Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ..

 









Τα γονίδια ειναι ενα εγχειριδιο οδηγιων  οπως εκεινο  συναρμολογησης επιπλων  του ΙΚΕΑ αλλα σαφως πιο περιπλοκο. 

Τα  γονιδια περιέχουν λεπτομερεις  πληροφορίες για τη συναρμολόγηση των  πρωτεϊνών,  που αποτελούνται από δεκάδες ή εκατοντάδες αμινοξέα η πρωτη υλη των οποιων ειναι ο,τι εμεις τρωμε , λευκωματα, λιπη  υδατανθρακες .

 https://kosmaser.wordpress.com/2016/09/18/

Ο συνδυασμος, μας δινει τα αμινοξεα και κατ επεκτασιν καθε ειδους πρωτεϊνη.

Οι πρωτεΐνεςπαράγονται  ως γραμμικά μόρια,  αναδιπλώνονται αμέσως μετά τη σύνθεσή τους και αποκτούν περίπλοκες τρισδιάστατες δομές, από τις οποίες εξαρτάται και η λειτουργία τους.






Ας πουμε , η δομή της γνωστης μας πλεον πρωτεΐνης-ακίδας επιτρέπει στον κορωνοϊό SARS-CoV-2  να συνδέεται σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα των κυττάρων, όπως ταιριάζει ένα κλειδί στην κλειδαριά. 






Χωρίς τη γνώση της τρισδιάστατης δομής της ακίδας, η ανάπτυξη φαρμάκων θα ηταν αδυνατη.

Απο εδω και περα μπορουμε ανετα να φιλοσοφησουμε μετ ευτελειας για το μεγεθος του θαυματος που λεγεται ζωη και του Δημιουργου που την Δημιουργησε. 

Ομως η μεγαλυτερη προκληση ειναι η στιγμη που Εκεινος επετρεψε στον Ησυχαστη ιο να ερθει και να φερει τα πανω κατω στη ζωη ολοκληρου του πλανητη. 









Απλα σας θυμιζω πως πριν μερικες χιλιαδες χρονια την εποχή του Νώε, απλώθηκε στη γη υπερβολική παρανομία. Τιμωρία της θα ήταν ο κατακλυσμόςΤον εξαπολύει όμως ύστερ’ από εκατόν είκοσι ολόκληρα χρόνια.

Παράτεινε τόσο πολύ τον καιρό της τιμωρίας, για να δώσει χρόνο μετάνοιας. Αν μετανοούσαν , ο Θεός δεν θα έστελνε την τρομερή και δίκαιη τιμωρία. 





Για το λόγο αυτό, όπως λέγεται από τους φυσικούς,  ¨η κβαντική φυσική¨ είναι η θεολογία του μέλλοντος ή καλύτερα η Θεολογία  ηταν  ανεκαθεν η κβαντική αντίληψη της Κτίσης. 

Η πανδημια καποια στιγμη θα τελειωσει. Σε μας θα μεινει η εμπειρια του θανατου που κουβαλησε μαζι του ο κορωνοιος για να μας διδαξει ταπεινωση. 

Χαιρετε.






Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

 






Καποια στιγμη ο Γκάντι ειχε πει, 

Αν δεν είχα αίσθηση του χιούμορ, θα είχα από καιρό αυτοκτονήσει.

Το χιούμορ,  είναι ένα καθαρά ανθρώπινο χαρακτηριστικό, που δεν απαντάται στα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου. Πώς και γιατί όμως αναπτύχθηκε στον άνθρωπο; 

Οι εξελικτικές θεωρίες της ανθρώπινης συμπεριφοράς θεωρουν πως το χιούμορ είναι ένδειξη ευφυΐας . 

Η αίσθηση του χιούμορ είναι η ικανότητα  του  να πεις κάτι αστείο την σωστή στιγμή, στους σωστούς ανθρώπους, με τον σωστό τρόπο. 

Η ψυχαναλυτική θεωρία μας λέει πως το χιούμορ είναι ένας μηχανισμός άμυνας. Εκεί που οι κανόνες της κοινωνικής συμβίωσης και επικοινωνίας απαγορεύουν την ευθεία και άμεση επιθετική απόκριση, το άτομο επιλέγει το χιούμορ για να εκφράσει δημόσια τις ανεπίτρεπτες σκέψεις ή επιθυμίες του. 

Με άλλα λόγια, το χιούμορ έρχεται να συγκαλύψει με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο μία κοινωνικά μη αποδεκτή επιθετικότητα.

Συμφωνα με τη θετική ψυχολογία το χιούμορ   προσφέρει πολλα στη  καθημερινότητά μας.

Ετσι ένας άνθρωπος με αίσθηση του χιούμορ έχει καλύτερη ψυχική υγεία, κυρίως επειδή έχει υψηλότερη αυτοεκτίμηση, αισιοδοξία και οικειότητα, χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και λιγότερο άγχος. 

Υπό αυτή την έννοια, το χιούμορ αποτελεί ταυτόχρονα ασπίδα κι όπλο, αφού έχει τη δύναμη να κατευνάσει μία πληγωμένη ψυχή ή να απειλήσει τον χειρότερο εχθρό. 





Ο Emil Fackenheim, που επεζήσε του Ολοκαυτώματος εχει δηλωσει πως το χιουμορ κρατησε ακμαίο το ηθικό των κρατουμενων, ενώ την ίδια άποψη έχουν εκφράσει πολλοί άλλοι που κατάφεραν να επιβιώσουν από στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. 

Οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων, καθώς και τα ευρήματα της σύγχρονης ιατρικής έρευνας επιβεβαιώνουν την άποψη ότι το χιούμορ αποτελεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο διαχείρισης του τρόπου με τον οποίο προσλαμβάνουμε μία δύσκολη και απαιτητική κατάσταση, αλλά και του τρόπου με τον οποίο επινοούμε νέους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων, που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα περιγράφονταν ως αβάσταχτα.


Ως φαινεται,το γέλιο μειώνει το στρες, ενισχύει το ανοσο και βελτιώνει την χημεία του εγκεφάλου, μέσω του ελέγχου των ορμονών του στρες και της απελευθέρωσης ενδορφινών . Επίσης, το χιούμορ και το γέλιο βοηθούν τον εγκέφαλο να ελέγξει τα επίπεδα της ορμόνης της ανταμοιβής ντοπαμίνης  

Η ντοπαμίνη  προκαλεί ευχαρίστηση ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την μάθηση. 

Ας δουμε τωρα  και  την άλλη όψη στο χιούμορ . Κατ’ αρχάς δεν έχουν όλοι αίσθηση του χιούμορ. με αποτελεσμα να προκαλουνται παρεξηγήσεις  από ενα χιουμοριστικό σχόλιο . 

Ας πουμε  ο σαρκασμός, που ενέχει στοιχεία επίκρισης, χαιρεκακίας και χλευασμού, με ή χωρίς κάποια δόση χιούμορ, αλλά που έχει πάντα ως στόχο να υποτιμήσει τον άλλον. 

Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι το πείραγμα, που μπορεί να κυμαίνεται από μία αθώα και χωρίς καμία κακή πρόθεση παρατήρηση, μέχρι ένα σχόλιο με πολλές δόσεις ειρωνείας που στοχεύει στο να προκαλέσει τον θυμό του άλλου. 

Σε κάθε περίπτωση, το πώς θα προσλάβει ο δέκτης αυτά τα μηνύματα, εξαρτάται από τη δική του αίσθηση χιούμορ, από τον βαθμό της ευθιξίας του, αλλά και από την σχέση που έχει με τον άλλον. 

Σημερα,  στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η αίσθηση του χιούμορ αποτελεί τη μονη  άμυνα απέναντι στα όσα παρατηρούμε να εξελίσσονται γύρω μας. 

Ας πουμε πώς να αντιμετωπισεις εναν φανατικο αντιεμβολιαστη με λογικα επιχειρηματα, τη στιγμη που ειναι κολλημενος. Εννοειται μονο με χιούμορ  

Καθημερινα βλεπουμε πως είναι μία ασπίδα, την οποία μπορούμε να αναπτύξουμε και να χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή στη ζωή μας. Τα ψυχολογικά οφέλη που μας προσφέρει ειναι η μείωση της ανησυχίας και του φόβου, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης  και η γενικότερη βελτίωση της διάθεσης. 

Κοινωνικά, συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών με τους άλλους . Παράλληλα,  διευκολύνει την επίλυση των συγκρούσεων, ενώ ενισχύει την θετική ματιά και την ψυχολογική ανθεκτικότητα απέναντι στον κόσμο, τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις. 

Και για να κλεισουμε οπως ξεκινησαμε με τον Γκάντι,που δηλωσε :

 Αν δεν είχα αίσθηση του χιούμορ, θα είχα από καιρό αυτοκτονήσει.




Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Η ΕΝ ΤΩ ΚΟΣΜΩ ΘΛΙΨΙΣ..






Λέει ο Ντοστογιέφσκι 

¨αν βγάλεις το Θεό, όλα επιτρέπονται¨.

 

 

 

alt

 

 

Στη Δυση επικράτησε η αίρεση και ταυτίστηκε με τη σκληρή ηθικολογία, που κούρασε τόσους αιώνες τους ανθρώπους,και θέλουν να απαλλαγούν απ' αυτό το φορτίο της θρησκείας που δεν ζωοποιεί.

Τους μιμούνται και πολλοί δικοί μας ,κυρίως από κόμπλεξ, αλλά και γιατί δεν γεύτηκαν την ¨Ορθοδοξία¨.

Μεγάλη πλάνη επεκράτησε στην εκκλησία μας κατά τον καιρό της τουρκοκρατίας. 

Μεταφράστηκαν δυτικά κείμενα για την πνευματική δήθεν κατάρτιση του Γένους , με τα περί ικανοποιήσεως της Θείας Δικαιοσύνης Έκανες μια αμαρτία, θα κάνεις μια ενάρετη πράξη για να ικανοποιηθεί η θιγείσα Δικαιοσύνη του Θεού. 

Αλλοίμονο αν ο Θεός ήταν ¨μπακάλης¨.

Και βρίσκεται ο άνθρωπος σε συνεχές άγχος για να τακτοποιήσει τους ¨λογαριασμούς¨ του με τον Θεό. Αμαρτάνουμε, το συνειδητοποιούμε, ζητούμε συγχώρεση από τον Θεό που γνωρίζει τα πάντα, και , δια της Εξομολογήσεως ζητούμε την άφεση της εκκλησίαςΌχι γιατί πράξαμε μια προσωπική αμαρτία, αλλά γιατί αμαρτάνοντας πληγώνουμε το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία. 

Αν κάτσουμε να ψειρίζουμε τα καθημερινά, τότε στην προσπάθεια της τακτοποίησής τους, χάνουμε το τραίνο, η ζωή προχωράει. 

Η Εκκλησία μας σε κάθε ακολουθία και κυρίως στη Θεία Λειτουργία προσεύχεται για την άφεση και συγχώρεση των αμαρτιών πάντων των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών και λαμβάνουμε την άφεση όταν αισθανόμαστε μέλη της εκκλησίας μας και δεν αγωνιζόμαστε μόνο για την ατομική μας τακτοποίηση. 

Έχουμε την αλήθεια ανόθευτη αλλά δεν την βιώνουμε. Το πολίτευμα του Χριστιανού εν ουρανοίς υπάρχει.

 

 

alt

 

 

Εμείς προσπαθούμε και απαιτούμε από τους άλλους να χτιστεί ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος. Αυτό δεν γίνεται. Ο Χριστός μια φορά και για πάντα  μας είπε.


¨Εν Τω Κόσμω Θλίψιν Έξετε, Αλλά Θαρσείτε Εγώ Νενίκηκα Τον Κόσμον¨.




alt

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ..

 



Αποτέλεσμα εικόνας για τιποτα στη ζωη δεν κοσμασερ

Αποτέλεσμα εικόνας για τιποτα στη ζωη δεν κοσμασερ




Ενα μεγαλο δωρο, που μας δοθηκε  ειναι 

Να αγνοουμε το τελος της Ζωης μας.

Μ αυτον τον τροπο, πορευομαστε σαν να μην υπαρχει θανατος.

Αν μαλιστα ευνοηθουμε και δεν αρρωστησουμε, τοτε το παραμυθι της καθημερινοτητος, μας παει γιαλο-γιαλο στο τερμα.




Αποτέλεσμα εικόνας για τιποτα στη ζωη δεν κοσμασερ




Ομως μοιραια καποτε φτανουμε στο λιμανι.

Στις Τελευταίες Στιγμές Της Ζωής, αυτό που μένει , σε όλους, είναι η αγάπη και οι σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.

Τοτε ξαφνικα θυμομαστε, πόσο η αγάπη των φίλων, μας στήριξε σε μια δύσκολη στιγμή.

Πάντα η επωδός, ειναι ακριβως αυτη η αγάπη των άλλων , αλλά και εκείνη ,που οι ίδιοι νοιωθουμε , αλλα και που εκδηλωνουμε στους άλλους . 

Αυτή η πολύτιμη αγάπη, που μας ξεφευγει , απ τις ανοητες σκεψεις, συμπεριφορες, και μικροτητες.

Η Ευτυχία Είναι Επιλογή.  

Η Ασφάλεια Του Οικείου Δεν μας αφηνει Να Αλλάξουμε Ποτέ.

Ο φόβος της αλλαγής, μας κάνει να υποκρίνομαστε στους άλλους  αλλά και στους εαυτούς μας ,ότι ειμαστε απολύτως ευχαριστημένοι με τη ζωή μας. 

Όταν ομως φτασεις στο  σημείο Ο το τελευταίο πράγμα που σε απασχολεί είναι το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα. 

Τοτε σε πιανει ο φοβος του θανατου. Αν μαλιστα δεν εχεις ξεκαθαρισει μεσα σου το¨μετα¨, τοτε ειναι τραγικα. 




Αποτέλεσμα εικόνας για τιποτα στη ζωη δεν κοσμασερ



Κι ομως  αν μπορούσες, πριν φτασεις σ αυτο το σημειο Ο, να ελευθερωθείς απ' όλες τις ανοησίες που σου σερβίρουν καθημερινά οι πάντες .

Ποσο πιο απλο  να μπορουσες  Να αφεθείς και να χαμογελάσεις αβίαστα ξανά, να αγαπήσεις και να αγαπηθείς. 

Να παίξεις σαν παιδί, και ν αφήσεις τους άλλους να σε κοροϊδέψουν κατάφωρα, να σε κλέψουν, να γελάσουν μαζί σου - πολύ-πολύ πριν από το θάνατό σου . 




Αποτέλεσμα εικόνας για τιποτα στη ζωη δεν κοσμασερ

Αποτέλεσμα εικόνας για τιποτα στη ζωη δεν κοσμασερ