Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

ΖΑΧΑΡΗ..ΔΙΑΒΗΤΗΣ.. ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

 












Διαβήτης ειναι η πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει το ζαχάρο στο αίμα

Προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης ή την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη  ή τη συνύπαρξη αυτων των δύο. 

Αυτό οδηγεί σε υψηλο ζακχάρο , κατι που συνδέεται με καρδιακα,  βλάβες στα νεύρα και νεφρά


Εχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης  διαβήτη ΙΙ.

Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρης και κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: 

Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.


Παρ' όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης ζαχαρης και του κινδύνου διαβήτη είναι ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.

Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης ζαχαρης, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης κατω του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.





Διακρινουμε μεταξύ πρόσθετων και φυσικών ζαχάρων. 

Τα φυσικά , που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα , επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του ζαχάρου στο αίμα.





Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: 

Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την γλυκιά γεύση, Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη ΙΙ, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς αντιστάθμισης του οργανισμού.

Εκτός από την πρόσληψη ζαχαρης, πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. 

Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας μεσογιακης διατροφής , η τακτική άσκηση και η διατήρηση  υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

Ενώ η υπερβολική πρόσληψη σαχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες.

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.




ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου