Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ

 








Υπαρχουν συνηθειες που πλαισιωνουν τη ζωη μας και μας εξαντλουν. Με πρωτη το φαγητο
Ολοι τρωμε για να συντηρηθουμε. 
Εδω υπαρχει μια παγιδα. Το στομαχι μας εκκρινει σερετονινη που προκαλει ευχαριστηση, κι ετσι αν δεν προσεξουμε τρωμε υπερβολικα, κι αυτο μας εξαντλει πολλαπλως. 
Ρουφά ενέργεια για την  πέψη και προκαλει ληθαργική κατάσταση. 
Το ίδιο ισχύει για υπερβολή  στην τηλεόραση στα παιχνίδια, στην καθε ειδους διασκεδαση.
Χρειάζεται μέτρο σε όλα. Ελεγαν οι προγονοι μας
Μηδέν άγαν . Οχι υπερβολή. Είναι δηλητήριο.










Αναβολή. 

Οταν  αναβάλλωμε μια αναγκαία πράξη, ειτε γιατι βαριομαστε ειτε γιατι φοβομαστε. Τοτε ο νους μας είναι διαιρεμένος και στρέφεται κάθε τόσο στην αναγκαία, απωθημένη πράξη. 
Ομως προτιμά να κάνει κάτι άλλο επειδή η πράξη είναι περίπλοκη ή θα φέρει αντιπαράθεση ή πόνο ή ό,τι άλλο .










Ζώντας στο παρελθόν, εξαντλουμεθα.

Με το να ζούμε  παρελθοντικές εμπειρίες είτε ενθυμουμενοι  ευχάριστα περασμένα είτε δυσάρεστα σφάλματα μας, ο νους μας φευγει από το παρόν το  τώρα, πλην ομως μόνο στο παρόν το εδώ και τώρα υπάρχουμε ζουμε και μπορουμε  να αποφασίσουμε και να δράσουμε. 


Κάποτε ισως είναι ανάγκη να ανατρέξουμε και στο παρελθόν για να συνεχίσουμε τώρα ή να αντλήσουμε κάποιο μάθημα. Ή αναθυμόμαστε κάτι έξοχο, κάτι θαυμάσιο, και νιώθουμε καλύτερα.










Ανησυχία  άγχος, μας κατατρωει σαν οξυ. 

Το  85% των οποιων ανησυχιών μας συνηθως  δεν υλοποιουνται. Ετσι αντί να ασχολουμεθα με τις ανάγκες του παρόντος, χανομαστε στις ανησυχίες  και μαυρες σκεψεις για τα μελλοντικά. 

Ολοι γνωριζουμε ανθρωπους υποχονδριακους που  δεν βρίσκουν βοήθεια πουθενα. Ανησυχουν κάθε στιγμή, για ζαλάδες και  πονους .Συνηθως οι ανησυχίες τους πραγματώνονται κατα 50% ή κι 60%. Μα, και πάλι, ολη αυτη η ιστορια είναι περιττή σπατάλη ενέργειας, διότι δεν ωφελεί .
Θα γλίτωναν πολύ πόνο, χρόνο κι ενέργεια αν μπορούσαν να σταματήσουν να φοβουνται και να ασχοληθουν με το παρόν. 











Ολοι εχουμε απωθημένα, που τα..λατρευουμε.

Κι αυτή η συνήθεια  να κολλαμε σε  κάποια προσβολή, κάποια αδικία, ξοδευει  ενέργεια. Νοερά ζουμε στο παρελθόν ξαναφτιάχνουμε το σκηνικό, διορθώνουμε λόγια και πράξεις ,όλα δίχως πραγματικό αποτέλεσμα. Κι αυτό επαναλαμβάνεται, ξανά και ξανά. 
Ισως η  καλύτερη θεραπεία ειναι η συγχώρεση Αυτή είναι πραγματική γενναιότητα και δύναμη.

https://kosmaser.wordpress.com/2022/03/06/



Ο Αυτο-βασανισμός. Είναι ενα είδος αυτο-επίκρισης και αυτο-απαξίωσης ή υποβάθμισης.  Επικρίνουμε τον εαυτο μας για τις ανοησίες και αποτυχίες του . Ενώ μπορούμε,να του δώσουμε νέα κατεύθυνση και υγιή αφετηρία. Η αυτο-τιμωρία και αυτο-λύπηση δεν βοηθούν σε τίποτα. 

Πρέπει να θυμόμαστε παντα το Μηδέν άγαν  το μέτρο Όταν εργαζόμαστε με μέτρο σε δουλειές που μας ενδιαφέρουν μας αρέσουν, κερδιζουμε    ενέργεια . Στην αντιθετη περιπτωση επέρχεται κόπωση. Και σήμερα οι περισσότερες εργασίες μας δεν έχουν ενδιαφέρον 

Ονειροπόληση για το μέλλον.  Ολοι περνούμε πολύ χρόνο ονειροπολωντας. Η ενέργεια στα ευχάριστα ή δυσάρεστά αισθήματα και ο χρόνος ξοδεύονται άδικα και χάνονται. 









Η φλυαρια ειναι η πιο συχνή και  σπάταλη συνήθεια που μας επηρεάζει αλλα και οσους  βρισκονταν κοντά μας και υπεστησαν την αγονη ενεργεια της.









Μιλαμε αργά για  να ακούμε τη φωνή μας, να ακούμε αυτό που λέμε. Αν το κανουμε θα τρομάξουμε, μ αυτα που συνηθως λεμε. Μαθαινουμε  να εκστομιζουμε μόνον ό,τι είναι απαραίτητο – τίποτα περιττό. 
Και πάλι θα τρομάξουμε.

Πρεπει να μαθουμε να σιωπουμε. 
Οι αρχαιοι ελεγαν Αργυρουν το μιλημα αλλα Χρυσος η σιωπη.
Σιωπωντας  σίγουρα ταπεινωνουμε τον εγωισμο μας που ευθύνεται για τις περισσότερες παραβάσεις μας κι ετσι εχουμε ησυχία και καθαρότητα στον νου μας. Και να που ερχομαστε στο σοφον Λαθε βιωσας.

https://kosmaser.wordpress.com/2021/11/15/









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου