Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ

 










Σημερα το υγρομετρο μου εδειξε... 29% σχετικη υγρασια.

Εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να αισθανθούμε αμέσως αλλαγές στη σχετική υγρασία

Εάν είναι πολύ χαμηλή κατω  από 30% ,  βλεννογόνοι και  δέρμα  στεγνωνουν, ξεραινονται. 

Αν παλι είναι πολύ υψηλή, γινεται  αποπνικτική κι  αρχίζουμε να ιδρώνουμε . 

Η σωστη θερμοκρασία σώματος είναι στους 37 °C. 

Καθώς οι θερμοκρασίες  περιβάλλοντος είναι συνήθως χαμηλότερες, χάνουμε θερμότητα. 

Αυτός είναι ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικήςο οποίος αναφέρει το αντίστροφο: 

Η θερμότητα δεν μεταφέρεται ποτέ μόνη της από ένα ψυχρότερο σώμα σε ένα θερμότερο σώμα. 

Αυτό σημαίνει ότι η μεταφορά θερμότητας του σώματός μας, βασίζεται στις αρχές της φυσικής - μέσω αγωγιμότητας όταν ερχόμαστε σε επαφή με ψυχρότερες επιφάνειες, μέσω  μεταφοράς, όταν ο αέρας περνά πάνω από το δέρμα μας ή μέσω ανταλλαγής ακτινοβολίας 

μεταξύ επιφανειών διαφορετικών θερμοκρασιών

Εκτός από τα ρούχα μας, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία μας με έναν άλλο τρόπο, δηλαδή σε μεγάλο βαθμό μέσω της εξάτμισης της υγρασίας μέ του μεγαλύτερου οργάνου μας, του δέρματος









Αυτή η διαδικασία εξάτμισης υποβοηθείται άμεσα από τις διαδικασίες μεταφοράς. 

Όταν ο αέρας, ο οποίος δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο κορεσμού του, ρέει πάνω από το δέρμα, μπορεί να απορροφήσει υδρατμούς, που απελευθερώνονται από το σώμα.

Έτσι όταν η θερμότητα του σώματός μας εξατμίζει το νερό στο σώμα μας, μέσω των πόρων  και ο ιδρώτας απορροφάται από τον αέρα και μεταφέρεται  μακριά, βιώνουμε αυτήν τη διαδικασία ως απώλεια θερμότητας αισθανόμαστε αλλαγή θερμοκρασίας αισθανόμαστε κρύο. 

Όταν ένα κιλό νερό εξατμίζεται μέσω του δέρματός μας, το σώμα  χανει  600 θερμίδες. 

Ο ξηρός θερμός αέρας απορροφά τους υδρατμούς που εκπέμπουμε, προκαλώντας τους να εξατμιστούν  πολύ γρήγορα από το δέρμα. 






Παράδειγμα η σάουνα. Μπορούμε να αντέξουμε εύκολα σε θερμοκρασία 90 °C με πολύ χαμηλή σχετική υγρασίαεπειδή το σώμα μπορεί να κρυώσει για ένα ορισμένο χρονικό  διάστημα. 

Ωστόσο, εάν η σχετική υγρασία στο δωμάτιο ήταν 100% στην ίδια θερμοκρασία με το ατμόλουτρο, δεν θα αντέχαμε ούτε ένα λεπτό και θα μπορούσε ακόμη και να είναι  απειλητικό για τη ζωή μας.


 Εάν η σχετική υγρασία πέσει κάτω από το 20%, η ανοσολογική άμυνα των βλεννογόνων αποτυγχάνει επειδή η αυτοκαθαριζόμενη λειτουργία τους και η απομάκρυνση βακτηριδιων και ιών επιβραδύνει και τελικά σταματά εντελώς.







Κατά το φτέρνισμα , σωματίδια παθογόνα εκσφενδονίζονται  από τους πνεύμονες μέσω της αναπνευστικής οδού με δύναμη τυφώνα, μερικές φορές με την ταχύτητα του ήχου.








Αντίθετα, οι ιοί και τα βακτηριδια μπορούν να επιβιώσουν μόνο για λίγα λεπτά σε σχετική υγρασία περίπου 50%. 







Εάν αυτή η τιμή μειωθεί σημαντικά, ο χρόνος επιβίωσής τους αυξάνεται έως και 2 ημέρες και τα παθογόνα που είναι εγκλεισμένα σε μια κρούστα αλατιού παραμένουν σε αναστολή. 

Σε τιμές πολύ πάνω από 60%, τα μικρόβια μπορούν επίσης να παραμείνουν μολυσματικά για πολλές ώρες, αλλά παραμένουν στον αέρα μόνο για μικρό χρονικό  διάστημα και βυθίζονται στο έδαφος.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι περνούν έως και 90% του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους, δηλαδή σε ένα τεχνητά διατηρημένο κλίμα. 

Ως εκ τουτου βασικο θεμα ειναι να μαθουν να ρυθμιζουν την σχετικη υγρασια με τη βοηθεια ενος υγρομετρου και τον συνδυασμο αφυγραντηρα-υγραντηρα


 Χαιρετε.





Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ..

 











Στο ταμείο,του σούπερ μάρκετ μια κυρια γυρω στα 65 .
Βγαζει απ την τσαντα της 18 ευρω .
Ο λ/σμος ειναι 25 € .
Ζητω συγνωμην ,θα βγάλω κάτι.
Στο καρότσι βλέπω ψωμί, μακαρόνια, ντομάτες, χαρτί υγείας, λιγο τυρι και μισο κοτοπουλο

Χωρις να το θελω, γίνομαι μάρτυρας της ανθρώπιας ενός χαμογελαστου μεσηλικα.

"Συγγνώμη, σας έπεσε κάτι".

Η κυρία εκπλήσσεται, στο έδαφος υπάρχουν 10 ευρώ, Ξέρει ότι δεν της ανήκουν.

Το ¨γλυκο¨βλέμμα του ανθρώπου την πείθει, ότι ποτε δεν θαλεγε ότι είναι δικα του.

Το πρόσωπό της αποπνέει θυσίες.
Εκεινος σκύβει, σηκώνει το λογαριασμό και λέει, "Μάλλον συνέβη όταν ανοίξατε την τσάντα σας".
Εμοιαζε με παιδί, ευτυχισμένο.
Πληρώνει και βγαίνει με χαμόγελα στον άνθρωπο μπροστά της.
Τον κοιτάζει για τελευταία φορά και του νευει , "Ευχαριστώ".
Σκεπτομαι, θα μπορούσε να πει,
"Μην ανησυχείς θα τα δώσω εγώ".
Κι ομως επέλεξε την ¨αγαπητικη ανωνυμια¨.











(Via: Ανδρέα Διακοπαναγιώτη)

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

ΡΕΒΥΘΙΑ...ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ..ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ

 









Εκπληκτη η Χρυσουλα, ομολογησε πως αγνοουσε μεχρι σημερα πως τα στραγαλια γινονται απο..ρεβυθια. 

Δεν ειναι η πρωτη ουτε η τελευταια που αγνοει τετοια πραγματα, κι αυτο γιατι οι νεωτεροι περιφρονουν τροφες που δεν ειναι του συρμου.








Τα ρεβύθια ανηκουν στα   ψυχανθή και, ως τέτοια, η καλλιέργεια τους είναι φιλική για το έδαφος, την οικονομία αζώτου και το περιβάλλον.

Τα ψυχανθή δεσμεύουν ατμοσφαιρικό άζωτο , όχι μόνο για τις δικές τους ανάγκες, αλλά και για τις επόμενες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το κόστος λίπανσης, αλλά και το κόστος φυτοπροστασίας που οφείλεται στη μονοκαλλιέργεια σιτηρών στις ξηρικές εκτάσεις. 

Οι μελέτες του αζώτου στη φύση δείχνουν ότι τα ψυχανθή προσθέτουν στο έδαφος πολύ περισσότερο άζωτο απ’ όσο προσθέτουμε με τα χημικά λιπάσματα και τις κοπριές μαζί. 

Γι’ αυτό ο Θεόφραστος έγραψε, το 300 π.Χ., πως τα ψυχανθή αναζωογονούν το έδαφος.







Τα ψυχανθή βέβαια είναι μια πολυάριθμη οικογένεια ειδών  με μεγάλη σημασία, πέραν του περιβάλλοντος, για την κτηνοτροφία, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας ντόπιες ζωοτροφές, αλλά και για τη διατροφή του ανθρώπου με τα καταπληκτικά όσπρια, οπως είναι και το πολύτιμο ρεβύθι, μαζί με το φασόλι, το μπιζέλι, το κουκί,και  τη φακή.









Τωρα γιατι προτιμουμε την καλλιέργεια του ρεβυθιού; Ίσως γιατί, περισσότερο από όλα τα ψυχανθή, η καλλιέργεια ρεβυθιού είναι από τις πλέον , ανθεκτικες, προσαρμοσμένη στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του τόπου μας και ιδιαίτερα στις ξηροθερμικές συνθήκες που αναμένεται να ενταθούν με τις διαφαινόμενες κλιματικές αλλαγές. 

Μια καλλιέργεια χειμερινή , που αξιοποιώντας τις βροχές των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών, αναπτύσσεται στα ξηρικά μας χωράφια, που συνιστούν και το 70% των αγρών μας, και μάλιστα εναλλασσόμενα με τα σιτηρά αμειψισπορά Η συνεχής και σταθερή βελτίωση των αποδόσεών της, η δημιουργία νέων ποικιλιών με μεγαλύτερη αντοχή σε ασθένειες και στην ξηρασία,  βοηθούν ακόμα περισσότερο στη διάδοσή του.

Πολλά έθνη ,ανατολικά της Μεσογείου, έκαναν το ρεβύθι κύριο πιάτο. 

Η αξία του έφτασε ως την Ινδία, όπου τα ρεβύθια είναι κύρια πηγή πρωτεϊνών. 

Έγινε το ¨κρέας των φτωχών¨ της γης. Ειδικά γι’ αυτούς, εξαιτίας της απαγόρευσης κατανάλωσης βόειου και χοιρινού κρέατος, το ρεβύθι έγινε πλέον εθνικό διατροφικό τους συστατικό. 









Η αντικατάστασή του μερικώς με πρωτεΐνες άλλων πηγών , στα οικονομικά αναπτυγμένα έθνη, ήταν απαραίτητα διατροφικά καλύτερη. Ερευνα του είδους στην Ινδία οδήγησε στην πλήρη ανάγνωση του γονιδιώματός του, η δε μεθοδική βελτίωσή ύστερα από συμβατικές διασταυρώσεις μεταξύ ποικιλιών και ειδών και η δημιουργία νέων ποικιλιών εμπλουτισμένων με ξανθοφίλες κίτρινο ρεβύθι, με καροτενοειδή πορτοκαλί ρεβύθι ή και άλλες χρωστικές όπως οι ανθοκυανίνες , που ήδη καλλιεργούνται στη χώρα μας, ανεβάζουν ακόμα πιο ψηλά τη διατροφική τους αξία. 

Δείτε πόσους τρόπους κατανάλωσης έχουμε για το ρεβύθι, μια ταπεινότητα που αντανακλάται στις λαϊκές ρήσεις και τα παραμύθια, όπως εκείνο του κοντορεβυθούλη, ή τις γλυκύτατες φωνές της Ζήλου με τον Κραουνάκη στο παραμύθι με τα «δύο κουκιά και δυο ρεβύθια». 

Ποιος δεν δοκίμασε μια λευκή ή κόκκινη σούπα ρεβυθιών, ένα χυλό τους, μία κρύα σαλάτα με πράσινο κρεμμύδι και μαϊντανό ή τη ρεβυθοσαλάτα χούμους με ταχίνι και ελαιόλαδο ή ακόμη και τον ρεβυθοκαφέ σε καιρούς δύσκολους για την προμήθεια του κανονικού.









Τα ξεχασμένα για πολλούς από εμάς όσπρια, σημαίνουν εξαιρετικής ποιότητας φυτικές πρωτεΐνες, με ευεργετικά οφέλη για τη διατροφή και την υγεία








Μια χούφτα στραγάλια, μετατρέπονται σε ένα τραγανό, αλμυρό σνακ που του ταιριάζουν διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα. Παραλείψτε όμως το αλάτι, αν δεν θέλετε να προσθέσετε νάτριο στη διατροφή σας και παραμείνετε σε μια απόλυτα υγιεινή επιλογή που θα ικανοποιήσει τη γεύση χωρίς να σαμποτάρει τη δίαιτά σας.


Τα στραγαλια είναι πλούσια πηγή τόσο διαλυτών όσο και διαιτητικών ινών, πολύ σημαντικών για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. 

Οι διαλυτές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. 

Οι διαιτητικές ίνες και ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τους (GI) μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο γεμάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.







Αθανάσιος Τσαυτάρης , καθηγητής Γενετικής στο Α.Π.Θ.

Πηγη http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.home

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

ΑΣΚΗΣΗ Ή ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η ΓΙΟΓΚΑ..

 

Σχετική εικόνα







Συνήθως μιλανε μόνο για τίς ἀσκήσεις τῶν μυϊκῶν καί νευροφυτικῶν κέντρων, τίς ἀσκήσεις ἀναπνοῆς καί τά παρόμοια. Ἀρκετές ἰδιωτικές σχολές προσπαθοῦν νά παρουσιάσουν αὐτές τίς κινήσεις.
Ὅμως, ὁ ἀληθινός σκοπός τῆς γιόγκα δέν εἶναι ἡ ὑγεία καί ἡ εὐεξία τοῦ σώματος· ὅσοι γκουρού εἶναι συνεπεῖς πρός τή θρησκευτική τους παράδοση τό βεβαιώνουν.





ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ..ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ..ΓΙΟΓΚΑ – kosmasser's Internal Life






Ὁ μεγαλος και αναγνωρισμενος γκουρού Σατυα-νάντα παρακαλεῖ ὅσους ἀσκοῦν τή γιόγκα νά μή τήν ὑποβιβάζουν σέ τεχνική ὀμορφιᾶς ἤ τεχνική γιά τήν ὑγεία. 
Λέει χαρακτηριστικά: 
γιά τήν ὀμορφιά σου ὑπάρχουν τά κέντρα ὀμορφιᾶς.Παρακαλῶ πήγαινε σ' αὐτά καί μήν ἔρχεσαι στά κέντρα τῆς γιόγκα. 
Ἐάν θέλεις νά φορμάρεις τό σῶμα σου, ὑπάρχουν καί κέντρα φυσιοθεραπευτικῆς ἀγωγῆς... Πήγαινε λοιπόν ἐκεῖ.





ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ LORD JESUS CHRIST 3: Τί εἶναι ἡ γιόγκα; Ἀκίνδυνη  μέθοδος γιά ὑγεία καί ὀμορφιά ἤ ἐπικίνδυνη τεχνική θρησκευτικῆς λατρείας;  (Ἱερεύς Σωτήριος Ο. Ἀθανασούλιας)






Καί..συμπληρώνει..ὁ..Γιοχάννες..Ἄαγκααρντ καθηγητής..Θρησκειολογίας..στό Πανεπιστήμιο Ἄαρχους τῆς Δανίας:
 
Ὁ πραγματικός σκοπός τῆς γιόγκα δέν εἶναι ἡ ἀπόχτηση ὑγείας, εὐεξίας  ἀλλά ὁ μηδενισμός τῆς ὕπαρξης
Ἡ ἀληθινή γιόγκα -ὅπως ἐφαρμόζεται στόν ἰνδουισμό, ὅπου γεννήθηκε- εἶναι ἕνας τρόπος γιά νά πεθάνεις
 
3.Πρέπει νά πεθάνεις γιά νά γεννηθεῖ τό πραγματικό σου εἶναι, λέει κι ὁ 
Osho Μπαγκουάν Σρί Ραζνίς. 
Ἀπό τήν ἄποψη τῆς Τάντρα, ἡ Γιόγκα εἶναι μιά βαθιά αὐτοκτονίαΠρέπει νά σκοτώσεις τόν φυσικό σου ἑαυτό, τό σῶμα σου, τά ἔνστικτά σου, τίς ἐπιθυμίες σου, τά πάντα 
4· κι ὅσο κι ἄν ἀναφέρεται δῆθεν στόν παλαιό ἑαυτό, στήν οὐσία κυριολεκτεῖ. Πρέπει νά πληρωθεῖ τό κάρμα
 
5 καί νά πεθάνει μέσω τῆς γιόγκα τό φυσικό σῶμα, γιά νά μπορέσει νά μετενσαρκωθεῖ ἡ Οὐσία σέ ἄλλη, ἀνώτερη ἐνσάρκωση ἤ στήν καλύτερη περίπτωση νά ξεφύγει ὁριστικά ἀπό τόν τροχό τῶν γεννήσεων καί τῶν θανάτων, τόν τροχό τῆς Σαμσάρα 
 
6.Πόση λοιπόν σχέση μπορεῖ νά ἔχουν ὅλα αὐτά μέ τήν πίστη τῆς Ἐκκλησίας ἤ μέ τήν ἐκγύμναση τοῦ σώματος;



Παραμύθια με γιόγκα τον Ιούνιο στο Παραμυθοχωριό – Ιερός Ναός Αγίου Αχιλλίου



Τό Δελτίο Τύπου 7 τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, γιά τή γιόγκα (16/6/2015), βάζει ὁριστικά τα πράγματα στή θέση τους.
Χαιρετε


1 http://www.antibaro.gr/article/611
2 Βλ. π. Ἄντ. Ἀλεβιζοπούλου «Ἀποκρυφισμός, Γκουρουϊσμός, "Νέα Ἐποχή"», σελ. 169.
3 Βλ. «Τί εἶναι πραγματικά ἡ γιόγκα;» http://www.orthodoxnet.gr/pdf/par%2044.pdf, σελ. 2.
4 http://archive.is/hiaQp
5 Δεσμεύσεις καί ὑποχρεώσεις ἀπό προηγούμενες ζωές.
6 H ἀνάκληση τῶν ὑπάρξεων. Σύμφωνα μέ αὐτή, ἀφοῦ μιά μορφή ὕπαρξης διαλυθεῖ, κάτι ἀπό αὐτήν ἐπιβιώνει καί μεταβαίνει σέ ἄλλη μορφή ὕπαρξης. http://archive.is/BXoks




Σχετική εικόνα

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

ΕΛΙΕΣ..ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ..

 










Οι ελιές ειναι πραγματικη ευεργεσια, αν μαλιστα ξερετε να τις φτιαχνετε μονοι σας , στον καιρο τους, τοτε μιλαμε για το κατι αλλο. 

Διαβαστε :

https://kosmaser.wordpress.com/2017/11/16/ 

https://kosmaser.wordpress.com/2019/10/23/ 

https://kosmaser.wordpress.com/2018/11/14/

Προσεξτε: έχουν  την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καλα λιπαρά και χαμηλότερη σε υδατάνθρακες. Μόλις πέντε ελιές,  περιέχουν 5 γραμμάρια πρωτεϊνη, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες και 6 γραμμάρια λίπος. 








Παράλληλα, μ αυτή την ποσότητα, έχετε καλύψει το 53% της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου

Μπορεί να είναι πλούσιες σε λιπαρά, όμως το 75% των λιπαρών αυτών είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα , ευεργετικά για την  καρδιά.

Οι ελιές αποτελούν μια  καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου και χαλκού. Μειώνουν  τις πιθανότητες εμφάνισης αναιμίας, ενώ δυναμώνουν τα οστά και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς. 

Εχουν βιταμίνες Α και Ε,  καθώς η βιταμίνη Α βοηθά στην όρασή , ενώ η  Ε βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. 

Ανάμεσα στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι ελιές, βρίσκονται και οι πολυφαινόλες και συγκεκριμένα η ελαιοευρωπαΐνη, υπεύθυνη για την πικρή της γεύση, και η υδροξυτυροσόλη, που  έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για προστασια  από καρδιακές παθήσεις , αλλα και  απο βλάβες στο DNA, που προκαλεί ο καρκίνος. 









Τέλος, επιδρουν και στην αρτηριακή πίεση και στα επίπεδα της χοληστερόλης.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, μειώνουν τη φλεγμονή που συνδέεται με την παχυσαρκία αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης αθηροσκλήρωσης,πάθησης που  οδηγει σε υπέρταση και  κίνδυνο εγκεφαλικού . Ακομη αναστέλλουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης LDL,  που ευθυνεται για τη δημιουργια  της γνωστης¨πλάκας¨.