Σημερα
οι ειδικοί προτείνουν τα πλούσια σε πρωτεΐνες όσπρια ως το τέλειο υποκατάστατο του κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.
Κατέληξαν σ αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν επιστημονικά στοιχεία για το θέμα.
Εφόσον υιοθετηθούν, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα δίνουν έμφαση στις φυτικές πρωτεΐνες και θα ενθαρρύνουν επίσης τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και λιγότερα ζαχαρούχα ποτά, αλάτι και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Προέκυψαν αδιάσειστα στοιχεία από τις συστηματικές ανασκοπήσεις, στις οποίες διατροφή με φασολια, μπιζελια και φακες, που παρουσιάζονται στη βιβλιογραφία ως όσπρια συνδέονταν με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία των συστηματικών ανασκοπήσεων έδειξαν με συνέπεια ότι διατροφή με υψηλότερη πρόσληψη κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, σχετίζονταν με επιπτώσεις στην στην υγεία, ενώ τα η πρόσληψη ψαριών και θαλασσινών σχετίζονταν με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.
Γιατί τόσος ντόρος για τα όσπρια;
Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι διατροφή πλούσια σε φασόλια, μπιζέλια και φακές συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατροφικές οδηγίες, τα όσπρια κατηγοριοποιούνται
τόσο ως λαχανικά όσο και ως τροφές με πρωτεΐνη, αλλά η επιτροπή συνέστησε την αφαίρεσή τους από την ομάδα των λαχανικών και την τοποθέτησή τους στην κορυφή του καταλόγου των πρωτεϊνούχων τροφίμων.
Γιατί; Για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.
Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν υπόψη πολυάριθμες δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ της διατροφής με βάση το κρέας και χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η μείωση του κρέατος και η αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της τάσης, .
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τρώτε ζωική πρωτεΐνη, αλλά ότι μπορείτε να ακολουθείτε διατροφή στην οποία αυξανετε την ποσότητα της φυτικής πρωτεΐνης.
Η έκθεση συνιστά να μειώσουν τα ζαχαρούχα ποτά και το αλάτι, ενώ παράλληλα να αυξήσουν την πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, ώστε να αποτελούν το 50% όλων των δημητριακών που καταναλώνονται.
Η έκθεση έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Γεωργίας και στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών προς εξέταση.
Εάν θεσπιστούν οι οδηγίες, θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος και θα διαρκέσουν μέχρι το 2030.
Πηγή: dietaryguidelines.gov
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου