Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ..Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 















Τελευταια πολυ φοριεται η

κρεατοφαγική διατροφή 


(carnivore diet).


Περιλαμβάνει την κατανάλωση 


ζωικών προϊόντων, κυρίως κρέατος 

 

Ακολουθώντας τη , λενε,


θα προστατευτείς από ασθένειες, 

και θα μειώσεις τη φλεγμονή . 


Αυτα λεει η διαιτα οχι η Επιστημη


Ακουγεται περιεργα ρομαντικη.







Πυρηνας της η εξάλειψη των φυτικών τροφών και η αποκλειστική κατανάλωση κρέατος, ψαριών, αυγών και  γαλακτοκομικών . 

Ετσι εχουμε βοδινό , κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί, γαλοπούλα, κρέατα οργάνων, σολομό, σαρδέλες, λευκό ψάρι και μικρές ποσότητες παχύρρευστης κρέμας και σκληρού τυριού. Το βούτυρο, το λαρδί και ο μυελός των οστών επιτρέπονται επίσης.




Η δίαιτα των σαρκοφάγων ενθαρρύνει την κατανάλωση νερού και ζωμού οστών, αλλά αποθαρρύνει την κατανάλωση τσαγιού, καφέ και άλλων ποτών που προέρχονται από φυτά. Δεν παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την πρόσληψη θερμίδων, το μέγεθος της μερίδας ή πόσα γεύματα ή σνακ πρέπει να τρως την ημέρα. 

Οι περισσότεροι υποστηρικτές της δίαιτας προτείνουν να τρως όσο συχνά το επιθυμείς.






Δεν επιτρέπονται υδατάνθρακες. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, άμυλα, ξηροί καρποί και όσπρια, επειδή η διατροφή σου υπαγορεύει να τρως μόνο κρέας, ζωικό λίπος και αυγά. 

Φαίνεται μάλλον περιοριστικό, έτσι δεν είναι;Ορισμένα στοιχεία της δίαιτας των Σαρκοφάγων μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. 

Υπήρξαν μελέτες που έδειξαν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους – ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι διαφορετικό από την επίτευξη ελλείμματος θερμίδων. Αυτό επίσης δεν συνεπάγεται με την αποκοπή των βασικών ομάδων τροφίμων.2,3,4 Επιπλέον, αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι η πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό σου ρυθμό καθώς και να προάγει τον κορεσμό.5,6,7






Μειονεκτήματα διατροφής σαρκοφάγων

Εξαλείφει τις φυτικές ίνες

Η εξάλειψη των φυτικών τροφίμων σημαίνει εξάλειψη των φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη, όπως ενδεικτικά:

αφαιρούν την περίσσεια χοληστερόλη και χολικών οξέων από το σώμα ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος τροφοδοτουν τα απαραίτητα βακτηριδια στο μικροβίωμα του εντέρου 

Αντίο, αντίο υδατάνθρακες

Η δίαιτα των σαρκοφάγων μειώνει τους υδατάνθρακες δραστικά ή εντελώς. 

Όταν εξαλείφεις τους υδατάνθρακες, επηρεάζεις τελικά την ικανότητα του εγκεφάλου σου να εκτελεί γνωστικές λειτουργίες…και τους χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει ο εγκέφαλος όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ο εγκέφαλός λειτουργεί με  γλυκόζη

Το σώμα εξαρτάται από τους υδατάνθρακες για ενέργεια. 

Ο εγκέφαλός  τροφοδοτείται κυρίως από γλυκόζη και οι υδατάνθρακες δίνουν ενέργεια στο μυϊκό σύστημα. 

Για τη δυσπιστία της κουλτούρας διατροφής- οι υδατάνθρακες δεν είναι κακοί. 

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες στο γρήγορο φαγητό, τα ζαχαρούχα ποτά και οι μπάρες σοκολάτας δεν μοιάζουν καθόλου με τους υδατάνθρακες στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά. 

Διασπώνται και χωνεύονται εντελώς διαφορετικά. Επιπλέον – φαντάζεσαι να μην φας ποτέ ξανά μια σοκολάτα στη ζωή σου; 

Όχι ευχαριστώ.

Χωρίς υδατάνθρακες = χωρίς λαχανικά

Ακολουθώντας μια δίαιτα μηδενικών υδατανθράκων σημαίνει αποβολή όλων των ειδών λαχανικών. 

Τα λαχανικά παρέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για το σώμα, τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες. 

Η εξάλειψη των λαχανικών σημαίνει την εξάλειψη των μικροθρεπτικών συστατικών, των φυτικών ινών και πολλών καλών στο σώμα σου. 

Αυτό σίγουρα δεν είναι βιώσιμο, ούτε είναι υγιές. 

Η δίαιτα των σαρκοφάγων είναι επίσης πολύ βαριά για τον προϋπολογισμό. 

Οι λάτρεις της δίαιτας των Σαρκοφάγων συνιστούν να επιλέγεις μόνο την υψηλότερη ποιότητα κρέατος, όπως βόειο κρέας που τρέφεται με χόρτα και άγριο σολομό – αυτό δεν είναι βιώσιμο για το τραπεζικό υπόλοιπο του περισσότερου κόσμου.

Αυξάνει τα κορεσμένα λίπη

Η διατροφή των σαρκοφάγων είναι πλούσια σε λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Δεδομένου ότι η δίαιτα αποτελείται αποκλειστικά από ζωικές τροφές, μπορεί να είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν την LDL (κακή) χοληστερόλη σου, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 Η κατανάλωση πολλών από αυτές τις τροφές, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη νατρίου, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης , νεφρική νόσο και άλλα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.







Κόκκινο Λευκό κρέας Παραπροϊόντα δηλαδή κρέας οργάνων Ζωικό λίπος Πουλερικά Ψάρι Θαλασσινά Αυγά Γαλακτοκομικά 
Ενώ το κρέας είναι θρεπτικό και παρέχει μικροθρεπτικά συστατικά και τα δικά του οφέλη, δεν πρέπει να είναι το μόνο στην διατροφή σου. Ακολουθώντας μια περιοριστική δίαιτα όπως η δίαιτα σαρκοφάγων μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά και σε υπερκατανάλωση άλλων.
Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένες χρόνιες παθήσεις επίσης.


Δεδομένου ότι η δίαιτα των σαρκοφάγων αποκλείει πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως μπισκότα, κέικ και αρτοσκευάσματα, είναι πιθανό ότι θα καταναλώνεις λιγότερα ενεργειακά πυκνά και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα από επιλογή. 

Αυτές οι τροφές είναι χαμηλές σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και συχνά υψηλές σε θερμίδες. 

Επομένως, θα πρέπει να περιορίζονται σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. 

Το κρέας μπορεί σίγουρα να παίξει ρόλο σ ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, ωστόσο η εστίαση μόνο στο κρέας σίγουρα δεν είναι ευεργετική καθώς δεν υπάρχουν φυτικές ίνες. 

Μπορείς να χάσεις βάρος με τη διατροφή των σαρκοφάγων επειδή είναι μια ακραία δίαιτα που σου στερεί την επαρκή διατροφή. 

Η ακραία απώλεια βάρους δεν είναι ποτέ καλή για το σώμα, καθώς είναι πιθανό να αυξήσει περισσότερο βάρος στο μέλλον, καθώς τέτοιες περιοριστικές δίαιτες σπάνια είναι βιώσιμες από τη φύση τους.

Τελικα 

Η δίαιτα των σαρκοφάγων είναι μια μόδα που δεν βασίζεται σε κάποιο επιστημονικό στοιχείο και δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να αποδεικνύουν κάποιο όφελος. 

Αποκλείοντας ολόκληρες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή σου, θα στερήσεις από τον οργανισμό σου τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 

Η ακραία δίαιτα είναι επιβλαβής για το σώμα και το μυαλό σου, θέτοντάς σε σε αυξημένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών και μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας. 


Η δίαιτα είναι μύθος. 

Αντιδραση του συστηματος

Απλα αναφερεται προς γνωσιν .

 



Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

ΣΟΥΣΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ

 
















Η κατανάλωση ωμών ψαριών ενέχει ορισμένους κινδύνους που μπορεί να αγνοείς. 


Συνιστάται γενικα να μην κάνει κανεις  τα ωμά ψάρια μέρος της διατροφής του.

Βακτηριδιακές και παρασιτικές λοιμώξεις

Τα ωμά ψάρια, ιδίως γλυκού νερού, μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτηριδια και παράσιτα που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις. 




Η κατανάλωση αυτών των δυναμει παθογόνων μικροοργανισμών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, ναυτία, εμετό και διάρροια. 

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σημαντικές επιπλοκές τροφιμογενών ασθενειών

Τα ωμά ψάρια είναι ιδιαίτερα   ευαίσθητα κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση τους αλλά και κατά την μαγειρική. 

Οι  τροφιμογενεις ασθενειες, όπως σαλμονέλα και ο νοροϊός, αυξάνονται  αν καταναλώνεις τακτικά ωμά ψάρια.




Ορισμένα είδη ψαριών, εξ αλλου ακόμη όταν σερβίρονται ωμά, μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. 

Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη επιβλαβής, ιδίως για τις έγκυες  και τα μικρά παιδιά. 

Η κατανάλωση ωμών ψαριών, ιδίως ποικιλιών που είναι γνωστές για την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε υδράργυρο όπως ο σολωμός μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υδραργύρου στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Καποια άτομα μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες σε ορισμένους τύπους πρωτεϊνών ψαριών και η κατανάλωση ωμών ψαριών μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις. 

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι ήπιες όπως κνησμός και πρήξιμο έως σοβαρές αναφυλακτικές οι οποίες απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Πεπτικές προκλήσεις

Τα ωμά ψάρια είναι λιγότερο εύπεπτα από τα μαγειρεμένα ψάρια. 

Το μαγείρεμα των ψαριών βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών και στην εξάλειψη των επιβλαβών βακτηριδι ων, διευκολύνοντας την χωνευση  

Η συχνή κατανάλωση ωμών ψαριών μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλήσεις .

Ομως το ελληνικο σουσι 

η Σαρδελλα Καλλονης 

ειναι εκτος συναγωνισμου. Δοκιμαστε την.




https://www.newsbeast.gr/health/arthro/10233922/poso-epikindyno-einai-to-sousi?

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

ΑΠΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ..






 




Ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει όπου θέλει 

αν αυτό του δίνει ελπίδα ή τον στηρίζει στη ζωή. 

Ο καθε ενας κάπου στηρίζεται . 

Ειναι ο Θεός, ο φίλος, ο ψυχολόγος.  

Όλοι μας από κάπου αντλούμε δύναμη .

Υπαρχουν τωρα ανθρώποι που νηστεύουν 

ενώ λένε  ψέματα .

Περνάνε το ένα κόκκινο φανάρι πίσω απ’ το άλλο.

Βρίζουν, δέρνουν τα παιδιά ή τις γυναίκες τους, ενώ δεν ξέρουν τί θα πει συγγνώμη  πιστεύουν πως μόνο εκείνοι έχουν δίκιο.
Εννώ τα θέλουν όλα δικά τους.


Τί νόημα έχει να νηστεύεις το λάδι ή το τυρί, 

αν δεν νηστεύεις το μίσος, την κακία και το ψέμα;

Η ψυχή δεν καθαρίζει επειδή δεν έφαγες .

Δεν καθαρίζει επειδή πήγες εκκλησία

Δεν καθαρίζει επειδή τη Μ. Βδομάδα 

δεν έβαλες χαρούμενα τραγούδια ή 

δεν άνοιξες τηλεόραση.

Δεν καθαρίζει επειδή προσκύνησες Τον Χριστό.

Δεν καθαρίζει επειδή είπες 

Θεέ μου 

να’ μαστε όλοι μας καλά .



Δεν αρκούν 40 μέρες να καθαρίσει μια ψυχή.
Η κάθαρση γίνεται κάθε μέρα, κάθε ώρα και στιγμή.
Κι αντί για σαπούνι και νερό, πλένεται με το καλό.
Με ένα «πάρε αυτά να ψωνίσεις για τα παιδιά» σε μια φίλη σου που τα φέρνει βόλτα δύσκολα.
Μ ένα 

θα πλύνω εγώ τα πιάτα.

Μ ένα «συγγνώμη για όσα έκανα»


Μ ένα «σε συγχωρώ».



Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠ ΤΟ..ΧΩΜΑ..

 







Η επαφή με τη φύση βοηθά τα παιδιά να μάθουν . Αναπτύσσει τη φαντασία, την περιέργεια και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. 

Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας έξω σε επαφή με το χώμα και την φύση,  γελούν  περισσότερο , δείχνουν χαρούμενα και δραστήρια και εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας, κατάθλιψης και Συνδρόμου  Ελλειμματικής Προσοχής.





Παιδιά που παίζουν έξω και έχουν επαφή με τη φύση, μαθαίνουν να αξιολογούν τους κινδύνους, αναπτύσσουν  ανεξαρτησία και γίνονται πιο δραστήρια και ευρηματικά. 

Εξ άλλου,την τελευταία δεκαετία έρευνες έδειξαν πως η σχέση μας με τους μικροοργανισμούς που ζουν στο σώμα και στο άμεσο περιβάλλον μας, έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική μας υγεία.

Εδώ και πολλά χρόνια, είναι γνωστό ότι παθογόνοι ιοί και παράσιτα  μεταβάλλουν τη συμπεριφορά μας.

Αν πάρουμε  απ την αρνητική πλευρά τους  ιούς  που προκαλούν εγκεφαλίτιδες, όπως αυτός του Δυτικού Νείλου, μπορούν να προκαλέσουν λήθαργο ή σπασμούς. Το ίδιο και το παράσιτο της ελονοσίας, ενώ το τοξόπλασμα, που μας χαρίζουν οι αγαπημένες μας  γάτες, πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει στη  σχιζοφρένεια, χωρίς να έχει άλλα συμπτώματα που να προδίδουν την ύπαρξή του.

Επίδραση στην ψυχολογία μας, έχει και η σύσταση της εντερικής   μικροχλωρίδας μας. 

Στο έντερο , ζουν χιλιάδες είδη μικροβίων, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με το Αφανες Μικροβιωμα



Σχετική εικόνα



Τα περισσότερα από τα οποία έχουν θετική επίδραση σε λειτουργίες του σώματος, όπως η πέψη η άμυνα και η σύνθεση βιταμινών. 

Ακόμα συγκεκριμένα  βακτηρίδια, όπως ο Lactobacillus rhamnosus που χρησιμοποιείται για την παραγωγή γαλακτοκομικών και ως συστατικό προβιοτικών επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας την έκφραση των υποδοχέων του νευρο διαβιβαστή GABA γ-αμινο βουτυρικου οξέος που σχετίζεται με το στρες και μπορεί να μειώσει το άγχος και να αυξήσει την ενεργητικότητα και αυτοπεποίθηση.

Ομως, και τα μικρόβια που βρίσκονται στο χώμα φαίνεται πως επηρεάζουν θετικά την ανθρώπινη ψυχολογία.

Το 2007, Βρετανοί ερευνητές  Bristol University ανακάλυψαν, έπειτα από μελέτες σε ποντίκια, ότι το βακτηριδιο του γένους Mycobacterium vaccae, που βρίσκεται σε αφθονία στο χώμα, αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης από τα εγκεφαλικά κύτταρα. Χαμηλά επίπεδα του οποίου, σχετίζονται με εκρήξεις επιθετικότητας, άγχους και κατάθλιψης.

Επομένως, η ενασχόληση του ανθρώπου με το χώμα και η επαφή του με τα μικρόβια που ζουν σ αυτό, οδηγούν  στην ψυχική γαλήνη και σε συναισθήματα χαράς.

Ισως να είναι και αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι στην επαρχία είναι πιο ευτυχείς και ανέμελοι. 

Βέβαια, η επιρροή των μικροβίων στην ψυχική μας υγεία είναι μια σχετικά μικρή παράμετρος ,σε σύγκριση με τον αντίκτυπο που έχουν οι καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους, στο χώρο εργασίας, στο δρόμο ή στο σπίτι.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να αποτρέψει εκδηλώσεις υπερβολικού άγχους και κατάθλιψης.

Τα γιαούρτια με τα προβιοτικά συμπληρώματα και η κηπουρική δεν θα θεραπεύσουν κάποιον που πάσχει  ήδη από κάποιο σοβαρό ψυχικό νόσημα, όμως θα μπορούσαν να δράσουν προληπτικά, σε συνδυασμό με μία εναλλακτική φιλοσοφία και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τέλος, η κατανόηση και μόνο του γεγονότος ότι τα μικρόβια ζουν μέσα μας, και που μας περιβάλλουν ,είναι πιθανότερο να μας  βοηθήσουν παρά να μας βλάψουν, θα μας απαλλάξει  από τις φοβίες και τις ανασφάλειες που μας κληροδότησε η ζωή στις μεγαλουπόλεις.

Είπαμε ξεκιναμε απ το χώμα. 

Χαίρετε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ξεκινήσαμε από το χώμα.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΚΕΦΘΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ..ΤΙ ΤΡΩΜΕ

 









Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων καθιστά πιθανό να υποστούμε ένα δυνητικά θανατηφόρο συμβάν.

Mεγάλη διεθνής μελέτη που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποκαλύπτει το πιο επικίνδυνο, για την υγεία μας, υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο. Απενοχοποιεί δύο.



Τα υπερεπεξεργασμένα τροφιμα απασχολουν ξαφνικα την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Μελέτες έχουν τα συνδέσει με  παχυσαρκία, καρδιαγγειακα , καρκίνο, διαβήτη και άλλες χρόνιες ασθένειες 

Τετοια ειναι οσα 

α) έχουν υποστεί έντονες φυσικές   βιομηχανικές , χημικές ή βιολογικές διεργασίες οπως  υδρογόνωση,  προεπεξεργασία με τηγάνισμα) 

β) που περιέχουν βιομηχανικές ουσίες  μαλτοδεξτρίνη, υδρογονωμένα έλαια ή τροποποιημένα άμυλα, 

γ) που έχουν καλλυντικά πρόσθετα βαφές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητά γλυκαντικά και 

δ) αρωματικές ουσίες.


Ποια είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά
Ας δούμε ποια είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ποτά.






Τα ανθρακούχα ποτά, συσκευασμένα σνακ γλυκά ή αλμυρά,το παγωτό,οι σοκολάτες,οι καραμέλες,τα συσκευασμένα ψωμιά και τα ψωμάκια μαζικής παραγωγής,οι μαργαρίνες και τα αλείμματα,τα συσκευασμένα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα, τα κέικ και τα μείγματα για κέικ,τα δημητριακά, οι μπάρες ενέργειας,τα ροφήματα ενέργειας, τα ροφήματα γάλακτος, τα γιαούρτια με φρούτα, τα ροφήματα με φρούτα, τα σοκολατούχα ροφήματα,τα εκχυλίσματα κρέατος και κοτόπουλου και στιγμιαίες σάλτσες,το βρεφικό γάλα σε σκόνη και άλλα παιδικά προϊόντα,τα προϊόντα υγείας και αδυνατίσματος υποκατάστατα γευμάτων σε σκόνη,πολλά προψημένα προϊόντα -που χρειάζονται μόνο ζέσταμα  προπαρασκευασμένων πιτών, πιτσών και πιάτων με ζυμαρικά,νάγκετς πουλερικών και ψαριών, λουκάνικα, μπιφτέκια, χοτ ντογκ και άλλα ανασυσταμένα προϊόντα κρέατος ή σε σκόνη συσκευασμένες στιγμιαίες σούπες, noodles και επιδόρπια.




Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι τόσο σοβαρή που οι αμερικανικές αρχές  σκέφτονται να αναθεωρήσουν την οδηγία που τις αφορά.

Όπως έγραψε η Washington Post η αναθεώρηση που θα γίνει το 2025 μπορεί να οδηγήσει στις πρώτες στο είδος τους προειδοποιήσεις ή ακόμα και σε προτεινόμενα όρια.







Για να γίνει πιο ξεκάθαρη η ‘εικόνα’ των υπερεπεξεργασμένων τροφών, επιστήμονες από πολλές χώρες συνεργάστηκαν ώστε να διαμορφώσουν κατηγορίες από τις πιο επιβλαβείς τροφές έως τις λιγότερο επιβλαβείς.

Αυτή η νέα μεγάλη διεθνής μελέτη που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επιβεβαίωσε προηγούμενα ευρήματα.





THE LANCET
Η μετα ανάλυση έδειξε πως τα UPF βλάπουν την ανθρώπινη υγεία και καθιστούν πιο πιθανό ότι κάποιος που τα καταναλώνει σε μεγάλο βαθμό θα υποστεί ένα δυνητικά θανατηφόρο συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Αν κάποιος λοιπόν, θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του από την καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα 

ισχύει για όποιον έχει ταυτόχρονα τουλάχιστον δυο ασθένειες που μειώνουν τη ζωή : 

καρκίνο και καρδιακές παθήσεις 

θα πρέπει να απεχουν απο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Oι ερευνητές παρείχαν και μια πιο λεπτομερή εικόνα για το ποια προϊόντα που αυξάνουν τους κινδύνους και αυτά που δεν τους αυξάνουν.

Η τακτική κατανάλωση προϊόντων κρέατος -όπως τα λουκάνικα- και τα ποτά με ζάχαρη, καθιστά πιο πιθανή τη νόηση από καρκίνο και καρδιομεταβολικές ασθένειες.

Στον αντίποδα, ψωμί και δημητριακά μειώνουν στην πραγματικότητα τον κίνδυνο, επειδή περιέχουν φυτικές ίνες, παρ’ ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διευκρινίστηκε και ότι  σάλτσες,  αλείμματα και καρυκεύματα είναι επίσης βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία αλλά όχι τόσο όσο τα ζωικά προϊόντα και τα αναψυκτικά.





www.news247.gr