Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

ΤΟ ΡΥΖΙ

 













Το ρύζι ανηκει στα δημητριακα. 

Είναι απ τους πιο σημαντικούς υδατάνθρακες στον κόσμο, με  τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό 

να εξαρτάται από αυτόν. 

Στον ατμό, το ρύζι αποτελεί κεντρικό συστατικό  της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Κατηγοριοποιείται Σε γενικές γραμμές ανάλογα με το σχήμα 

(μακρύ ή κοντό κόκκο) και 

το χρώμα του – λευκό ή καφέ.

Από το λευκό έχει αφαιρεθεί το πλούσιο σε φυτικές ίνες εξωτερικό πίτουρο του κόκκου μαζί με το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φύτρο

Ως αποτέλεσμα, μαγειρεύεται γρήγορα αλλά έχει μια ήπια, πιο ουδέτερη γεύση. 

Διατροφικά έχει λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το ολικής αλέσεως.





Το καστανό ρύζι, από την άλλη πλευρά, περιέχει τόσο το πίτουρο όσο και το φύτρο, καθιστώντας το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και διατηρεί μια γεύση πιο έντονη.

Τα 4 σημαντικότερα οφέλη του ρυζιού για την υγεία

Βοηθάει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους

Το καστανό ρύζι προστατεύει από χρόνιες παθήσεις

Δίνει ενέργεια και είναι ιδανική επιλογή μετά την άσκηση


Το λευκό ρύζι είναι εύκολο για το πεπτικό σύστημα και Βοηθάει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους

Το καστανό ρύζι περιέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, που και τα δύο είναι γνωστό ότι μας χορταίνουν εύκολα και συμβάλλουν σε χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) σε σχέση με το λευκό ρύζι. 

Αυτό σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες που παρέχονται από μια μερίδα καστανό ρύζι μετατρέπονται σε ενέργεια πιο αργά και σταθερά.

Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση καστανού ρυζιού βοηθά στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης νηστείας. 

Όλα αυτά σταθεροποιούν τα επίπεδα ενέργειας, αποτρέπουν λιγούρες και μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.


2. Το καστανό ρύζι προστατεύει από χρόνιες παθήσεις

Περιέχει προστατευτικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, όπως η απιγενίνη και την κερσετίνη. 

Αυτές οι ενώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία μας από διάφορες ασθένειες.

Πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπερίληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, στη διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαφόρων  παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παγκρέατος και του στομάχου, καθώς και του διαβήτη τύπου ΙΙ.

3. Δίνει ενέργεια και είναι ιδανική επιλογή μετά την άσκηση

Οι αθλητές συχνά επιλέγουν το λευκό ρύζι ως προτιμώμενη πηγή ενέργειας, ειδικά όταν προσπαθούν ανακάμψουν μετά την άσκηση. 

Αυτό συμβαίνει επειδή οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι, είναι μια πηγή γρήγορου, εύκολα απορροφήσιμου υδατάνθρακα που είναι απαραίτητος για την αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου μετά από σωματική άσκηση.





4. Το λευκό ρύζι είναι εύκολο για το πεπτικό σύστημα χωνεύεται εύκολα, είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες και όταν μαγειρεύεται και σερβίρεται σωστά είναι απίθανο να προκαλέσει γαστρικές διαταραχές.

Μπορεί να είναι χρήσιμη τροφή για όσους υποφέρουν από καούρα ή ναυτία, καθώς και κατά τη διάρκεια των εξάρσεων που σχετίζονται με καταστάσεις όπως η εκκολπωματίτιδα και η νόσος του Crohn.





ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου