Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

ΤΡΟΦΙΜΑ..ΚΑΛΑ..ΚΑΚΑ..ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

 








Ειναι πλεον κοινος τοπος και πεποιθηση πως ο,τι τρωμε μας καθοριζει σαν ειδος σαν ποιοτητα ζωης και ασθενειας.





Πολλά απ τα τρόφιμα που λατρευουμε  συμβάλλουν στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και μείωσης του προσδόκιμου ζωής. Ατυχως  είναι στην καθημερινή μας διατροφή.

Προσεξτε, 

ένας στους πέντε θανάτους συμβαίνει λόγω κακής διατροφής .






















Υπαρχουν καλα και κακα τροφιμα. 

Απ τα δευτερα διακρινουμε τα...χειροτερα. 

Πρωτο μοναδικο πρωτοπλασμικο  δηλητηριο, με δικο του πασο στον αιματο-εγκεφαλικο Φραγμο ειναι:






1.  Το Αλκοόλ

Είναι κυριολεκτικα μια τοξίνη . 

Παρά τα υποτιθέμενα οφέλη του ποτού, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το αλκοόλ βλάπτει την υγεία . 





Πρώτον,  αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, και ειδικότερα του παχέος εντέρου και του μαστού

ακόμη και με ενα-δυο ποτηρακια.

Remaining Time 0:00
 

Το αλκοόλ είναι  γνωστό και ως ανοσοκατασταλτικό. 





Αν δε λάβουμε υπόψιν ότι η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μειώνεται με την ηλικία, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο κακής λειτουργίας του .





2. Επεξεργασμένα κρέατα

Το γρηγορο φαγητο οι πιτσαριες τα οβελιστηρια κι ολα τα σχετικα που κυριαρχησαν τα χρονια της Επιδημιας μας μετετρεψαν σε λάτρεις του μπέικον και των λουκάνικων και γενικα των νοστιμων μεν αλλα θανατηφορων αλλαντικων  . 

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως  λουκάνικα, χοτ ντογκ,  μπέικον  ζαμπον, σαλαμια, έχουν κατηγοριοποιηθεί ως καρκινογόνα της Ομάδας 1 και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.





Ξεχνουμε το επεξεργασμένο κρέας. Στη θεση του βαζουμε : ψάρια,  αυγά,  φασόλια , φακες , ρεβυθια.






3. Ζάχαρη και αεριούχα ποτά καθε ειδους γεματα  ζάχαρη


Οι κουταλιές της ζάχαρης στον καφέ σας και οι γουλιές του αναψυκτικου που λατρευετε  σας στερουν χρονια ζωης. 

Η κατανάλωση ζάχαρης, με όποια μορφή κι αν είναι, είτε σε ροφήματα είτε σε γλυκά ,απλα σας βλαπτει

Ανηκει μεταξύ των βασικών ενόχων για να μην πουμε οτι ειναι ο βασικος ενοχος για την αύξηση των χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως :

Διαβήτης τύπου ΙΙ,  καρδιά, νεφρά και συκώτι .

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η ζάχαρη μπορεί να μπερδέψει το μυαλό μας, και να μας βαλει στην ανοια.

Τα χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ,συνδέονται με σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της γνωστικής μας λειτουργίας.

Εναλλακτικα στην κλασική ζάχαρη, δοκιμαζουμε το  μέλι 

Δοκιμάστε  μια κουταλιά μέλι στον καφέ σας , μπορει και να σας αρεσει..



4. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Δυστυχως τρωμε πολυ κρυμμενο αλατι

Κατά μέσο όρο καταναλώνουμε  50 τοις εκατό περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα νατρίου κάθε μέρα. 

Κορυφαία πηγη υπερβολικού αλατιού είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα διαφορα σνακ. Λεμε  : 

Τι ψυχη εχουν μια χουφτα τσιπς..










Όχι, δεν θα τελειώσει τη ζωή σου. Όμως η καθημερινη κατανάλωση μπορεί όχι μόνο να μειώσει το προσδόκιμο  αλλά και να επιταχύνει τη γήρανση του οργανισμού μας. 

Για να κατανοήσετε τωρα τη σύνδεση, είναι σημαντικό να καταλάβετε 

τι είναι τα τελομερή.


https://kosmaser.wordpress.com/2018/08/22/




Τα τελομερή βρίσκονται στο τέλος των χρωματοσωμάτων, τα οποία είναι ουσιαστικά πακέτα DNA στα κύτταρα και χρησιμεύουν για την προστασία του DNA από βλάβες. Καθώς τα τελομερή μικραίνουν, το DNA του κυττάρου είναι πιο επιρρεπές σε βλάβες. 

Ως αποτέλεσμα, η λειτουργικότητα του κυττάρου

(και, κατ’ επέκταση, η διάρκεια ζωής) μειώνεται. 

Επίσης οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές προκαλούν οξειδωτικό στρες, αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή στο σώμα.


5. Τηγανητά και κόκκινο κρέας




Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα δημιουργούν προβλήματα για την υγεία μας. 

Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις φρέσκες ζωικές πρωτεΐνες του κόκκινου κρέατος ή τις ζωικές πρωτεΐνες που τηγανίζονται ή ψήνονται στα κάρβουνα  στους

400 βαθμους.

Η κατανάλωση αυτού του τύπου των τροφών είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον οργανισμό , αφού αφ ενός μας φορτώνει με τοξίνες και αφ ετέρου τα τηγανισμένα φαγητά σε επαναχρησιμοποιούμενο λάδι ή τα καρβουνισμένα φαγητά προκαλούν κυτταρικές μεταλλάξεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Προτιμήστε  ψάρι για τη διατροφή σας και αποφύγετε τα τηγανητά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα τρανς λιπαρών που επίσης ευθύνονται για τις περισσότερες καρδιακές παθήσεις. 

Ξερω οτι σας στενοχωρω. 

Οφειλω ομως να περιγραψω ολη την αληθεια, που συνηθως ειναι πικρη.


Χαιρετε.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου