Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

EPA DHA Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ..

 

Ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα τα συμπληρώματα με ιχθυέλαιο ...




Η πορεια τους ξεκινησε πριν απο 20 χρονια. Υπηρξα τυχερος γιατι ξεκινησαμε μαζι.

Θυμαμαι οταν μιλουσα για το ιχθυελαιο, ολοι νομιζαν οτι προκειται για το ηπατοϊχθυελαιο που ειχε αποκρουσττικη γευση, κι εκει  σταματουσε η κουβεντα.

Καταλαβατε πως μιλαμε για 

τα ω 3 λιπαρα οξεα.

Πηγή πρόσληψης των ω-3 απαραιτητων λιπαρων οξεων μακρας αλυσιδας ανθρακα,είναι τα λιπαρά ψάρια  τα οποία έχουν, ουσιαστικά, εκλείψει από το τραπέζι μας . 

Πρωταγωνιστρια η σαρδελλα καλλονης το ελληνικο¨σουσι¨




Πρωταγωνίστρια» η σαρδέλα Καλλονής στο 2ο Lesvos Food Fest



Τα τελευταια 20 χρονια τα ω3 λιπαρα οξεα, EPA και DHA, επανενταχθηκαν στη δίαιτα του σύγχρονου ανθρώπου, είτε με τη μορφή της των λιπαρων ψαριων, είτε με τη μορφή των γνωστων συμπληρωμάτων .

Τα κύρια ω-3 λιπαρά οξέα που χρειάζεται ο άνθρωπος είναι:

το α-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Τα δύο τελευταία βρίσκονται σε αφθονία στα ιχθυέλαια, ενώ το ALA απαντάται στα χόρτα και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς τα καρύδια

Η καλύτερα τεκμηριωμένη δράση των ω-3 αφορά την προστασία της καρδιάς και των αγγείων.

Η δράση των ω-3 στην προστασία από τη στεφανιαία νόσο έμφραγμα, στηθάγχη είναι πολύπλευρη.


ποσο ιχθυελαιο πρεπει να παιρνουμε. | iassis


Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα τριγλυκερίδια , βοηθούν στη σταθεροποίηση της πλακας , εμποδίζουν τις θρομβώσεις και ελαττώνουν τις καρδιακές αρρυθμίες.

Επιστημονικές μελέτες έχουν πλήρως αποδείξει ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση των ω-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.

Το 20% του ξηρού βάρους του εγκεφάλου αποτελείται από ω-3 λιπαρά οξέα κυρίως DHA.

Η δραματική ανατροπή της διατροφικής σχέσης ω-6 και ω-3 έχει, προφανώς, τις περισσότερες πιθανότητες να επηρεάσει το όργανο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ω-3: τον εγκέφαλο.

Ηδη απο το  1995, ειδικοί επιστήμονες   διατύπωσαν την άποψη ότι για την αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης στον σύγχρονο κόσμο ευθύνεται η υψηλή κατανάλωση σπορέλαιων και φυτικών ελαίων, πλούσιων σε ω-6 και πτωχών σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Λίγο αργότερα, σε αντίστοιχα συμπεράσματα κατέληξε και η Επιτροπή Έρευνας Ψυχιατρικών Θεραπειών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Η μέσω της μητέρας πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων ω-3 από το έμβρυο είναι πρωταρχικής σημασίας για τη μελλοντική του διανοητική λειτουργική ωρίμανση και για τη σωματική του ανάπτυξη.

Για τον λόγο αυτόν, οι έγκυες πρέπει να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με ψάρια ή ιχθυέλαια, τα οποία είναι άριστη πηγή DHA και EPA ή να χρησιμοποιούν συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων.

Η χορήγηση λιπαρών οξέων ω-3 σε ασθενείς με χρόνια ψωρίαση είχε ως αποτέλεσμα τη γενικότερη βελτίωση της δερματικής πάθησης, αλλά και τη βελτίωση στους εξατομικευμένους δείκτες νοσηρότητας κνησμό, απολέπιση, αποσκλήρυνση και ερύθημα

Σύμφωνα με επιστημονικές εκθέσεις, η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων παρέχει σημαντικά οφέλη στις φλεγμονώδεις νόσους.

Τα συμπληρώματα με ω-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι παρείχαν προστασία κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) σε ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο τοπικά, όπως τα αντηλιακά, παρέχοντας οφέλη κυρίως στα άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Τα λιπαρά οξέα βοηθουν στην ατοπική δερματίτιδα,  ψωρίαση,  κοινή ακμή, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, και το μελάνωμα. 

Ειπαμε θα τα βρειτε στη σαρδελλα και το γαυρο, αλλα και στον σολομο.

Ευχης εργον αν τα ενταξετε στη διατροφη σας.




Οι λόγοι που η σαρδέλα κατατάσσεται στις υπερτροφές - Προϊόντα της ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου