Η πικρίλα στη φρέσκια ελιά οφείλεται στην ελευρωπαΐνη, μια φυσική φαινολική ουσία που υπάρχει στον καρπό
Η ελευρωπαΐνη αφαιρείται με το ξεπίκρισμα (μούλιασμα, άλμη ), γι’ αυτό και οι φρέσκες, ελιές είναι ιδιαίτερα πικρές.
Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
Η ελευρωπαΐνη προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτικό στρες και έχει αντιφλεγμονώδη δραση. Υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα
Φαίνεται να συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης και στη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας.
Αντιμικροβιακή και αντιϊκή δράση
Η ελευρωπαΐνη εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
Υποστήριξη ανοσοποιητικού
Η αντιοξειδωτική της δράση ενισχύει συνολικά την άμυνα του οργανισμού.
Μεταβολικά οφέλη

Συμβάλλει στον καλύτερο
γλυκαιμικό έλεγχο και στην αντιφλεγμονώδη λειτουργία,
κάτι που έχει ενδιαφέρον για άτομα με προδιάθεση στο διαβήτη.
Δυσπεψία και στομαχικές ενοχλήσεις
Σε μεγάλες ποσότητες.
Μπορεί να προκαλέσουν στομαχικό βάρος ή ήπια γαστρεντερική ενόχληση.
Υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ουσίες
Παρότι ωφέλιμες, σε υπερβολή μπορεί να προκαλέσουν ναυτία ή πονοκέφαλο σε ευαίσθητα άτομα.
Υπερκατανάλωση άλμης (αν δεν έχουν ξεπικριστεί σωστά)
Αν οι ελιές βρίσκονται σε έντονα αλατισμένη άλμη, μπορεί να αυξηθεί η πρόσληψη νατρίου, κάτι επιβαρυντικό για υπερτασικούς.
Πιθανή παρουσία φυσικών πικρών ενώσεων που είναι δύσπεπτες
Οι πολύ άγουρες ή εντελώς φρέσκες (ωμές) ελιές είναι γενικά μη βρώσιμες χωρίς επεξεργασία, λόγω υψηλής πικρότητας.
Είναι ασφαλές να φάμε φρέσκια πικρή ελιά...
Μικρή ποσότητα είναι γενικά ακίνδυνη.
Η υπερβολή μπορεί να φέρει δυσφορία ή γαστρεντερικες ενοχλησεις.
Συνήθως καταναλώνονται μόνο μετά το ξεπίκρισμα, γιατί ωμές είναι υπερβολικά πικρές και δύσπεπτες.
Πώς μειώνεται η πικρίλα με φυσικό τρόπο
Μούλιασμα σε νερό για αρκετές μέρες (αλλαγή νερού συχνά).
Τοποθέτηση σε άλμη (παραδοσιακός τρόπος).
Σπάσιμο/χάραγμα του καρπού πριν το μούλιασμα.
Ζύμωση σε άλμη (αναπτύσσονται ευεργετικά βακτηριδια)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου