Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

ΓΕΡΝΑΜΕ..ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

 















Γερναμε . Αυτο ειναι σιγουρο

Οι βιολογικές μεταβολές, λόγω γήρανσης, είναι μη αναστρέψιμες και τις βλεπουμε, τοσο στην εξωτερική εμφάνιση, την κινητικότητα, το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό και το νευρικό σύστημα, αλλα και στη γνωστική έκπτωση που αφορά μνήμη και σκέψη.

Ξερουμε πως, η γήρανση δεν συμβαίνει σταδιακα ,γραμμικα , ωστόσο , μπορεί να επιταχυνθεί στις ηλικίες των 44 και 60 ετών.


Σημερα μπορούμε να εξηγήσουμε τον λόγο που αυξάνονται ορισμένα προβλήματα υγείας, μυοσκελετικα και καρδιαγγειακα .

Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Aging, επιστήμονες του  του Στάνφορντ και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη παρακολούθησαν 

108 συμμετέχοντες 

(μεταξύ 25 και 75 ετών) 

επί σειρά ετών, καταγράφοντας αλλαγές γήρανσης στα μόριά τους  RNA, πρωτεΐνες, μεταβολιτές και  μικροβίωμα, δηλαδή τρισεκατομμύρια βακτηριδια που βρίσκονται στο σώμα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 135.000 διαφορετικά μόρια του σώματος και μικρόβια του πεπτικού συστήματος που, είτε αυξάνονταν είτε μειώνονταν, κατά την διάρκεια των συγκεκριμένων δεκαετιών.

Συγκεκριμένα, μπαίνοντας στα μέσα της δεκαετίας των 40, τα μόρια του σώματος μεταβάλλονται με ραγδαίους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές σ αυτα που σχετίζονται με 

το αλκοόλ, την καφεΐνη και 

τα λιπιδια 

(αυξημένη κακή χοληστερίνη, αυξημένα τριγλυκερίδια).





Για τα άτομα στην 6η δεκαετία της ζωής τους, παρατηρήθηκαν αλλαγές σε μόρια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και της καφεΐνης, το ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσογήρανση) και τη λειτουργία των νεφρών.

Επιπλέον,  παρατηρηθηκαν σημαντικές αλλαγές και κίνδυνος δερματικών, μυϊκών και καρδιακών παθήσεων και στις δύο ηλικιακές ομάδες. 

Οι κίνδυνοι ασθενειών αυξάνονται ραγδαία, μετά την ηλικία των 60, οποτε κάνουν την εμφάνιση τους καρδιαγγειακα , νεφρικά προβλήματα και διαβήτης τύπου ΙΙ.


Δεν αλλάζουμε , απλώς σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, υπάρχουν κάποιες δραματικές αλλαγές που καταγράφονται σε συγκεκριμένες ηλικίες.





Αποδεικνύεται ότι απ τα μέσα της δεκαετίας των ’40 είναι μια εποχή δραματικών αλλαγών, όπως και στις αρχές της δεκαετίας των ’60 ,κι αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το ποια κατηγορία μορίων εξετάζουμε .


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ενας υγιεινός τρόπος ζωής στη μέση ηλικία 

(συνήθως μεταξύ 40 και 65 ετών), παίζει σημαντικό ρόλο για την συνολική υγεία, κατά την διάρκεια της τρίτης ηλικίας. 

Μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients συνέδεε συγκεκριμένους παράγοντες του τρόπου ζωής στη μέση ηλικία  διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και διακοπή καπνίσματος  με πιο βελτιωμένη υγεία κατά την διαδικασία της γήρανσης.

Εκθεση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet έδειξε ότι η μέση ηλικία σηματοδοτεί μια σημαντική μεταβατική περίοδο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. 




Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και η γνωστική καθώς και σωματική δραστηριότητα στην συγκεκριμένη περίοδο της ζωής , συμβάλλει στην μείωση των πιθανοτήτων να παρουσιαστεί άνοια.

Η υγεία σας στα 60, 70 ή 80 καθορίζεται πραγματικά από τις συνήθειες που έχετε υιοθετήσει τις προηγούμενες δεκαετίες, ανέφερε ο γενετιστής Kenneth Boockvar από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

Οι άνθρωποι που θέλουν να είναι υγιείς στα 60 τους θα πρέπει να αρχίσουν να προσέχουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους στις ηλικίες 40 και 50.

Ο τρόπος ζωής καθορίζει την καλή υγεία στην τρίτη ηλικία

Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, αλλά αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό ασθενειών που σχετίζονται μ αυτην.


Ωστόσο, υφίστανται και κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγιή γήρανση,όπως: το περιβάλλον, 

η οικονομική σταθερότητα, 

η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Πάντως, ο Snyder συστήνει στους πολίτες 

να είναι ενυδατωμένοι για  την καλύτερη λειτουργία των νεφρών, 

να χτίσουν μυϊκή μάζα, κάνοντας προπόνηση με βάρη


Αυτές οι συμβουλές, δεν θα σταματήσουν την γήρανση, αλλά θα μειώσουν τα προβλήματα και θα συμβάλλουν στην παράταση της καλής υγείας 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου