Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3 ΣΤΗΝ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

 


 







Η B3  φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με Πάρκινσον.

 10 εκατ. άνθρωποι σημερα πάσχουν από Πάρκινσον,  τη δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια, μετά το  Αλτσχάιμερ.

Οχι, δεν υπάρχει θεραπεία για τη Πάρκινσον, καποιες φαρμακευτικές αγωγές και αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθουν στη  διαχειριση των συμπτωματων.

Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή, πηγής βιταμίνης B3, για θεραπεία  της Πάρκινσον, έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. 

Ο λόγος για την

 NR (Nicotinamide riboside), 

ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα NAD+ στον οργανισμό, τα οποία παλαιότερες έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι μειωμένα σε άτομα με Πάρκινσον.

Τι είναι το NAD+ και η NR

Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν στο εμπόριο από πολλές εταιρίες και κάτω από διάφορες επωνυμίες, συμπληρώματα διατροφής, τα οποία διαφημίζουν ότι αυξάνουν τα επίπεδα NAD+ στον οργανισμό και υπόσχονται ότι μπορούν να αντιστρέψουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Το πολυσυζητημένο NAD+ ουσιαστικά είναι ένα συνένζυμο,  απαραίτητο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού συστήματος και την οργάνωση των επισκευών του γενετικού υλικού 

Αυτό το μόριο είναι κινητήριος μοχλός για τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, δηλαδή για τους παραγωγούς κυττάρων

Το NAD+ όχι μόνο βοηθάει να γίνει μετατροπή της τροφής σε  ενέργεια αλλά παίζει κομβικό ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας του DNA και φροντίζει την ομαλή λειτουργία των κυττάρων για να προφυλάσσεται ένα σώμα από τη γήρανση και τις ασθένειες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν μειώνονται τα επίπεδα NAD+ στον οργανισμό, η έλλειψη αυτή σχετίζεται με περισσότερα σημάδια γήρανσης, εκφυλισμό του νευρικού συστήματος, ασθένειες του μεταβολισμού, καθώς και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Προκαταρκτικές έρευνες σε ποντίκια έχουν διαπιστώσει ότι λαμβάνοντας μεγαλύτερες δόσεις συμπληρωμάτων που αυξάνουν τη συγκέντρωση του NAD+ στον οργανισμό, τα τρωκτικά ήταν κατά μέσο όρο πιο υγιή, έζησαν περισσότερο και εμφάνισαν καθυστερημένα σημάδια γήρανσης. Όσον αφορά τους ανθρώπους, έρευνες αναφέρουν ότι τα εν λόγω συμπληρώματα αυξάνουν την αθλητική επίδοση στους ηλικιωμένους και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης των φλεγμονών.

Η μέχρι τώρα βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι τα επίπεδα του NAD+ μπορούν να αυξηθούν με τη βοήθεια συμπληρωμάτων διατροφής, με τις βασικές επιλογές να είναι 2:

Συμπληρώματα NAD+ ή 

Να λάβουμε μια πρόδρομο ουσία  (NMN ή NR), η οποία μετατρέπεται χημικά από τον οργανισμό μας σε NAD+. 

Η δεύτερη επιλογή φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, καθώς τα συμπληρώματα NAD+ είναι δυσκολότερο να απορροφηθούν από το ανθρώπινο σώμα.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα δείγματα σχετικά με τα συμπληρώματα NMN και NR είναι πολλά υποσχόμενα, εντούτοις δεν πρόκειται για κάποιο θαύμα, ή πανάκεια.

Καθώς πρόκειται για μια σχετικά καινούρια ανακάλυψη, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ανθρώπινη υγεία η λήψη NMN ή NR, δεν είναι ακόμα γνωστές. 

Εντούτοις, τα μέχρι τώρα στοιχεία φανερώνουν ότι βραχυπρόθεσμα η λήψη αμφότερων των ουσιών σε καθημερινή βάση είναι ασφαλής.


Συμπλήρωμα NR και Πάρκινσον

Η πρόσφατη έρευνα σχετικά με τα συμπληρώματα που αυξάνουν τα επίπεδα NAD+ αφορούσε την πρόδρομο ουσία της βιταμίνης B3, NR, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό

 «Nature Communications».

Επρόκειτο για την πρώτη φάση κλινικής δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν 20 άτομα με ιδιοπαθή Πάρκινσον. 

Οι μισοί  έλαβαν 4.000 mg ΝR σε μορφή πόσιμου συμπληρώματος διατροφής, ενώ οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο (placebo). 

Η δοκιμή διήρκεσε 4 συνεχόμενες εβδομάδες.

Όπως διαπίστωσαν, η λήψη του συμπληρώματος αύξησε σημαντικά τα επίπεδα NAD+ στον οργανισμό των ασθενών, σε αντίθεση με εκείνους που δεν έλαβαν NR. 

Παράλληλα, σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση στην κλινική τους εικόνα, με τα συμπτώματά τους να εμφανίζουν βελτίωση σε σχέση με έναν μήνα πριν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες από τη λήψη του NR.




ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΜΙΑ ΕΠΟΧΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ










H δυσφορία κατα τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που τείνει να μετατραπεί σε εποχική καταθλιπτική διαταραχή, 

Τι είναι όμως αυτό που κάνει κάποιους να αγχώνονται ή να θλίβονται υπερβολικά όταν πλησιάζουν οι γιορτές και να αρνούνται να πάρουν μέρος στους εορτασμούς, προτιμώντας την ηρεμία του σπιτιού τους και τη μοναξιά τους;


Τα Χριστούγεννα ειναι η μεγαλύτερη οικογενειακή γιορτή της Χριστιανοσυνης 

Δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούμε στην πίεση να είμαστε ευδιάθετοι, κοινωνικοί και γενναιόδωροι όταν περνάμε μια δύσκολη φάση στην εργασία ή την προσωπική μας ζωή. Ουσιαστικά αναγκαζόμαστε να προσποιηθούμε κρύβοντας τα αληθινά μας αισθήματα, ακόμα και αν βρισκόμαστε στη μέση ενός επώδυνου χωρισμού, έχουμε ανησυχίες για την υγεία μας ή την υγεία κάποιου οικείου μας, ή αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις η δυσαρέσκεια ή ο θυμός που μπορεί να νιώθει κάποιος για τα αδέρφια του, τα πεθερικά του, ή κάποιον από τους γονείς του, ίσως εντείνεται και από αναμνήσεις δυσάρεστων ή βίαιων περιστατικών από προηγούμενες χρονιές, οδηγώντας τον στην απόφαση να απέχει από το γιορτινό τραπέζι.




Οι ματαιώσεις, οι προσβολές, η ψυχική ή και σωματική κακοποίηση, η έλλειψη βασικών αγαθών, η απουσία κάποιου γονιού τις γιορτινές μέρες, συνθήκες ή συναισθήματα που μπορεί να έχει βιώσει κάποιος στην παιδική ηλικία και την εφηβεία του, κατακλύζουν τη μνήμη με μεγαλύτερη ένταση κατά τη διάρκεια των γιορτών δημιουργώντας του τη διάθεση απλώς να ξεφύγει από ό,τι αντιλαμβάνεται ως αναβίωση ενός τραύματος. 

Επιπλέον, υπάρχει πάντα ο ανταγωνισμός και η πίεση να δείχνουμε λαμπεροί και πετυχημένοι, ώστε να πείσουμε συγγενείς και φίλους πως είμαστε ικανοποιημένοι από τις επιλογές μας, τη σχέση μας, την εργασία μας, τον τρόπο ζωής μας. 

Ας μην παραβλέπουμε ότι δεν είναι λίγοι όσοι, ακόμα αν και δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, διαφωνούν από πολιτική θέση με τον έντονα καταναλωτικό τρόπο που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, με συνέπεια να επιλέγουν εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας, χωρίς ανταλλαγή ακριβών δώρων ή εντυπωσιακό στολισμό της οικίας τους.

Ο σημαντικότερος λόγος βέβαια για να νιώθει κάποιος κατάθλιψη τις μέρες των Χριστουγέννων είναι κάποια σοβαρή απώλεια, είτε αυτό αφορά σε απόλυση από τη δουλειά, ένα διαζύγιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. 

Η απώλεια είναι το κατεξοχήν γεγονός που συντείνει στη μεταβολή της προσωπικής ταυτότητας, αφήνοντας το άτομο στο κενό, αλλάζοντας με βίαιο και συχνά ξαφνικό τρόπο όλα όσα θεωρούσε δεδομένα. 

Μέχρι να σταθεί ξανά στα πόδια του και να ολοκληρωθεί η διαδικασία του πένθους με όλα της τα στάδια, οι επέτειοι και οι γιορτές με τον συμβολισμό τους, προσθέτουν στη θλίψη και την οδύνη, αντί να βοηθούν στην επούλωση της πληγής. 

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος που επηρεάζεται από τις γιορτές, είναι να τις ζήσει όπως ακριβώς υπαγορευει  ψυχική του κατάσταση, δίχως να υποκύπτει στην κοινωνική πίεση να είναι πάντα χαρούμενος και δοτικός, μα και χωρίς να κλείνει την πόρτα στους δικούς του ανθρώπους, οικογένεια και φίλους.

Δεν χρειάζεται να υποκρινόμαστε ή να επιβάλλουμε στον εαυτό μας τη σιωπή. Αντίθετα, όσο πιο γρήγορα αρχίσουμε να μιλάμε για την κατάθλιψη  που νιώθουμε στις γιορτές, τόσο πιο γρήγορα θα υποχωρήσει η ντροπή μας γι αυτού του είδους τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι. 




Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

 










48 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από τρόφιμα μολυσμένα με επιβλαβή μικρόβια κάθε χρόνο . 

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια πολλές ασθένειες προκαλούνται από μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του σπανακιού, του πεπονιού, της ντομάτας του μαρουλιου.





Τα φρέσκα προϊόντα μπορούν να μολυνθούν με πολλούς τρόπους. Κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης, μπορεί να μολυνθούν από ζώα, επιβλαβείς ουσίες στο έδαφος ή το νερό και κακή υγιεινή μεταξύ των εργαζομένων. 

Μετά τη συγκομιδή του προϊόντος, περνά από πολλά χέρια, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. 

Η μόλυνση μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά την αγορά κατά την προετοιμασία του φαγητού ή λόγω ανεπαρκούς αποθήκευσης.




Ο FDA συμβουλεύει εάν είναι δυνατόν να επιλέγετε φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν σημάδια ή δεν έχουν καταστραφεί και να βεβαιώνεστε ότι αυτά που είναι ήδη κομμένα, όπως το μαρούλι ή το καρπούζι - βρίσκονται είτε στο ψυγείο είτε σε πάγο τόσο στο κατάστημα όσο και στο σπίτι. 

Επιπλέον, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές

  1. Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά την προετοιμασία των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

  2. Εάν εμφανιστεί ζημιά ή μώλωπες πριν το φαγητό ή το χειρισμό, κόψτε τις κατεστραμμένες περιοχές πριν την προετοιμασία ή το φαγητό.

  3. Ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα ξεφλουδίσετε, ώστε η βρωμιά και τα βακτήρια να μην μεταφέρονται από το μαχαίρι στη σάρκα τους.

  4. Τρίψτε τα απαλά ενώ τα κρατάτε κάτω από τρεχούμενο νερό. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σαπούνι.

  5. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή βούρτσα για να τα τρίψετε τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν φλούδα, όπως τα πεπόνια και τα αγγούρια.

  6. Στεγνώστε τα φρούτα και τα λαχανικά με ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα για να μειώσετε περαιτέρω τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν.

  7. Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα ενός κεφαλιού μαρουλιού ή λάχανου.

Τέλος καλό είναι να αποθηκεύετε τα ευπαθή φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο




Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΑΡΔΕΛΛΑ ΜΑΣ

 














Τα λιπαρά ψάρια  κατέχουν σημαντική θέση στο διατροφικό μας πρόγραμμα .

Οι σαρδέλες αποτελούν υγιεινή επιλογή που θα πρέπει να καταναλώνουμε συχνότερα..

Στη χώρα μας , θα βρουμε τη σαρδελλα σε κάθε λαϊκη αγορά και μάλιστα φρέσκο. 

Εκτός από τους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος που μπορουμε να τη φαμε, πάντα εχουμε την ευκολια της  κονσέρβας.





100 γραμμάρια σαρδέλας 3-5 περιέχουν 

ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D και ωμέγα-3  λιπαρά,  23 γρ. πρωτεΐνης, αναπληρώνοντας 

το 40% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D, 

το 80% των αναγκών σε σελήνιο και 

το 20% σε ασβέστιο.

Εχουν νιασίνη, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Ε και Β12. 



Το DHA, των ωμέγα-3, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. 

Όλα αυτά  ενισχύουν τη λειτουργία  εγκεφάλου, καρδιάς, οστών και δοντιών.

Δεν περιέχει σάκχαρα, γεγονός που την καθιστά μια καλή διατροφική πηγή για άτομα με διαβήτη, ούτε χοληστερόλη. 

Οι σαρδέλες είναι μια εκπληκτική επιλογή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο.






Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

ΤΡΟΦΙΜΑ..ΚΑΛΑ..ΚΑΚΑ..ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

 








Ειναι πλεον κοινος τοπος και πεποιθηση πως ο,τι τρωμε μας καθοριζει σαν ειδος σαν ποιοτητα ζωης και ασθενειας.





Πολλά απ τα τρόφιμα που λατρευουμε  συμβάλλουν στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και μείωσης του προσδόκιμου ζωής. Ατυχως  είναι στην καθημερινή μας διατροφή.

Προσεξτε, 

ένας στους πέντε θανάτους συμβαίνει λόγω κακής διατροφής .






















Υπαρχουν καλα και κακα τροφιμα. 

Απ τα δευτερα διακρινουμε τα...χειροτερα. 

Πρωτο μοναδικο πρωτοπλασμικο  δηλητηριο, με δικο του πασο στον αιματο-εγκεφαλικο Φραγμο ειναι:






1.  Το Αλκοόλ

Είναι κυριολεκτικα μια τοξίνη . 

Παρά τα υποτιθέμενα οφέλη του ποτού, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το αλκοόλ βλάπτει την υγεία . 





Πρώτον,  αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, και ειδικότερα του παχέος εντέρου και του μαστού

ακόμη και με ενα-δυο ποτηρακια.

Remaining Time 0:00
 

Το αλκοόλ είναι  γνωστό και ως ανοσοκατασταλτικό. 





Αν δε λάβουμε υπόψιν ότι η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μειώνεται με την ηλικία, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο κακής λειτουργίας του .





2. Επεξεργασμένα κρέατα

Το γρηγορο φαγητο οι πιτσαριες τα οβελιστηρια κι ολα τα σχετικα που κυριαρχησαν τα χρονια της Επιδημιας μας μετετρεψαν σε λάτρεις του μπέικον και των λουκάνικων και γενικα των νοστιμων μεν αλλα θανατηφορων αλλαντικων  . 

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως  λουκάνικα, χοτ ντογκ,  μπέικον  ζαμπον, σαλαμια, έχουν κατηγοριοποιηθεί ως καρκινογόνα της Ομάδας 1 και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.





Ξεχνουμε το επεξεργασμένο κρέας. Στη θεση του βαζουμε : ψάρια,  αυγά,  φασόλια , φακες , ρεβυθια.






3. Ζάχαρη και αεριούχα ποτά καθε ειδους γεματα  ζάχαρη


Οι κουταλιές της ζάχαρης στον καφέ σας και οι γουλιές του αναψυκτικου που λατρευετε  σας στερουν χρονια ζωης. 

Η κατανάλωση ζάχαρης, με όποια μορφή κι αν είναι, είτε σε ροφήματα είτε σε γλυκά ,απλα σας βλαπτει

Ανηκει μεταξύ των βασικών ενόχων για να μην πουμε οτι ειναι ο βασικος ενοχος για την αύξηση των χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως :

Διαβήτης τύπου ΙΙ,  καρδιά, νεφρά και συκώτι .

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η ζάχαρη μπορεί να μπερδέψει το μυαλό μας, και να μας βαλει στην ανοια.

Τα χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ,συνδέονται με σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της γνωστικής μας λειτουργίας.

Εναλλακτικα στην κλασική ζάχαρη, δοκιμαζουμε το  μέλι 

Δοκιμάστε  μια κουταλιά μέλι στον καφέ σας , μπορει και να σας αρεσει..



4. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Δυστυχως τρωμε πολυ κρυμμενο αλατι

Κατά μέσο όρο καταναλώνουμε  50 τοις εκατό περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα νατρίου κάθε μέρα. 

Κορυφαία πηγη υπερβολικού αλατιού είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα διαφορα σνακ. Λεμε  : 

Τι ψυχη εχουν μια χουφτα τσιπς..










Όχι, δεν θα τελειώσει τη ζωή σου. Όμως η καθημερινη κατανάλωση μπορεί όχι μόνο να μειώσει το προσδόκιμο  αλλά και να επιταχύνει τη γήρανση του οργανισμού μας. 

Για να κατανοήσετε τωρα τη σύνδεση, είναι σημαντικό να καταλάβετε 

τι είναι τα τελομερή.


https://kosmaser.wordpress.com/2018/08/22/




Τα τελομερή βρίσκονται στο τέλος των χρωματοσωμάτων, τα οποία είναι ουσιαστικά πακέτα DNA στα κύτταρα και χρησιμεύουν για την προστασία του DNA από βλάβες. Καθώς τα τελομερή μικραίνουν, το DNA του κυττάρου είναι πιο επιρρεπές σε βλάβες. 

Ως αποτέλεσμα, η λειτουργικότητα του κυττάρου

(και, κατ’ επέκταση, η διάρκεια ζωής) μειώνεται. 

Επίσης οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές προκαλούν οξειδωτικό στρες, αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή στο σώμα.


5. Τηγανητά και κόκκινο κρέας




Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα δημιουργούν προβλήματα για την υγεία μας. 

Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις φρέσκες ζωικές πρωτεΐνες του κόκκινου κρέατος ή τις ζωικές πρωτεΐνες που τηγανίζονται ή ψήνονται στα κάρβουνα  στους

400 βαθμους.

Η κατανάλωση αυτού του τύπου των τροφών είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον οργανισμό , αφού αφ ενός μας φορτώνει με τοξίνες και αφ ετέρου τα τηγανισμένα φαγητά σε επαναχρησιμοποιούμενο λάδι ή τα καρβουνισμένα φαγητά προκαλούν κυτταρικές μεταλλάξεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Προτιμήστε  ψάρι για τη διατροφή σας και αποφύγετε τα τηγανητά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα τρανς λιπαρών που επίσης ευθύνονται για τις περισσότερες καρδιακές παθήσεις. 

Ξερω οτι σας στενοχωρω. 

Οφειλω ομως να περιγραψω ολη την αληθεια, που συνηθως ειναι πικρη.


Χαιρετε.