Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ

 







Όσοι σε πλήγωσαν, σε παράτησαν, σε κορόιδεψαν και σε πρόδωσαν. 

Όσους τους έδωσες ό,τι πολύτιμο είχες, και το μεταχειρίστηκαν  Χρόνος, αγάπη, σκέψη, ενέργεια, βοήθεια, αγκαλιά, ζεστασιά και φροντίδα, όλα για το τίποτα λες.

Όσοι σε ταλαιπώρησαν, σε αμέλησαν, σε σύγκριναν και σε μείωσαν, και σου γύρισαν υπεροπτικά την πλάτη ή απλά αδιαφόρησαν. 

Σε όσους χρεώνεις πως ανέβασες σε θρόνους ενώ ήταν για τους σταύλους και τα χωράφια , σε όσους έδωσες μέχρι και τον δικό σου θρόνο και το εσωτερικό σου παλάτι. Μέχρι και το είναι σου που τώρα στέρεψε και τρεμοπαίζει σαν κερί, κι ακόμα αναρωτιέσαι το γιατί.

Σε επίπεδο ψυχής, ήταν όλοι τους δάσκαλοί σου. 

Ή αν θες κομπάρσοι στο παιχνίδι της ζωής και στα προσυμφωνημένα σενάρια της γνώσης, εξέλιξης και αναβάθμισής σου, που δέχτηκαν να παίξουν αυτούς τους δύσκολους κι άκαρδους εγωιστικούς ρόλους, τόσο ασυνείδητα όσο κι υποσυνείδητα. Αυτή η σκέψη  δεν έχει σκοπό να τους “αθωώσει”, αλλά να στρέψει όλη την προσοχή σου απ αυτούς, σε εσένα. 

Έτσι και μόνο, θα μπορέσεις να πάρεις την ευθύνη και κατ’ επέκταση την δύναμή σου πίσω.

Θα μου πεις εγώ τι φταίω που τα έκανα όλα τέλεια ή προσπάθησα ή κουβαλούσα μόνος μου τη σχέση και τραβούσα ακούραστα το κουπί μέχρι που η βάρκα πήγε τόσο μακριά; 

Ο άλλος έφυγε με ένα ταχύπλοο που τον περίμενε, κι εγώ έμεινα μόνος στο σκοτεινό πουθενά του απέραντου ωκεανού μακριά από κάθε στεριά κι άνθρωπο και ζώο. Τι φταίω;

Δύο ερωτήσεις:

Ποιο ήταν το δικό σου μερίδιο ευθύνης; Μα κι αν σου φέρθηκε έτσι, εσύ γιατί έμεινες; Γιατί δεν έφυγες όταν μπορούσες; Γιατί έτσι ακριβώς συμπεριφέρθηκες εσύ στον εαυτό σου. Κι οι άλλοι, μας συμπεριφέρονται όπως ακριβώς τους επιτρέπουμε. Τι δεν καταλαβαίνεις; Αυτό που βίωσες ήταν απλά μια αντανάκλαση και προβολή της δικής σου συμπεριφοράς. 

Όχι προς τον άλλον, αλλά προς τον ίδιο σου τον εαυτό σου.

«Με παράτησε» 

«Μα εσύ σε παράτησες»
«Με εγκατέλειψε» 

«Μα εσύ σε εγκατέλειψες»
«Δε με αγάπησε» 

«Μα εσύ δεν σε αγάπησες»
«Δε με φρόντισε» 

«Μα εσύ δε σε φρόντισες»

«Αδιαφόρησε» «Μα εσύ αδιαφόρησες για σένα»
«Έβαζε άλλους για προτεραιότητα» «Μα κι εσύ τι έκανες σε σχέση με τον εαυτό σου;»

Δες

Αν κάποιος δεν σου αναγνωρίζει ή δεν βλέπει την αξία σου, αν εσύ ξέρεις την αξία σου, γιατί μένεις; Επειδή αυτό ίσως αλλάξει στο αύριο; Αν προσπαθήσεις λίγο ακόμη; 

Πόσο ακόμη; Και μέχρι τότε τι γίνεται; 

Αδιαφορείς και σε βάζεις δεύτερη προτεραιότητα. 

Εσύ παράτησες εσένα. 

Εσύ δε σε φρόντισες. 

Εσύ δεν σε αγάπησες και σε σκόρπισες σε μέρη που δεν ήταν για σένα. 

Από εξάρτηση, αδυναμία, ανάγκη, όχι από καθαρή αγάπη και επιλογή. Οφείλεις σε σένα να το εξομολογηθείς και να το παραδεχτείς.

Πρέπει να καταλάβεις, ότι το επίπεδο πόνου κι όλων αυτών των αρνητικών συναισθημάτων που νιώθεις, δεν είναι τίποτε άλλο από το επίπεδο και βαθμό που άφησες εσένα. 

Ανεβαίνουμε συνειδητότητα κι εκεί που πάμε, θα χρειαστούμε άλλες αντιλήψεις και πεποιθήσεις. 

Αυτά θα είναι τα εισιτήρια μας, ούτε οι τσάντες, ούτε τα αμάξια, ούτε τα καλοδουλεμένα σώματα, μόνο οι εσωτερικές αρετές και ποιότητες. Τίποτε άλλο.

Η ήρα θα χωρίσει από το σιτάρι, κι αυτή τη φορά σ’ αυτό το “άλμα”, τα χλωρά δεν θα καούν με τα ξερά. 

Ο καρχαρίας ακολουθεί τη φύση του, αν εσύ έχεις ανοιχτή πληγή, ο καρχαρίας θα μυριστεί το αίμα και θα επιτεθεί στο αδύναμό σου σημείο. Όχι ό,τι πιο ευχάριστο, αλλά αφού δε το φροντίζεις, θα έρθει με τον τρόπο που ορίζει η νομοτέλεια να στη δείξει, και συνήθως να στην κάνει ακόμα μεγαλύτερη παίρνοντας και επιπλέον κομμάτια μαζί του όσο δε τον απωθείς. Δεν είμαστε όλοι θεραπευτές, ούτε και δελφίνια.

Όμοια με όμοια λοιπόν, 

και “όμοιος ομοίω αεί πελάζει” 

όπως αναφέρει κι ο Πλάτωνας στο Συμπόσιο. Το οποίο δεν αναφέρεται πάντα στο σύνολο, αλλά και στα επιμέρους στοιχεία που προκαλούν έλξη προς και από την κάθε μεριά.

Καθώς αναγνωρίζεις το μερίδιό σου αλλά σιγά σιγά και την αξία σου, μαθαίνοντας να σε αγαπάς να σε φροντίζεις και να σε προστατεύεις, θα δεις πως άνθρωποι θα αρχίσουν να εξαφανίζονται από την πραγματικότητά σου, ενώ παράλληλα με μαγικό τρόπο, θα δίνουν τη θέση τους σε νέους, πιο συμβατούς με τον νέο εσωτερικό σου ρυθμό και μελωδία.

Δεν περιγράφεται η επίγνωση παρά μόνο βιώνεται, κι όταν είσαι εκεί ή πλησιάζεις, απλά θα το καταλάβεις, όχι με το νου, αλλά με την καρδιά. Την μόνη πυξίδα που δεν απομαγνητίζεται από καμία καταιγίδα ή ηλεκτρονικό παλμό, σαν ένας αέναος εσωτερικός μουσικός βηματοδότης.

Κι αν ποτέ σου εμφανιστούν ξανά τέτοιοι άνθρωποι και σε πλησιάσουν, θα είναι απλά σαν μικρά τεστ υπενθύμισης για να μη παρεκκλίνεις ξανά.

 Τώρα ξέρεις. Ευχαρίστησέ τους, κι απελευθέρωσέ τους να πάνε “σε μέρη που είναι για εκείνους φτιαγμένα”. Όμοια με όμοια. Εσύ, έχεις μια άλλη πορεία πια.

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

ΤΙ ΕΧΑΣΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ






Οσο εχουμε ακομα καιρο, 

Ξεκιναμε αλλαγές πριν τα χρόνια περάσουν και μετανιώσουμε…



1) Που δεν ταξίδεψες όσο περισσότερο γίνεται, όταν σού δόθηκε η ευκαιρία.Mεγαλώνοντας θα αντιληφθείς πως τα ταξίδια είναι πολύ πιο εύκολα όσο είσαι νέος και πολύ πιο οικονομικά, ειδικά αν αποκτήσεις οικογένεια και πρέπει να πληρώνεις για τρία ή και τέσσερα επιπλέον άτομα.

2) Που δεν έμαθες μια ξένη γλώσσα. Ειδικά αν έχεις φάει άπειρες σχολικές ώρες για να μάθεις κάποια που έχεις εντελώς ξεχάσει π.χ. λατινικά ή αρχαία ελληνικά.

3) Που παρέμεινες σε μια προβληματική σχέση. To μοναδικό πράγμα για το οποίο μπορεί να μετανοιώσει όποιος εγκαταλείψει μια κακή σχέση, είναι που δεν το είχε κάνει νωρίτερα.

4) Που ξέχναγες και δεν έβαζες αντηλιακό. Οι ρυτίδες, οι πανάδες και το μελάνωμα θα σου θυμίζουν τι μεγάλη χαζομάρα ήταν το εξωτικό μαύρισμα.

5) Οι ευκαιρίες που έχασες να δεις από κοντά τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες. Θυμήσου όταν το 1993 είπες πως θα πας στην επόμενη συναυλία των Νιρβάνα, γιατί εκείνη τη χρονιά βαριόσουν.

6) Όταν φοβόσουν να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Θα έρθει η ώρα που θα αναρωτηθείς τι ήταν αυτό που φοβόσουν και πώς ήταν δυνατόν να πέσεις σε τέτοια λούμπα.

7) Τις φορές που παραμέλησες το γυμναστήριο και τη φυσική σου κατάσταση.Όταν μπορούσες, ήσουν ξάπλα στον καναπέ, τώρα που ίσως μπορείς, είναι δύσκολο να σηκωθείς από αυτόν.

8) Το ότι σε περιόρισαν τα στερεότυπα του φύλου σου. Μεγαλώνοντας θα καταλάβεις πως ένα από τα πιο θλιβερά πράγματα είναι να λες πως “κάθε πράγμα στο καιρό του” και να έχεις χάσει τη μισή σου ζωή για να δείχνεις macho ή καλή νοικοκυρά.

9) To ότι δεν παραιτήθηκες από μια απαίσια δουλειά. Κάπως πρέπει να ζήσεις και να πληρώνεις τους λογαριασμούς, αλλά όχι έχοντας περάσει 40 χρόνια κόλασης.

10) Το ότι στο σχολείο δεν είχες το μυαλό σου όσο έπρεπε. Επειδή ούτως ή άλλως είναι αδύνατον να το αποφύγεις, προσπάθησε τουλάχιστον να κάνεις αυτές τις χιλιάδες ώρες χρήσιμες.

11) Που δεν καταλάβαινες πόσο όμορφος ήσουν. Οι φορές που εσύ αγχωνόσουν για το πώς δείχνεις, ήταν και εκείνες που ήσουν πραγματικά πολύ όμορφος.

12) Tις φορές που φοβήθηκες να πεις το «Σ” αγαπώ». Μετά από χρόνια θα καταλάβεις πως αυτό δεν λέγεται για να να σου επιστραφεί, αλλά γιατί η αγάπη πρέπει απλά να εκδηλώνεται. Για να μη σκάσεις –και για να προχωράει όμορφα η ζωή.

13) Τις φορές που δεν άκουγες τις συμβουλές των γονιών σου. Είναι σχεδόν εξοργιστικό να τις αναπολείς και να βλέπεις πόσο δίκιο είχαν πάντα.

14) To να έχεις περάσει μια ζωή θεωρώντας τον εαυτό σου το επίκεντρο των πάντων. Όταν θα καταλάβεις πως δεν ήσουν το πιο σημαντικό πράγμα στον πλανήτη, απλά θα ντραπείς

15) Το πόσο πολύ σε ένοιαζε η γνώμη των άλλων. Μην αφήσεις να πάνε χαμένα χρόνια, επειδή σε ενδιαφέρει η κριτική και η αποδοχή ανθρώπων που μετά από καιρό δεν θα τους εκτιμάς καθόλου (ίσως και ούτε θα τους θυμάσαι καν)

16) Τις φορές που έβαλες στο περιθώριο τα δικά σου όνειρα για να υποστηρίξεις τα όνειρα των άλλων. Το να υποστηρίζεις τις φιλοδοξίες του περίγυρου σου είναι πολύ σημαντικό, αλλά όχι όταν παραμελείς τις δικές σου.

17) Τις φορές που δεν ξεπέρασες όσο γρήγορα έπρεπε αυτό που σου συνέβη.Πολύς, αδικαιολόγητα χαμένος χρόνος για κάτι που δεν τον άξιζε.

18) H μνησικακία, οι έχθρες και οι τσακωμοί με εκείνους που αγαπούσες.Συγχωρείς και τα βάζεις στην άκρη…

19) Τις φορές που δεν υπερασπίστηκες τον εαυτό σου όπως έπρεπε. Οι γέροι που δεν σηκώνουν πολλά-πολλά, είναι ακριβώς το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθείς.

20) Που ποτέ δεν έκανες κάτι εθελοντικά. Δεν χρειάζεται να φτάσεις στο επίπεδο του Ηunger Games αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να έχεις κάνει κι εσύ τον κόσμο λίγο καλύτερο.

21) Που δεν φρόντιζες τα δόντια σου. Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό αλλά μεγάλα δεινά γεννιούνται από τα δόντια όσο μεγαλώνεις και θα μετανιώνεις για όλες τις φορές που παραμέλησες το βούρτσισμα και τον οδοντίατρο.

22) Που δεν ρώτησες εγκαίρως αυτά που ήθελες τον παππού σου και τη γιαγιά σου. Είναι κι αυτοί κανονικοί άνθρωποι και έχουν ζήσει ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία αν ζητήσεις να μάθεις, θα χαρούν να σου διηγηθούν και ίσως πάρεις και μερικά μαθήματα ζωής.

23) Που δούλευες τόσες πολλές ώρες. Θα έρθει η ώρα που θα αναλογιστείς πως ο χρόνος που άξιζαν οι αγαπημένοι σου, έπρεπε να ήταν περισσότερος από αυτόν που αφιέρωσες στο γραφείο.

24) Που ποτέ δεν έμαθες να μαγειρεύεις. Θα εκπλαγείς πόσο όμορφο είναι να σερβίρεις το φαγητό που εσύ έφτιαξες και να το μοιράζεσαι με αυτούς που αγαπάς.

25) Οι μικρές όμορφες στιγμές που δεν εκτίμησες. Όλες εκείνες τις φορές που δεν σταμάτησες να απολαύσεις μια υπέροχη θέα, να ακούσεις ένα ωραίο τραγούδι και να να χαλαρώσεις έστω και λίγο… θα τις αναζητάς.

26) Που δεν ολοκλήρωσες αυτό που ξεκίνησες. Πάντα ονειρευόσουν να κάνεις κάτι, το ξεκίνησες και τότε κάτι άλλο συνέβη και… Απλά κάν” το!

27) Που άφησες να σε καθορίσει η καταγωγή σου. Ποτέ μην ακούσεις όποιον σου πει πως «αυτά δεν τα κάνουμε εμείς«. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τα πάντα, απαλλαγμένοι από τα στερεότυπα για τις παραδόσεις, τις εθνότητες, τις τάξεις και τους λαούς.

28) Που άφησες μια φιλία να κακοφορμίσει, χωρίς να σφυρίξεις τη λήξη της. Οι συναισθηματισμοί και η ασφάλεια της συνήθειας, δεν σε άφησαν να δεις πως ο κύκλος είχε κλείσει.

29) Που δεν έπαιξες όσο έπρεπε με τα παιδιά σου. Ξαφνικά θα έρθει η μέρα που θα πεις πώς μεγάλωσαν και δεν θα τα έχεις χορτάσει όσο ήθελες.

30) Tα ρίσκα που δεν πήρες – κυρίως στον έρωτα. Αν δεν φας τα μούτρα σου στον έρωτα και δεν ζήσεις παθιασμένα, τότε μάλλον δεν έζησες.

31) Που δεν εκτίμησες τη δύναμη της συνεργασίας. Όταν είσαι νέος νομίζεις πως μόνος σου μπορείς να κάνεις τα πάντα. Δεν ισχύει –και θα καταλάβεις πως η συνεργασία είναι το ήμισυ της επιτυχίας.

32) Που άφησες το άγχος να σε κυριεύσει. Όπως τραγούδησε και ο Tom Petty: «Most things I worry about / never happen anyway«.

33) Tα άσκοπα δράματα. Κανείς δε συμπαθεί τις drama queens…

34) Που ντράπηκες να κάνεις αυτό που σου ‘ρχεται μπροστά σε κόσμο. Άρπαξε μικρόφωνα, χόρεψε, γέλα, δείξε το ταλέντο σου και πέρνα καλά χωρίς να σε νοιάζει τι θα πουνε οι γύρω σου.

35) Που δεν έδειξες ευγνωμοσύνη σε εκείνους που την άξιζαν. Καθώς θα βλέπεις τη ζωή σου να τελειώνει, στο μυαλό σου θα στοιχειώνουν όλοι εκείνοι που αδίκησες, τα ευχαριστώ που δεν είπες και οι στιγμές αχαριστίας και αγνωμοσύνης που διέπραξες. Μη το αφήσεις να συμβεί.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

ΑΝΘΡΩΠΟΣ..ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ..ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΟΣ
















Ἡ εἰκόνα, τοῦ κόσμου ὅπως τήν βλέπει ἡ Ἐκκλησία, καί ἡ εἰκόνα τοῦ κόσμου ὅπως τήν διαμόρφωσαν οἱ ἐκφραστές τῆς κοινῆς γνώμης συγκρούονται συνεχῶς. 

Αὐτή εἶναι ἡ Εἰκόνα καί 

«ἡ εἰκονική πραγματικότητα» τῆς σύγχρονης ἐποχῆς. 

Ἔτσι, ἐκφράζεται 

τό εἰκονοφιλικό πνεῦμα τῆς Ἐκκλησίας, ἀλλά καί 

τό εἰκονοκλαστικό πνεῦμα τῆς σύγχρονης ἐποχῆς.






Ἄνθρωπος, κόσμος καί μετάνθρωπος


Ἕνα ἐπίκαιρο βιβλίο, μιά πνευματική ἀκτινογραφία τῆς κοινωνίας μας, πού παρουσιάζει :

τήν εἰκόνα τοῦ σύγχρονου κόσμου καί ἐνημερώνει τόν ἀναγνώστη γιά τήν ἀντιμετώπιση τῶν συγχρόνων θεολογικῶν καί κοινωνικῶν προβλημάτων μέσα ἀπό τήν προοπτική τῆς ὀρθοδόξου θεολογίας.


Ἡ εἰκόνα τοῦ κόσμου, ὅπως τήν βλέπει ἡ Ἐκκλησία, ἀλλά καί ὅπως τήν διαμόρφωσαν οἱ ἐκφραστές τῆς κοινῆς γνώμης 

συγκρούονται συνεχῶς. 

Ὁ ἄνθρωπος πού δημιουργήθηκε κατ’ εἰκόνα Θεοῦ μετατρέπεται σέ 

κατ΄ εἰκόνα κτιστῶν πραγμάτων καί πραγματικοτήτων.

Ἡ  Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ,

δέν ἀρνεῖται, οὔτε καί θεοποιεῖ τά σύγχρονα ἐπιτεύγματα τῆς ἐπιστήμης καί τῆς ψηφιακῆς τεχνολογίας, 

ἀλλά θέτει τίς ὀρθόδοξες θεολογικές προϋποθέσεις γιά τήν χρήση τους 

καί καταδικάζει ὅ,τι ὑπονομεύει τήν ἀνθρώπινη ζωή καί ἐλευθερία.

Δίνεται προτεραιότητα στά 

«Μέσα Μαζικῆς Ἐνημέρωσης» 

καί τήν 

«Τεχνητή Νοημοσύνη», ἡ ὁποία στήν οὐσία εἶναι τεχνητή εὐφυΐα, 

δηλαδή μιά μηχανική ἀντιγραφή τοῦ ἀνθρωπίνου ἐγκεφάλου. 

Τονίζεται, ὅμως, ὅτι :

ὁ ἄνθρωπος εἶναι πέραν ἀπό τήν «ἐγκεφαλική μνήμη», ἀφοῦ ἔχει 

καί τήν νοερά ἐνέργεια, τήν «καρδιακή μνήμη», μέ τήν ὁποία ἀποκτᾶ γνώση τοῦ Θεοῦ.


https://www.pelagia.org/h-eikona-tou-sygxronou-kosmou-prologos.el.aspx




Τρίτη 1 Απριλίου 2025

ΚΡΙΝΩ..ΚΑΤΑΚΡΙΝΩ

 





Όταν κρίνεις τους άλλους, δεν τους χαρακτηρίζεις, χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου.

Wayne W. Dyer

Μην κρίνεις έναν από αυτά που λένε οι άλλοι γι’ αυτόν.

Γκιόργκι Γκουρτζίεφ

Όταν οι άνθρωποι ζητούν να τους κριτικάρεις, αυτό που πραγματικά περιμένουν είναι να τους παινέψεις.

William Somerset Maugham

Μπορούμε να κρίνουμε τον χαρακτήρα κάθε ανθρώπου απ’ τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους επαίνους.

Σενέκας

Αυτός που αρνείται τον έπαινο για πρώτη φορά, το κάνει για να τον επαινέσουν και δεύτερη.

Παροιμία

Είναι πολύ εύκολο να επικρίνει κανένας, παρά να κάνει ο ίδιος το σωστό.

Βίκονσφιλντ

Να εκφέρεις κρίση με προσοχή, ακόμη κι όταν η υπόθεση είναι καλή. Γιατί είναι εύκολο να πληγώσεις τους ανθρώπους, αλλά αδύνατο να τους διορθώσεις.

Σοπενχάουερ

Όπως ο βράχος δεν μπορεί να κουνηθεί από τον άνεμο, έτσι και ο σοφός είναι αταλάντευτος μέσα σε κακολογίες και επαίνους.

Βούδας

Κάνω κριτική δημιουργώντας, κι όχι βρίσκοντας λάθη.

Μιχαήλ Άγγελος

Μερικά πράγματα δεν μπορεί κανένας να τα κρίνει, αν δεν τα έχει δοκιμάσει μόνος του.

Ντοστογιέφσκι

Κάθε άνθρωπος που κρίνει μεροληπτικά τις εργασίες των άλλων, ταπεινώνεται ο ίδιος.

Έντισον

Συνήθως δεν επαινεί κανένας παρά για να τον επαινέσουν.

Λα Ροσφουκώ

Είναι ευκολότερο να κάνεις κριτική από το να είσαι δίκαιος.

Ντισραέλι

Η ευγενική κριτική είναι εκείνη που ο κριτικός δεν κρίνει σαν ανταγωνιστής.

Ντισραέλι

Είναι γελοίο να επικρίνεις τα έργα ενός άλλου, όταν εσύ ο ίδιος δεν έχεις προηγούμενα διακριθεί από δικά σου έργα.

Έντισον

Ευτυχισμένοι είναι αυτοί που μπορούν να ακούνε τους επικριτές τους και μετά να κάθονται να διαλογίζονται.

Σαίξπηρ

Είναι χαρακτηριστικό της μετριότητας του πνεύματος, το να μην ξέρει κάποιος να θαυμάζει.

Βωβενάργκ

Οι πάρα πολλοί έπαινοι είναι κουραστικοί.

Ισπανική παροιμία

Παίνεψε τόσο τον καλό, ώστε απ’ αυτό να ενοχλείται ο αδιάφορος, να ντρέπεται ο κακός, και τότε θα δεις τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει αυτή η τακτική.

Κοραής




 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr