Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ..ΓΛΥΣΤΡΙΔΑ

 














Η γλυστρίδα, η αντράκλα , 

τρέβλο Portulaca oleracea, βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε 

βιταμίνη Ε, Α  ωμέγα-3 λιπαρα οξεα  άλφα-λινολενικό οξύ (ALA).

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου, προστατεύουν από καρκίνο, φλεγμονώδεις παθήσεις, εγκεφαλικο ,  πρόληψη της ADHD, αυτισμό



100 γραμμάρια φρέσκα φύλλα γλυστρίδας παρέχει περίπου 350 mg άλφα-λινολενικό οξύ, διαθέτει δηλαδή δεκαπέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από ό,τι τα περισσότερα μαρούλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.



Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, 1320 IU / 100 g. 

Ένα φλιτζάνι (250 ml) βρασμένα φύλλα περιέχουν 90 mg ασβεστίου, 561 mg καλίου, και πάνω από 2.000 IUs της βιταμίνης Α. 

Η βιταμίνη Α είναι ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό και απαραίτητη βιταμίνη για την όραση 

Η Γλυστρίδα παρέχει έξι φορές περισσότερη βιταμίνη Ε από το σπανάκι και επτά φορές περισσότερη βήτα καροτίνη από τα καρότα. 

Πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, κάλιο φώσφορο και γλουταθειόνη.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη αντράκλα έχει 25 χιλιοστά του γραμμαρίου 20%  της ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης C. 

Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη και τα καροτενοειδή, καθώς και μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο. 

Επιπλέον, υπάρχουν στην γλυστρίδα δύο τύποι βηταλαϊνης , βήτα-κυανίνες και βήτα-ξανθίνες. 

Και οι δύο τύποι χρωστικών είναι ισχυρά αντι-οξειδωτικά και έχουν βρεθεί να έχουν αντί-μεταλλα ξιογόνες ιδιότητες σε εργαστηριακές μελέτες.

Τη νύχτα τα φύλλα παγιδεύουν διοξειδίο του άνθρακα, το οποίο μετατρέπεται σε μηλικό οξύ και, την ίδια ημέρα, το μηλικό οξύ μετατρέπεται σε γλυκόζη.

Όταν η συγκομιδή γίνει νωρίς το πρωί, τα φύλλα έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μηλικό οξύ, που  βοηθάει στην διάσπαση απο τις πέτρες στην χολή, όμως όταν η συγκομιδή γίνει αργά το απόγευμα, έχουν μια σημαντικά πιο πικάντικη γεύση.




Μισό φλιτζάνι φύλλα γλυστρίδας περιέχουν 910 mg οξαλικού οξέος, μια ένωση που εμπλέκεται στο σχηματισμό των λίθων των νεφρών. 100 g φρέσκα φύλλα περιέχουν 1,31 g οξαλικού οξέος, περισσότερο από    ό,τι στο σπανάκι 0,97 g / 100 g και μανιόκα 1,26 g / 100 g. 

Ως εκ τούτου, άτομα με πέτρες του ουροποιητικού συστήματος καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση γλιστρίδας και ορισμένα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των Amaranthaceae και οικογένεια Brassica. 

Η επαρκής πρόσληψη νερού επομένως, συνιστάται να διατηρηθεί η κανονική παραγωγή ούρων.

Η μαγειρεμένη αντράκλα μειώνει τη συνολική περιεκτικότητα σε διαλυτό οξαλικό οξύ κατά 27%. 

Μια άλλη ιδιότητα της γλυστρίδας είναι ότι συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία οπότε χρειάζεται να τρώγεται με φειδώ από τους υπερτασικούς. 

Η χημική της σύσταση περιλαμβάνει νοραδρεναλίνη, άλατα ασβεστίου, ντοπαμίνη, L-DOPA, μηλικό οξύ, κιτρικό οξύ, φολικό οξύ, γλουταμινικό οξύ, ασπαργικό οξύ, νικοτινικό οξύ, αλανίνη, γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. 

Οι βητα-κυανίδες βελτίωσαν τα ελλείμματα γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένα ποντίκια. 

Η χρήση της γλυστρίδας ως θεραπευτικό φυτό στην Ευρώπη, το Ιράν και την Ινδία, έχει ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών.


Η γλυστρίδα θεωρείτο από παλιά σαν πολύτιμο φυτό για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος. 

Ανοίγει την όρεξη και έχει επουλωτικές ιδιότητες. 

Η διουρητική δράση της χρησιμεύει σαν ανακούφιση των ασθενειών της ουροδόχου κύστης, για παράδειγμα στη δυσκολία κατά την ούρηση. 

Καταπραϋντικό για τα γαστρεντερικά προβλήματα όπως η δυσεντερία και η διάρροια.

Στην Κρήτη καταναλώνεται ωμή με ξίδι . Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία γι’ αυτό λέγανε: 

γλυστρίδα νερό συκώτι ..δροσερό     

Επίσης,  στην Κρήτη τη συνιστούσαν στους πάσχοντες από αιμορροΐδες. 

Κοπανισμένη επουλώνει εγκαύματα. 

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα 3-λιπαρά οξέα, κάνει τη γλυστρίδα ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό.




Ο Θεόφραστος 372-287 πΧ ο πατέρας της βοτανικής, σύστηνε τη γλυστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τον πόνο στα αφτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία…

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση δηγμάτων από έντομα  φίδια τσιμπήματα στο δέρμα, επούλωση πληγών, πόνους από τσιμπήματα μέλισσας, βακτηριδιακής δυσεντερίας, διάρροιας, αιμορροΐδων, αιμορραγίας μετά τον τοκετό, και εντερικής αιμορραγίας. 

Η Γλιστρίδα είναι κλινικώς αποτελεσματική θεραπεία για τους στοματικούς λειχήνες.

Αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τα άτομα με αδύναμη πέψη.




Μαριάννα Ευαγγέλου Βιοχημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου