Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ...ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

 











Η τρίτη ηλικία  περιλαμβάνει ανθρώπους άνω των 65 ετών,  με ετερόκλητα χαρακτηριστικά ως προς την οικογενειακή κατάσταση, το µορφωτικό επίπεδο, την οικονοµική κατάσταση, αλλά και τις εµπειρίες ζωής. 

Χαρακτηρίζεται από ψυχολογικές πιέσεις  προβλήµατα υγείας, κοινωνικές αλλαγές  και απώλειες προσφιλών προσώπων.

Ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών θα ήταν σήμερα η πιο ακριβής για να καθορίσουμε την 3η ηλικία. Η γηριατρική χωρίζει την τρίτη ηλικία σε τρεις κατηγορίες:

  • Νέοι 3ης ηλικίας
  • Μεσήλικες 3ης ηλικίας
  • Υπέργηροι 3ης ηλικίας

Η COVID-19  ηρθε να ανατρέψει όλων την καθημερινότητα μαζι και την  τρίτη ηλικία . 

Η ρουτίνα και η φροντίδα τους επηρεάζεται άμεσα, ενώ ο φόβος του θανάτου ειναιτο κυρίαρχο συναισθημα. 

Η πανδημία φέρνει αντιμέτωπους τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας με  το στρες, τον φόβου, τη απομόνωση, την θλίψη, την ανία και τη μοναξιά, προβλήματα που όπως είπαμε προϋπάρχουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.


Καλό θα ήταν να δημιουργηθεί μία νέα καθημερινότητα-ρουτίνα, ένα πρόγραμμα που ο ηλικιωμένος θα ακολουθεί. 

Ελαφριά άσκηση, μαγείρεμα, χόμπι, διάβασμα θα ήταν ιδανικά ώστε να γεμίσει η μέρα, ενώ ο καλός ύπνος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βοηθά πάντα στην ψυχολογική πίεση.

Επιπλέον, σημαντική είναι η επικοινωνία με συγγενείς και οικείους, οι οποίοι θα τους προτρέπουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, όποια κι αν είναι αυτά. 

Οι κοντινοί τους άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν μία λίστα με χρήσιμα τηλέφωνα ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση, ενώ να τους προτρέψουν να μιλούν με ανθρώπους της γειτονιάς τους, παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις απέναντι στον ιό, που ταλανίζει ιδιαιτέρως τις μεγαλουπόλεις.






    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου