Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

ΦΕΤΑ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΡΙ







 


Φέτα:  

συγκαταλέγεται  στα παλαιότερα τυριά στον κόσμο. 

Ένα φρέσκο αιγοπρόβειο τυρί, με μοναδική υφή, γεύση καθώς και διατροφική αξία που κατέχει περίοπτη θέση στο ελληνικό τραπέζι.

Στην Ελλάδα η παραγωγή τυριών  αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων και αξιοποιεί με βέλτιστο τρόπο τις μεγάλες παραγόμενες ποσότητες πρόβειου και  κατσικίσιου γάλακτος. 

Σχεδόν όλη η ποσότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος χρησιμοποιείται στην τυροκόμηση.

Το σημαντικότερο  τυρί που φτιάχνεται στην χώρα μας από άποψη παραγωγής και παράδοσης είναι η φέτα. 

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκτιμούνται από τους καταναλωτές σε διεθνές επίπεδο.

Το άρωμά της είναι έντονο και χαρακτηριστικό, η υφή της διαφέρει και κυμαίνεται από ημίσκληρη έως σκληρή, και η γεύση είναι όξινη, αλμυρή και αψιά. 

Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στους 120.000 τόνους από τους οποίους οι 40.000 εξάγονται.  

Η μέση ετήσια κατανάλωση ανέρχεται στα 12 περίπου κιλά ανά άτομο.

Η φέτα είναι το πιο γνωστό παραδοσιακό ελληνικό τυρί που χρονολογείται από τα Ομηρικά χρόνια. 

Πρόκειται για ένα λευκό τυρί, που ωριμάζει και διατηρείται  σε άλμη για τουλάχιστον δύο μήνες.  

Ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής διατροφής, σήμα κατατεθέν της ελληνικής υπαίθρου.


Διανέμεται στην αγορά σε βαρέλια, σε τενεκεδένια ή κουτιά ή σε πλαστικοποιημένες συσκευασίες και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, όχι μόνο στην πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο ελληνική σαλάτα αλλά και με χίλιους δυο άλλους τρόπους. 

Την προτιμούν όσοι παρουσιάζουν αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα.

Τα πρώτα καταγεγραμμένα στοιχεία για τη φέτα χρονολογούνται από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με την ονομασία «πρόσφατος» (φρέσκο). Συνδέεται στενά με την Κρήτη όπου ένας Ιταλός ταξιδιώτης στην Κάντια, την σημερινή περιοχή του Ηρακλείου, στα γραπτά του από το 1494 κάνει μνεία στις διαδικασίες σκλήρυνσής της σε άλμη, στην εμπορία και στην αποθήκευσή της.

Η λέξη “φέτα” έχει μια ενδιαφέρουσα γενεαλογία. 

Προέρχεται από την ιταλική λέξη fetta (που σημαίνει φέτα-κομμάτι). 

Η fetta, με τη σειρά της, είναι λατινικής προέλευσης από το offa (που σημαίνει μπουκιά ή ψίχουλο). Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα τον 17ο αιώνα, ενδεχομένως αναφερόμενη στην πρακτική του τεμαχισμού του τυριού για να τοποθετηθούν οι φέτες σε βαρέλια .

Πολλοί, ωστόσο, αποδίδουν ελληνική προέλευση στο τυρί φέτα. Σύμφωνα με το μύθο, ο Κύκλωπας Πολύφημος ήταν ο πρώτος που την είχε παρασκευάσει.  

Στο μουσείο των Δελφών, αντικείμενα του 6ου αιώνα π.Χ. κάνουν αναφορές στη διαδικασία παραγωγής φέτας.

Φέτα- Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης

Το εμβληματικό Ελληνικό τυρί  έχει καταχωρηθεί  ως προϊόν Π.Ο.Π. μόλις το 2002 από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Δ.Ε.Κ.)  έπειτα από περιπέτειες και προσφυγές κυρίως από τη Δανία και τη Γαλλία. Νέα προσφυγή της Δανίας και της Γερμανίας κατά του Κανονισμού αυτού απορρίφθηκε τελικά από το ΔΕΚ το 2005.

Για να αποκαλείται ένα τυρί Φέτα ΠΟΠ, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις όπως το να προέρχεται αποκλειστικά από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και, από νησιά, μόνο από τη Λέσβο. 

Να παρασκευάζεται μόνο από ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, σε αναλογία πρόβειο τουλάχιστον 70% και γίδινο έως 30%.

Να χρησιμοποιείται γάλα μόνο από ελληνικές φυλές προβάτων, που τρέφονται με την τοπική χλωρίδα κάθε περιοχής, κυρίως σε ελεύθερες βοσκές. Να παράγεται από τον Οκτώβριο έως τα μέσα Ιουνίου.

Να περιέχει ελάχιστα λιπαρά 43% επί ξηρού και μέγιστη υγρασία 55% και να ωριμάζει για τουλάχιστον 2 μήνες μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή σε δοχεία από λευκοσίδηρο (τενεκέδες).

Οι τρίτες χώρες, όπου δεν ισχύει το Ευρωπαϊκό δίκαιο, μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν  τυριά άλμης και να τα εισάγουν ανεμπόδιστα στην Ε.Ε., με δικά τους όμως ονόματα ή ως 

λευκά τυριά άλμης.

Παρόλα αυτά, το αποκλειστικά για την Ελλάδα κατοχυρωμένο όνομα της φέτας στην Ευρώπη, βρίσκεται σε κίνδυνο, εξ’ αιτίας εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA) και 15 χώρες της Νότιας Αφρικής (SADC).

Οι συμφωνίες αυτές, που έχουν υπογραφεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σύντομα θα επικυρωθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, επιτρέπουν την χρήση τις ονομασίας φέτα από παραγωγούς των χωρών αυτών, παλιούς ή και νέους, που παράγουν απλά λευκό τυρί ενώ η σύγχυση που θα επικρατήσει με την ύπαρξη ίδιας ονομασίας για την γνήσια φέτα και των άσχετων με φέτα λευκών τυριών και η αδυναμία του καταναλωτή να επιλέξει την γνήσια, δηλαδή την ελληνική φέτα όταν το επιθυμεί, θα είναι μεγάλη.

Φέτα- Διατροφική αξία

Μια μερίδα 28 γραμμαρίων περιέχουν:

  • Θερμίδες:                                       74
  • Λίπος:                                              6 γρ.
  • Πρωτεΐνη:                                       4 γρ.
  • Υδατάνθρακες:                             1,1 γρ.
  • Ριβοφλαβίνη:                                 14% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας (ΗΣΠ)
  • Ασβέστιο :                                      14% της ΗΣΠ
  • Νάτριο:                                           13% της ΗΣΠ
  • Φώσφορο:                                      9% της ΗΣΠ
  • Βιταμίνη Β12:                                 8% της ΗΣΠ
  • Σελήνιο :                                         6% της ΗΣΠ
  • Ψευδάργυρο:                                5% της ΗΣΠ

Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και Κ, φολικού και παντοθενικού οξέος, σίδηρο και μαγνήσιο. Σε σύγκριση με τα παλαιωμένα τυριά, όπως είναι το κασέρι, η παρμεζάνα και το cheddar, η φέτα έχει χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες ενώ, είναι πλουσιότερη σε βιταμίνες Β αλλά και ασβέστιο από άλλα φρέσκα τυριά όπως το cottage, η mozzarella ή η ricotta.






Πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς έχει αρκετά λιπαρά που είναι στην πλειονότητά τους κορεσμένα αλλά και αυξημένα ποσοστά νατρίου, θα πρέπει να τρώγεται σε μικρές ποσότητες από όσους πάσχουν από χοληστερίνη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Συστήνεται το ξέπλυμά της με νερό πριν καταναλωθεί ώστε να απομακρυνθεί αρκετή από την ποσότητα του επιφανειακού αλατιού.

Φέτα- Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

  • Κατάλληλο για άτομα που δεν μπορούν να αφομοιώσουν αγελαδινά γαλακτοκομικά

Είτε το γνωρίζουν είτε όχι, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν ποικίλους βαθμούς δυσκολίας στην πέψη προϊόντων αγελαδινού γάλακτος. Χάρη στη φέτα, δεν χρειάζεται να βγάλουν συνολικά το τυρί από τη διατροφή τους.

  • Συνδυασμός ιστιδίνης και βιταμίνης Β6

Η ιστιδίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ (ειδικά για τα παιδιά), που δεν παράγεται από τον οργανισμό μας και θα πρέπει να το προμηθευτεί μέσω της διατροφής.  Η βιταμίνη Β6 είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, για το μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών και αποτελεί βασική θρεπτική ουσία για την υγεία των ματιών, των μαλλιών, του δέρματος και του ήπατος. Όταν η ιστιδίνη συνδυάζεαι με τη βιταμίνη Β6, δημιουργούνται οι  ισταμίνες, οι οποίες αποτελούν μέρος της φλεγμονώδους αντίδρασης των κυττάρων μας  σε απάντηση τυχόν τραυματισμών και ασθένειας. Η φέτα δρα λοιπόν ευεργετικά στο ανοσοποιητικό, ειδικά όταν καταναλώνεται μαζί με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες



Χρειαζόμαστε πρωτεΐνες για την επισκευή των κυττάρων, για την παρασκευή νέων και για σωστή ανοσολογική λειτουργία. Λειτουργούν ως ένζυμα, αντισώματα, αγγελιοφόροι, δομικό, υποστηρικτικό και αποθηκευτικό υλικό.

  • Διαβήτης  τύπου 2

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη στα τυριά έχει θετική επίδραση στις εκκρίσεις ινσουλίνης και ότι ο συνδυασμός σακχάρων ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, ειδικών λιπαρών οξέων και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει ωφέλιμες επιδράσεις στον έλεγχο της γλυκόζης, στην ευαισθησία και στην έκκριση ινσουλίνης. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

  • Ασβέστιο και υγεία των οστών

Η αγαπημένη μας φέτα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου που παίζει αναμφισβήτητο ρόλο στην υγεία των οστών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αποφυγή των θρόμβων του αίματος, στην υγεία των νεύρων και στη σωστή συστολή των μυών.

Κρίσιμη για την ανοσοποιητική λειτουργία, την όραση, την αναπαραγωγή και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.  Η φέτα είναι μια εξαιρετική πηγή  βιταμίνης Α και η περιεκτικότητα σε λιπαρά στο τυρί την καθιστά ευκολότερη την απορρόφηση από το σώμα.















ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

ΜΗΛΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ

 











Ενα μήλο την ημέρα...

η αλήθεια είναι πως τα μήλα είναι γεμάτα οφέλη για την υγεία.

Κάνουν καλό στο έντερο

Είναι γεματα  φυτικές ίνες, έναν τύπο σύνθετου υδατάνθρακα που το σώμα μας δεν είναι σε θέση να χωνέψει. Αυτές οι ίνες λειτουργούν ως τροφή για πολλά από τα βακτηριδια του έντερου μας. 

Αυτά τα βακτηριδια , επηρεάζουν τα πάντα: απ τον κίνδυνο καρκίνου μέχρι το βάρος και τη διάθεσή μας.

Μια διατροφή με φρούτα και λαχανικά,  αυξάνει τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηριδιων και μειώνει τον αριθμό των επιβλαβών στο έντερο

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνολική υγεία.

Επιπλέον, τα ίδια τα μήλα περιέχουν πλήθος ωφέλιμων βακτηριδιων

Αν και αυτό ισχύει για όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, αποδεικνύεται πως  τα μήλα πως έχουν μεγαλύτερη ποικιλία βακτηριδιων από τα περισσότερα. 

Όταν τρώτε ένα μήλο, μερικά από αυτά τα βακτηριδια μπορεί να γίνουν μέρος του μικροβιώματός σας

Το μήλο δρα σαν πρεβιοτικό, αλλά και σαν προβιοτικό.

Τα μήλα κάνουν καλό στην καρδιά

Εχουν υψηλές ποσότητες πηκτίνης, που μπορεί να βοηθήσει να σε υγιή επίπεδα χοληστερόλης. 

Σε μελέτη του 2012, 160 μετεμμηνο παυσιακές γυναίκες έτρωγαν είτε 75 γραμμάρια αποξηραμένων μήλων (που αντιστοιχούν σε περίπου δύο μεσαίου μεγέθους μήλα) 




είτε δαμάσκηνα κάθε μέρα για έναν χρόνο.

Μετά από έξι μήνες, οι γυναίκες που κατανάλωναν μήλα παρουσίασαν 13% πτώση της συνολικής χοληστερόλης τους και 24% πτώση της LDL χοληστερόλης, ενώ οι γυναίκες που έτρωγαν δαμάσκηνα παρουσίασαν 3,5% πτώση της συνολικής χοληστερόλης και 8% πτώση της LDL .

Τα μήλα είναι μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές πηγές πολυφαινολών – μικροσκοπικών, καλών για την υγεία μορίων που παράγουν τα φυτά για να αμυνθούν στα στοιχεία της φύσης.




Ορισμένες πολυφαινόλες στα μήλα, που ονομάζονται φλαβονοειδή, είναι ιδιαίτερα καλές στο να διεγείρουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, αερίου που διαρρέει τα αιμοφόρα αγγεία , 

προκαλώντας τη διαστολή τους. 

Κατικαλό για την αρτηριακή πίεση .

Μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή

Οι πολυφαινόλες  μειώνουν τη φλεγμονή  και, συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.

Μελέτη ανέλυσε στοιχεία για την υγεία 119.000 που συλλέγονταν για σχεδόν 20 χρόνια, για ό,τι έτρωγαν όλο το 24ωρο σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις.

Διαπιστωθηκε ότι όσοι ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερα από δύο μήλα την ημέρα είχαν ...30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.


Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συσχέτιση μεταξύ των μήλων και του κινδύνου εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας συνδέεται επίσης με μείωση των δεικτών φλεγμονής.

Τα μήλα είναι πιο θρεπτικά όταν τα τρώτε με τη τη φλούδα τους

 Εξάλλου, η φλούδα είναι αυτή που περιέχει αυτές τις πολυφαινόλες  

Σε γενικές γραμμές, ένα μήλο με πιο σκούρο χρώμα θα έχει μεγαλύτερη ποικιλία από πολυφαινόλες

Τρώτε διαφορετικές ποικιλίες μήλων, ώστε να απορροφάτε όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές πολυφαινόλες.





ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΟΥΧΛΑ..ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ









Η ακριβη γραβιερα που ειχαμε ξεχασει στο ψυγειο , επιασε μουχλα Λυπόμαστε να τη πετάξουμε για λίγη μούχλα.

Είναι αραγε ασφαλές να κοψουμε  το εμφανώς αλλοιωμένο μέρος και να φαμε το υπόλοιπο ...

Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που μπορούμε να φαμε με ασφάλεια ένα τρόφιμο που έχει αλλοιωθεί λόγω μούχλας.

Οταν υπάρχει στην επιφάνεια ενός τροφίμου μούχλα, κατά πάσα πιθανότητα η αλλοίωση έχει προχωρήσει βαθιά, ακόμη και σε μέρη του τροφίμου που μοιάζουν να είναι εντάξει.

Πρέπει να εντοπίζουμε τη μούχλα μόνον από την όψη των τροφίμων, και ποτέ μυρίζοντας τα τρόφιμα, καθώς με την εισπνοή μπορεί να εισχωρήσουν στον οργανισμό σπόρια μούχλας.

Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αρκετοί. Η μούχλα παράγει  μυκοτοξίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, γαστρεντερικές επιπλοκές, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού ή αλλεργική αντίδραση. 




Μία από αυτές τις μυκοτοξίνες, η αφλατοξίνη, μπορεί να έχει ακόμη και καρκινογόνο δράση.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι πράγματι έχει πιάσει μούχλα ένα τρόφιμο, δράστε βάσει κοινής λογικής. 

Εάν το τρόφιμο δεν έχει τη συνήθη όψη και κυρίως αν μοιάζει σαν να είναι βρεγμένο, καλό θα είναι να το πετάξετε.

Εξαιρέσεις

Σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα, το τσένταρ και το κίτρινο τυρί είναι ασφαλή προς κατανάλωση ακόμη κι αν στην επιφάνειά τους έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια μούχλας

 Στην περίπτωση αυτή, η μούχλα συνήθως δεν εισχωρεί βαθιά στο προϊόν.

Δεν πρέπει όμως να ξύσετε τη μούχλα πριν φάτε το τυρί, καθώς η πρακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει να εξαπλωθούν σπόρια στον αέρα, στις επιφάνειες της κουζίνας ή σε άλλα τρόφιμα. 

Θα πρέπει να κόψετε το αλλοιωμένο κομμάτι τυριού σε βάθος 2,5 περίπου εκατοστών 

Το ίδιο ισχύει και για σκληρά αλλαντικά, όπως το σαλάμι ή το καπνιστό ζαμπόν. Αν ακομα τα τρωτε

Και στην περίπτωση αυτή, δύσκολα η μούχλα που βρίσκεται στην επιφάνεια περνά στα υπόλοιπα μέρη του προϊόντος.

Θα πρέπει να πετάξετε τα αλλοιωμένα μέρη κατευθείαν στα σκουπίδια και όχι στο νεροχύτη, ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση των σπορίων..




Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ..

 











Να κανεις παρεα, μ αυτόν που μαζί του , νιώθεις αξιοπρέπεια.

Που δε σε υποτιμά .

Που θα λάμπεις όταν είσαι δίπλα του και θα βγάζεις τον καλό σου εαυτό.




Που θα σου παιρνει τη λύπη και θα σου δίνει χαρα.

Να είσαι μ αυτόν, που θα σε κάνει καλύτερο ,και δε θα χρειαστεί να ντραπείς ποτέ για την επιλογή σου.

Εκείνον που όταν σε ρωτήσουν, εάν είσαι μαζί του,
δε θα διστάσεις να πεις: Ναι.




Μ αυτόν που έχει ανάστημα ψυχής αλλ είναι μετριόφρων.





Μ αυτόν που θα σε κάνει περήφανο Τίποτε άλλο δεν μετράει.
Ούτε η ομορφιά , ούτε τα λεφτά , ούτε η εξουσία.
Μην υποτιμάς τον εαυτό σου

Καμιά ευτυχία δεν στηριζεται στο χρήμα.
















Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

 






























Γεννιόμαστε για καποιο λογο, που ειτε τον μαθαινουμε...εν ζωη 

ειτε μετα θανατον..






Μεχρι τα 5 μας,ως παιδιά είμαστε ο εαυτός μας, δεν μας ενδιαφέρει η γνωμη κανενος αλλου.

Ξερουμε εξ εμπειριας πως δεν υπάρχουν πιο αυθεντικά πλάσματα από τα παιδιά.

Η ανατροφή μας όμως, οι γονεις, το περιβαλλον φιλοι και αγνωστοι, η ανατροφη μας σε μια κοινωνία και  μέσα σε μια οικογένεια, παίζει σπουδαίο ρόλο στο πως θα εξελιχθούμε 







Αν για παράδειγμα η οικογένεια το αμεσο περιβαλλον μας, ασκεί έντονη κριτική, σε βαθμό που δεν νιώθουμε αποδεκτοί γι αυτό που είμαστε. 

Αν μας επισημαίνεται συνεχώς πως πρέπει να ειμαστε σοβαροί, μετρημένοι, να μην δίνουμε δικαιώματα, τότε μαθαίνουμε να παριστάνουμε κατι , που θεωρούμε καθολικά αποδεκτό, κι εμείς, αρεστοί στους άλλους. 






Φοράμε ένα προσωπείο που θεωρούμε πως οι άλλοι επιθυμούν να βλέπουν, και μέσα απ αυτό  πορευόμαστε συμπεριφορικά  με γνώμονα το τι θα πουν οι άλλοι.





Η γνώμη των τρίτων φαίνεται να μας ενδιαφέρει εξαιτίας της ανάγκης μας για αποδοχή αλλά και του σημαντικού φόβου επίκρισης, απόρριψης, εγκατάλειψης. 






Αυτοί  οι φόβοι οδηγούν στο να μην εκφράζουμε τα συναισθήματά μας,  να μη βάζουμε όρια σε καταστάσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν τον χώρο μας με αποτέλεσμα, βιωνουμε μια ζωή δανεική, που δεν επιθυμούμε εμείς αλλά θεωρούμε πως οι άλλοι επιθυμούν να ζήσουμε. 






Εσωτερικές συγκρούσεις, θυμός, αίσθημα κενού και ανικανοποίητου, αγχώδεις διαταραχές κατάθλιψη είναι οι φυσικές συνέπειες μιας καθημερινότητας που δεν μας εκφράζει , που συνεχώς την περιορίζουμε και την αναπροσαρμόζουμε για να είναι αποδεκτή  απ τους άλλους.





Σημερα κατι τετοιο ενθαρρύνεται απ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σ έναν αγώνα να αποδείξει ο καθένας την εικόνα του, την οικογένειά του, την ενγενει ζωή του. 

Τα social media, κρυβουν τελικα αυθεντικότητά μας όπως και τις στιγμές μας, αφού αντί να τις απολάυσουμε μας ενδιαφέρει 

να τις ανεβάσουμε σ ένα από αυτά τα μέσα, για να δείξουμε στους άλλους πόσο καλά περνάμε.

Για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την ανάγκη να προβάλουμε μια συγκεκριμένη εικόνα στους άλλους, θα χρειαστεί ενδοσκοπηση για ν  αποφασίσουμε πως εμείς, και  οι επιλογές μας, είμαστε πιο σημαντικοί από τους άλλους. 

Σταματαμε να σκέφτομαστε  

«τι θα πει ο κόσμος» 

Ετσι απελευθερωνομαστε  τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, αφού το άγχος δεν μας κυριεύει και βλεπουμε τη ζωή με ξεκάθαρη οπτική. 

Απ την στιγμή που σέβομαι τον εαυτό μου και τους άλλους, δε λογοδοτώ σε κανέναν  και επιλέγω να ζήσω στην ζωή μου.







Πηγη : Φρόσω Φωτεινάκη