Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025

ΕΛΙΕΣ ΜΙΑ ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ..


 









Οι ελιές εχουν την τιμητικη τους Νοεμβριο Δεκεμβριο. 

Δεν ξεχναμε πως είναι πηγή ζωής. 

Γεματες αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά, 

Πόσες ελιές πρέπει να τρώμε καθημερινά για καλή υγεία 

3-4 ελιές τη μέρα αλλα και  3 κουταλιές της σούπας ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύουν  απ τον καρκίνο.


Όπως φαινεται μία πολυφαινόλη που περιέχει η ελιά, η υδροξυτυροσόλη, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.

Συγκεκριμένα, στοχεύει στα καρκινικά ερυθρολευχαιμικά κύτταρα Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού αίματος.

Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η  μεσογειακή διατροφή παρέχει 10-20 mg φαινολών. 

Αν υποθέσουμε ότι απορροφώνται επαρκώς, τότε το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα θα είναι επαρκές.

Η υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και στο κρητικό δίκταμο, τη λεβάντα, τη λουίζα, τα σταφύλια, τα χαρούπια και την αγριομυρτιά, ενώ η αντικαρκινική δράση της είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των αποδείξεων που υπάρχουν.

Οι ποικιλίες των επιτραπέζιων ελιών είναι πολλές και όλες έχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα:

Ασβέστιο: 

Βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των μυών, καθώς και στις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Νάτριο: 

Οι ελιές συσκευάζονται συνήθως σε άλμη, γι’ αυτό περιέχουν νάτριο.

Χαλκός: 

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Βιτ Ε: αντιοξειδωτικό που υπάρχει στις περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης με πολλά λιπαρά.

Σίδηρος: 

Απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.

Λιπαρά

Οι ελιές αποτελούνται κατά 11-15% από λιπαρά. 

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι ελαϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ με πολλά οφέλη για την υγεία.

Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι υδατάνθρακες που βρίσκονται στις ελιές προέρχονται από τις φυτικές ίνες, οι οποίες αποτελούν πυλώνα της υγιεινής διατροφής.


Περιορίζουν τις αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, ως εναλλακτική λύση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Είναι πολύ καλή πηγή Βιτ Ε.

Δρουν ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα.

Μειώνουν τις επιπτώσεις των εκφυλιστικών ασθενειών, Alzheimer, καλοήθεις και κακοήθεις όγκους, συμπεριλαμβανομένης και της φλεβίτιδας.

Βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων κατά των ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Προστατεύουν από την αναιμία (έλλειψη σιδήρου).

Ενισχύουν τη γονιμότητα και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά κατά την διάρκεια του οξειδωτικού στρες και των χρόνιων ιικών ασθενειών.

Είναι θρεπτικές και πλούσιες σε περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φώσφορος και ιώδιο.





Παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και αμινοξέα.

Περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την προστασία της καρδιάς.

Περιέχουν πολυφαινόλες, μια φυσική χημική ουσία που μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Έτσι, με την κατανάλωση ελιών καθημερινά,  βελτιωνει την μνήμη μέχρι και 25%.





Μόνον ένα φλιτζάνι ελιές είναι μια σπουδαία πηγή σιδήρου (4,4 mg).

Η κατανάλωση ελιών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων κατά 20%, δεδομένου ότι περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο κρατά το δέρμα απαλό και υγιές.

Με την κατανάλωση μόλις 10 ελιών πριν από το γεύμα, μπορείτε να μειώσετε την όρεξή σας έως και 20%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στις ελιές επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και ενισχύουν την χολοκυστοκινίνη, μια ορμόνη που στέλνει μηνύματα πληρότητας στον εγκέφαλο.

Επίσης βοηθούν το σώμα σας για να αυξήσει την παραγωγή αδιπονεκτίνης, μιας χημικής ουσίας που καίει το λίπος για έως και πέντε ώρες μετά την κατανάλωση.

Οι ελιές είναι πλούσιες σε ωφέλιμα λιπαρά αλλά και  αλάτι, επομένως   προσέχουμε ποιες και πως τις καταναλώνουμε

Εγω τις αγοραζω απ τη λαϊκη και τις ετοιμαζω μονος  μου. 10-20 κιλα καθε χρονο. Τις αφηνω στο νερο 15 μερες   και μετα για αλλες 15 μερες σε χονδρο αλατι. 

Μετα σε σακουλακια και καταψυξη. Ετσι εχω φρεσκες ελιες ολο το χρονο. 



Εννοειται πικρες.

Αν αγαπάτε τις ελιές, έχετε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα για την υγεία σας. 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου