Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

 









Κατάθλιψη μαγικη λεξη που βρισκεται στα χειλη πολλων.

Είναι από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές  παγκοσμίως, με περίπου 300 εκατομμύρια ασθενεις. 

Οι θεραπευτικές επιλογές  συνοδεύονται από εξουθενωτικές παρενέργειες. 

Η κατάθλιψη είναι ελάχιστα κατανοητή καθώς ειναι δύσκολο να προσδιοριστεί πώς αναπτύσσονται οι υπευθυνες αλλαγές των νευρο διαβιβαστων. 

Αν και είναι πρωτίστως πρόβλημα ψυχικής υγείας, οσοι υποφερουν εμφανίζουν ευρύ φάσμα σωματικών προβλημάτων, οπως διαταραχες στην διατροφή .


Ξερουμε πλεον πως τα βακτηριδια που διαβιουν στο έντερο  επηρεάζουν τη δραστηριότητα και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου. 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για διάφορες νευροψυχιατρικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Ερευνητές  της Oxford Population Health 

μελετησαν τη σχέση μεταξύ  του μικροβιώματος του εντέρου και  των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε ομαδα  1.000 συμμετεχοντων σε σχετικη Μελέτη του Ρότερνταμ. 

Στη συνέχεια, τα ευρήματα επικυρώθηκαν σε περισσότερους από 1.500 συμμετέχοντες στη μελέτη HELIUS του Άμστερνταμ. 

Κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν χρησιμοποιούσε αντικαταθλιπτικά για ενεργό κατάθλιψη όταν συλλέχθηκαν τα δείγματα κοπράνων τους. 

Ο βαθμός ή η ποσότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων τους χρησιμοποιήθηκαν για να καταδείξουν την ευαισθησία στην κατάθλιψη.







Οι ερευνητές στόχευαν να εντοπίσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου που σχετίζεται με συμπτώματα κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό και συμπεριέλαβαν μόνον άτομα που δεν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά για να αποφύγουν τη μέτρηση των αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου που είναι συνέπεια της κατάθλιψης και όχι αιτία.







Σημαντικά ευρήματα:

13 τύποι βακτηριδιων  βρέθηκαν να σχετίζονται θετικά με συμπτώματα κατάθλιψης.

Η μελέτη βρήκε , αναπαραγόμενα στοιχεία για την αύξηση ομάδας 

Sellimonas, Lachnoclostridium, Hungatella 

στα έντερα των ατόμων με περισσότερα συμπτώματα καταστολής.

Αυτό επιβεβαίωσε τα ευρήματα προηγούμενων μελετών που υποδηλώνουν αύξηση του   Eggerthella  και μείωση του  Coprococcus, Subdoligranulum και Ruminococcaceae 

γενικά σε άτομα με πιο καταθλιπτικά συμπτώματα.Η ανακάλυψη της συσχέτισης μεταξύ του   Σελλήμονα  και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης είναι το πιο σημαντικό νέο εύρημα αυτής της μελέτης. Είδη βακτηρίων που ανήκουν στο γένος   Sellimonas  εμπλέκονται σε διάφορες φλεγμονώδεις ασθένειες και μπορεί να σχετίζονται με τη φλεγμονή που παρατηρείται σε ασθενείς με κατάθλιψη. 

Διάφορα μικροχλωρίδια που εντοπίστηκαν στη μελέτη έδειξαν πιθανή εμπλοκή στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας παράγει νευρο διαβιβαστές που σχετίζονται με την κατάθλιψη, όπως το γλουταμινικό, το οποίο με τη σειρά του είναι σημαντικό για τη θεραπεία και την πρόληψη των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.







Ο Δρ Najaf Amin , συν-ανταποκριτής και Ανώτερος Συνεργάτης στο Oxford Population Health, δήλωσε: 

Ο επιπολασμός της κατάθλιψης, ο οποίος έχει αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, και η καταστροφική επίδραση που μπορεί να έχει στη ζωή των ανθρώπων έχει δημιουργήσει μια επιτακτική ανάγκη να βελτιώσουμε την περιορισμένη κατανόησή μας γι' αυτό. 

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν νέα βάση για έρευνα σχετικά με το πώς η αλλαγή του μικροβιώματος του εντέρου μέσω της διατροφής θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, κάτι που θα μπορούσε τελικά να βελτιώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων.







Αναφορά : Radjabzadeh D, Bosch JA, Uitterlinden AG, et al. Μελέτη συσχέτισης συμπτωμάτων κατάθλιψης σε όλο το μικροβίωμα του εντέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου