Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΓΧΟΣ…

 













Μπορεί το Νυκτερινό του Σοπέν να φαίνεται μελαγχολικό όμως δεν είναι.Κάθε άλλο σε γεμίζει αισιοδοξία.Ακούστε το.

Ζούμε για το αύριο. Αναπολούμε  πόσο καλά περάσαμε στις διακοπές μας και ανησυχούμε προκαταβολικά αν θα έχουμε χρήματα να ξαναπάμε του χρόνου Τέτοια υπέροχα

Έτσι χάνουμε το παρόν.Δεν ζούμε το τώρα,που είναι και το μόνο που μας ανήκει αποκλειστικά.  

Το ά γ χ ο ς  σκοτώνει είναι κάτι που υπάρχει και δεν υπάρχει .Υπαρξη του δίνουμε εμείς με τις αγωνίες και τις φοβίες μας. Και βέβαια όλοι έχουμε άγχος

Το νευρικό σύστημα εμπλέκεται με το άγχος  στην  πρόκληση ασθενειών,γιατί συνδέεται άμεσα με το ανοσο σύστημα Παράδειγμα ο επιχείλιος έρπης επανεμφανίζεται σε περιόδους άγχους.

Το υπερβολικό άγχος συνδέεται με την εμφάνιση συστηματικών νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος,η οζώδης πολυ αρτηρίτιδα η ψωριασική αρθρίτιδα και άλλα σύνδρομα, η  οσφυαλγία 

Δυστυχώς, υιοθετούμε  τις παθήσεις των άλλων αν λίγο ταιριάζουν τα κλινικά μας συμπτώματα.

Πολλές ασθένειες έχουν ψυχολογικά αίτια στο υπόβαθρο τους.















Κι ακούγεται βέβαια τρελό.

Για όλα φταίει το άγχος; 

Το νευρικό σύστημα συνδέεται με το ενδοκρινικό κι έτσι αποδιδονται στο υπερβολικό άγχος συμπτώματα όπως η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. 

Το συμπέρασμα είναι πως το νευρικό σύστημα και άρα το άγχος αλληλεπιδρά με το ενδοκρινικό και με το ανοσο σύστημα.

Οι  κατεχολαμίνες: αδρεναλίνη , νοραδρεναλίνη και  ντοπαμίνη ελεγχονται   από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Η ντοπαμίνη σχετίζεται με τη Πάρκινσον που αιτία της είναι η εκφύλιση των ντοπαμινεργικών συνάψεων στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου Η ακετυλοχολίνη σχετίζεται με την γεροντική άνοια και το Alzheimer. 

Η κορτιζόλη είναι γλυκοκορτικοειδές, και παράγωγο της χοληστερίνης.Όλες άλλωστε οι ορμόνες παράγονται με τη βοήθεια της χοληστερίνης.Το στρες, είτε ψυχολογικό, είτε από άλλους λόγους και η κατάθλιψη δρουν διεγερτικά στην εκλυτική ορμόνη του φλοιού των επινεφριδίων CRH 

Απ τις σημαντικότερες ενδοκρινείς ορμόνες.

Και λέω ενδοκρινείς γιατί έχουμε άλλες δύο κατηγορίες ορμονών που δεν κυκλοφορούν με το αίμα.






Αυτές είναι: οι Παρακρινείς και Αυτοκρινεις,  με τις τελευταίες να είναι και οι πιο σπουδαίες, και γι αυτό αόρατες 

Σε κατάσταση στρες έχουμε, λόγω της εκλυόμενης αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης από τον μυελό των επινεφριδίων, αύξηση κατανάλωσης της γλυκόζης .

Η κορτιζόλη ενισχύει την αύξηση της γλυκόζης  γιατί έχει υπεργλυκαιμική δράση.

Ο ρόλος της κορτιζόλης στην φλεγμονή έγκειται στο ότι καταστέλλει την ανοσολογική αντίδραση.

Συγκεκριμένα η κορτιζόλη αναστέλλει τις προσταγλανδίνες,οι οποιες  έχουν  αντιφλεγμονώδη δράση και πέρα από την κορτιζόλη και η ασπιρίνη,  ως αντιφλεγμονώδες, καταστέλλει την σύνθεσή τους.

Γι’ αυτό σε λοιμώξεις, αυτοάνοσα  μεταμοσχεύσεις κρίση άσθματος και σε ρευματικό πυρετό χορηγούμε τη φοβερή απο πολλές απόψεις κορτιζόνη








Άρα,το στρες με τον μηχανισμό καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας της αυξημένης κορτιζόλης,οδηγεί σε ευπάθεια του ατόμου στις λοιμώξεις. 

Δεν είναι τυχαίο πως τα γλυκοκορτικοειδή  φάρμακα όπως η κορτιζόνη έχουν παρενέργειες την ευπάθεια στις λοιμώξεις,τον διαβήτη,την  οστεοπόρωση,τις ψυχικές διαταραχές 

Η οστεοπόρωση έχει σχέση με το γεγονός ότι η κορτιζόλη δρα ανασταλτικά στην σύνθεση της ενεργού βιταμίνης D  που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. 




Επίσης,η κορτιζόλη αυξάνει την απέκκριση του ασβεστίου από τα νεφρά Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα που οδηγεί σε μείωση της οστικής πυκνότητας  και άρα σε οστεοπόρωση.

Δεν είναι τυχαίο πως η οστεοπόρωση παρουσιάζεται κυρίως στις μετ-εμμηνοπαυσιακές  γυναίκες και πέρα από την καταστολή  των οιστρογόνων ίσως να υπάρχει συσχέτιση και με την κατάθλιψη που προκαλεί ή εμμηνόπαυση .

Η κορτιζόλη επίσης αυξάνει την όρεξη.



Σχετική εικόνα



Η αυξημένη έκκριση της ινσουλίνης από την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα έχει αναβολική δράση στους μυς,στο ήπαρ, στα οστά και στο πάγκρεας.Επίσης, η ινσουλίνη καταστέλλει την πείνα. 

Άρα, η ανορεξία έχει και αυτή την αιτία της.

Συμπερασματικά,

η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η ινσουλίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στα ψυχο σωματικά προβλήματα.

Η δράση των ορμονών είναι περίπλοκη και όταν κάποια ορμόνη είναι αυξημένη αναστέλλει τη σύνθεση κάποιας άλλης ορμόνης

Σχετικά με τις ψυχοσωματικές παθήσεις αυτές μπερδεύουν τους ιατρούς με τα συμπτώματά τους που μιμούνται συμπτώματα άλλων ασθενειών.

Οι κατεχολαμίνες  και τα γλυκοκορτικοειδή σε χρόνια αυξημένες τιμές προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ταχυκαρδία και αρρυθμίες , υπεργλυκαιμία διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα  νόσους κολλαγόνου αφού υπάρχει γενετική προδιάθεση.



Αποτέλεσμα εικόνας για πηκτοειδούς πυρήνα.



Το παρατεταμένο στρες εξαντλεί τα επίπεδα   ντοπαμίνης που συμμετέχει στην οδό που επάγει ευχαρίστηση Επίσης, εξαντλεί τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης και έτσι μειώνεται η προσοχή .Το στρες σχετίζεται με διάσπαση προσοχής και διαταραχή της μνήμης και της μάθησης.

Παράλληλα,  ο ιππόκαμπος  συρρικνώνεται με ο,τι αυτό συνεπάγεται




H ανεπάρκεια της σεροτονίνης σχετίζεται με την κατάθλιψη και αντιμετωπίζεται με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικάή τους SSRIs Εκλεκτικούς Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης Prozac , Seroxat. 

Ο Χριστός πριν 2000 χρόνια μακάρισε τους πραείς, λέγοντας οτι αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη..Οχι οι έξυπνοι..Οχι οι ευσεβείς..Οχι οι δίκαιοι..Οχι οι ένδοξοι δυνατοί οι σοφοί Αλλά αυτοί που είναι πράοι ήρεμοι, χωρίς θυμούς νεύρα..

Αυτοί θα τα πάρουν ολα ολη τη γη 

Και δεν εννοούσε φυσικά τα σπίτια και τα λεφτά και τη δόξα και τη δύναμη, αλλά  κάτι άλλο  κάτι έξω απ όλα αυτά.

Το υπέδειξε όταν είπε:

Την ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν.Σας δίνω, σε όσους το θέλουν φυσικά, την ειρήνη που έχω   εγώ που είμαι  ο μόνος  δρόμος που οδηγεί στην ζωή

Σήμερα μιλήσαμε για το άγχος..

Χαιρετε





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου