Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΙΔΡΩΝΟΥΜΕ..

 4 τρόποι να μην δείχνεις ποτέ ιδρωμένη

Posted on  
















Ολοι ιδρώνουμε 

Ενα ντούς  είναι μια λύση, όμως η μυρωδιά του ιδρώτα είναι άλλο πράμα. 

Ας τον δούμε λίγο, κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα.

 


8 συμβουλές για να μην ιδρώνεις έντονα το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους  γιατρούς | BOVARY 

 

Ο ιδρώτας Βοηθά σε μια διαδικασία που λέγεται ομοιόσταση.. και εξηγούμαι.

Η θερμοκρασία του οργανισμού μας, πρέπει να είναι συγκεκριμένη,  και διατηρείται με έναν αυτόματο μηχανισμό ελεγχόμενο..χωρίς τη δική μας θέληση, ευτυχώς, από έναν κεντρικό θερμοστάτη

στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οποιαδήποτε αλλαγή στον οργανισμό που τον κάνει να ξεπερνάει τους 37 αυτούς βαθμούς εκτονώνεται με ιδρώτα. 

Φυσιολογικά, αυτό συμβαίνει στη σωματική άσκηση και στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος,  όπου τα υγρά του σώματός εξατμίζονται, ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα της θερμοκρασίας μας κάτω απο  37 βαθμούς.

Το αντίθετο δεν ισχύει.

Δε χρειάζεται το περιβάλλον να είναι θερμό και ιδρώνουμε εξαιτίας του συμπαθητικού νευρικού μας συστήματος.. που δεν ελέγχεται από τη βούλησή μας.

Το νευρικό αυτό σύστημα αντιλαμβάνεται τις συναισθηματικές μας διαταραχές και διεγείρει τους ιδρωτοποιούς αδένες κάνοντάς τους να εκκρίνουν ιδρώτα.







Η ουσιώσης διαφορά αυτού του μηχανισμού εφίδρωσης με τον παραδοσιακό της ζέστης, είναι ότι από stress ιδρώνουμε  μόνο Στις Παλάμες, Τις Πατούσες Και Στο Μέτωπο 

ενώ σ όλες τις άλλες καταστάσεις ιδρώνει όλο το σώμα αδιακρίτως. 

Τι γίνεται, όμως, με τις μασχάλες 

Ή τα ποδια;

Είναι τραγικό, να βρεθείς με μιαν όμορφη γυναίκα, και ξαφνικά να σου έρθη η αποφορά απ τον ιδρώτα της, ή να μιλάς με έναν συμπαθή άνδρα, και να νοιώσεις την άσχημη μυρωδιά  απ τον ιδρώτα των ποδιών του…

Κι όμως Δεν είναι ο ιδρώτας που βρωμάει αλλά οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στις περιοχές που ιδρώνουμε.

Οι Σμηγματογόνοι Αδένες Είναι Αυτοί  Που Λιπαίνουν Το Δέρμα Και Βρίσκονται Μαζί Με Ιδρωτοποιούς Και Τρίχες  αποτελούν τροφή για τα βακτηριδια,ιδίως σε μέρη που δεν εκτίθενται .Τέτοια μέρη είναι …Η Μασχάλη ,Τα Δάχτυλα Των Ποδιών,Τα Μαλλιά,Το Εφήβαιο ,

Ο Αφαλός




Ιδρώτας και γυμναστική - Νέα Διατροφής



Και ..Πίσω Από Τα Αυτιά..η μυρωδιά σου κόβει την ανάσα..

Οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται είναι κυρίως δύο τύπων: 

Προπιονο-βακτηριδια – Propionic-bacteria  είναι αυτά που κυρίως ευθύνονται για την ακμή στους εφήβους και παράγουν προπιονικό οξύ με το μεταβολισμό αμινοξέων. 

Το προπιονικό οξύ χημικά μοιάζει με το οξικό οξύ και έτσι έχουμε και τη μυρωδιά του.. ξιδιού.

Σταφυλόκοκκος Επιδερμικός – Staphylococcus epidermidis είναι παρών και αυτός στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματός και παράγει ισοβαλερικό οξύ που έχει τη μυρωδιά του…τυριού

Τη μυρωδιά του ιδρώτα, επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή …

υπάρχουν τροφές που βρωμάνε, όταν μεταβολιστούν , κυρίως 

Η Καφεΐνη,Η Νικοτίνη,Το Αλκοόλ,

Το Σκόρδο ΚαιΤα Μπαχαρικά,

Το Φύλο  Οι Άνδρες Βρωμάνε Περισσότερο, Αντρίλα, 

Τα Γονίδια .

Υπάρχουν Κληρονομικές Ασθένειες Όπως Η Βρωμίδρωση.

Η Φάση Της Περιόδου Στις Γυναίκες,

Η Υγεία Άρρωστοι Και ηλικιωμενοι Μυρίζουν Περισσότερο, Λόγω Κακού Συστήματος Παροχέτευσης Του Ιδρώτα –Το Ίδιο Ισχύει Και Για Γυναίκες Που Πέρασαν Στην Εμμηνόπαυση Και

Διάφορα Φάρμακα  Η Παρακεταμόλη -Depon, Panadol 

Η Ασπιρίνη, Τα Φάρμακα Για Το Ζάχαρο Κ.Α. Προκαλούν-Εφίδρωση.

Πώς Αντιμετωπίζουμε Την Άσχημη Οσμή Του Ιδρώτα;

Συχνά μπανιαρίσματα και όχι απλό ντούς αλλά καλό τρίψιμο με πράσινο σαπούνι και ιδιαίτερα στις ύποπτες περιοχές που επισημάνθηκαν. Πετάξετε απ τη ζωή σας μια και καλή τη δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα μαζί με τα επικίνδυνα, λόγω παρουσίας αλουμινίου, αποσμητικά-αντιιδρωτικά, που μπορούν να γίνουν καταστροφικά για τους ρυθμιστικούς, όπως είπαμε, ιδρωτοποιούς αδένες σας.





 

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

ΛΑΧΤΑΡΑ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ..










 Η λαχτάρα για γλυκό προκαλείται από ανισορροπία ζαχάρου .

Τα χαμηλά επίπεδα στο αίμα σας κάνουν να θελετε κάτι γλυκό για να καλύψετε το κενό. 

Άλλοι παράγοντες ειναι το στρες, τα φάρμακα,  ορμονικές διαταραχές και καταστάσεις υγείας.

Σύμφωνα με το healthstat, δεν είναι ασυνήθιστο να λαχταράτε , ζάχαρη και σοκολάτα όταν είστε αγχωμένοι ή αντιμετωπίζετε κατάθλιψη. 

Η λαχτάρα αυτή μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός , να σας ενημερώσει ότι δεν λαμβάνει κάτι που χρειάζεται, όπως μια συγκεκριμένη βιταμίνη ή κάποιο μέταλλο. 






Το να έχετε λιγούρες, για σοκολάτα ή γλυκά, συνδέεται συχνά με το πώς αισθάνεστε συναισθηματικά.

Γλυκά και ορισμένα ανθυγιεινά γεύματα συνδέονται συχνά με αναμνήσεις σε κοινωνικές συγκεντρώσεις. 

Εάν σκέφτεστε τη λαχταριστή μηλόπιτα της μαμάς , μπορεί να σας λείπουν τα μέλη της οικογένειάς σας και όχι το γλυκο.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που αυξάνουν την επιθυμία για γλυκο:

- Ψυχολογικό ή συναισθηματικό στρες

- Ορισμένα φάρμακα

- Ορμονικές διαταραχές 

(ειδικά σε σχέση με την εγκυμοσύνη και τον έμμηνο κύκλο)

- Καταστάσεις σωματικής 

και ψυχικής υγείας 

(διαβήτης τύπου 1, κατάθλιψη 

και διατροφικές διαταραχές)

Ο ρόλος της σεροτονίνης

Μια θεωρία σχετικά με την επιθυμία 

για φαγητό περιλαμβάνει τη 

σεροτονίνη, που απαιτείται για

τη ρύθμιση της διάθεσης. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι 

η ανισορροπία της σεροτονίνης 

στον εγκέφαλο συμβάλλει στην

 ανάπτυξη της κατάθλιψης. 







Όταν λαχταράτε υδατάνθρακες, 

συνήθως σας ελκύουν τροφές που 

ενθαρρύνουν την παραγωγή 

σεροτονίνης. 


Κατά μία έννοια, αναζήτηση τροφών 

με ζάχαρη, πλούσιες σε 

υδατάνθρακες μπορεί να είναι ένας 

τρόπος αυτοθεραπείας της 

κατάθλιψης.

Ο ρόλος της τρυπτοφάνης

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που 

είναι πρόδρομος της σεροτονίνης. 

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας 

χρειάζεται τρυπτοφάνη για να 

παράγει σεροτονίνη. 

Η τρυπτοφάνη μπορεί επίσης 

να παράγει ένα κατευναστικό 

αποτέλεσμα μέσω αλληλεπιδράσεων 

που λαμβάνουν χώρα εντός της 

σφαίρας του άξονα εντέρου-

εγκεφάλου.


Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει 

στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά 

επίπεδα τρυπτοφάνης μπορούν να 

αυξήσουν την πείνα και 

να οδηγήσουν στην επιθυμία 

για φαγητό, καθώς και να συμβάλουν 

σε συμπτώματα κατάθλιψης.


Μια δίαιτα με τρόφιμα με υψηλή 

περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη 

μπορεί να είναι χρήσιμη για 

την τόνωση της διάθεσης και 

τη διαχείριση της επιθυμίας. 

Η τρυπτοφάνη βρίσκεται φυσικά 

σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες 

όπως τα θαλασσινά, τα αυγά και τα 

πουλερικά και μπορεί επίσης να 

ληφθεί με τη μορφή συμπληρώματος.


Λαχτάρα για σοκολάτα

Οι ερευνητές έχουν απομονώσει 

ορισμένα αλκαλοειδή στη σοκολάτα 

που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα 

σεροτονίνης στον εγκέφαλο. 

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η 

λαχτάρα για σοκολάτα μπορεί να έχει 

βιολογική βάση με την έλλειψη 

σεροτονίνης να είναι ένας 

παράγοντας. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η 

αίσθηση ότι χρειάζεστε σοκολάτα 

μπορεί να σημαίνει ότι 

δεν λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο 

στη διατροφή σας.