Η σαρδέλα και ο γαύρος αλιευονται απο μικρά καίκια, ή τρατες.
Από την επόμενη ημέρα της αλιειας τους αρχίζουν και κοκκινίζουν στα βραγχια .
Όταν θα πάμε να πάρουμε σαρδέλα ή γαύρο , κάνουμε το εξής:
Πιάνουμε το ψάρι από την ουρά,
Το ψάρι εναι φρεσκο, λεμε τωρα, αν δεν λυγίζει και δεν του βγαίνουν τα έντερα από την κοιλιά, και δεν ανοίγει εύκολα η σάρκα του.
Πρέπει να μένει σχεδόν ντουρο.
Πάντα κοιτάμε να έχει το σωστό χρώμα,γυαλάδα και να μην μυρίζει ψαρίλα , αλλά θάλασσα.
Αλλιως φευγουμε δεν αγοράζουμε.
Τα φρέσκα ψάρια μυρίζουν θάλασσα.
Μακαρι να μάθετε τα παιδια σας να τρωνε σαρδέλα και γαύρο, γιατι έχουν υψηλή διατροφική αξία , και είναι γεματα βιταμίνες και μέταλλα.
Επιπλέον, τρωγονται με το κόκαλο αποτελον εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D3.
Η σαρδέλα, χαριζει βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο. Εχει μεγάλη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξεων μακρας αλυσσιδας ανθρακα , με καρδιαγγειακά οφέλη.
Κατανάλωση σαρδέλας από θηλάζουσες,μολις 100γρ 2-3 φορές την εβδομάδα, αύξανει τη περιεκτικότητας του μητρικού γάλατος σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός, ότι η «ταπεινή» σαρδέλα, ζει μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα περισσότερα ψάρια. Το μικρό διάστημα ζωής της , έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλής, αφού δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει..υδραργυρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου