Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

 







Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology® . άτομα με διατροφή  MIND έχουν χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης  

Τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι η δίαιτα MIND αποτρέπει τη γνωστική εξασθένηση, δείχνουν μόνο μια συσχέτιση.


Η δίαιτα MIND είναι συνδυασμός μεσογειακής δίαιτας και δίαιτας DASH. 

Περιλαμβάνει  

λαχανικά σπανάκι


Συνιστά , ελαιόλαδο, πουλερικά, ψάρια, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Δίνει προτεραιότητα στα μούρα έναντι άλλων φρούτων και συνιστά μία ή περισσότερες μερίδες ψαριών την εβδομάδα.


Καθώς ο αριθμός των ατόμων με άνοια αυξάνεται με τη γήρανση , είναι σημαντικό να βρούμε αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε ή να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη γνωστικών προβλημάτων,  Νευρολογίας. 

Ενδιέφερει ιδιαίτερα να δούμε αν η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης .


Στη μελέτη συμμετείχαν 14.145 άτομα με μέση ηλικία τα 64. 

Από τους συμμετέχοντες, το 70% ήταν λευκοί και το 30% μαύροι. Παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια.


Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή τους τον περασμένο χρόνο. 

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο στενά ταίριαζαν τα τρόφιμα που κατανάλωναν οι άνθρωποι με τη δίαιτα MIND.


Ένας βαθμός δόθηκε για καθένα από τα ακόλουθα: 

Έξι ή περισσότερες εβδομαδιαίες μερίδες πράσινα φυλλώδη λαχανικά. μία ή περισσότερες καθημερινές μερίδες άλλων λαχανικών· δύο ή περισσότερες εβδομαδιαίες μερίδες μούρων. μία ή περισσότερες εβδομαδιαίες μερίδες ψαριών· δύο ή περισσότερες εβδομαδιαίες μερίδες πουλερικών· τρεις εβδομαδιαίες μερίδες φασόλια


 πέντε καθημερινές μερίδες ξηρών καρπών. τέσσερις ή λιγότερες εβδομαδιαίες μερίδες κόκκινου κρέατος. μία ή λιγότερες εβδομαδιαίες μερίδες γρήγορων ή τηγανητών φαγητών. μία ή περισσότερες εβδομαδιαίες μερίδες ελαιόλαδου. και μία ή λιγότερες κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη καθημερινά. πέντε ή λιγότερες εβδομαδιαίες μερίδες αρτοσκευασμάτων και γλυκών· και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα. Το σύνολο των δυνατών πόντων ήταν 12.


Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. 

Η χαμηλή ομάδα είχε μέσο όρο βαθμολογίας διατροφής πέντε, 

η μεσαία ομάδα είχε μέσο όρο βαθμολογίας επτά και 

η υψηλή ομάδα είχε μέσο όρο βαθμολογίας εννέα.


Οι δεξιότητες σκέψης και μνήμης μετρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.


Κατά τη διάρκεια της μελέτης, γνωστική εξασθένηση αναπτύχθηκε σε 532 άτομα, ή στο 12% των 4.456 ατόμων στην ομάδα χαμηλής διατροφής. σε 617 άτομα, ή το 11% των 5.602 ατόμων στη μεσαία ομάδα· και σε 402 άτομα, ή το 10% από τα 4.086 άτομα στην υψηλή ομάδα.


Μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα στην υψηλή ομάδα είχαν 4% μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με εκείνα της χαμηλής ομάδας.


Όταν εξέτασαν άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες, οι ερευνητές βρήκαν 6% μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης για τις γυναίκες που ακολούθησαν πιο στενά τη δίαιτα, αλλά όχι μειωμένο κίνδυνο για τους άνδρες συμμετέχοντες.


Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο γρήγορα μειώθηκαν οι δεξιότητες σκέψης των ανθρώπων καθώς ανέπτυξαν προβλήματα. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν πιο στενά τη δίαιτα MIND μειώθηκαν πιο αργά από εκείνους που δεν την έκαναν, και ότι η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη στους μαύρους συμμετέχοντες παρά στους λευκούς συμμετέχοντες.







Πηγες:  Sawyer RP, Blair J, Shatz R, Manly JJ, Judd SE. Συσχέτιση της τήρησης μιας δίαιτας τύπου MIND με τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και έκπτωσης στην κοόρτη REGARDS. Νευρολογία . 2024;103(8):e209817. doi:  10.1212/WNL.0000000000209817

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου