Κάπου δίαβασα πως όποιο βιβλίο του Ονορέ ντε Μπαλζακ κι αν διαβάσει κάνεις πάντοτε νοιώθει ευχαριστημένος.
Η τελευταία μου απόπειρα να κολυμπήσω στον κόσμο του Μπαλζακ ήταν με ένα από το γνωστά μυθιστορήματα του,
την Ευγενία Γκραντε.
Ένα ακομα βιβλίο της εποχής του ρομαντισμού που οι ήρωες ζουν τα πάθη τους στον υπέρτατο βαθμό.
Γι' αυτό και το τέλος είναι συνήθως τραγικό.
Το ίδιο περίμενα και σ' αυτό το βιβλίο,σχεδόν ήμουν πρετοιμασμένος
γι΄αυτό, όμως έκανα λάθος.
Όχι, μη φανταστεί κανείς πως θα βρούμε ένα happy end, όμως, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, είναι η ηρωίδα που στο τέλος ο Μπάλζακ δικαιώνει, πάντα με τον δικό του τρόπο.
οι ειδικοί προτείνουν τα πλούσια σε πρωτεΐνες όσπρια ως το τέλειο υποκατάστατο του κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.
Κατέληξαν σ αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν επιστημονικά στοιχεία για το θέμα.
Εφόσον υιοθετηθούν, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα δίνουν έμφαση στις φυτικές πρωτεΐνες και θα ενθαρρύνουν επίσης τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και λιγότερα ζαχαρούχα ποτά, αλάτι και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Προέκυψαν αδιάσειστα στοιχεία από τις συστηματικές ανασκοπήσεις, στις οποίες διατροφή με φασολια, μπιζελια και φακες, που παρουσιάζονται στη βιβλιογραφία ως όσπρια συνδέονταν με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία των συστηματικών ανασκοπήσεων έδειξαν με συνέπεια ότι διατροφή με υψηλότερη πρόσληψη κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, σχετίζονταν με επιπτώσεις στην στην υγεία, ενώ τα η πρόσληψη ψαριών και θαλασσινών σχετίζονταν με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.
Γιατί τόσος ντόρος για τα όσπρια;
Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι διατροφή πλούσια σε φασόλια, μπιζέλια και φακές συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατροφικές οδηγίες, τα όσπρια κατηγοριοποιούνται
τόσο ως λαχανικά όσο και ως τροφές με πρωτεΐνη, αλλά η επιτροπή συνέστησε την αφαίρεσή τους από την ομάδα των λαχανικών και την τοποθέτησή τους στην κορυφή του καταλόγου των πρωτεϊνούχων τροφίμων.
Γιατί; Για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.
Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν υπόψη πολυάριθμες δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ της διατροφής με βάση το κρέας και χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η μείωση του κρέατος και η αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της τάσης, .
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τρώτε ζωική πρωτεΐνη, αλλά ότι μπορείτε να ακολουθείτε διατροφή στην οποία αυξανετε την ποσότητα της φυτικής πρωτεΐνης.
Η έκθεση συνιστά να μειώσουν τα ζαχαρούχα ποτά και το αλάτι, ενώ παράλληλα να αυξήσουν την πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, ώστε να αποτελούν το 50% όλων των δημητριακών που καταναλώνονται.
Η έκθεση έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Γεωργίας και στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών προς εξέταση.
Εάν θεσπιστούν οι οδηγίες, θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος και θα διαρκέσουν μέχρι το 2030.
Οι βιολογικές μεταβολές, λόγω γήρανσης, είναι μη αναστρέψιμες και έκδηλες στην εξωτερική εμφάνιση, την κινητικότητα, το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό και το νευρικό σύστημα, ενώ υπαρχει και γνωστική έκπτωση που αφορά μνήμη και σκέψη.
Η γήρανση δεν συμβαίνει σταδιακα και γραμμικα , ωστόσο, μπορεί να επιταχυνθεί στις ηλικίες των
44 και 60 ετών.
Μελέτη εξηγει τον λόγο που αυξάνονται προβλήματα υγείας, οπως μυοσκελετικα και καρδιαγγειακα.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Aging, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη παρακολούθησαν 108 συμμετέχοντες (μεταξύ 25 και 75 ετών) επί σειρά ετών, καταγράφοντας τις αλλαγές της γήρανσης στα μόριά τους – RNA, πρωτεΐνες, μεταβολιτές και το μικροβίωμα, δηλαδή στα τρισεκατομμύρια βακτηριδια που ζουν στο σώμα μας.
Αξιολόγησαν 135.000 διαφορετικά μόρια του σώματος και μικρόβια του πεπτικού συστήματος που, είτε αυξάνονταν είτε μειώνονταν, κατά την διάρκεια των συγκεκριμένων δεκαετιών.
Συγκεκριμένα, μπαίνοντας στα μέσα της δεκαετίας των 40, τα μόρια του σώματος μεταβάλλονται ραγδαία , με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στα μόρια που σχετίζονται με:
το αλκοόλ, την καφεΐνη και το μεταβολισμό των λιπιδίων
(αυξημένη κακή χοληστερίνη, και τριγλυκερίδια).
Για τα άτομα που διανύουν την 6η δεκαετία, παρατηρήθηκαν αλλαγές σε μόρια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και της καφεΐνης, το ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσογήρανση) και τη λειτουργία των νεφρών.
Επιπλέον, παρατήρησαν σημαντικές αλλαγές και αυξημένο κίνδυνο δερματικών, μυϊκών και καρδιακών παθήσεων και στις δύο ηλικιακές ομάδες.
Οι κίνδυνοι ασθενειών αυξάνονται ραγδαία, μετά τα 60 , αφού κάνουν την εμφάνιση τους καρδιαγγειακα , νεφρικά προβλήματα και διαβήτηςΙΙ
Δεν αλλάζουμε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Υπάρχουν κάποιες δραματικές αλλαγές που καταγράφονται σε συγκεκριμένες ηλικίες
Αποδεικνύεται ότι τα μέσα της δεκαετίας των ’40 είναι μια εποχή δραματικών αλλαγών, όπως και οι αρχές της δεκαετίας των ’60 και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το ποια κατηγορία μορίων εξετάζουμε.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής στη μέση ηλικία (μεταξύ 40 και 65 ετών), παίζει σημαντικό ρόλο για την συνολική υγεία, στη τρίτη ηλικία.
Μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients συνέδεε συγκεκριμένους παράγοντες του τρόπου ζωής στη μέση ηλικία
– διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και διακοπή του καπνίσματος –
με βελτιωμένη υγεία κατά την διαδικασία της γήρανσης.
Εκθεση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Lancet έδειξε ότι η μέση ηλικία σηματοδοτεί μια σημαντική μεταβατική περίοδο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Η διαχείριση της πίεσης και η γνωστική και σωματική δραστηριότητα στην συγκεκριμένη περίοδο της ζωής των ανθρώπων, συμβάλλει στην μείωση των πιθανοτήτων να παρουσιαστεί άνοια.
Η υγεία στα 60, 70 ή 80 καθορίζεται από τις συνήθειες που έχουν υιοθετηθει τις προηγούμενες δεκαετίες
Οι άνθρωποι που θέλουν να είναι υγιείς στα 60 τους θα πρέπει να αρχίσουν να προσέχουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους στις ηλικίες 40 και 50.
Ο τρόπος ζωής καθορίζει την καλή υγεία στην τρίτη ηλικία
Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, αλλά ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλλουν
στον περιορισμό ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.
Ωστόσο, υφίστανται και κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την «υγιή γήρανση», όπως:
το περιβάλλον, η οικονομική σταθερότητα, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.
Η ενυδατωση ειναι απαραιτητη για την καλύτερη λειτουργία των νεφρών, οπως και η δημιουργια μυϊκής μάζας, με προπόνηση με βάρη
Αυτές οι συμβουλές, ασφαλώς, δεν θα σταματήσουν την γήρανση, αλλά θα μειώσουν τα προβλήματα και θα συμβάλλουν στην παράταση της καλής υγείας των ανθρώπων.