Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠ ΤΟ..ΧΩΜΑ..

 







Η επαφή με τη φύση βοηθά τα παιδιά να μάθουν . Αναπτύσσει τη φαντασία, την περιέργεια και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. 

Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας έξω σε επαφή με το χώμα και την φύση,  γελούν  περισσότερο , δείχνουν χαρούμενα και δραστήρια και εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας, κατάθλιψης και Συνδρόμου  Ελλειμματικής Προσοχής.





Παιδιά που παίζουν έξω και έχουν επαφή με τη φύση, μαθαίνουν να αξιολογούν τους κινδύνους, αναπτύσσουν  ανεξαρτησία και γίνονται πιο δραστήρια και ευρηματικά. 

Εξ άλλου,την τελευταία δεκαετία έρευνες έδειξαν πως η σχέση μας με τους μικροοργανισμούς που ζουν στο σώμα και στο άμεσο περιβάλλον μας, έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική μας υγεία.

Εδώ και πολλά χρόνια, είναι γνωστό ότι παθογόνοι ιοί και παράσιτα  μεταβάλλουν τη συμπεριφορά μας.

Αν πάρουμε  απ την αρνητική πλευρά τους  ιούς  που προκαλούν εγκεφαλίτιδες, όπως αυτός του Δυτικού Νείλου, μπορούν να προκαλέσουν λήθαργο ή σπασμούς. Το ίδιο και το παράσιτο της ελονοσίας, ενώ το τοξόπλασμα, που μας χαρίζουν οι αγαπημένες μας  γάτες, πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει στη  σχιζοφρένεια, χωρίς να έχει άλλα συμπτώματα που να προδίδουν την ύπαρξή του.

Επίδραση στην ψυχολογία μας, έχει και η σύσταση της εντερικής   μικροχλωρίδας μας. 

Στο έντερο , ζουν χιλιάδες είδη μικροβίων, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με το Αφανες Μικροβιωμα



Σχετική εικόνα



Τα περισσότερα από τα οποία έχουν θετική επίδραση σε λειτουργίες του σώματος, όπως η πέψη η άμυνα και η σύνθεση βιταμινών. 

Ακόμα συγκεκριμένα  βακτηρίδια, όπως ο Lactobacillus rhamnosus που χρησιμοποιείται για την παραγωγή γαλακτοκομικών και ως συστατικό προβιοτικών επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας την έκφραση των υποδοχέων του νευρο διαβιβαστή GABA γ-αμινο βουτυρικου οξέος που σχετίζεται με το στρες και μπορεί να μειώσει το άγχος και να αυξήσει την ενεργητικότητα και αυτοπεποίθηση.

Ομως, και τα μικρόβια που βρίσκονται στο χώμα φαίνεται πως επηρεάζουν θετικά την ανθρώπινη ψυχολογία.

Το 2007, Βρετανοί ερευνητές  Bristol University ανακάλυψαν, έπειτα από μελέτες σε ποντίκια, ότι το βακτηριδιο του γένους Mycobacterium vaccae, που βρίσκεται σε αφθονία στο χώμα, αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης από τα εγκεφαλικά κύτταρα. Χαμηλά επίπεδα του οποίου, σχετίζονται με εκρήξεις επιθετικότητας, άγχους και κατάθλιψης.

Επομένως, η ενασχόληση του ανθρώπου με το χώμα και η επαφή του με τα μικρόβια που ζουν σ αυτό, οδηγούν  στην ψυχική γαλήνη και σε συναισθήματα χαράς.

Ισως να είναι και αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι στην επαρχία είναι πιο ευτυχείς και ανέμελοι. 

Βέβαια, η επιρροή των μικροβίων στην ψυχική μας υγεία είναι μια σχετικά μικρή παράμετρος ,σε σύγκριση με τον αντίκτυπο που έχουν οι καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους, στο χώρο εργασίας, στο δρόμο ή στο σπίτι.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να αποτρέψει εκδηλώσεις υπερβολικού άγχους και κατάθλιψης.

Τα γιαούρτια με τα προβιοτικά συμπληρώματα και η κηπουρική δεν θα θεραπεύσουν κάποιον που πάσχει  ήδη από κάποιο σοβαρό ψυχικό νόσημα, όμως θα μπορούσαν να δράσουν προληπτικά, σε συνδυασμό με μία εναλλακτική φιλοσοφία και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τέλος, η κατανόηση και μόνο του γεγονότος ότι τα μικρόβια ζουν μέσα μας, και που μας περιβάλλουν ,είναι πιθανότερο να μας  βοηθήσουν παρά να μας βλάψουν, θα μας απαλλάξει  από τις φοβίες και τις ανασφάλειες που μας κληροδότησε η ζωή στις μεγαλουπόλεις.

Είπαμε ξεκιναμε απ το χώμα. 

Χαίρετε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ξεκινήσαμε από το χώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου