Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025

ΚΑΚΑΟ..ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ














Απ το Columbia μαθαινουμε πως

ένα ποτηρι κακαο με φλαβανόλες βελτιώνει τη μνήμη στους ενήλικες.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σ ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται με τη διαμόρφωση των αναμνήσεων -

και ένα που εξασθενεί με την ηλικία.


Οι συμμετέχοντες 50-69 ετών έπιναν ένα ειδικά παρασκευασμένο ρόφημα- κακάο υψηλής φλαβανόλης κάθε μέρα ,για 3 μήνες.
Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, έδειξαν:
Αυξημένη δραστηριότητα στη σχετική με τη μνήμη περιοχή του εγκεφάλου
Καλύτερη απόδοση στις εργασίες μνήμης
Μερικοί συμμετέχοντες έδειξαν λειτουργία μνήμης παρόμοια με άτομα 20-30 χρόνια νεότεροι
Γιατί η Κανονική Σοκολάτα
Δεν Το Κάνει Αυτό
Το κακάο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη διατήρησε υψηλά επίπεδα φλαβανολών - φυσικές φυτικές ενώσεις που συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς
Η πιο εμπορική σοκολάτα:
Έχει πολύ χαμηλά επίπεδα φλαβανόλης
Χάνει φλαβανόλες κατά την επεξεργασία
Προσθέτει ζάχαρη και λιπαρά που δεν υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου
Οπότε αυτό δεν έχει να κάνει με την κατανάλωση σοκολάτας
έχει να κάνει με το κακάο διατηρημένο με θρεπτικά συστατικά.
Πού αλλού Βρίσκονται οι Φλαβανόλες;
Μπορείτε επίσης να πάρετε φλαβανόλες από:
Μούρα
Σταφύλια
Μήλα
Ακατέργαστη σκόνη κακάο
(ελάχιστα επεξεργασμένη)
Αλλά οι ποσότητες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, γι' αυτό και η συγκεκριμένη φόρμουλα ποτού ήταν κλειδί στη μελέτη.
Γιατί Αυτό Μετράει
Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή μπορεί να παίξει άμεσο ρόλο στην υποστήριξη της μνήμης καθώς μεγαλώνουμε.
Ανοίγει την πόρτα σε:
Μη επεμβατική υποστήριξη εγκεφάλου-υγείας
Στρατηγικές γνωστικής ευεξίας βασισμένες στη διατροφή
Μελλοντικές μελέτες για την πρόληψη της γνωστικής παρακμής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου