις μώλωψι και πανσθενουργός». 

Ετσι είναι ο Ελληνας και ο πολιτισμός του σήμερα: γεμάτος μώλωπες από τα κτυπήματα και, εν τούτοις , πηγή κάθε δύναμης, όπως ο Κύριος και Θεός του. Τίποτα δεν μπορεί να τον καταβάλει, ούτε αυτός ο θάνατος.  

Ακριβώς γιατί ακουμπάει στον ζωοποιό τάφο που οδηγεί στην Ανάσταση.  

Αυτόν τον σταυρο αναστάσιμο πολιτισμό οφείλουμε λοιπόν να φυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, για χάρη μας και για χάρη του κόσμου όλου. 

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην αφήσουμε την καρδιά μας να σκληρύνει 

«εν τω παραπικρασμώ κατά την ημέραν του πειρασμού εν τη ερήμω», 

αλλά να τη βοηθήσουμε να κάνει το σωστό κλικ, και να πει ως ο πονεμένος πατέρας:

«πιστεύω, Κύριε, βοήθει μοι τη απιστία», 

και ως ο άγιος ληστής: 

«Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη Βασιλεία Σου»

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για «Κατάστικτος τοις μώλωψι και πανσθενουργός».

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Σπυρος Μπαζινας

 

Σπυρος Μπαζινας – Καθηγητής Νομικής, Βιέννη


Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΜΑΙ;



 
























Έφτασα στην ηλικία όπου τα πράγματα φαίνονται πιο ήρεμα αλλά θέλω να συνεχίσω να μεγαλώνω.





Είμαι αρκετά μεγάλος ώστε να έχω τα όνειρά μου στα χέρια μου και οι αυταπάτες μου να έχουν γίνει ελπίδες.

Είμαι σε τέτοια ηλικία που η αγάπη μοιάζει σαν φωτεινή λάμψη, έτοιμη να καταναλωθεί από την επιθυμία και τοπάθος. 

Ενώ άλλες φορές μοιάζει σαν ένας ειρηνικός παράδεισος όπως το ηλιοβασίλεμα σε μια παραλία.

Πόσο χρονών είμαι; 





Ο αριθμός δεν έχει σημασία, επειδή οι στόχοι μου έχουν εκπληρωθεί και τα δάκρυά μου από τις διαλυμένες αυταπάτες κείτονται στο δρόμο που έχω χαράξει…

Αξίζουν πολύ περισσότερα απ αυτό.

Επομένως, τι σημασία έχει αν είμαι είκοσι, σαράντα ή εξήντα

Αυτό που έχει σημασία είναι το πόσο χρονών αισθάνομαι ότι είμαι.





Είμαι αρκετά μεγάλος για να ζω ελεύθερος χωρίς να φοβάμαι.

Μπορώ να ακολουθήσω το δικό μου μονοπάτι χωρίς φόβο· επειδή κουβαλάω μαζί μου την εμπειρία που απέκτησα και τη δύναμη των στόχων μου.

Πόσο χρονών είμαι; 

Και ποιος νοιάζεται

Είμαι αρκετά μεγάλος για να αφήσω το φόβο πίσω μου και να κάνω ό,τι επιθυμώ και αισθάνομαι.

José Saramago




Η ζωή μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης διαρκεί για μια στιγμή 

Μην λυπάστε που μεγαλώνετε. 

Η ζωή είναι ένα δώρο που δεν έχουμε όλοι το προνόμιο να απολαμβάνουμε. 

Είναι ένα κουτί γεμάτο με  στενοχώριες, , απολαύσεις, γνώσεις και ταλαιπωρίες. 

Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο η ίδια η ζωή είναι υπέροχη. 

Κι αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε την κάθε στιγμή, να την κάνουμε δική μας, να την προσεγγίζουμε με αισιοδοξία. 

Η διαιώνιση της νεότητας είναι μια τέχνη που συνίσταται στο να ιεραρχείς ως πιο σημαντικό το να ζεις τη ζωή στο παρόν σου από το να αφήνεις τα χρόνια να επηρεάζουν τη ζωή σου. 

Με λίγα λόγια, 

δώσε στην ύπαρξή σου νόημα.

Δεν έχει σημασία, αν έχουν γκριζάρει τα μαλλιά μας ή αν έχουν σχηματιστεί ρυτίδες στο πρόσωπό μας ή αν το σώμα μας χρειάζεται μια ανάπαυλα κάθε τόσο. 

Αυτό που πραγματικά έχει νόημα είναι ο τρόπος που μεγαλώνουμε, γιατί στο τέλος το σωματικό γήρας μπορεί να είναι αναπόφευκτο, αλλά το διανοητικο είναι προαιρετικό.








ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

ΟΛΟ ΜΕ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ


 





Ξημέρωσε. Νυστάζω. 

Δεν χόρτασα ύπνο. Ακούω τη φωνή της μαμάς. Τι θα κάνω τώρα; Θέλει να με βάλει να ξαναγράψω αυτή τη ρημάδα την ορθογραφία. 

Αφού όσες φορές και να τη γράψω, πάλι λάθη θα κάνω. 

Είμαι ένας μπουμπούνας. 

Το ‘πε κι ο μπαμπάς. Τίποτα δεν θα καταφέρω. Πάλι μαλώσανε χθες. 

Η μαμά τού είπε να είναι πιο προσεκτικός κι εκείνος είπε πως αυτή φταίει για όλα. 

Ολο μαλώνουν τελευταία. 

Δεν θέλω να μαλώνουν και για μένα.

Αμάν κι αυτή η μαμά! 

Πού τη βρίσκει τέτοια όρεξη πρωί πρωί; Κάθε μέρα με βασανίζει. 

Χθες της είπα ότι δεν την αγαπάω. Δεν είναι αλήθεια. Την αγαπάω, αλλά ήθελα να την πονέσω. 

Ξέρω ότι αυτό τη θυμώνει.

Και όταν το ακούει βάζει τα κλάματα και αρχίζει να λέει πως για το καλό μου τα κάνει, όλο τρέχει για μένα και τίποτα δεν κάνει για τον εαυτό της και πάλι μαλώνουν με τον μπαμπά γιατί της λέει ότι κάνει τόση πολλή προσπάθεια και μια τρύπα στο νερό κάνει.




Προχθές με πήγαν σε ένα μέρος που έγραφε: 

παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. 

Καλά ήταν. Μου έδωσαν και καραμέλες και με έβαλαν να γράψω κάτι πράγματα. 

Μετά η μαμά και ο μπαμπάς μίλησαν με μια κυρία. Οταν φύγαμε, ο μπαμπάς ξεφύσαγε και δεν μιλούσε. Πρέπει να έχω κάτι πολύ σοβαρό.

Ομως εγώ νιώθω καλά. Ούτε πυρετό έχω, ούτε η κοιλιά μου πονάει. 

Μόνο που κάνω πολλά λάθη στην ορθογραφία. Και τα γράμματά μου είναι… στραβούτσικα. 

Βαρέθηκα να μου γράφει η κυρία «καλύτερα γράμματα». 

Και δεν μου αρέσει καθόλου να με λένε μπουμπούνα και άχρηστο. Μήπως έχουν δίκιο; 

Αλλά πάλι, μπορεί ένας άχρηστος να ζωγραφίζει ωραία όπως εγώ..

Μου φαίνεται, οι μεγάλοι είναι πιο άχρηστοι.













Ο Β.Κ. είναι μαθητής της ΣΤ Δημοτικού