Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΡΟΒΕΙΟ ΠΛΗΡΕΣ ..ΥΠΕΡΤΑΣΗ

 




Φύλακας του εντέρου, χάρη στα πολύτιμα προβιοτικά του, αλλά και της καρδιάς , ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη από τα Πανεπιστήμια του Μέιν και της Νότιας Αυστραλίας.





Ετσι ασθενείς της 3ης ηλικίας με υπέρταση θα πρεπει  να προσθέσουν στη διατροφή τους 

το προβειο γιαουρτι





Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε  δημοσιεύεται στο 

International Dairy Journal, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γιαουρτιου σχετίζεται με μειωμένες τιμές της αρτηριακής πίεσης και, αποτελεί μια ισχυρή παρέμβαση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως, καθώς και για το έμφραγμα και τον διαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα ανέτρεξε σε δεδομένα 915 ενηλίκων με διάμεση ηλικία τα 62,1 έτη από τη μελέτη MSLS, 62% εκ των οποίων υπερτασικοί με τιμές πίεσης 140/90 mmHg.

Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η τρωγοντας γιαουρτι εχουμε μέτρια αλλά στατιστικά σημαντική μείωση  της συστολικής πίεσης σε υπερτασικούς , επίδραση που δεν παρατηρήθηκε ωστόσο στους συμμετέχοντες 

με φυσιολογικές τιμές.




Σημειώνεται ότι τα ευρήματα προέκυψαν κατόπιν συνεκτίμησης παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα όπως 

η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, η άσκηση και άλλες μεταβλητές αναφορικά με τη διατροφή.

Παλαιότερες μελέτες της ομάδας που συμμετέχει στην MSLS έχουν διαπιστώσει θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής από τη νοητική λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού και νεφροπάθειας.










  

ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου