Σάββατο 4 Μαΐου 2024

ΑΝΑΚΟΠΗ..ΠΡΟΣΒΟΛΗ

 Έμφραγμα vs. ανακοπή καρδιάς: Ποιες οι διαφορές-κλειδιά μεταξύ των δύο


Νεκρός βρέθηκε από μέλη της οικογένειάς του ενας ανδρας μολις 51 ετων Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα laikoura.gr. υπέστη ανακοπή καρδιάς το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ βρισκόταν σπίτι του . 

Καθημερινα ακουμε να πεθαινουν νεοι ανθρωποι απο ανακοπη..δυο λογια γι αυτη τη συμφορα.


Posted on  








 




Οι περισσότεροι που καταληγουν από  ανακοπή, πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά απ το πρώτο αισθητό σύμπτωμα.

Μόλις αρχίσει η καρδιακή ανακοπή, κάθε δευτερόλεπτο που περνά χωρίς ιατρική θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας.

Η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται 10% για κάθε λεπτό που περνάει




Έμφραγμα vs ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποιες είναι τρεις διαφορές που πρέπει να  γνωρίζετε – Pronews.gr



Η καρδιακή ανακοπή  κατά κανόνα χτυπά απροειδοποιητα.. Αυτό είναι που την καθιστά θανατηφόρα. Αλλά όπως αποδεικνύεται,

μπορεί να μην εκδηλώνεται πάντα τόσο απροσδόκητα.

Μερικά πρώιμα σημάδια, που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν επερχόμενη καρδιακή ανακοπή, ημέρες ή και εβδομάδες πριν από το καθαυτό καρδιακό συμβάν.

Οι μισοί πληγεντες από καρδιακή ανακοπή εμφάνισαν συμπτώματα ημέρες ή και εβδομάδες νωρίτερα

Τα ευρήματα από μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό 

Annals of Internal Medicine, δείχνουν ότι η  καρδιακή ανακοπή στέλνει σημάδια πολύ πριν συμβεί.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις ασθενών ηλικίας 35 έως 65 ετών. 

Συγκέντρωσαν πληροφορίες για 839 πάσχοντες από ξαφνική καρδιακή ανακοπή για τις τέσσερις εβδομάδες που προηγήθηκαν του καθαυτού συμβάντος.

Σκοπός τους ήταν να καθορίσουν ποια συμπτώματα, εάν υπάρχουν, εμφανίστηκαν. Μίλησαν επίσης με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους των ασθενών και συμβουλεύτηκαν τα ιατρικά αρχεία του καθενός.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 

το 51% των ασθενών είχαν προειδοποιητικά συμπτώματα σ αυτές τις τέσσερις εβδομάδες.

Μεταξύ αυτών, το 93% είδαν τα συμπτώματα αυτά να επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέρας προτού υποστούν την ανακοπή.




Ανακοπή καρδιάς vs. Έμφραγμα | NewsNowgr.com



Κοινά πρώιμα σημάδια καρδιακής ανακοπής είναι

Διαλείπων πόνος στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή


Πόνος στο στήθος

Δυσκολία στην αναπνοή αίσθημα παλμών

(ταχυπαλμία ή φτερούγισμα της καρδιάς)

Ξαφνική πτώση της  πίεσης ή απώλεια συνείδησης 

Κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος, πόνος στην πλάτη


Τα πιο συχνά αναφερόμενα πρώιμα συμπτώματα ήταν: διαλείπων πόνος στο στήθος (46,3%) και

Δύσπνοια (18,1 %)

Ωρισμενοι  παρατήρησαν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (10%) και αίσθημα παλμών (5,6%)

Καρδιακή ανακοπή:

Το 81% των ασθενών αγνοεί τα πρώιμα συμπτώματα



Τι διαφέρει η καρδιακή προσβολή (έμφραγμα) από την καρδιακή ανακοπή



Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ

καρδιακής ανακοπής και 

καρδιακής προσβολής

Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή συχνά συγχέεται με την καρδιακή προσβολή. Αλλά αν και μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει ξαφνική καρδιακή ανακοπή, οι δύο καταστάσεις δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Ξαφνική καρδιακή ανακοπή είναι

όταν η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα.

Αυτό σημαίνει ότι το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα παύει να ρέει σε όλο το σώμα. 

Καρδιακή προσβολή (έμφραγμα) είναι όταν υπάρχουν αποφράξεις στα αγγεία, που οδηγούν στην καρδιά.

Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής είναι :

πόνος στο στήθος ναυτία ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη

δύσπνοια πόνος στο στομάχι  εφίδρωση  και αδυναμία

Αντιστοίχως, σε μια καρδιακή ανακοπή παρατηρείται :

μπλε αποχρωματισμός του προσώπου

δυσκολία στην αναπνοή

πόνος στο στήθος

ζάλη και

γενικό αίσθημα αδιαθεσίας

Συμπερασμα..τιποτα δεν γινεται τυχαια.Ο Οργανισμος μας δινει σημαδια. Αλλο αν εμεις τα αγνοουμε.

Χαιρετε.




Πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου μετά από καρδιακή προσβολή – Wikihealth.gr

ΤΡΩΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΧΥΜΟ ΤΟΥ

 




Πολλοί ξεκινούν την ημέρα τους με έναν χυμό πορτοκάλι. Λεει ο φιλος : Τί πιο υγειινο..

Σε ποιον δεν αρέσει ένας φρεσκο στυμμένος χυμός πορτοκαλιού ; Εκτός από την  γεύση και τις δροσιστικές του ιδιότητες, είναι ένα υγιεινό ρόφημα λόγω της ποσότητας βιταμινών που παρέχει.

Ισως ομως, δεν είναι όλα τόσο ροδινα όσο φαίνονται. 

Η κατανάλωση φρούτων με φυσικό τρόπο είναι πιο ωφέλιμη από την κατανάλωσή τους σε μορφή χυμού.

Ωστόσο,  η κατανάλωση χυμού που στύβεται  διαφερει από τους χυμούς του σούπερ μάρκετ, οι οποίοι περιέχουν συντηρητικά, και πολλη  ζαχαρη προσθετη.  Και παλι ομως ο φυσικος χυμος αυξανει τη γλυκοζη στους επιρεπεις στο διαβητη ΙΙ





Τα πορτοκάλια είναι εσπεριδοειδές και έχουμε  μεγάλη παραγωγή στην Ελλάδα. Υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες, και τα βρίσκουμε σχεδόν κάθε εποχή του χρόνου, αν και είναι καλύτερά το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Τα πορτοκάλια αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C

Η ζάχαρη ατυχως ειναι  ο νούμερο ένα εχθρός  και είναι φυσιολογικό όταν βλέπουμε τα σημερινά ποσοστά παχυσαρκίας στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  έχει ήδη χαρακτηρίσει το πρόβλημα αυτό ως τη νέα πανδημία και πολλοί άνθρωποι να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα επίπεδα ζάχαρης στη διατροφή τους.

Τα προβλήματα της κατανάλωσης χυμού πορτοκαλιού κρυβουν μια παγίδα , διότι αν και δεν προστίθενται συντηρητικά , το στύψιμο του πορτοκαλιού απελευθερώνει σάκχαρα που  επηρεάζουν την γλυκοζη του αιματος οπως  και την  αύξηση του βάρους.


Η κατανάλωση  φρουκτόζης μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους για την υγεία,  παχυσαρκία,  προβλήματα λιπώδους ήπατος.

Από την άλλη πλευρά, μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης ενός πορτοκαλιού ή ενός χυμού είναι ότι οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο φρούτο καταστρέφονται, αυξάνοντας έτσι τη προσλαμβανομενη φρουκτόζη.


Στύβοντας το πορτοκάλι, πίνουμε απλα και μονο ζάχαρη και θερμίδες, 


Για απωλεια βάρους και διατηρηση καλής κατάστασης υγείας, είναι σημαντικη  μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια.







ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

ΧΑΣΙΜΟΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

 



















Οι περισσότερες τροφές, υδατανθράκες, λιπη και πρωτεϊνες, διασπώνται και απορροφώνται από το σώμα σας.

Εξαίρεση αποτελουν  οι φυτικές ίνες, περνουν απ το πεπτικό σύστημα σχεδόν ανέγγιχτες.

Όταν υπαρχει πάθηση του θυρεοειδούς,  δίαιτα με φυτικές ίνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, βοηθώντας και στην απώλεια βάρους και ανακούφιση της δυσκοιλιότητας -κοινή στον υποθυρεοειδισμό- 

ή της διάρροιας 

-κοινή στον υπερθυρεοειδισμό.

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικό μέρος της διατροφής οποιουδήποτε, πλυν ομως υπάρχουν πολλές πτυχές δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, που έχουν ιδιαίτερη σημασία και ωφελούν όσους 

πάσχουν από θυρεοειδική νόσο.

1. Μείωση καρδιακών παθήσεων





Οταν ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνετε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής έως και 50%






Έπίσης ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μπορεί να μειωθεί κατά 9% για κάθε επι πλεον 7 γραμμάρια πρόσληψη φυτικών ινών.

Η θυρεοειδιτιδα θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, και της στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής, αυτό το όφελος είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Επιπλέον, ειδικότερα οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως κακή χοληστερόλη

Μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή της καρδιάς και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

2. Καλύτερη διαχείριση βάρους




Η αύξηση βάρους, η δυσκολία στην απώλεια βάρους και η δυσκολία διατήρησης ενός υγιούς βάρους μπορεί να είναι μια πρόκληση στον υποθυρεοειδισμό.

Όσο περισσότερες φυτικές ίνες λαμβάνετε στην καθημερινή σας διατροφή, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος παχυσαρκίας.

Αυτό είναι πιθανό επειδή οι φυτικές ίνες σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι, βοηθώντας σας να τρώτε λιγότερο. 

Λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

3. Βοηθούν το πεπτικό σύστημα

Οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο της πέψης άλλων τροφών, κάτι σημαντικό καθώς 

η πέψη γίνεται πιο αργή όταν έχετε υποθυρεοειδισμό.

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των σκληρών κοπράνων και της δυσκοιλιότητας, κοινά προβλήματα των ατόμων με υποθυρεοειδισμό. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των αιμορροΐδων, που συνοδεύει συχνά τη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Εάν έχετε υπερθυρεοειδισμό

μπορεί να έχετε προβλήματα με διάρροια, επομένως η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε και τις κινήσεις του εντέρου.

4. Καλύτερος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα άτομα με διαβήτη που ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν πιο αργή απορρόφηση ζάχαρης και άρα πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2, ένας κίνδυνος που είναι υψηλότερος όταν έχετε νόσο του θυρεοειδούς.

5. Μείωση της εκκολπωμάτωσης

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε εκκολπωμάτωση, μια φλεγμονή των μικρών σακουλών που επενδύουν το έντερο σας. 

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο. 

Εάν έχετε ήδη εκκολπωμάτωση ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, να γνωρίζετε ότι ορισμένοι ασθενείς έχουν χειρότερα  με περισσότερες φυτικές ίνες, ενώ άλλοι έχουν λιγότερα συμπτώματα.


Salad-Quinoa-Chickpeas-Vegetables



Τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες

Οι διαλυτές ίνες διαλύονται εύκολα στο νερό, όπου σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα. Μπορείτε να βρείτε διαλυτές φυτικές ίνες σε αυτά τα τρόφιμα:

  • Μήλα, με φλούδα
  • Κριθάρι
  • Φασόλια
  • Καρότα
  • Εσπεριδοειδή
  • Καλαμπόκι
  • Φουντούκια
  • Ανάμικτα λαχανικά (κατεψυγμένα)
  • Βρώμη
  • Μπάμιες
  • Κρεμμύδι 
  • Αχλάδια
  • Δαμάσκηνα
  • Αρακάς
  • Γλυκοπατάτες



Τροφές πλούσιες σε αδιάλυτες ίνες

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες κάνουν τα 

κόπρανα πιο μαλακά και ευκολότερα 

στην αποβολή, βοηθώντας στην 

πρόληψη της δυσκοιλιότητας και 

διατηρώντας το επίπεδο pH στον 

εντερικό σας σωλήνα σε βέλτιστο 

επίπεδο. 

Οι τροφές με την υψηλότερη 

περιεκτικότητα σε αδιάλυτες 

φυτικές ίνες είναι:


  • Αμύγδαλα
  • Μήλο με την φλούδα
  • Κριθάρι, μαγειρεμένο
  • Κριθαράλευρο
  • Πίτουρο
  • Βακκίνια
  • Βραζιλιάνικα φυστίκια
  • Μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Πλιγούρι
  • Λάχανο
  • Καρότα
  • Κουνουπίδι
  • Κεράσια
  • Κάστανα
  • Καρύδα
  • Καλαμπόκι
  • Cranberries
  • Σύκα
  • Λιναρόσπορος
  • Φραγκοστάφυλα
  • Φασολάκια
  • Γκουάβ
  • Λαχανίδα (kale)
  • Κόκκινα φασόλια
  • Ακτινίδια
  • Κουμκουάτ
  • Φακές
  • Ξηροί καρποί μακαντάμια
  • Μανταρίνια
  • Μάνγκο
  • Κεχρί
  • Μανιτάρια
  • Νεκταρίνια
  • Πλιγούρι βρώμης
  • Στρείδια
  • Παπάγια
  • Ζυμαρικά
  • Φιστίκια αράπικα
  • Αχλάδια
  • Αρακάς
  • Κουκουνάρι
  • Ανανάς
  • Φιστίκια Αιγίνης
  • Πατάτες
  • Δαμάσκηνα
  • Σπόροι κολοκύθας
  • Πουρές κολοκύθας
  • Κινόα
  • Σταφίδες
  • Σμέουρα
  • Ραβέντι
  • Ρύζι (καστανό)
  • Αλεύρι σίκαλης
  • Ξινολάχανο
  • Ζαχαρόχορτο
  • Σπανάκι
  • Φάβα
  • Φύτρες φασολιών
  • Φράουλες
  • Ηλιόσποροι
  • Ντομάτες
  • Χυμός λαχανικών
  • Καρύδια
  • Αλεύρι ολικής αλέσεως
  • Άγριο ρύζι


Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις

Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε το 

φάρμακο για τον θυρεοειδή 

τουλάχιστον μία ώρα πριν φάτε ή 

λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα 

φυτικών ινών. 

Οι φυτικές ίνες 

μπορούν να επηρεάσουν την 

απορρόφηση των φαρμάκων και να 

αλλάξουν σημαντικά τις δοσολογικές 

απαιτήσεις του φαρμάκου για τον 

θυρεοειδή.


ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ







Ποια ακριβώς ηλικία θεωρείται η Τρίτη ηλικία , που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι οι μέσης ηλικίας και άνω στη Γερμανία πιστεύουν ότι ξεκινούν να γερνανε αργότερα από ό,τι πίστευαν οι άνθρωποι στο παρελθόν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 14.056 άτομα που συμμετείχαν στη γερμανική έρευνα για τη γήρανση, η οποία περιλαμβάνει άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1911 και 1974.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ερωτήθηκαν έως και οκτώ φορές σε διάστημα 25 ετών 

«σε ποια ηλικία θα περιγράφατε κάποιον ως ηλικιωμένο;».

Ερωτήθηκαν για πρώτη φορά το 1996 και εκ νέου με την πάροδο του χρόνου κι ενώ έμπαιναν στην έρευνα νέοι συμμετέχοντες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε, για παράδειγμα, να δούμε εάν ένα άτομο που είναι 40 το 2008 πιστεύει ότι τα γηρατειά ξεκινούν αργότερα από κάποιον που ήταν 40 ετών το 1996, ανέφερε στο 

Euronews Health ο Markus Wettstein, 

από τους συγγραφείς της μελέτης, του Πανεπιστημίου Humboldt στο Βερολίνο.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ηλικία των 65 ετών, οι συμμετέχοντες που είχαν γεννηθεί το 1911 πίστευαν ότι η τρίτη ηλικία ξεκινούσε στα 71, ενώ οι συμμετέχοντες που είχαν γεννηθεί το 1956 είπαν ότι τα γηρατειά ξεκινούσαν στα 74.

Όμως, η τάση των ανθρώπων να πιστεύουν ότι η τρίτη ηλικία ξεκινά αργότερα έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, με τους ερευνητές να λένε ότι μπορεί να μην συνεχιστεί στο μέλλον.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό 

Psychology and Aging.

Πώς επηρεάζει η ηλικία κάποιου την αντίληψή του για το γήρας

Όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, η αντίληψή τους για το πότε αρχίζει η τρίτη ηλικία αυξάνεται, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, για έναν 64χρονο η εκτιμώμενη έναρξη της τρίτης ηλικίας όπως την αντιλαμβάνεται ήταν τα 74,7 έτη, ενώ για έναν 74χρονο ήταν τα 76,8 χρόνια, γράφουν οι συγγραφείς στη μελέτη.

Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε μια μεταγενέστερη αντιληπτή έναρξη της τρίτης ηλικίας», ανέφερε ο Wettstein.

Επίσης, ορισμένες πτυχές της υγείας έχουν βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα άνθρωποι μιας ορισμένης ηλικίας που θεωρούνταν ηλικιωμένοι στο παρελθόν να μην θεωρούνται πλέον ηλικιωμένοι στις μέρες μας, πρόσθεσε.

Οι γυναίκες έβλεπαν επίσης τα γηρατειά να ξεκινούν ως και δύο χρόνια αργότερα, κατά μέσο όρο, από τους άνδρες.

Η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούσαν να γενικευθούν σε άλλες χώρες λόγω των πολιτισμικών διαφορών στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ηλικία.

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι η τάση ήταν παρούσα ακόμα κι όταν λαμβάνονταν υπόψιν κοινωνικο δημογραφικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, αλλά και παράγοντες υγείας.






ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr