Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

ΜΗΛΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ

 











Ενα μήλο την ημέρα...

η αλήθεια είναι πως τα μήλα είναι γεμάτα οφέλη για την υγεία.

Κάνουν καλό στο έντερο

Είναι γεματα  φυτικές ίνες, έναν τύπο σύνθετου υδατάνθρακα που το σώμα μας δεν είναι σε θέση να χωνέψει. Αυτές οι ίνες λειτουργούν ως τροφή για πολλά από τα βακτηριδια του έντερου μας. 

Αυτά τα βακτηριδια , επηρεάζουν τα πάντα: απ τον κίνδυνο καρκίνου μέχρι το βάρος και τη διάθεσή μας.

Μια διατροφή με φρούτα και λαχανικά,  αυξάνει τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηριδιων και μειώνει τον αριθμό των επιβλαβών στο έντερο

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνολική υγεία.

Επιπλέον, τα ίδια τα μήλα περιέχουν πλήθος ωφέλιμων βακτηριδιων

Αν και αυτό ισχύει για όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, αποδεικνύεται πως  τα μήλα πως έχουν μεγαλύτερη ποικιλία βακτηριδιων από τα περισσότερα. 

Όταν τρώτε ένα μήλο, μερικά από αυτά τα βακτηριδια μπορεί να γίνουν μέρος του μικροβιώματός σας

Το μήλο δρα σαν πρεβιοτικό, αλλά και σαν προβιοτικό.

Τα μήλα κάνουν καλό στην καρδιά

Εχουν υψηλές ποσότητες πηκτίνης, που μπορεί να βοηθήσει να σε υγιή επίπεδα χοληστερόλης. 

Σε μελέτη του 2012, 160 μετεμμηνο παυσιακές γυναίκες έτρωγαν είτε 75 γραμμάρια αποξηραμένων μήλων (που αντιστοιχούν σε περίπου δύο μεσαίου μεγέθους μήλα) 




είτε δαμάσκηνα κάθε μέρα για έναν χρόνο.

Μετά από έξι μήνες, οι γυναίκες που κατανάλωναν μήλα παρουσίασαν 13% πτώση της συνολικής χοληστερόλης τους και 24% πτώση της LDL χοληστερόλης, ενώ οι γυναίκες που έτρωγαν δαμάσκηνα παρουσίασαν 3,5% πτώση της συνολικής χοληστερόλης και 8% πτώση της LDL .

Τα μήλα είναι μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές πηγές πολυφαινολών – μικροσκοπικών, καλών για την υγεία μορίων που παράγουν τα φυτά για να αμυνθούν στα στοιχεία της φύσης.




Ορισμένες πολυφαινόλες στα μήλα, που ονομάζονται φλαβονοειδή, είναι ιδιαίτερα καλές στο να διεγείρουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, αερίου που διαρρέει τα αιμοφόρα αγγεία , 

προκαλώντας τη διαστολή τους. 

Κατικαλό για την αρτηριακή πίεση .

Μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή

Οι πολυφαινόλες  μειώνουν τη φλεγμονή  και, συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.

Μελέτη ανέλυσε στοιχεία για την υγεία 119.000 που συλλέγονταν για σχεδόν 20 χρόνια, για ό,τι έτρωγαν όλο το 24ωρο σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις.

Διαπιστωθηκε ότι όσοι ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερα από δύο μήλα την ημέρα είχαν ...30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.


Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συσχέτιση μεταξύ των μήλων και του κινδύνου εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας συνδέεται επίσης με μείωση των δεικτών φλεγμονής.

Τα μήλα είναι πιο θρεπτικά όταν τα τρώτε με τη τη φλούδα τους

 Εξάλλου, η φλούδα είναι αυτή που περιέχει αυτές τις πολυφαινόλες  

Σε γενικές γραμμές, ένα μήλο με πιο σκούρο χρώμα θα έχει μεγαλύτερη ποικιλία από πολυφαινόλες

Τρώτε διαφορετικές ποικιλίες μήλων, ώστε να απορροφάτε όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές πολυφαινόλες.





ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου