Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΓΑΝΑΣ

 





Ισως να μην το ξερετε, ομως στην Πτολεμαΐδα με λαγάνα φτιάχνουν τα σουβλάκια τους, ολο το χρονο, σε όλα τα σουβλατζίδικα της πόλης.

Κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, αναρωτιέμαι γιατί δεν τρώμε όλον τον χρόνο λαγάνα. Κι ομως ολοι την θυμομαστε την αρχη της Σαρακοστης.Θα χρειαστουμε 

400 γρ. αλεύρι οποιο προτιμουμε

350 ml χλιαρό νερό

2 κουτ.γλυκου. ζάχαρη

1 κουτ.γλυκου αλάτι 

7 γραμ ξηρη μαγια

2 κουτ σουπας ελαιόλαδο και οσο θελουμε 

ωμό σουσάμι. 

Απο εδω κι επειτα το ζυμωμα το αναλαμβανει ο ¨αρτοπαρασκευαστης¨. 

Αφου εχω μια τελεια ζυμη τη μεταφερω σε καθαρή επιφάνεια και τη χωρίζω σε 4 μπάλες,  τις αλειφω με ελαιολαδο και τις καλύπτω με διάφανη μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας , για 30 λεπτά . Στη συνεχεια τις ανοίγουμε με πλάστη στο σχήμα της λαγάνας, πολύ λεπτές.





Τις τοποθετούμε σε ταψιά φούρνου οπυ εχουμε στρωσει το ειδικο χαρτι , τις καλύπτουμε με πετσέτες φούρνου και τις αφήνουμε και πάλι σε ζεστό σημείο να ξεκουραστούν για 20 λεπτά. 

Κάνουμε τρυπούλες σε όλη την επιφάνειά τους. και στη συνεχεια, ανακατεύουμε λιγο νερό με λιγη ζάχαρη και τις περνάμε με πινέλο. Πασπαλίζουμε το  ωμό σουσάμι και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 200°C για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. 

Δεν δυσκολο. Απλα θελει αποφαση και κεφι. Θα κουρασθειτε λιγο παραπανω, αν δεν εχετε αρτοπαρασκευαστη. 

Χαιρετε









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου