Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

ΜΥΩΠΙΑ..ΕΠΙΔΗΜΙΑ

 




















Η μυωπία, ειναι συχνό φαινόμενο τις τελευταίες δεκαετίες. 

Ορισμένοι θεωρούν ότι έχουμε να κάνουμε με επιδημία. 

Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι αν η αυξητική τάση συνεχιστεί, μέχρι το 2050 ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα χρειάζεται διορθωτικούς φακούς για τη μυωπία, από 23% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2000 και λιγότερο από 10% σε ορισμένες χώρες.


Πώς εξηγείται, όμως, η ραγδαία αύξηση της μυωπίας;

Πώς αναπτύσσεται η μυωπία

Όπως εξηγεί σε άρθρο του ο Andrew Herbert, καθηγητής Ψυχολογίας και Οπτικής αντίληψης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ, 

αν και το να έχετε δύο μυωπικούς γονείς σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε μυωπία, 

δεν παίζουν ρόλο μόνο τα γονίδια, αλλά τα αίτια της μυωπίας είναι περισσότερο 

συμπεριφορικά παρά γενετικά.





Δύο πρόσφατες μελέτες που περιλαμβάνουν εκτεταμένες έρευνες σε παιδιά και στους γονείς τους παρέχουν ισχυρή υποστήριξη στην ιδέα ότι ένας σημαντικός παράγοντας της αύξησης της μυωπίας είναι ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο εστιάζοντας σε αντικείμενα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά στα α τους

είτε πρόκειται για μια οθόνη, είτε για ένα βιβλίο, είτε για ένα μπλοκ ζωγραφικής. 

Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε εστιάζοντας σε κάτι που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπό μας 

τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξουμε μυωπία.

Το εξωτερικό φως κρατά τη μυωπία μακριά

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να διακοπεί από το ηλιακό φως.

Μελέτη του 2022, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά μυωπίας ήταν  υπερτετραπλάσια στα παιδιά που δεν περνούσαν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους σε σύγκριση με εκείνα που έβγαιναν καθημερινά έξω. 





Ταυτόχρονα, τα παιδιά που περνούσαν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα, ενώ δεν ήταν στο σχολείο, διαβάζοντας ή κοιτάζοντας μία οθόνη, είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μυωπία σε σχέση με εκείνα που περνούσαν μια ώρα ή λιγότερο κάνοντας το ίδιο.

Σε άλλη μελέτη, από το 2012, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση επτά μελετών που συνέκριναν τη διάρκεια του χρόνου που περνούσαν οι συμμετέχοντες στην ύπαιθρο με τη συχνότητα εμφάνισης μυωπίας. 

Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν έξω τόσο χαμηλότερη ήταν η συχνότητα εμφάνισης και εξέλιξης της μυωπίας. 

Οι πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας μειώνονταν κατά 2% για κάθε ώρα που περνούσαν έξω την εβδομάδα.


Κι άλλοι ερευνητές ανέφεραν παρόμοια αποτελέσματα, υποστηρίζοντας την ανάγκη 





για πολύ περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και αλλαγές στη σχολική εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες, ώστε να μειωθεί ο επιπολασμός της μυωπίας.

Αντιμετωπίζοντας τη μυωπία

Ευτυχώς, λίγα λεπτά την ημέρα 

με γυαλιά ή φακούς επαφής που διορθώνουν την όραση 

σταματούν την εξέλιξη της μυωπίας, γι' αυτό και ο έγκαιρος έλεγχος και η διόρθωση της όρασης είναι σημαντικά για τον περιορισμό της ανάπτυξης της μυωπίας.

Τα άτομα με υψηλή μυωπία, ωστόσο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν την όρασή τους, καθώς και να παρουσιάσουν άλλα σοβαρά προβλήματα στα μάτια, όπως είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Οι πιθανότητες εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με τη μυωπία αυξάνονται επίσης σημαντικά όσο αυξάνεται η μυωπία.





Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν δύο σίγουροι τρόποι για να αντισταθμίσετε ή να καθυστερήσετε αυτές τις επιπτώσεις: 

Να περνάτε λιγότερο χρόνο εστιάζοντας σε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στο πρόσωπό σας, όπως βιβλία και smartphones, και να περνάτε περισσότερο χρόνο έξω στο φυσικό φως. 

Δεδομένου ότι το πρώτο είναι κάτι μάλλον δύσκολο στην εποχή μας, το αμέσως καλύτερο είναι να κάνετε συχνά διαλείμματα – ή ίσως να περνάτε περισσότερο χρόνο διαβάζοντας και κάνοντας scrolling έξω στον ήλιο.






ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΡΟΒΕΙΟ ΠΛΗΡΕΣ ..ΥΠΕΡΤΑΣΗ

 




Φύλακας του εντέρου, χάρη στα πολύτιμα προβιοτικά του, αλλά και της καρδιάς , ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη από τα Πανεπιστήμια του Μέιν και της Νότιας Αυστραλίας.





Ετσι ασθενείς της 3ης ηλικίας με υπέρταση θα πρεπει  να προσθέσουν στη διατροφή τους 

το προβειο γιαουρτι





Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε  δημοσιεύεται στο 

International Dairy Journal, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γιαουρτιου σχετίζεται με μειωμένες τιμές της αρτηριακής πίεσης και, αποτελεί μια ισχυρή παρέμβαση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως, καθώς και για το έμφραγμα και τον διαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα ανέτρεξε σε δεδομένα 915 ενηλίκων με διάμεση ηλικία τα 62,1 έτη από τη μελέτη MSLS, 62% εκ των οποίων υπερτασικοί με τιμές πίεσης 140/90 mmHg.

Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η τρωγοντας γιαουρτι εχουμε μέτρια αλλά στατιστικά σημαντική μείωση  της συστολικής πίεσης σε υπερτασικούς , επίδραση που δεν παρατηρήθηκε ωστόσο στους συμμετέχοντες 

με φυσιολογικές τιμές.




Σημειώνεται ότι τα ευρήματα προέκυψαν κατόπιν συνεκτίμησης παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα όπως 

η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, η άσκηση και άλλες μεταβλητές αναφορικά με τη διατροφή.

Παλαιότερες μελέτες της ομάδας που συμμετέχει στην MSLS έχουν διαπιστώσει θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής από τη νοητική λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού και νεφροπάθειας.










  

ygeiamou.gr

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ..ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΟΣΟ Η ΧΑΡΑ















Ντοπαμίνη μια απλή οργανική ουσία Ανήκει στην οικογένεια των κατεχολαμινών. 

Δρα ως νευροδιαβιβαστής. 

Στον άνθρωπο έχουν αναγνωριστεί πέντε υποδοχείς ντοπαμίνης, 

οι D1, D2, D3, D4 και D5. 

Παράγεται σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, κυρίως στη 

μέλαινα ουσία και στην 

κοιλιακή μοίρα της καλύπτρας.

Η κοκαΐνη και μεθαμφεταμίνη δρουν στους ίδιους υποδοχείς με τη ντοπαμίνη. 

Αρκετές ασθένειες  σχετίζονται με ελλείψεις ντοπαμίνης. 

Η Πάρκινσον, που σχετίζεται με τρόμο και δυσκαμψία, οφείλεται στην εκφύλιση των νευρώνων που εκκρίνουν ντοπαμίνη στη μέλαινα ουσία. 

Η σχιζοφρένεια και το Σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, σχετιζεται με την ελλειψη ντοπαμινης

Ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης. 

Η βασική δομή της η Σεροτονίνη.  Ανάλογα σε τι επίπεδα βρίσκεται (χαμηλά ή υψηλά) επηρεάζει την ψυχική διάθεση. 

Σε μια από τις σχετικές έρευνες βρέθηκε ότι όταν εθελοντές άκουγαν μουσική που τους άρεσε, τα επίπεδα ντοπαμίνης  αυξάνονταν. 

Για να μετρήσουν πότε απελευθερωνόταν ντοπαμίνη, κατέγραψαν πότε οι εθελοντές ανατρίχιαζαν

Στην ίδια μελέτη έγινε χρήση Λειτουργικής Μαγνητικής τομογραφίας, η οποία έδειξε ότι η έκκριση ντοπαμίνης αυξανόταν κατά 9% όταν οι εθελοντές άκουγαν μουσική που τους άρεσε.

Η ντοπαμίνη είναι η κύρια χημική ουσία του εγκεφάλου.

Είναι υπεύθυνη για πληθώρα ψυχικών και σωματικών διεργασιών. 

Αν μάθουμε να διεγείρουμε τα επίπεδα ντοπαμίνης με φυσικό τρόπο, μπορουμε να ξεπεράσουμε 

κατάθλιψη,  άγχος, απάθεια, φόβο, 

ενισχύοντας  τα συναισθήματα ευχαρίστησης που δημιουργεί ο εκπληκτικός αυτός νευροδιαβιβαστης


Η ντοπαμίνη ανταμείβει συγκεκριμένες συμπεριφορές, ώστε να τις επαναλάβουμε .Γι αυτό  κοκαΐνη,  ηρωίνη και άλλα οπιούχα προκαλούν μια τεράστια ανταμοιβή η οποία κάνει την χρήση τους τοσο επιθυμητή .

Τα οπιούχα δένονται στους σχετικους   υποδοχείς του εγκεφάλου, αυξάνοντας την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, 

αλλά όταν αυτή  φύγει, υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερο οπιούχο για να προκληθεί η ίδια υψηλή ποσότητα ντοπαμίνης. Το υψηλό επίπεδο ντοπαμίνης είναι αυτό που είναι επιθυμητό.

Πειράματα με ποντίκια, προκαλούσε την απελευθέρωση οπιούχων. Διεγείρονταν πιέζοντας ένα μοχλό, τα ποντίκια όταν αφέθηκαν μόνα τους πίεσαν χιλιάδες φορές τον μοχλό μέσα σε μια ώρα λόγω των ευχάριστων συναισθημάτων ντοπαμίνης που προκαλούσε. 





Μεταγενέστερο πείραμα . 

Σε διάρκεια τριών ωρών, άτομο πίεσε το κουμπί το οποίο ενεργοποιούσε την ντοπαμίνη χιλιάδες φορές για να νιώσει αυτή την συναισθηματική ευχαρίστηση.



Δεχόμαστε ποσότητες ντοπαμίνης  με το να βγάζουμε χρήματα, με την σεξουαλική επαφή, ακόμα και με το να κερδίζουμε σε βιντεοπαιχνίδια, Υπάρχουν τωρα δραστηριότητες αύξησης της ντοπαμίνης  χωρίς να προκαλούν εθιστική αντίδραση.

Αν αναρωτιεστε τί  αριθμό νευρώνων ντοπαμίνης εχουμε στον εγκέφαλο, 

η απαντηση ειναι : 0,0006% του συνολου των νευρώνων .




Η ντοπαμίνη ομως κάνει κάτι περισσότερο από το να ενισχύει την αίσθηση ευτυχίας μας. 

Είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση 

της μυϊκής κίνησης, την βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, την διατήρηση της συγκέντρωσης, την λήψη αποφάσεων, την αξιολόγηση προβλημάτων και την επίλυση τους και την ρύθμιση έκκρισης της προλακτίνης.



Η ντοπαμίνη είναι , απαραίτητη για την ευημερία και την ευτυχία μας. 


Χωρίς  ντοπαμίνη, βιώνουμε κατάθλιψη, θλίψη, σύγχυση, φόβο, αρνητικές σκέψεις .

Υπαρχουν  φυσικοί τρόποι για να αυξήσουμε τα επίπεδα ντοπαμίνης:



Η κινηση , το περπατημα αυξάνει τους υποδοχείς D2 του εγκεφάλου. 

Εκκρίνει σεροτονίνη και άλλες ενδορφίνες . 

Το καθημερινο περπατημα  βοηθα  την αποφυγη της κατάθλιψης, μειωση του άγχους και  ενδυναμωση του μυαλου και σώματος.





Ο εγκέφαλος εκκρίνει λίγη ντοπαμίνη κάθε φορά που ολοκληρώνουμε κάτι ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι αυτό

Για να εχουμε περισσότερες δόσεις ντοπαμίνης ,διαχωρίζουμε τα μεγάλα σε μικρότερα και διαγράφουμε  ένα ένα αφού τα ολοκληρώσουμε. 

Αυτή η συνήθεια μας κρατά συγκεντρωμένους και καθαρίζει την ψυχική ακαταστασία μας.


Οι αρχές της αυτοδιαχείρισης αναφέρουν ότι αν μια εργασία αντιπροσωπεύει μια αλλαγή κατά 25% στην καθημερινή ρουτίνα , θα αισθάνομαστε απροθυμία να την ολοκληρώσουμε και συχνά θα καταλήγουμε στο να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας ή να τα παρατάμε. 

Κάνοντας μικρές αλλαγές (10%) κατευθύνομαστε προς την σωστή κατεύθυνση και αυξάνουμε την ευχαρίστηση μας.


Φαγητά που αυξάνουν την ντοπαμίνη

Το  αμινοξύ,  τυροσίνη είναι πρόδρομος της ντοπαμίνης. 

Τρώγοντας φαγητά που την περιέχουν αυξανουμε τα επίπεδα ντοπαμίνης. 

Η τυροσίνη βρίσκετε στα:

Αυγά Καρπούζι Καφέ Αμύγδαλα

Μπανάνες Μαύρη σοκολάτα

Οι λιποπολυσακχαρίτες

είναι μια ενδοτοξίνη που τρελαίνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αναστέλλουν δε την παραγωγή ντοπαμίνης. 

Τρώγοντας φαγητά που προστατεύουν το έντερο όπως 

το γιαούρτι,  και τα προβιοτικά,  μειώνουμε τους λιποπολυσκαχαρίτες και να επιτρέπουμε να δημιουργηθεί ντοπαμίνη .


Αποτοξίνωση

Είναι πολύ σημαντική η αποτοξίνωση. Η συσσώρευση τοξινών στο σώμα αποτρέπει παραγωγή ντοπαμίνης.  


Ακούστε μουσική




Ένας από τους ευκολότερους και ταχύτερους τρόπους για να πάρουμε μια «δόση» ντοπαμίνης είναι 

η μουσική. Δημιουργεί «στιγμές» που κάνουν το μυαλό να «τραγουδάει». 

Η μουσική βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα από την... παλαιολιθική εποχή. 

Είναι τόσο δοκιμασμένο και αληθινό.


Γίνετε δημιουργικοί

Οποιαδήποτε δημιουργική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. 

Γράψτε ένα ποίημα, μια ιστορια, μιαν αναμνηση .Μαγειρέψτε κάτι και θα ανταμειφθείτε με υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης.





Κάντε θετικές αλλαγές

Όχι μόνο θα αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης, αλλά τυχαίνει επίσης αυτό να είναι το θεμέλιο για να δημιουργήσετε καινούργιες, θετικές συνήθειες. 

Δείτε πόσες φορές μπορείτε να κάνετε κάτι καινούργιο  και γράψτε το σε ένα ημερολόγιο. 

Δείτε πόσο θα διαρκέσει αυτή η λίστα.


Συμπληρώματα

Τα επίπεδα ντοπαμίνης μπορούν να αυξηθούν με συμπληρώματα:

Η θεανίνη αυξάνει πολυάριθμους νευροδιαβιβαστές , συμπεριλαμβανομένης και της ντοπαμίνης. 

Η κουρκουμίνη  αυξάνει αποτελεσματικά την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο

Το Γκίνγκο Μπιλόμπα είναι επίσης αποτελεσματικό.

Η ακετυλο-1-τυροσίνη είναι ένα δομικό στοιχείο της ντοπαμίνης, οπότε μια υγιή δόση της υποστηρίζει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.







πηγή : awakengr.com

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ..




 Καλαμάρι:

Στην κλασική συνταγή, οι σεφ βράζουν τα καλαμάρια για περίπου 50-60 δευτερόλεπτα ή τα ζεματίζουν με βραστό νερό. 

Διαφορετικά, το καλαμάρι γίνεται λάστιχο και δεν τρώγεται. 

Αν όμως τα έχετε παραβράσει, συνεχίστε να τα μαγειρεύετε για 30-40 λεπτά. 

Έτσι, θα απορροφήσουν το ζωμό, θα μεγαλώσουν και θα γίνουν μαλακά.



 




Μπριζόλα:

Αν τηγανίσετε μια μπριζόλα μπορείτε να μπείτε στον πειρασμό να την κόψετε σε κομμάτια και να την φάτε. 

Αλλά το ζεστό κρέας περιέχει χυμούς και διατρέχετε τον κίνδυνο να καταναλώσετε στεγνό, σκληρό κρέας εάν το φάτε πολύ γρήγορα. 

Γι αυτο, αφήστε το  να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά μετά το μαγείρεμα.







Λάθος στο μαγείρεμα – Ριζότο:

Ο κριτικός φαγητού, Dave Lowry, συνιστά να τρώτε ριζότο μ ένα κουτάλι, ξεκινώντας από την άκρη του πιάτου και αργά προς το κέντρο του. 

Θα διατηρήσει το πιάτο πιο ζεστό για περισσότερο. 

Ένα πιρούνι θα κρυώσει το ριζότο γρήγορα.



 

Ζυμαρικά:


Συνήθως, ρίχνετε στον νεροχύτη όλο το νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά. 

Αυτό είναι το κύριο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. 

Κρατήστε μισό ποτήρι νερό και προσθέστε το στη σάλτσα.  

Το αλμυρό αμυλούχο νερό θα προσθέσει άρωμα στη σάλτσα, κάνοντας την πιο πυκνή.






Ακτινίδιο:


Η φλούδα του περιέχει μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. 

Εχει 2 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά και 3 φορές περισσότερες ίνες από την σάρκα του. 

Οπότε, είναι καλύτερα να το φάτε με τη φλούδα.



Μπρόκολο:

100 γραμμάρια καλύπτουν την καθημερινή ανάγκη για βιταμίνη C. Ωστόσο, η βιταμίνη καταστρέφεται σε βραστό νερό και το λαχανικό χάνει τη θρεπτική του αξία. 

Καλύτερα να το βράσετε στο ατμό.




Κοτόπουλο:


Οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής συμβουλεύουν να αφαιρέσετε το δέρμα του κοτόπουλου πριν το μαγειρέψετε γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Προκειμένου να διατηρηθεί η γεύση του, είναι καλύτερο να αφαιρέσετε την πέτσα αμέσως πριν αρχίσετε να τρώτε. Όταν μαγειρεύεται το κοτόπουλο, απορροφά ένα μέρος του λίπους από το δέρμα του, κάτι που κάνει το κρέας πιο ζουμερό και αρωματικό.




Baby πατάτες:

Οι baby πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και B6. Για να διατηρήσετε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες, μαγειρέψτε και ψήστε τις μαζί με τη φλούδα.


Κόκκινα φασόλια:

Κατά κανόνα, τα κονσερβοποιημένα φασόλια που διατηρούνται στο δικό τους ζουμί καλύπτονται συνήθως με άλμη. Όχι μόνο δεν φαίνεται ελκυστικό, αλλά είναι επίσης κακό για την υγεία σας. Αυτή η άλμη περιέχει πολύ νάτριο και άμυλο. Για να το αποφύγετε, χύστε το υγρό και ξεπλύνετε τα φασόλια.




Πουλερικά:

Το ψητό κοτόπουλο ή η γαλοπούλα μπορούν να ξεραθούν κατά το μαγείρεμα. Για να το αποφύγετε αυτό, προσπαθήστε να μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου ενώ μαγειρεύετε. Κάθε φορά που το κάνετε, ο φούρνος χάνει θερμότητα, ο χρόνος μαγειρέματος μεγαλώνει και ως αποτέλεσμα τα πουλερικά ξεραίνονται. Επίσης, φροντίστε να αφήσετε το πιάτο να “ξεκουραστεί” για 30-40 λεπτά.




ΠΗΓΗ: Enimerotiko.gr

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ..ΝΕΕΣ ΥΠΟΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

 












Ο κορωνοϊός δημιούργησε νέες υποπαραλλαγές που εξαπλώνονται γρήγορα και ήδη αρχίζουν να κυριαρχούν σε μερικές χώρες. 

Οι υποπαραλλαγές ανήκουν στην Όμικρον και την παραλλαγή JN.1. 

Έχουν ονομαστεί  KP.2 και KP.1.1, αλλά μαζί είναι γνωστές με το παρατσούκλι FLiRT , λόγω της θέσης των μεταλλάξεων που φέρουν.

Οι υποπαραλλαγές αυτές ευθύνονται ήδη στη Βρετανία για το τουλάχιστον 40% των κρουσμάτων της -19.. Στην Αγγλία, την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου αυξήθηκαν κατά 17,9%. Επιπλέον, την τελευταία του Απριλίου αυξήθηκαν κατά 32,6% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω του ιού.

Στις ΗΠΑ οι υποπαραλλαγές KP.2 και KP.1.1 αντιπροσωπεύουν το 35,3% των κρουσμάτων. 

Η πιο συχνή είναι η ΚP.2 που έχει κυριαρχήσει και προκαλεί το 28,2% εξ αυτών. 

Η ΚΡ.1.1 προκαλεί το 7,1%, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).





Συνολικά, η υποπαραλλαγή ΚΡ.2 έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 23 χώρες   

Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ανάλογη είναι η διασπορά και της ΚΡ.1.1.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα μας δείχνουν ότι τα κρούσματα της  αυξάνονται, δήλωσε η Dr. Mary Ramsay, διευθύντρια των Προγραμμάτων Δημοσίας Υγείας στην Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA). «Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο διότι η COVID έχει 35% υψηλότερη θνησιμότητα από τη γρίπη, σύμφωνα με δεδομένα του τελευταίου χειμώνα.

Θα αυξηθούν τα κρούσματα το καλοκαίρι

Οι ειδικοί λένε ότι τα πρώτα δεδομένα για την υποπαραλλαγή ΚΡ.2 που δημιούργησε ο κορωνοϊός δείχνουν πως είναι πιο μεταδοτική από την πρόγονό της, την JN.1 

(σ.σ. αυτή είναι που επικρατεί στην ).

Γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός έχει την ικανότητα να εξελίσσεται και είναι κάτι που περιμένουμε, δήλωσε ο Dr. John Brownstein, καθηγητής Παιδιατρικής & Βιοϊατρικής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. 




Δεδομένης της εποχικής διακύμανσης της COVID-19 περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι. 

Η επιτήρηση και οι προσπάθειες εμβολιασμού πρέπει να συνεχιστούν.

Στη Βρετανία, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι νέες υποπαραλλαγές έχουν αυξημένη ανοσιακή διαφυγή.

 

Η αυξημένη μεταδοτικότητά τους εξηγεί γιατί κυριαρχούν τόσο γρήγορα, είπε ο επιδημιολόγος Dr. Gregory P. Gasic. 

Αυτό εγείρει ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Η ικανότητα αυτών των ιών να διαφεύγουν της ανοσίας, ακόμα και από τα , δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.





ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr