Σάββατο 4 Μαΐου 2024

ΤΡΩΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΧΥΜΟ ΤΟΥ

 




Πολλοί ξεκινούν την ημέρα τους με έναν χυμό πορτοκάλι. Λεει ο φιλος : Τί πιο υγειινο..

Σε ποιον δεν αρέσει ένας φρεσκο στυμμένος χυμός πορτοκαλιού ; Εκτός από την  γεύση και τις δροσιστικές του ιδιότητες, είναι ένα υγιεινό ρόφημα λόγω της ποσότητας βιταμινών που παρέχει.

Ισως ομως, δεν είναι όλα τόσο ροδινα όσο φαίνονται. 

Η κατανάλωση φρούτων με φυσικό τρόπο είναι πιο ωφέλιμη από την κατανάλωσή τους σε μορφή χυμού.

Ωστόσο,  η κατανάλωση χυμού που στύβεται  διαφερει από τους χυμούς του σούπερ μάρκετ, οι οποίοι περιέχουν συντηρητικά, και πολλη  ζαχαρη προσθετη.  Και παλι ομως ο φυσικος χυμος αυξανει τη γλυκοζη στους επιρεπεις στο διαβητη ΙΙ





Τα πορτοκάλια είναι εσπεριδοειδές και έχουμε  μεγάλη παραγωγή στην Ελλάδα. Υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες, και τα βρίσκουμε σχεδόν κάθε εποχή του χρόνου, αν και είναι καλύτερά το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Τα πορτοκάλια αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C

Η ζάχαρη ατυχως ειναι  ο νούμερο ένα εχθρός  και είναι φυσιολογικό όταν βλέπουμε τα σημερινά ποσοστά παχυσαρκίας στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  έχει ήδη χαρακτηρίσει το πρόβλημα αυτό ως τη νέα πανδημία και πολλοί άνθρωποι να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα επίπεδα ζάχαρης στη διατροφή τους.

Τα προβλήματα της κατανάλωσης χυμού πορτοκαλιού κρυβουν μια παγίδα , διότι αν και δεν προστίθενται συντηρητικά , το στύψιμο του πορτοκαλιού απελευθερώνει σάκχαρα που  επηρεάζουν την γλυκοζη του αιματος οπως  και την  αύξηση του βάρους.


Η κατανάλωση  φρουκτόζης μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους για την υγεία,  παχυσαρκία,  προβλήματα λιπώδους ήπατος.

Από την άλλη πλευρά, μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης ενός πορτοκαλιού ή ενός χυμού είναι ότι οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο φρούτο καταστρέφονται, αυξάνοντας έτσι τη προσλαμβανομενη φρουκτόζη.


Στύβοντας το πορτοκάλι, πίνουμε απλα και μονο ζάχαρη και θερμίδες, 


Για απωλεια βάρους και διατηρηση καλής κατάστασης υγείας, είναι σημαντικη  μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια.







ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου