Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

ΚΙ ΑΠΟ ΤΥΡΙΑ ΜΟΝΟ ΦΕΤΑ

 





Δωσαμε σκληρους αγωνες αλλα κερδισαμε την πατροτητα της φετας.

Ισως το πλεον υγιεινό τυρί 


Πολλοί υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη,  που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα. 

Δεν μπορούν να χωνέψουν τις πρωτεΐνες των αγελαδινών γαλακτοκομικών προϊόντων. 

Το πρόβειο και το αιγοπρόβειο γάλα, από το οποίο παρασκευάζεται η φέτα, περιέχει λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό γάλα. 

Επιπλέον, τα σάκχαρα διαλύονται κατά τη διάρκεια της παρασκευής.


Η ιστιδίνη είναι ένα σημαντικό αμινοξύ που βρίσκεται στη φέτα και είναι απαραίτητο για την προστασία των νευρικών κυττάρων, παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και προστατεύει τους ιστούς από την ακτινοβολία και τη βλάβη λόγω βαρέων μετάλλων. Μεταβολίζεται στους νευρο διαβιβαστές ισταμίνη και καρνοσίνη, οι οποίες εμπλέκονται στην ανοσο λογική λειτουργία, την πέψη και συμβάλλουν στην ορθή μυϊκή,και  εγκεφαλική λειτουργια

Η ιστιδίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι αντιφλεγμονώδης από τη φύση της. 

Η καρνοσίνη, αφ΄ετέρου, μειώνει την μυική κόπωση και βελτιώνει τη μυϊκή λειτουργία. 

Η βιταμίνη B6 στην πραγματικότητα ειναι μια συστοιχία εκατό και πλέον ενζύμων. 

Η ιστιδίνη χρειάζεται βιταμίνη Β6 για να συνθέσει ισταμίνη και καρνοσίνη. Δεδομένου ότι και οι δύο βρίσκονται στη φέτα, η φέτα καθίσταται αυτο μάτως πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την αποκατάσταση και την οικοδόμηση των μυών. Απαραίτητη για τη δομή, τη λειτουργία και τη ρύθμιση των οργάνων και των ιστών. 

Πρωτεΐνες διαφόρων ειδών λειτουργούν ως αντισώματα, ένζυμα, αγγελιαφόροι και μεταφορείς.  

Είναι σημαντικό να έχετε αρκετή και ισορροπημένη ποσότητα σε κάθε γεύμα. 

Ορισμένες ζωικές πρωτεΐνες έχουν μία επιπλέον ευεργετική επίδραση, επιδρώντας θετικά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ

Μεταξύ των διαφόρων τύπων ζωϊκών πρωτεϊνικών τροφών, η υψηλότερη πρόσληψη γαλακτο κομικών προϊόντων  γάλα,  γιαούρτι, τυρί  δείχνει μια σταθερή, ευεργετική επίδραση στη ρύθμιση της γλυκόζης  και  μείωση του κινδύνου να νοσήσει κάποιος από διαβήτη ΙΙ .

Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών έχουν πιο ισχυρές επιδράσεις στην έκκριση ινσουλίνης και ινκρετίνης σε σύγκριση με άλλες συνήθεις ζωικές πρωτεΐνες που καταναλώνονται. 

Εκτός από τα πρωτεϊνικά συστατικά τους, όπως τα ινσουλινογόνα αμινοξέα και τα βιοδραστικά πεπτίδια, τα γαλακτοκομικά περιέχουν επίσης ένα διατροφικό σύμπλεγμα ουσιών, πλούσιων σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, λιπαρά οξέα και σάκχαρα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη  ουσίες που όπως έχει αποδειχτεί έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον έλεγχο της γλυκόζης, της έκκρισης ινσουλίνης, της ευαισθησίας στην ινσουλίνη 

Έχοντας ελάχιστη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η φέτα παρέχει 14 νόστιμα γραμμάρια πρωτεΐνης σε μία μερίδα των 100 γρ.







Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την  κατάσταση των οστών και των δοντιών. Το 99% του ασβεστίου που υπάρχει στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. 

Αυτό που είναι άγνωστο είναι ότι το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου μεταξύ των κυττάρων, στην πήξη του αίματος, στη λειτουργία των μυών και στη νευροδιαβίβαση. 

Είναι απαραίτητη ουσία, οπότε το σώμα μας πρέπει να την πάρει από την τροφή σε περίπτωση που έχει έλλειψη. 

Χάνουμε ασβέστιο και άλλα μέταλλα μέσω των ούρων, των περιττωμάτων, της εφίδρωσης, των νυχιών και του δέρματος. 

Κατά συνέπεια, πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς. Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο σε τακτική βάση, οπότε το σώμα θα πάρει αυτό που χρειάζεται από τα οστά, με αποτέλεσμα αυτά να εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου. 

Τριάντα γραμμάρια φέτας περιέχουν το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου. 

Η φέτα περιέχει επίσης μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. 


Η Βιταμίνη Α είναι κάτι παραπάνω από ένα βασικό θρεπτικό συστατικό∙ είναι σημαντικό για την όραση, για ένα υγιές δέρμα, την ανοσοποιητική λειτουργία, τον σχηματισμό των οργάνων, την αναπαραγωγή και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Γενικά, η βιταμίνη Α είναι υπεύθυνη για τη διαφοροποίηση κάθε κυττάρου στο σώμα. 

Το υγιές λίπος στη φέτα βοηθά στην απορρόφηση της Βιταμίνης Α.


Επειδή η φέτα είναι από τα πιο θρεπτικά τυριά που υπάρχουν, δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. 

Η φέτα περιέχει μεγάλη ποσότητα νατρίου, ενώ η ποσότητα αλατιού ενδεχομένως να οδηγήσει σε υπέρταση και έλλειψη καλίου. 

Το λίπος της φέτας είναι καλό για τον εγκέφαλο, αλλά η μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους επιβαρύνει το κυκλοφορικό σύστημα.

Τι πρέπει να ελέγχει κανείς όταν αγοράζει φέτα.

• Αν η φέτα δεν είναι από πρόβειο γάλα ή από συνδυασμό πρόβειου και αιγοπρόβειου γάλακτος, δεν είναι γνήσια φέτα. Αγοράστε ελληνική φέτα αν μπορείτε αυτή είναι η γνήσια φέτα. Οι κανονισμοί για την φέτα στην Ελλάδα είναι αυστηροί και οι Έλληνες τυροκόμοι γνωρίζουν πολύ καλά το προϊόν τους.



• Το χρώμα της φέτας πρέπει να είναι πάντα λευκό και να αποθηκεύεται σε άλμη για να διατηρείται φρέσκια. Εάν το χρώμα είναι κιτρινωπό, το τυρί έχει εκτεθεί στον αέρα εκτός άλμης.

• Η φέτα πρέπει να έχει μικρο σκοπικές οπές στην επιφάνεια και να μην είναι πολύ συμπαγής. Η εύθρυπτη φέτα σημαίνει ότι έχει παρασκευαστεί από αγελαδινό γάλα.

Θρυμματίστε ένα μικρό κομμάτι φέτας σε ένα σάντουιτς, στη σαλάτα σας ή απολαύστε τη με κάποιο μαγειρευτό πιάτο. 






Πηγή: share24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου