Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ..







Δεν ξαναζεσταινουμε καποια φαγητα. ισως να μην το ξερετε..


Αυγά



Ξανά ζεσταμένο φαγητό



Σχεδόν πάντα περιέχουν σαλμονέλα

Το μικρής διάρκειας και σε χαμηλές 

θερμοκρασίες μαγείρεμα δεν 

σκοτώνει τα βακτηριδια

Η παραμονή τους δε σε θερμοκρασία

δωματίου, προκαλεί πολλαπλασιασμό 

των βακτηριδιων.




Παντζάρια





Πατάτες




Με το ξαναζέσταμα ευνοείται η 

ανάπτυξη βουτυλικού κλωστηριδίου

Είναι ένα επικίνδυνο βακτηριδιο που 

μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.




Σπανάκι






Είναι γεματο νιτρικά αλατα

Όπως και με τα παντζαρια  τα άλατα

αυτα μετατρέπονται σε καρκινογόνες 

ουσίες όπως 

νιτρώδη και νιτροζαμίνες.



Μητρικό γάλα







Το 30-40% της πολύτιμης βιταμίνης 

Β12 που περιέχει το μητρικό γάλα, 

καταστρέφεται αμέσως μόλις 

θερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. 

Επίσης, οι ισχυροί χημικοί 

παράγοντες στο μητρικό γάλα, οι 

οποίοι καταπολεμούν τα βακτηριδια

καταστρέφονται από τα μικροκύματα.




Ρ ύ ζ ι






Μπορεί να περιέχει σπόρους 

δυνητικά επικίνδυνων βακτηριδιων

Η θερμότητα του φούρνου 

μικροκυμάτων δεν είναι αρκετή για 

την εξόντωση των βακτηριδίων 

αυτών τις περισσότερες φορές. 

Έτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος 

δηλητηρίασης.


Κοτόπουλο








Όπως συμβαίνει με τα αυγά, το 

κοτόπουλο έχει σαλμονέλα

Τα μικροκύματα δεν έχουν αρκετή 

θερμότητα που να εξοντώνει 

τα βακτηριδια.


Έλαια ψυχρής έκθλιψης








Το λινέλαιο, το ελαιόλαδο, 

το λάδι κανόλα και άλλα έλαια 

πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα 

και άλλα ακόρεστα λιπαρά. 

Αυτό τα κάνει πολύ ωφέλιμα 

για την υγεια. 

Η αναθέρμανσή τους τα 

καθιστά ασταθή και γι’ αυτό όχι 

ασφαλή για την υγεία.


Θαλασσινά







Το βακτήριο vibrio vulnificus ζει σε 

ζεστό θαλασσινό νερό και μπορεί να 

μολύνει τα οστρακοειδή. 


Η μόλυνση από V. vulnificus 

προκαλεί τα ίδια συμπτώματα 

με την γαστρεντερίτιδα.




newsitamea.gr

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ..ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ..

 














Ο εμπειρος, κλινικος ψυχιατρος, είναι ισως ο μονος κατάλληλα καταρτισμένος ώστε να διαγνωσει αρχικα, να καθοδηγησει στην συνεχεια, να χορηγησει την σωστη αγωγη, κι αν αυτό είναι εφικτο να θεραπευσει , άτομα που αντιμετωπίζουν ήπιες ή σοβαρές διαταραχές, άγχους ,κρίσεων πανικού , διπολική διαταραχή και  σχιζοφρένεια.


Να ξεκαθαρισουμε απ την αρχη ότι: αλλο ψυχίατρος , αλλο ψυχολόγος, ή ψυχα-αναλυτης…


Κατ αρχην ξεκιναμε απ τον ψυχιατρο, που είναι αυτός που θα μας δωσει αγωγη, ή θα μας παραπεμψει στον ψυχολογο, ή τον αναλυτη.

Ο Ψυχίατρος Είναι Γιατρός Ενώ 

Ο Ψυχολόγος Όχι.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Ότι ο ψυχίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή ενώ ο ψυχολόγος όχι.

Ο ψυχίατρος συνήθως εστιάζει στη διάγνωση μιας ψυχικής διαταραχής και στην αντιμετώπιση αυτής με φάρμακα ή άλλου είδους ιατρικές παρεμβάσεις.




Ο ψυχολόγος χρησιμοποιεί μεν τα ίδια διαγνωστικά κριτήρια με τον ψυχίατρο, όμως η θεραπευτική του προσέγγιση περιλαμβάνει κάποια μορφή ψυχοθεραπείας.
Ο ψυχολόγος έχει επίσης τη δυνατότητα να χορηγήσει διαγνωστικά τεστ 

(π.χ. τεστ προσωπικότητας).

Συνήθως οι ψυχίατροι αναλαμβάνουν πιο σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως 

η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, 

ενώ οι ψυχολόγοι αναλαμβάνουν τη θεραπεία ατόμων με πιο ήπιες διαταραχές 

( διαταραχές της διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές).

Το αν θέλει κάποιος να πάρει φάρμακα, είναι ένα βασικό κριτήριο που θα καθοδηγήσει την επιλογή ψυχιάτρου ή ψυχολόγου.

Το αν πρέπει να πάρει φάρμακα είναι μια απόφαση που θα λάβει ο ψυχίατρος.




Ο ψυχίατρος μπορεί να συνδυάζει την ιδιότητα του γιατρου μ αυτή του ψυχοθεραπευτή, οπότε είναι σε θέση να παράσχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. 

Από την άλλη, ένα άτομο μπορεί να απευθυνθεί ταυτόχρονα σε ψυχίατρο και σε ψυχολόγο, με τους δύο επαγγελματίες να συνεργάζονται στο πλαίσιο του θεραπευτικού σχήματος.


Συνοπτικά, 

θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ψυχίατρος εστιάζει κατά κύριο λόγο σε χημικές ανισορροπίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη φαρμακευτική αγωγή, 

ενώ ο ψυχολόγος εστιάζει στις σκέψεις, τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα
και γενικότερα τα επίπεδα ευεξίας του ασθενούς.






Πηγή: Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ψυχολόγων και Αναλυτών, webmd.com

ΚΑΤΑΚΑΘΙ ΚΑΦΕ.. ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ

coffee








Πολύ πριν εμφανιστούν συμπτώματα κάποιας νευροεκφυλιστικής νόσου, τα κυτταρα του εγκεφάλου μας δέχονται μπαράζ από "χημικές" επιθέσεις. 

Η ενίσχυση τωρα του νευρικού μας συστήματος έναντι τέτοιων επιθέσεων απαιτεί  προστασία στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό

Από ότι φαίνεται ένα μικροσκοπικό σωματίδιο φτιαγμένο από ενώσεις που βρίσκονται στο κατακάθι του καφε, μπορει να βοηθησει.


Είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστούν αυτές οι διαταραχές προτού φτάσουν στο κλινικό στάδιο, 

λέει ο χημικός του UTEP και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Mahesh Narayan.


Μεταξύ των πολυάριθμων αιτιών που συμβάλλουν στον νευροεκφυλισμό είναι μια σειρά περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως

ζιζανιοκτόνα και  φυτοφάρμακα. 

Ένα γνωστό παράδειγμα είναι το ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο paraquat.

Παρά τις πολυάριθμες μελέτες που συνδέουν τη χημική ουσία με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον – έναν κίνδυνο που φέρεται να γνώριζε ο Ελβετός κατασκευαστής του paraquat από τη δεκαετία του 1960 – 

το ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο μαζί με άλλα για τη διαχείριση των παρασίτων των καλλιεργειών. 

Μέσα στο νευρικό σύστημα, η ικανότητα του paraquat να καταλύει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί σε θάνατο των νευρώνων.

Η καταπολέμηση αυτών των ελεύθερων ριζών 

μέσω της χρήσης αντιοξειδωτικών 

θα μπορούσε να δώσει στα νευρικά κύτταρα μια ευκαιρία. 

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: 

ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι πολύ καλός στη δουλειά του και εμποδίζει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη διατροφή μας να εισχωρήσουν βαθιά στον εγκέφαλό μας.


Το καφεϊκό οξύ όμως είναι μια αξιοσημείωτη εξαίρεση. 

Ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μήλα , και, στον καφέ.

Η  ανιχνευσιμότητα του στο νωτιαίο υγρό υποδηλώνει ότι μπορεί να γλιστρήσει μέσα από τους φράκτες του νευρικού μας συστήματος και να επιδράσει.

Τι έκαναν οι επιστήμονες

Για να δώσουν ώθηση στο καφεϊκό οξύ που καταπολεμά το υπεροξείδιο, ο Narayan και η ομάδα του μετέτρεψαν την ένωση σε κάτι που ονομάζεται "κβαντική κουκκίδα" - CACQD. 

Μόλις λίγα νανόμετρα σε πλάτος, αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια έχουν ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες που μπορούν να διαπερνούν.

Η διαδικασία που χρησιμοποίησε η ομάδα για την εξαγωγή CACQD από χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ θεωρείται "πράσινη χημεία", που σημαίνει ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον. 

Στο εργαστήριό τους, η ομάδα "μαγείρεψε"  κατακάθια καφέ στους 200 βαθμούς για τέσσερις ώρες για να επαναπροσανατολίσει τη δομή άνθρακα του καφεϊκού οξέος και να σχηματίσει CACQD. 

Η τεράστια αφθονία από κατακάθια καφέ είναι αυτό που κάνει τη διαδικασία οικονομική και βιώσιμη. 

Το ψήσιμο απ το κατακάθι του καφέ σε κβαντικές κουκκίδες άνθρακα (CACQD) εμπλουτίζει τους ηλεκτρομαγνητικούς δεσμούς στα μόρια που αναφέρονται ως δίκτυο sp2, βοηθώντας τα όχι μόνο να καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες πιο αποτελεσματικά αλλά ενδεχομένως να περνουν  τον αιματοεγκεφαλικο φραγμο με μεγαλύτερη ευκολία.

Πραγματοποιώντας μια σειρά δοκιμών σε κυτταρικές σειρές που προέρχονται από ανθρώπινο νευροβλάστωμα, οι ερευνητές έδειξαν ότι το καφεϊκό οξύ ήταν αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση της συσσώρευσης πρωτεϊνών που συνήθως σχετίζονται με νευρο εκφυλιστικές παθήσεις.

Οι κβαντικές κουκκίδες άνθρακα με βάση το καφεϊκό οξύ έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε θεραπεία νευροεκφυλιστικών διαταραχών λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, χημικός του UTEP Jyotish Kumar.

Αυτό συμβαίνει επειδή καμία από τις τρέχουσες θεραπείες δεν επιλύει τις ασθένειες, βοηθούν μόνο στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Στόχος μας είναι να βρούμε μια θεραπεία αντιμετωπίζοντας τα ατομικά και μοριακά υποστρώματα που οδηγούν αυτές τις καταστάσεις.





Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environmental Research

ΑΠΛΑ..ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ..ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ






Η επιστήμη είναι σαφής: 

το να κινούμαστε είναι καλό για το σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε


Η επιστήμη είναι σαφής: 

η κίνηση κάνει καλό στο σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε. 

Αλλά πόση σωματική δραστηριότητα χρειάζεται εάν είναι άνω των 60; 

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο στο Μπάφαλο δίνει μια απάντηση – και δεν είναι 10.000 βήματα την ημέρα.



Στην πραγματικότητα, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου 24 στο JAMA Cardiology 

και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή σχεδόν 6.000 γυναικών στις ΗΠΑ, ηλικίας 63-99 ετών, αναφέρει ότι, κατά μέσο όρο, 

3.600 βήματα την ημέρα 

με κανονικό ρυθμό σχετίζονταν με 26% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.


Η μελέτη παρατήρησης από την πρωτοβουλία 

Women’s Health Initiative 

εξητασε συγκεκριμένα τη σωματική δραστηριότητα που μετρήθηκε με επιταχυνσιόμετρο, τον χρόνο καθιστικής ζωής και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. 

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, μέσης διάρκειας 7,5 ετών, καταγράφηκαν 

407 περιπτώσεις επιβεβαιωμένης από γιατρούς 

καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας ήταν, κατά μέσο όρο, 12% και 16% χαμηλότερος 

για κάθε 70 λεπτά την ημέρα που αφιερώνονταν σε δραστηριότητες ελαφριάς έντασης και κάθε 30 λεπτά την ημέρα που αφιερώνονταν σε μέτριας έως μεγάλης έντασης άσκηση αντίστοιχα. 

Αντίθετα, κάθε μιάμιση ώρα καθιστικής ζωής συνδέθηκε, κατά μέσο όρο, με 17% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.


Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι εξητασε δύο υποτύπους καρδιακής ανεπάρκειας, ο πιο συνηθισμένος από τους οποίους είναι 

η καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, 

που συχνά αναφέρεται συνοπτικά ως HFpEF. 

Παρόμοιο μοτίβο χαμηλότερου κινδύνου με περισσότερη ελαφριά και μέτριας έντασης καθημερινή δραστηριότητα και υψηλότερου κινδύνου με παρατεταμένη καθιστική ζωή παρατηρήθηκε για HFpEF.

Σ αυτή τη μελέτη, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της HFpEF, μειώθηκε σημαντικά με περίπου 2.500 βήματα την ημέρα. 

Όταν τυποποιήθηκε 

σε 3.600 βήματα την ημέρα

καταγράφηκε 25-30% χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια και HFpEF.


Η ένταση του βηματισμού δεν φάνηκε να επηρεάζει τη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα τόσο όταν ο βηματισμός ήταν χαμηλής έντασης όσο και όταν ήταν πιο έντονος.



ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

ΤΡΩΜΕ ΕΛΙΕΣ

 





Η ελιά είναι γεματη  αντιοξειδωτικά και υγια για την καρδιά με το ελαϊκό οξύ που  περιέχει 

Βοηθα στην απώλεια βάρους αλλα και  τη μείωση της χοληστερόλης

Με 3-4 ελιές τη μέρα ή 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύετε τον οργανισμό σας από τον καρκίνο.Σχεδον απιστευτο


Δεν απαιτεί σχολαστικότητα, λήψη φαρμάκων ή την ενσωμάτωση ειδικών συνηθειών στην καθημερινότητα.


Το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να τρωτε 3-4 ελιές τη μέρα ή 3 κουταλιές της σούπας ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (50 ml).


Η πολυφαινόλη που περιέχει η ελιά, η υδροξυτυροσόλη, καταστρέφει τη μεμβρανη των  καρκινικων κύτταρων και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.

Στοχος τα καρκινικά ερυθρο λευχαιμικά κύτταρα Κ562 

αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού αίματος.

Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η  μεσογειακή διατροφή παρέχει 10-20 mg φαινολών. 

Αν υποθέσουμε ότι απορροφώνται επαρκώς, τότε το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα θα είναι επαρκές.

Η υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και στο κρητικό δίκταμο, τη λεβάντα, τη λουίζα, τα σταφύλια, τα χαρούπια και την αγριομυρτιά, 

ενώ η αντικαρκινική δράση της είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των αποδείξεων που υπάρχουν.

Ασβέστιο: 

Βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και μυών, καθώς και στις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.


Νάτριο: 

Οι ελιές συσκευάζονται συνήθως σε άλμη, γι’ αυτό περιέχουν νάτριο.


Χαλκός: 

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Βιταμίνη Ε: 

Iσχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει στις περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης με πολλά λιπαρά.

Σίδηρος: 

Απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.


Λιπαρά

Οι ελιές αποτελούνται κατά 11-15% από λιπαρά. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι ελαϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ με πολλά οφέλη για την υγεία.

Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι υδατάνθρακες που βρίσκονται στις ελιές προέρχονται από τις φυτικές ίνες, οι οποίες αποτελούν πυλώνα της υγιεινής διατροφής.

Αποβάλλουν την υπερβολική χοληστερόλη απ το αίμα.

Περιορίζουν τις αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, ως εναλλακτική λύση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε.

Δρουν ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα.

Μειώνουν τις επιπτώσεις των εκφυλιστικών ασθενειών, όπως  το Alzheimer, καλοήθεις και κακοήθεις όγκους, συμπεριλαμβανομένης και της φλεβίτιδας.

Βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων κατά των ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Προστατεύουν από την αναιμία (έλλειψη σιδήρου).

Ενισχύουν τη γονιμότητα και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσου συστήματος, ειδικά κατά την διάρκεια του οξειδωτικού στρες και των χρόνιων ιικών ασθενειών.



Είναι θρεπτικές και πλούσιες σε περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φώσφορος και ιώδιο.

Παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και αμινοξέα.

Περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την προστασία της καρδιάς.

Περιέχουν πολυφαινόλες, μια φυσική χημική ουσία που μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Έτσι, με την κατανάλωση τους  καθημερινά, θα έχετε βελτίωση στην μνήμη σας μέχρι και 25%.

Μόνο ένα φλιτζάνι ελιές είναι μια σπουδαία πηγή σιδήρου (4,4 mg).

Η κατανάλωση τους  βελτιώνει την εμφάνιση των ρυτίδων κατά 20%, δεδομένου ότι περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο κρατά το δέρμα απαλό και υγιές.

Με μόλις 10 ελιες πριν από το γεύμα, μπορείτε να μειώσετε την όρεξή σας έως και 20%. 

Αυτό συμβαίνει επειδή τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στις ελιές επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και ενισχύουν την χολοκυστοκινίνη, μια ορμόνη που στέλνει μηνύματα πληρότητας στον εγκέφαλο.

Επίσης βοηθούν το σώμα σας για να αυξήσει την παραγωγή αδιπονεκτίνης, μιας χημικής ουσίας που καίει το λίπος για έως και πέντε ώρες μετά την κατανάλωση.


Αρα..τρωμε καθε μερα ελιες.

Καλη Σαρακοστη.