Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΛΤΣΧΑϊΜΕΡ ΜΕ ΜΙΑΝ ΑΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

 




Η AD επηρεάζει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. 

Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η συσσώρευση αμυλοειδούς βήτα (Αβ) στον εγκέφαλο, που οδηγεί σε δυσλειτουργία και απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων, με αποτέλεσμα προοδευτική απώλεια μνήμης, γνωστική έκπτωση και δυσκολίες στις καθημερινές εργασίες και στην επικοινωνία. 

Η πρόσφατη έγκριση του φαρμάκου AD Lecanemab προσφέρει νέες ελπίδες στοχεύοντας την MCI ή την ήπια άνοια που σχετίζεται με την AD με αυξημένο Aβ στον εγκέφαλο. 

Ωστόσο, η πλειονότητα των ατόμων με αυτές τις παθήσεις δεν έχει διαγνωστεί και δεν αντιμετωπίζεται, σε μεγάλο βαθμό λόγω των προκλήσεων για την έγκαιρη διάγνωση. 

Επί του παρόντος, το αυξημένο Αβ μπορεί να μετρηθεί μόνο μέσω δαπανηρών απεικονίσεων εγκεφάλου ή επεμβατικών διαδικασιών. 

Επιπλέον, η διάγνωση της νόσου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κλινική παρατήρηση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται συνήθως 10-20 χρόνια μετά την έναρξη της νόσου, οπότε η ασθένεια έχει προχωρήσει σε προχωρημένο στάδιο και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. 

Επομένως, η ανάπτυξη μιας απλής εξέτασης αίματος που προσδιορίζει με ακρίβεια άτομα με MCI και ήπια AD, ενώ θα ανιχνεύει επίσης αυξημένο Aβ στον εγκέφαλο, θα άλλαζε το παιχνίδι για τις στρατηγικές διάγνωσης και θεραπείας AD.


Η καθ. Nancy IP και η ομάδα της στο HKUST ανέπτυξαν πρόσφατα μια εξέταση αίματος για την έγκαιρη ανίχνευση της AD και της MCI με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια. 

Σε μια πολυεθνική μελέτη στην οποία συμμετείχαν άτομα κινεζικής και ευρωπαϊκής καταγωγής, η διεθνής ερευνητική ομάδα έδειξε την ισχυρή απόδοση της εξέτασης αίματος στη διάκριση ατόμων με AD και MCI από γνωστικά φυσιολογικούς ανθρώπους, καθώς και την ικανότητά της να ανιχνεύει παθολογία αμυλοειδούς εγκεφάλου. 

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης τη δυνατότητα εφαρμογής του τεστ σε διαφορετικά εθνικά και περιφερειακά σύνορα, δείχνοντας τις δυνατότητές του για παγκόσμιο αντίκτυπο.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις υπάρχουσες αιματολογικές αναλύσεις που εστιάζουν κυρίως σε μια ανάλυση μεμονωμένου βιοδείκτη για την αποκάλυψη της παθολογίας του εγκεφάλου, η εξέταση αίματος που αναπτύχθηκε από το HKUST μετρά ταυτόχρονα τα επίπεδα 21 πρωτεϊνών  αποκαλύπτοντας έτσι τις αλλαγές σε πολλαπλές κρίσιμες βιολογικές οδούς , και την επίτευξη ακριβέστερης ταξινόμησης των AD και MCI καθώς και στενή παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου. 

Αυτό το ολοκληρωμένο προφίλ AD για κάθε άτομο ανοίγει την πόρτα για τη μελλοντική ανάπτυξη προσαρμοσμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για μεμονωμένους ασθενείς, γνωστές ως ιατρική ακριβείας, που μπορεί να φέρει επανάσταση στον τομέα της διάγνωσης και διαχείρισης της AD.


Το τεστ αίματος μας προαναγγέλλει μια νέα εποχή , αποτελεσματικών και λιγότερο επεμβατικών διαγνωστικών, και επεκτείνοντας το πεδίο της έρευνάς μας για να συμπεριλάβουμε διαφορετικούς πληθυσμούς, κάναμε ένα κρίσιμο βήμα για να κάνουμε το τεστ μας ένα παγκοσμίως εφαρμόσιμο εργαλείο για τη διάγνωση της AD.

Το τεστ μας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο κατάλληλων ατόμων για συγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπείες σε κλινικές μελέτες και την προσεκτική παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και των ανταποκρίσεων στα φάρμακα. 

Στο μέλλον, μπορεί επίσης να διευκολύνει την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών, ρίχνοντας φως στη μοριακή βάση του AD που διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μεταξύ εθνοτήτων».


Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με ερευνητές του University College London  και του Κέντρου Ερευνών Εγκεφάλου Barcelonaβeta , καθώς και με κλινικούς ιατρούς από τοπικά και ξένα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου του Prince of Wales Hospital (Χονγκ Κονγκ) και του Hospital del Mar 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου