Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΛΛΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ

 




Μυθικη λεξη . 

Δινει νοημα στη ζωη μας και μας γεμιζει χαρα. 

Βοηθα  να ξεπεράσουμε κατάθλιψη, άγχος, απάθεια και φόβο, ενώ παράλληλα ενισχυεται η αίσθηση της απόλαυσης 

Κι ολα αυτα από μιαν απλή ορμόνη.









Η ντοπαμίνη  ανταμείβει συμπεριφορές , ώστε να θέλουμε να τις επαναλάβουμε, αλλά ειναι και ο λόγος που οι ναρκωτικές ουσίες είναι τόσο εθιστικές. 

Η κοκαΐνη, η ηρωίνη και τα οπιοειδή προκαλούν την υπέρ ανταμοιβή της ντοπαμίνης και κάνει αυτές τις ουσίες εξαιρετικά επιθυμητές, μέχρι να νιώσουμε τη στέρηση, μόλις το ναρκωτικό φύγει από τον οργανισμό μας. 

Τα οπιοειδή προσδένονται στους υποδοχείς των στον εγκέφαλο, αυξάνοντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης, αλλά μόλις φύγουν  εκδηλώνεται ηυξημένη ανάγκη για μεγαλύτερη δόση που θα προκαλέσει και μεγαλύτερη απελευθέρωση ντοπαμίνης.

Σε πειράματα  σε εργαστηριακά ποντίκια, το νεύρο που προκαλεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης ερεθιζόταν, κάθε φορά που εκείνα πίεζαν μια συσκευή. 

Τα ποντίκια σύντομα μάθαιναν να πιέζουν το μοχλό χιλιάδες φορές την ώρα, ώστε να νιώσουν μεγαλύτερη απόλαυση ξανά και ξανά. 

Σ ένα παρόμοιο με αυτό πείραμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε αντι δεοντολογικά σε ανθρώπους, παρατηρήθηκε η ίδια αντίδραση. 

Στο πέρας τριών ωρών, ο συμμετέχων θα πίεζε το κουμπί, που πυροδοτούσε την έκρηξη ντοπαμίνης εκατοντάδες φορές, για να εντείνει την αίσθηση απόλαυσης.

Μπορούμε όμως να καταφέρουμε μικρές εκρήξεις ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας  Yπάρχουν και δραστηριότητες που μπορούν να αυξήσουν τον νευροδιαβιβαστή της απόλαυσης, χωρίς να προκαλούν κανένα εθισμό ή παρενέργεια. 

Έχουμε μολις 0.0006% νευρωνες  ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μας. Δηλαδη ουτε 1 %  αλλά μπορούμε να διεγείρουμε την ισχυρή δέσμη νεύρων στον εγκέφαλο, που συνδέουν τους νευρώνες ντοπαμίνης με το στόχο τους στον πρόσθιο εγκέφαλο.

Η ντοπαμίνη κάνει περισσότερα από το να ενισχύει απλά την αίσθηση απόλαυσης και ευτυχίας. 

Είναι επίσης υπεύθυνη για τη ρύθμιση της μυϊκής μας κίνησης, τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, τη συγκέντρωση, λήψη αποφάσεων, αξιολόγηση και επίλυση προβλημάτων και τη ρύθμιση της έκκρισης προλακτίνης. 

Η ντοπαμίνη, , είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά σημαντική για την ψυχική μας ευεξία και ευτυχία. 

Χωρίς επαρκή ποσότητα, νιώθουμε θλίψη, σύγχυση, φόβο, αρνητική σκέψη 

Φυσικοί τρόποι για να ανεβάσουμε τα επίπεδα ντοπαμίνης μας ειναι το περπατημα καθημερινα την ιδια ωρα. Αριβως σαν να παιρνουμε ενα φαρμακο, μονο που το περπατημα δεν εχει..παρενεργειες.

Εκτοξεύει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σεροτονίνη, αλλά και άλλες ενδορφίνες του οργανισμού μας. Προλαμβάνει την εμφάνιση κατάθλιψης, μειώνει το στρες και ενδυναμώνει το νου μας, στο βαθμό που ενδυναμώνει και το σώμα μας.

Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη κάθε φορά που ολοκληρώνουμε κάτι επιτυχώς ασχέτα πόσο μεγάλο ή μικρό είναι αυτό. 

Για να ανεβάσουμε αυτά τα επίπεδα, διαχωρίζουμε μεγάλες πολύπλοκες εργασίες σε μικρότερα μέρη και διαγράφουμε  ένα προς ένα. 

Η τυροσίνη,ενα  βασικό αμινοξύ του οργανισμού μας, είναι πρόδρομη ουσία της ντοπαμίνης.

Η κατανάλωση τροφών λοιπόν, που περιέχουν τυροσίνη μπορεί να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της ντοπαμίνης . 

Τέτοιες τροφές είναι:

• Αυγά

• Πράσινο τσάι

• Καρπούζι

• Καφές

• Αμύγδαλα

• Μπανάνες

Σοκολάτα υγείας

• Γιαούρτι

Καταναλώνοντας τροφές που προστατεύουν το εντερικό σύστημα, όπως γιαούρτι, και γενικά η πρόσληψη προβιοτικών, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των λιποπολυσακχαριτών και να επιτρέψουν στη ντοπαμίνη να παράγεται με ομαλούς ρυθμούς.

Η αποτοξίνωση είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Η συσσώρευση πολλών τοξινών εμποδίζει την παραγωγή ντοπαμίνης. 

Όσο λιγότερες τοξίνες έχετε, τόσο πιο εύκολα ανεβάζετε τα επίπεδα ντοπαμίνης .

Ένας από τους ευκολότερους και συντομότερους τρόπους να προκαλέσετε μια ωφέλιμη έκρηξη ντοπαμίνης στον εγκέφαλο είναι η μουσική. Προκαλεί κορυφαίες συναισθηματικές στιγμές 

Δεν έχει σημασία το πώς θα εκφράσετε τη δημιουργικότητά σας· αν θα είναι μέσω της χειροτεχνίας, της μουσικής ή οποιοδήποτε άλλου μέσου. 

Κάθε δημιουργική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης. Αρχιστε να μαγειρευετε απλα φαγητα στην αρχη πιο περιπλοκα στη συνεχεια.

Προσπαθειστε να επιδιορθώσετε κάποια σπασμένη συσκευή στο σπίτι σας και θα ανταμειφθείτε άμεσα με υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης.

Ξεκινήστε μια θετική συμπεριφορά

Αυτή η συμπεριφορά δεν προκαλεί μόνο άμεσα ενίσχυση της ντοπαμίνης σας, αλλά επίσης αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία μόνιμων, θετικών συνηθειών. 

Επαναλάβετε αυτή τη θετική συμπεριφορά και θα δείτε ότι μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να αποφέρει στην καθημερινότητά σας.

Συμπληρώματα


• L-θεανίνη,  ενισχύει διάφορους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης. Το πράσινο τσάι αποτελεί πλούσια πηγή αυτού του αμινοξέος.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου