Οι φακές είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και ευεργετικά τρόφιμα
Εχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγνήσιο, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη ρύθμιση του ζαχάρου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Είναι ιδανικές για όλους , καθώς αντικαθιστούν επάξια το κρέας.
Οι φακές αξίζουν επάξια τον τίτλο του “superfood”, χαρίζοντας ενέργεια και προστασία στον οργανισμό .
Οι φακές κρύβουν τεράστια οφέλη.
Είναι εξαιρετικά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και υποστηρίζουν την πεπτική, μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία.
Επιπλέον, μπορείτε να τις μαγειρέψετε και να τις καταναλώσετε με πολλούς τρόπους
Τι κάνει τις φακές τόσο υγιεινές
Οι φυτικές ίνες
Όλες οι φυτικές τροφές έχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, αλλά οι φακές είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές και των δύο. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές έχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τους άνδρες και το 30% για τις γυναίκες.
Οι φυτικές ίνες δεν διασπώνται και δεν απορροφώνται όπως άλλα θρεπτικά συστατικά.
Αντίθετα, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άθικτες καθώς ταξιδεύουν μέσω του πεπτικού συστήματος.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με ζελέ και συνδέεται με την «κακή» LDL χοληστερόλη, βοηθώντας στην απομάκρυνσή της από το σώμα.
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διόγκωση των κοπράνων και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, διατηρώντας το σύστημα απόρριψης αποβλήτων του σώματος σε λειτουργία.
Μαζί, και οι δύο τύποι βοηθούν στη διαχείριση του ζαχάρου στο αίμα και διατηρούν την καρδιά υγιή.
Οι φυτικές ίνες στις φακές λειτουργούν ως πρεβιοτικό, τροφοδοτώντας τα φιλικα βακτηριδια στο έντερο και παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που καταπολεμούν τη φλεγμονή.
Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες
Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές έχει 9 γραμμάρια πρωτεΐνης, περισσότερο από ό,τι υπάρχει σε μισό φλιτζάνι ρεβίθια (7 γραμμάρια).
Σε αντίθεση με τις ζωικές πηγές πρωτεΐνης, οι φακές δεν έχουν κορεσμένα λιπαρά
και η αντικατάσταση κρέατος ή γαλακτοκομικών με φακές μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς
Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, διατηρώντας σας χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Βοηθούν στην άμβλυνση των αιχμών του ζαχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα και πιθανώς ακόμη και μετά από αυτό – ένα φαινόμενο που οι ερευνητές ονομάζουν «φαινόμενο του δεύτερου γεύματος».
Εάν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα είναι σχετικά σταθερά, διατρέχετε μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξετε αντίσταση στην ινσουλίνη, πρόδρομο παθήσεων όπως ο διαβήτη 2, η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι φακές είναι πηγή πολυφαινολών, φυτικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση των πολυφαινολών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης 2.
Οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, καθώς και σε βιταμίνες Β όπως το φυλλικό οξύ. Αυτές οι ενώσεις είναι όλες σημαντικές για τη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των νεύρων, τη διαχείριση του ζαχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και την ανάπτυξη των μυών και των οστών.
Επιπλέον, οι φακές μαγειρεύονται γρήγορα και εύκολα όσο τα ζυμαρικά.
Για ακόμη περισσότερα θρεπτικά οφέλη, συνδυάστε τις φακές με δημητριακά ολικής άλεσης ή ξηρούς καρπούς για να σχηματίσετε μια «πλήρη πρωτεΐνη», μια πρωτεΐνη που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Ή προσθέστε μια πρέζα εσπεριδοειδών για να ενισχύσετε την απορρόφηση σιδήρου.
Συμβουλές:
Οι φακές, ένα απλό όσπριο, είναι ένα διατροφικό διαμάντι.
Περιέχουν σημαντικά θρεπτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη γενική υγεία και προσφέρουν αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα.
Ο συνδυασμός φυτικής πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμινών καθιστά τις φακές απαραίτητο φαγητό για κάθε ηλικία.
Με σωστό μαγείρεμα και συνδυασμό με λαχανικά ή δημητριακά, μπορούν να μετατραπούν σε πλήρες γεύμα υψηλής αξίας.
Είναι ιδανικές για όσους θέλουν ενέργεια, ισορροπία και πρόληψη ασθενειών με φυσικό τρόπο.
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου