Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 








Ανάμεσα σε βαμπίρ: 

Πώς θα απαλλαγούμε από όσους μάς κλέβουν την ενέργεια

Κάποιες φορές τίποτα δεν πετυχαίνει. 

Απολύτως τίποτα. 

Δεν έχει σημασία τι κάνετε· ό,τι αγγίζετε γίνεται χίλια κομμάτια. 

Όλα πάνε στραβά. Άσχετα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε. 

Και πάλι πάνε στραβά.

Ευτυχώς, υπάρχουν άλλες μέρες που τα πράγματα τείνουν να πηγαίνουν κάπως καλύτερα. 

Πορεύεστε στην καθημερινότητά , και μάλιστα πετυχαίνοντας αρκετά πράγματα. 

Δεν υπάρχουν επαπειλούμενες καταστροφές στο τοπίο, παρότι μπορεί να εύχεστε να πήγαιναν ακόμα καλύτερα τα πράγματα.

Άλλοτε πάλι όλα φαίνεται να κυλούν από μόνα τους. 

Έχετε έμπνευση, έχετε πάθος και κίνητρα να δράσετε. Συνειδητοποιείτε ότι εντοπίζετε ευκαιρίες εκεί που πριν από μερικές εβδομάδες όλα φάνταζαν μαύρα κι άραχλα. 

Μπορεί να εξαρτάται από τον καιρό, βέβαια, αλλά είναι πιο πιθανό να βρίσκεστε σε μια φάση θετικής ροής, να είστε στη ζώνη· οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται ξαφνικά ή είναι απλώς μια από εκείνες τις μέρες. 

Εκείνη την ώρα δεν έχει και τόση σημασία από πού προέρχεται όλη αυτή η θετική ενέργεια. 

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει και σας κάνει να νιώθετε καλά. 

Σας κατακλύζει και, για λίγες μαγικές στιγμές, συνειδητοποιείτε πόσο απλά είναι όλα στην πραγματικότητα.

Αναρωτιέστε γιατί δεν το είχατε σκεφτεί ποτέ πριν. 

Έχετε τον κόσμο στα πόδια σας. Απλώς κάντε το! 

Η αίσθηση ότι είστε ακατανίκητοι. 

Η συνειδητοποίηση ότι μπορείτε να πετύχετε ό,τι βάλετε στον νου σας. Σπάσατε τον κώδικα, βρήκατε τα κατάλληλα ανοίγματα και η ενέργειά σας αναβλύζει. 

Αυτή είναι η στιγμή! 

Η αίσθηση ότι αυτό είναι – όλα θα γίνουν!




Παρ’ όλα αυτά, περιέργως, μόλις δέκα λεπτά αργότερα –ή και τριάντα δευτερόλεπτα– όλες οι βαθυστόχαστες ιδέες σας έχουν πάει περίπατο. Έτσι απλά. Κάθε σκέψη ενός νέου, λαμπρού μέλλοντος έχει εξανεμιστεί. Όλες οι μεγάλες φιλοδοξίες σας έχουν γίνει συντρίμμια.

Οι προοπτικές που φάνταζαν τόσο ευοίωνες πριν από μερικές στιγμές ξαφνικά φαίνονται ολότελα ανέφικτες. Το μόνο που βλέπετε είναι σκοτάδι, ενώ όλες σας οι δυνάμεις έχουν γίνει καπνός. 

Τώρα νιώθετε ανίκανοι να κάνετε οτιδήποτε.

Πώς είναι δυνατόν να κάνετε αυτή τη μετάβαση από την αγαλλίαση και τη χαρά στο απόλυτο κενό μέσα σε λίγα λεπτά; 

Πού ακριβώς πήγε όλη εκείνη η μανιασμένη τόλμη και ενέργεια; 

Χάθηκε σε κάποιον εσωτερικό νοητικό αποχετευτικό σωλήνα και δεν θα ξαναβγεί ποτέ; Κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, για ποιο λόγο; 

Η μέρα, η εβδομάδα ή η χρονιά ξεκίνησε τόσο εκπληκτικά – και τώρα όλα φαίνονται μάταια.

Η απάντηση είναι απλή.

Συναντήσατε ένα βαμπίρ. Ένα βαμπίρ που ο προορισμός του στη ζωή είναι να εξαλείφει γρήγορα κι αποτελεσματικά τα όνειρα των άλλων, να μαυρίζει καθετί που θα μπορούσε να παραπέμπει σε ένα λαμπρό μέλλον.

Διασταυρωθήκατε με ένα ενεργειακό βαμπίρ.

Τα ενεργειακά βαμπίρ είναι απρόσκλητοι ψυχικοί καταληψίες που φαίνεται ότι ζουν για να στραγγίζουν όση ενέργεια έχουν οι πάντες γύρω τους. 

Κάποιες φορές αναφέρονται και ως ψυχικά βαμπίρ.





Παρά τη μεταστροφή της διάθεσής σας, ξέρετε ότι αυτό που είχατε σχεδιάσει –ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα, ένα ταξίδι που επιθυμούσατε να κάνετε, μια σχέση για την οποία θέλατε να μιλήσετε σε κάποιον, ένα εξοχικό που βρήκατε ή οτιδήποτε άλλο σας πλημμύριζε μ’ εκείνη την εκπληκτική ενέργεια– δεν ήταν καθόλου κακή ιδέα. Απλώς τώρα… δυσκολεύεστε ακόμα και να τη σκεφτείτε. Κάποιος βοήθησε να πειστείτε ότι ήταν καταδικασμένη.

Και κατά συνέπεια την καταχωνιάζετε σε μια νοητική αρχειοθήκη για τις «ιδέες για το μέλλον». 

Θα πρέπει να την επανεξετάσετε. 

Ίσως κάποια άλλη στιγμή. Ίσως ποτέ. 

Η ιδέα έχει συνθλιφτεί πλήρως, και μπορεί να μη σας ξανάρθει ποτέ. 

Όλοι μας κουβαλάμε αμέτρητες τέτοιες ιδέες σαν ψυχικά συντρίμμια.

Φανταστείτε έναν άνθρωπο που αντιδρά πάντα με τον ίδιο τρόπο, ό,τι κι αν του πείτε: 

Λοιπόν, δεν μου φαίνεται πολύ σωστό. Νομίζω ότι παρέβλεψες μια λεπτομέρεια σε αυτό το σημείο. Αν συμβεί μία φορά, δεν είναι και τόσο κακό. Πιθανότατα θα μπορούσατε να ζήσετε ακόμα κι αν συνέβαινε δύο ή τρεις φορές. Αλλά να σας διορθώνει πάντα, όποιο κι αν είναι το θέμα για το οποίο μιλάτε – άκρως απογοητευτικό. 

Συμβαίνει ακόμα κι όταν συζητάτε πράγματα που γνωρίζετε πολύ καλά. 

Ο ανέκφραστος ζαρώνει απλώς το μέτωπό του και σας βομβαρδίζει με καμιά δεκαριά ερωτήσεις που όλες υπονοούν το ίδιο πράγμα: 

Δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Στο τέλος μόλις που τολμάς να ανοίξεις το στόμα σου, μην και σου το βουλώσει κάποιος σχολαστικός τραμπούκος.

Για να πούμε ένα άλλο παράδειγμα, σκεφτείτε το εξής: 

γυρίζετε στο σπίτι μετά από ένα διάστημα νοσηλείας που δεν θα ευχόσασταν ούτε στον χειρότερο εχθρό σας. Ίσως δεν αποζητάτε συνειδητά συμπόνια, αλλά όταν εξηγείτε πόσο χάλια ήσαστε και πόσο φοβηθήκατε, όλο και κάποιος θα σας πει πόσο χειρότερα προβλήματα υγείας έχει περάσει, και τι να μας πεις εσύ







Ή τι λέτε γι’ αυτό το παράδειγμα: 

Η αισιόδοξη αφεντικίνα σας σας ανέθεσε ένα απίστευτα περίπλοκο πρότζεκτ και πανηγυρίζει για την καταπληκτική δουλειά που θα κάνετε! 

Όμως, όσο περισσότερα μαθαίνετε για το πρότζεκτ, τόσο συνειδητοποιείτε ότι, εκτός από έλλειψη οποιουδήποτε πλάνου εργασίας, έχει τόσο υπερφιλόξοδους στόχους ώστε θα χρειαζόταν τουλάχιστον μία παραβίαση των νόμων της φυσικής και τη συμμετοχή δύο νικητών του Βραβείου Νόμπελ για να φανεί έστω κάπως εφικτό. Όταν ζητάτε περισσότερες οδηγίες, η αφεντικίνα σας σας κοιτάζει σαν να κατεβήκατε από άλλο πλανήτη. 

Αντί να σας στηρίξει και να σας βοηθήσει, σας ρωτάει με αδικαιολόγητη δυσαρέσκεια αν είστε ακόμα ευχαριστημένοι που εργάζεστε εκεί. 

Φαίνεστε τόσο αρνητικοί τελευταία, το ξέρετε;

Κι ένα παράδειγμα βγαλμένο από τη ζωή: 

Ένας καλός μου φίλος έμαθε ότι είχα καταφέρει να αγοράσω το σπίτι των ονείρων μου μετά από τριάντα χρόνια σκληρής δουλειάς. 

Ένα παλιό σπίτι του δέκατου όγδοου αιώνα που απαιτούσε εξωφρενικά εκτεταμένη ανακαίνιση – ακριβώς το είδος του εγχειρήματος που θέλαμε η γυναίκα μου κι εγώ

 Ήλπιζα ότι αυτό το άτομο θα αντιδρούσε κάπως έτσι: Τέλεια φάση

Ξέρω ότι ανέκαθεν είχες αυτό το όνειρο

Δεν βλέπω την ώρα να έρθω να το δω. Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.

Αντί γι’ αυτό, άκουσα: 

Α, ναι; Κι έπειτα, όπως φαντάζεστε, περάσαμε στο επόμενο θέμα.

Ζητούσα πολλά; Μπορεί. Πάντως, με απογοήτευσε. Μιλάμε για κάποιον με τον οποίο ανυπομονούσα να μοιραστώ τα νέα. 

Αντί γι’ αυτό, η κουβέντα μας μ’ έβαλε σε πολλές σκέψεις, μεταξύ άλλων και για το πώς αλλάζει τους ανθρώπους ο φθόνος.

Όλα αυτά τα παραδείγματα αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο τα ενεργειακά βαμπίρ μπορούν να σας εξαντλήσουν ολότελα με μία μόνο φράση τους. 

Είναι τρελό, αν το καλοσκεφτεί κανείς.

Τα ενεργειακά βαμπίρ μπορούν να σας κλέψουν τον ενθουσιασμό σας δίχως την παραμικρή προσπάθεια.






Αλλά πώς θα καταλάβετε ότι πέσατε σε ενεργειακό βαμπίρ, και τι τρόποι υπάρχουν για να το αποφύγετε;

Ρουφήχτρα ενέργειας μπορεί να είναι επίσης μια δουλειά, μια ομάδα ανθρώπων, ένα φαινόμενο ή οτιδήποτε σας κάνει τη ζωή δύσκολη. 

Παρ’ όλα αυτά, απρόσμενα συχνά, ο ένοχος είναι ένα ανθρώπινο πλάσμα με σάρκα και οστά που έχει τη συνήθεια να φέρνει την καταστροφή σε οτιδήποτε σας χαροποιεί. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι ενεργειακά βαμπίρ επειδή το χαίρονται πραγματικά όταν βλέπουν ανθρώπους να αποτυγχάνουν. 

Ίσως αισθάνονται σπουδαίοι και σημαντικοί καταρρακώνοντας τους άλλους. 

Άλλοι όμως πηγαινοέρχονται άγαρμπα στη ζωή των ανθρώπων όπως οι παροιμιώδεις ελέφαντες σε εργαστήριο πορσελάνης, προκαλώντας τεράστιες ζημιές χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται.

Φανταστείτε ότι υπήρχε κάποιος τρόπος να αποφεύγετε πράγματα και ανθρώπους που σας κλέβουν όλη τη θετική σας ενέργεια, κάνοντάς σας να νιώθετε κενοί και μπερδεμένοι Φανταστείτε ότι μπορούσατε να βλέπετε και να διακρίνετε έγκαιρα τα προειδοποιητικά σημάδια και ότι ξέρατε πώς να παρακάμπτετε με χάρη τις χειρότερες ρουφήχτρες ενέργειας.

Τα άτομα –τα ενεργειακά βαμπίρ– που ρουφούν τη ζωτική σας δύναμη και σας οδηγούν στην απόλυτη εξάντληση είναι ουσιαστικά κάτι σαν τα ζόμπι, σαν νεκροζώντανοι. 

Επίσης, εξαιτίας τους, διατρέχετε τον κίνδυνο να μετατραπείτε κι εσείς σε δυνάμει βαμπίρ απέναντι στους άλλους.

Όλα αυτά μπορεί ν’ ακούγονται λίγο τρελά, αλλά όταν το καλοσκεφτείτε, είναι πολύ εύστοχη αλληγορία. 

Το μυθολογικό βαμπίρ στραγγίζει τη ζωτική δύναμη του θύματός του ρουφώντας του το αίμα, και ένα ενεργειακό βαμπίρ κάνει το ίδιο ακριβώς κλέβοντας από τους ανθρώπους την αυτοπεποίθησή τους, τα κίνητρα και, κάποιες φορές, ακόμα και την επιθυμία τους να ζήσουν.






Η ενέργεια πάει κι έρχεται με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικούς ανθρώπους, και αυτό ισχύει τόσο για τη θετική όσο και για την αρνητική ενέργεια. Ως προς αυτό δεν υπάρχει σωστό και λάθος, αλλά το να γνωρίζετε τι πυροδοτεί αυτές τις αντιδράσεις μέσα σας –και γιατί– μπορεί να είναι ανεκτίμητο.

 Μπορεί να σας βοηθά να αποφεύγετε τεράστια στραβοπατήματα και να διατηρεί την ενέργειά σας για τα σωστά πράγματα.

Ποιος πέφτει θύμα των ενεργειακών βαμπίρ; Αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια, όλοι μας. 

Ωστόσο, κάθε τύπος ενεργειακού βαμπίρ επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο διαφορετικούς ανθρώπους. 

Και είναι λογικό. 

Για παράδειγμα, μπορεί να πείτε σε έναν φίλο: 

Τι μπελάς είναι να προσπαθείς να συνεννοηθείς με τον Τζόνι, αλλά εκείνος ο φίλος να μη νιώθει έτσι. Ο Τζόνι; Μα είναι τέλειος!

Συνήθως δεν υπάρχουν απλές εξηγήσεις σε ό,τι άπτεται της ανθρώπινης συμπεριφοράς. 

Κάποιος που ο σύντροφός σας μπορεί να τον βρίσκει σπαστικό κι εκνευριστικό, επειδή δεν φαίνεται ποτέ να κάθεται σε μια μεριά, σ’ εσάς μπορεί να φαίνεται δραστήριος και ενδιαφέρων. Κάποιος άλλος μπορεί εσάς να σας φαίνεται πολύ παράξενος, επειδή σπανίως ανοίγει το στόμα του – τι ενεργειακό βαμπίρ! 

Κι όμως, άλλοι μπορεί να εκτιμούν την ικανότητα του συγκεκριμένου ατόμου να μη φλυαρεί για διάφορες σαχλαμάρες.

Όλοι μπορεί να πέσουμε θύματα των ενεργειακών βαμπίρ, αλλά αυτό συνήθως συμβαίνει με διαφορετικούς τρόπους. 

Φυσικά, υπάρχουν κάποια είδη που φαίνεται ότι επιδρούν σχεδόν στους πάντες – οι παθολογικοί ψεύτες, για παράδειγμα, δύσκολα έχουν πολλούς συμμάχους.

Διαφορετικοί τύποι ενεργειακών βαμπίρ μάς επηρεάζουν επίσης σε διάφορους βαθμούς. 

Η κατάσταση μπορεί να ποικίλλει από τη σύγχυση ή την ήπια ενόχληση μέχρι το απόλυτο μετατραυματικό στρες. 

Το φάσμα είναι τεράστιο. Πολλές φορές δεν θα καταλαβαίνετε καν τι σας βρήκε, παρά μόνο εκ των υστέρων.

Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι η δική σας επίγνωση για το ποιοι είστε μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την επίδραση συγκεκριμένων τύπων. 

Η αυτογνωσία ίσως είναι το κλειδί σε αυτή την περίπτωση· δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι η καλύτερη προστασία που υπάρχει απέναντι στα ενεργειακά βαμπίρ.


*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Ανάμεσα σε βαμπίρ του Thomas Erikson:

 Πηγη https://blog.dioptra.gr/2024/03/22/anamesa-se-vampir/?

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ...ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ













Η μεγαλύτερη ανασκόπηση ερευνών στον κόσμο ενετόπισε συσχετίσεις υπερεπεξεργασμένων διατροφικών προϊόντων με κινδύνους για 

καρκίνο, καρδιακα και 

πρόωρο θάνατο 





32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία συνδέονται με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα , συμπεριλαμβανομένων υψηλότερου κινδύνου καρδιακών , καρκίνου, διαβήτη ΙΙ, δυσμενούς ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ανασκόπηση του είδους στον κόσμο, διαβαζουμε  στον Guardian  

Τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης ανασκόπησης των στοιχείων έρχονται εν μέσω της ταχέως αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης τροφιμων όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και γενικα fast food. 

Να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ πανω από το μισο της διατροφής αποτελείται πλέον από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. 

Ειδικά για άτομα νεότερης ηλικίας, φτωχότερα ή σε μειονεκτικές περιοχές, είναι χαρακτηριστική μια δίαιτα που περιλαμβάνει έως και 80% προχειρο φαγητο. 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο British Medical Journal (The BMJ) και υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερπεπεξεργασμένα τρόφιμα  ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για πολλές παραμέτρους της υγείας. 

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης των ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν 10 εκατ. άνθρωποι, υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων 

Στην ανασκόπηση συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από μια σειρά κορυφαίων ιδρυμάτων, όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας John΄s Hopkins Bloomberg στις ΗΠΑ, το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία και το πανεπιστήμιο της Σορβόνης στη Γαλλία. 

Στη δημοσίευσή τους στο BMJ οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν: 

Συνολικά βρέθηκαν άμεσες συσχετίσεις ανάμεσα στην έκθεση σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και σε 32 παραμέτρους υγείας, που καλύπτουν τη θνησιμότητα, τον καρκίνο και τα ψυχικά, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά και μεταβολικά αποτελέσματα. 

Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ένα σκεπτικό για την ανάπτυξη και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης μέτρων με βάση τον πληθυσμό και τη δημόσια υγεία, για τη στόχευση και μείωση της διατροφικής έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα για βελτιωμένη ανθρώπινη υγεία. 

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 

συσκευασμένα αρτοσκευάσματα και σνακ, ανθρακούχα ποτά, δημητριακά με ζάχαρη και γεύματα έτοιμα που εμπεριέχουν χρώματα, αρώματα, γαλακτωματοποιητές και πρόσθετα. 

Αυτά τα προϊόντα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι, είναι χαμηλά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. 

Προηγούμενες μελέτες τα έχουν συνδέσει  με κακή υγεία, αλλά καμία ολοκληρωμένη ανασκόπηση δεν είχε παράσχει  ευρεία αξιολόγηση των στοιχείων σ αυτόν τον τομέα. 

Για να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση-ομπρέλα, δηλαδή μια περίληψη στοιχείων υψηλού επιπέδου, 45 συγκεντρωτικών μετα-αναλύσεων από 14 δημοσιεύσεις ανασκοπήσεων. 

Ολες οι δημοσιεύσεις ανασκοπήσεων δημοσιεύθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, αφορούσαν 9,9 εκατ. ανθρώπους και καμία δεν χρηματοδοτήθηκε από εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Οι εκτιμήσεις της έκθεσης ελήφθησαν από έναν συνδυασμό ερωτηματολογίων συχνότητας τροφής, συνεντεύξεων για διατροφή 24ώρου και διατροφικού ιστορικού, και μετρήθηκαν ως προς την υψηλότερη έναντι της χαμηλότερης κατανάλωσης, τις πρόσθετες μερίδες ανά ημέρα ή μια αύξηση της τάξεως του 10%. 

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τα στοιχεία ως πειστικά, άκρως υποδηλωτικά, υποδηλωτικά, αδύναμα και ανύπαρκτα. 

Αξιολόγησαν επίσης την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων ως υψηλή, μέτρια, χαμηλή και πολύ χαμηλή. 

Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλότερη έκθεση σε ΥΕΤ συσχετίστηκε σταθερά με αυξημένο κίνδυνο 32 δυσμενών εκβάσεων στην υγεία, ανέφερε η δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό υγείας The BMJ. 

Τα πειστικά στοιχεία έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη συσχετίστηκε με περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, 48%-53% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών και 12% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ. 

Ιδιαίτερα ενδεικτικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 40%-66% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και προβλήματα ύπνου, και 22% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Υπήρξαν επίσης στοιχεία για συσχετίσεις μεταξύ τροφης και άσθματος, γαστρεντερικής υγείας, ορισμένων καρκίνων και καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως υψηλά λίπη στο αίμα και χαμηλά επίπεδα καλής χολη στερόλης – αν και οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα στοιχεία για αυτές τις συνδέσεις παραμένουν περιορισμένα. 

Οι ερευνητές αναγνώρισαν αρκετούς περιορισμούς στην ανασκόπηση-ομπρέλα, μεταξύ των οποίων και ότι δεν μπορούσαν να αποκλείσουν την πιθανότητα άλλοι μη μετρημένοι παράγοντες και παραλλαγές στην αξιολόγηση της πρόσληψης ΥΕΤ να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματά τους. 

Ορισμένοι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα τόνισαν επίσης ότι μεγάλο μέρος της έρευνας που συμπεριλήφθηκε στην ανασκόπηση-ομπρέλα ήταν αδύναμη. Επιπλέον, προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτία και αποτέλεσμα. 

Ωστόσο, ο δρ Κρις βαν Τούλεκεν, αναπληρωτής καθηγητής στο University College του Λονδίνου και ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διεθνώς, δήλωσε στον Guardian ότι τα ευρήματα ήταν 

«απολύτως συνεπή» 

με έναν τεράστιο αριθμό μελετών που συνδέουν, πλέον, ξεκάθαρα μια δίαιτα υψηλή σε ΥΕΤ με πολλαπλά επιβλαβή αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου θανάτου. 

Εχουμε κατανοήσει καλώς τους μηχανισμούς με τους οποίους αυτά τα τρόφιμα προκαλούν βλάβες προσέθεσε. 

Εν μέρει υπεύθυνο είναι το φτωχό διατροφικό προφίλ τους. 

Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ελεύθερη ζάχαρη. 

Αλλά ο τρόπος επεξεργασίας τους είναι επίσης σημαντικός – παρασκευάζονται και διατίθενται στην αγορά με τρόπους που οδηγούν σε υπερβολική κατανάλωση. 

Για παράδειγμα, είναι συνήθως μαλακά και ενεργειακώς πυκνά τρόφιμα και διατίθενται επιθετικά, σε μειονεκτούσες κοινότητες. 

Σ ένα  άρθρο, ακαδημαϊκοί από τη Βραζιλία δήλωσαν ότι τα ΥΕΤ ήταν συχνά «χημικώς επεξεργασμένα φθηνά συστατικά» τα οποία «γίνονται εύγευστα και ελκυστικά με τη χρήση συνδυασμών αρωμάτων, χρωμάτων, γαλακτωματοποιητών, πυκνωτικών και άλλων πρόσθετων. 

Είναι πλέον καιρός οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και τα κράτη-μέλη του να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια σύμβαση-πλαίσιο για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ανάλογη με το πλαίσιο για τον καπνό προσέθεσαν. 

Στο μεταξύ, μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο 

Lancet Public Health 

υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 9.000 θάνατοι σχετιζόμενοι με καρδιακές παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν στη Βρετανία τις επόμενες δύο δεκαετίες εάν όλα τα εστιατόρια, τα καταστήματα 

fast food και takeaway, 

οι καφετέριες και οι παμπ προσθέσουν θερμίδες στα μενού τους. 

Τι γίνεται με την κρυμμένη ζάχαρη στα τρόφιμα; 

Εκτός από την άσπρη ζάχαρη, οι καθημερινές τροφές κρύβουν και άλλα σάκχαρα, εξίσου επιβλαβή για την υγεία. 

Πιστεύετε ότι ζάχαρη έχουν μόνο το κέικ, η σπιτική μαρμελάδα και τα άλλα γλυκά που φτιάχνετε με τα χεράκια σας στο σπίτι ή το ζαχαρούχο γάλα που αγοράζετε στο σουπερμάρκετ;  Κι όμως Είναι γνωστό ότι στις μέρες μας καταναλώνουμε πάρα πολλή ζάχαρη, κάτι που μπορείτε, άλλωστε, να διαπιστώσετε άμεσα αν διαβάσετε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα στην ταμπέλα ενός προϊόντος κάθε φορά που το πιάνετε από το ράφι του σουπερμάρκετ. 





Οι συνέπειές της είναι τρομερές για την υγεία μας, το βροντοφωνάζουν οι γιατροί. 

Ωστόσο το θέμα της ζάχαρης ή των σακχάρων γενικότερα δεν είναι τόσο απλό. 

Η ζάχαρη είναι ένα καυτό, περίπλοκο και δυσνόητο ζήτημα. 

Οπως αναφέρει σε άρθρο της στην Telegraph η Σου Κουίν, πρόσφατα ο Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής Γενετικής και τακτικός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι 






ο χυμός πορτοκαλιού 

είναι «εξίσου κακός» με την κόλα. 

Να συμπληρώσουμε ότι δεν είναι ο μόνος. Ελληνες και άλλοι γιατροί, γαστρεντερολόγοι και ενδοκρινολόγοι, υποστηρίζουν το ίδιο, χωρίς απαραίτητα να εισακούονται. 

Εσφαλμένα θεωρούνται πιο υγιεινά από τη λευκή ζάχαρη όλα τα είδη της καστανής ή μαύρης ζάχαρης (Wikimedia Commons)

 Στο μεταξύ, ειδικοί στη διατροφή επικρίνουν ορισμένα από τα φαινομενικά υγιεινά μπολ με γκρανόλα για πρωινό, της αλυσίδας «Pret a Manger», με σνακ και βιολογικά ροφήματα, επειδή περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ανά μερίδα από μια μπάρα Mars. 

Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι προτάσεις για τα νέα παιδικά γεύματα της βρετανικής αλυσίδας, η οποία αρχίζει να δραστηριοποιείται και στη χώρα μας –ανοίγοντας τo πρώτo της κατάστημα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης–, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι τα παιδικά γιαούρτια της περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ό,τι ένα πακέτο με ζελεδάκια Haribo. 

Οσοι από εμάς λατρεύουν τις γλυκές λιχουδιές –και είμαστε οι περισσότεροι, έστω και αν τις γευόμαστε περιστασιακά– μπορούμε να αναρωτηθούμε και να το ψάξουμε. Είναι όλα τα είδη ζάχαρης «διαβολικά»; Μήπως βλάπτουμε πραγματικά την υγεία μας ακόμα και όταν τρώμε πού και πού κάτι γλυκό; Μόνο στα όνειρά μας τα παιδιά θα διάλεγαν ένα μήλο αντί για γλυκό, οπότε τι κάνουμε στον πραγματικό κόσμο, όταν ζητούν επίμονα γλυκό; 

Η Telegraph απευθύνθηκε σε ειδικούς και… ιδού τι απάντησαν.

 Ποια είδη ζάχαρης είναι λιγότερο υγιεινά; Για να κάνετε συνειδητές επιλογές, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα βασικά. 

Υπάρχουν δύο είδη σακχάρων (υδατανθράκων) στα τρόφιμα: 

τα φυσικά και τα ελεύθερα. 

Τα φυσικά σάκχαρα βρίσκονται στην κυτταρική δομή τροφίμων όπως τα φρούτα, και πολλα  λαχανικά . 

Τα ελεύθερα σάκχαρα, από την άλλη, έχουν «απελευθερωθεί» από τα κύτταρα μέσω επεξεργασίας, όπως στύψιμο για χυμό ή πολτοποίηση

Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στα μήλα δεν είναι επιβλαβή (Wikimedia Commons)

 Στα ελεύθερα σάκχαρα,  περιλαμβάνονται τόσο η λευκή ζάχαρη όσο και όλα τα είδη της καστανής ή μαύρης ζάχαρης, τα οποία ευρέως και εσφαλμένα θεωρούνται πιο υγιεινά, επισημαίνει η Telegraph. 

Ωστόσο, πολλά ελεύθερα σάκχαρα είναι λιγότερο προφανή, όπως ο χυμός φρούτων, ο συμπυκνωμένος χυμός φρούτων, ο πουρές φρούτων, τα σιρόπια φρούτων και το μέλι. 

Η κατανάλωση των «ελεύθερων» σακχάρων επιβάλλεται να μειωθεί γιατί καταστρέφουν τα δόντια και απορροφώνται γρήγορα, προκαλώντας απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, δεν χορταίνουν. 

Αντίθετα, μας κάνουν να θέλουμε κι άλλο. 

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται, επίσης, με μια σειρά από σοβαρές παθήσεις, όπως

διαβήτης, αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις. 

Αντίθετα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φυσικά ή εγγενή (intrinsic) σάκχαρα, όπως για παράδειγμα αυτά που υπάρχουν στα μήλα, είναι επιβλαβή. 

Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα τόσο γρήγορα όσο τα ελεύθερα σάκχαρα, επειδή συνοδεύονται από επιπλέον θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και άλλες ενώσεις, που μας κάνουν καλό» εξηγεί ο διατροφολόγος Σαμ Ράις. 





Πόση ζάχαρη επιτρέπεται να καταναλώνουμε; 

Η βρετανική κυβέρνηση συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης ελευθέρων σακχάρων – και όχι εγγενών σακχάρων. 

Για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 11 ετών και άνω αυτό σημαίνει πρόσληψη το πολύ 30 γρ. την ημέρα, για παιδιά από 7-10 ετών το πολύ 24 γρ. την ημέρα, και από 4-6 ετών 19 γρ. την ημέρα. 

Ωστόσο, αυτές οι συστάσεις αγνοούνται. 

Τα πατατάκια (τσιπς) είναι υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται 

(Wikimedia Commons) 

Σύμφωνα με την τελευταία Εθνική Ερευνα Διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συνολική μέση πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων είναι περίπου διπλάσια από τη συνιστώμενη, με αποτέλεσμα δυνητικά σοβαρούς κινδύνους για την υγεία: 

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας και διαβήτη τύπου ΙΙ

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόσληψη περισσότερων θερμίδων και, μακροπρόθεσμα, σε αύξηση βάρους. 

Επιπλέον, τα ελεύθερα σάκχαρα προκαλούν απότομες αυξομειώσεις (αιχμές) των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα, οι συχνές και ακραίες αιχμές μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή (κυτταρική βλάβη) και συναφείς νόσους όπως καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ,  και καρκίνο. 

Η κρυμμένη ζάχαρη απαιτεί προσοχή Συνήθως δεν γνωρίζουμε πόση ζάχαρη καταναλώνουμε, επομένως είναι σημαντικό να μπορούμε να την εντοπίζουμε στις ετικέτες των τροφίμων. 

Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς μπορεί να συγκαλύπτεται από πολλές διαφορετικές ονομασίες. 

Προσέξτε τις λέξεις και τις φράσεις σιρόπι, νέκταρ, μελάσα, συμπυκνωμένος χυμός φρούτων, χυμός φρούτων, πουρές φρούτων και οτιδήποτε τελειώνει σε «-όζη» (φρουκτόζη, γλυκόζη, δεξτρόζη, μαλτόζη), 

επισημαίνει η Telegraph. 

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η φρουκτόζη μπορεί να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους. 

Ψάξτε επίσης στις ετικέτες για υδατάνθρακες, εκ των οποίων σάκχαρα. Τα προϊόντα θεωρούνται ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα αν περιέχουν συνολικά περισσότερα από 22,5 γρ. σακχάρων ανά 100 γρ. και χαμηλή αν περιέχουν συνολικά 5 γρ. σακχάρων ανά 100 γρ. ή λιγότερο. 

Ο χαρακτηρισμός, δε, 

«χωρίς προσθήκη ζάχαρης» 

είναι στην ουσία παραπλανητικός, γιατί δεν σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι απαλλαγμένο από όλα τα «ελεύθερα σάκχαρα», απλώς δεν περιέχει επιτραπέζια ζάχαρη. Τεχνικά, σημειώνει η Telegraph, επιτρέπεται στους παραγωγούς να χρησιμοποιούν τον όρο εάν έχουν προσθέσει ελεύθερα σάκχαρα, όπως πουρέ φρούτων ή συμπύκνωμα. 

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πράγματι τόσο ανθυγιεινός όσο η κόλα; 

Εδώ υπάρχει μεγάλη σύγχυση, παρατηρεί το άρθρο της Telegraph. Δεν είναι ισότιμα όλα τα τρόφιμα που περιέχουν ελεύθερα σάκχαρα, επομένως η σύγκριση του χυμού φρούτων με την κόλα ή του επιδόρπιου γιαουρτιού με τη σοκολάτα είναι παραπλανητική επειδή «δεν μεταφέρει ολόκληρη την εικόνα»,

 Ενα ποτήρι με 150 ml χυμού πορτοκαλιού χωρίς προσθήκη ζάχαρης (το συνιστώμενο ημερήσιο όριο) περιέχει 12 γρ. ελεύθερων σακχάρων και 38 mg βιταμίνης C (Wikimedia Commons / Yuri Samoilov) Για παράδειγμα, ένα ποτήρι κόλα (250 ml) περιέχει 27 γρ. ελεύθερων σακχάρων (σχεδόν όλη την ημερήσια δόση για ενήλικες), καθώς και καφεΐνη. 

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν, μάλιστα, ότι η μεγάλη κατανάλωση ενεργειακών ποτών με καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και προβλήματα ύπνου στους νέους. 

Αντίθετα, 150 ml χυμού πορτοκαλιού χωρίς προσθήκη ζάχαρης 

(το συνιστώμενο ημερήσιο όριο) 

περιέχει 12 γρ. ελεύθερων σακχάρων αλλά και 38 mg βιταμίνης C. 

Ορισμένες μάρκες, δε, περιλαμβάνουν πολτό, ο οποίος περιέχει φυτικές ίνες. 

Ο χυμός πορτοκαλιού δεν περιέχει απλώς λιγότερα ελεύθερα σάκχαρα. Περιέχει επίσης πάνω από 100% της ημερήσιας ανάγκης των παιδιών για βιταμίνη C (35 mg) και σχεδόν 100% για άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω (ημερήσια σύσταση 40 mg)

Επιδόρπια γιαουρτιού με διάφορες γεύσεις VS σοκολάτα 

Πολλά επιδόρπια γιαουρτιού για παιδιά είναι γεμάτα με ελεύθερα σάκχαρα, συνήθως με τη μορφή πουρέ φρούτων ή/και συμπυκνωμένου χυμού φρούτων. 

Ενα μικρό δοχείο (85 γρ.) μπορεί να περιέχει περίπου 8-9 γρ. ελευθέρων σακχάρων, αλλά επίσης πρωτεΐνες και ασβέστιο, ενώ πολλά επιδόρπια γιαουρτιού είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνη D. 

Ο Σαμ Ράις επισημαίνει ακόμη ότι τα επιδόρπια γιαουρτιού ποικίλλουν. 

Τα φρούτα, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. 

Μπορεί να είναι ενισχυμένα με βιταμίνη D, αλλά επιπλέον περιέχουν πολλά πρόσθετα, σταθεροποιητές, ρυθμιστές οξύτητας, πυκνωτικά μέσα και αρωματικές ύλες. 

Δεν είναι κάτι που πρέπει να δίνεις στο παιδί σου κάθε μέρα, τονίζει o άγγλος διατροφολόγος, αν και είναι καλύτερα από μια μπάρα σοκολάτας ή ένα σακουλάκι πατατάκια. 

Αντίθετα, το παιδικό γιαουρτάκι της αλυσίδας Pret’s με μπανάνα και μάνγκο δεν ανήκει στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF). 

Παρασκευάζεται χωρίς πρόσθετα, μόνο με γιαούρτι, πουρέ φρούτων, γάλα καρύδας, χυμό λεμονιού, κουρκουμά και ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C). 





Πηγή: Protagon.gr

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ..ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ;









Τους ακουμε.. Τους ξερουμε

Ποια είναι τα οφέλη των 

Κάθε ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ηλεκτρολύτες διότι οι ηλεκτρολύτες συνδέονται με το πώς λειτουργεί  σε βασικό επίπεδο. 

Ολοι χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες για να λειτουργήσουμε, επομένως 

Ολοι πρέπει να γνωρίζουν τι είναι, γιατί τους χρειαζόμαστε και πού μπορούμε να τους προμηθευτούμε. 

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;





Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητα μέταλλα και

 Εκπέμπουν ηλεκτρικό φορτίο όταν διαλύονται στο νερό. 

Τα σωματικά υγρά περιέχουν όλα ηλεκτρολύτες, και είναι βασικοί 

για μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών. 

Είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Ορισμένες αυτόματες διεργασίες του σώματος απαιτούν μικρό ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν. 

Οι ηλεκτρολύτες τους δίνουν αυτή τη φόρτιση. 

Βοηθούν στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών, του νευρικού συστήματος και στη διατήρηση των μυών. 

Το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο, 

το ασβέστιο, το χλωρίδιο,

ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος 

είναι όλα παραδείγματα κοινών ηλεκτρολυτών και ίσως γνωρίζετε ήδη ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα μέταλλα.

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να τρώτε τροφές που περιέχουν ηλεκτρολύτες. Οι ηλεκτρολύτες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους καθώς και με τα κύτταρα που βρίσκονται στους ιστούς, μύς και τα νεύρα του σώματός . 

Για να λειτουργήσει ένα σώμα όπως χρειάζεται, πρέπει να έχει 

συνδυασμό διαφορετικών ηλεκτρολυτών 

με τη σωστή ισορροπία.


Πώς θα καταλάβω ότι έχω έλλειψη ηλεκτρολυτών;

Το επίπεδο ηλεκτρολυτών στο αίμα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ πολύ υψηλού ή πολύ χαμηλού. 

Όταν συμβαίνει αυτό, προκαλείται ανισορροπία. 

Τα επίπεδα ηλεκτρολυτών του σώματός μας αλλάζουν ανάλογα με το πόση ποσότητα νερού κατακρατάται, καθώς και με διάφορους άλλους παράγοντες. 

Για παράδειγμα, όταν ιδρώνουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης, χάνουμε σημαντικούς ηλεκτρολύτες όπως 

το κάλιο και το νάτριο. 

Μπορούμε επίσης να τα χάσουμε εάν εμφανίσουμε άμεση απώλεια υγρών, όπως όταν κάνουμε εμετό ή υποφέρουμε από έντονη κρίση διάρροιας.

Όταν το σώμα σας αντιμετωπίζει μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών, μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα υγείας. Προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν είτε τα επίπεδα ηλεκτρολυτών μας είναι πολύ υψηλά, είτε πολύ χαμηλά.

Το νάτριο και το κάλιο είναι οι πιο συνηθισμένοι ηλεκτρολύτες που παρουσιάζουν ανισορροπία και προκαλούν προβλήματα υγείας. 

Για παράδειγμα, εάν τρώμε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο αλλά χαμηλή σε κάλιο, τότε μπορεί να αναπτύξουμε υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα συμπτώματα μιας ανισορροπίας εξαρτώνται από τον ηλεκτρολύτη που δεν είναι στο σωστό επίπεδο. 

Μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα όπως:

- Αδυναμία

- Αρρυθμίες

- Υπέρταση/Υπόταση

- Μυικοί σπασμοί

- Συσπάσεις

- Κούραση

- Προβλήματα νευρικού συστήματος

- Διαταραχές των οστών

- Επιληπτικές κρίσεις

- Σύγχυση

- Μούδιασμα





 


Οι 5 πιο ωφέλιμοι ηλεκτρολύτες;

Χρειαζόμαστε μια ποικιλία ηλεκτρολυτών για να λειτουργήσουμε και ο καθένας έχει πολλά οφέλη. 

Ας δούμε τα συγκεκριμένα οφέλη των ηλεκτρολυτών


1. Νάτριο: Το νάτριο είναι ο κύριος ηλεκτρολύτης που χρειάζεται το σώμα μας. Μας βοηθά να διατηρήσουμε την αρτηριακή πίεση καθώς και τη συνολική ισορροπία υγρών και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Το πολύ λίγο νάτριο στο αίμα είναι μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα απώλειας υγρών από υπερβολική εφίδρωση ή διάρροια και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ενδεχομένως με ενδοφλέβιο (IV) υγρό ή με πόσιμο διάλυμα επανυδάτωσης (ORS).

Είναι επίσης πιθανό τα επίπεδα νατρίου στο αίμα να είναι πολύ υψηλά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Είναι συνήθως το αποτέλεσμα της κατανάλωσης πολύ αλατιού. 

Αυτό είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα μεταξύ εκείνων που καταναλώνουν μια τυπική δυτική διατροφή, καθώς το νάτριο είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του γρήγορου φαγητού. 
Πηγές Νατρίου: 

Μαζί με το ότι υπάρχει στα αλμυρά σνακ, το νάτριο υπάρχει επίσης σε συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, καθώς και στα φασόλια και το ψωμί.


2. Κάλιο: Παρόμοια με το νάτριο, το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση των υγρών και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. 

Βοηθά επίσης στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού. 

Το πολύ λίγο κάλιο στο αίμα είναι γνωστό ως υποκαλιαιμία και το πολύ λίγο είναι γνωστό ως υπερκαλιαιμία.
Πηγές Καλίου: 

Πορτοκάλια, Μπανάνες, Γαλακτοκομικά, Μπρόκολο, Πατάτες, Σολομός

3. Μαγνήσιο: 

Το σώμα χρειάζεται μαγνήσιο για να βοηθήσει στη λειτουργία του εγκεφάλου, τον καρδιακό ρυθμό και τα νεύρα. Βοηθά επίσης τους μυς να χαλαρώσουν μετά από μυϊκές συσπάσεις και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των μυϊκών κράμπες που σχετίζονται με την άσκηση. Επιπλέον, παίζει καθοριστικό ρόλο στον ύπνο. 

Τα συμπληρώματα μαγνησίου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την αϋπνία στους ηλικιωμένους.


Πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν:


 Σπανάκι, Kινόα, Φασόλια, Φακές


4. Χλώριο: 

Το χλωρίδιο είναι το αρνητικά φορτισμένο ιόν του χημικού χλωρίου. Το σώμα μας το χρειάζεται για να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση και τον όγκο καθώς και την ισορροπία και το pH των σωματικών υγρών. 

Βρίσκεται πιο συχνά στο επιτραπέζιο αλάτι, δηλαδή στο χλωριούχο νάτριο. Λειτουργεί με νάτριο και κάλιο.


5. Ασβέστιο: 

Είναι από τους πολύ σημαντικούς ηλεκτρολύτες, αφού είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. 

Συμβάλλει στην πήξη του αίματος, στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των μυών. Επίσης και αυτό το μέταλλο βοηθά και ενισχύει την υγεία των νυχιών, των οστών, ενώ είναι άκρως απαραίτητο για την καλή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος


Πηγές ασβεστίου: 

Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί γιαούρτι, φυλλώδη λαχανικά, σύκα.





Ηλεκτρολύτες και αφυδάτωση, 

πώς θα τους αναπληρώσουμε;

Οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί και οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν αφυδάτωση κάποια στιγμή στη ζωή τους. 

Η υπερβολική εφίδρωση, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ή ζάχαρης, η απώλεια υγρών λόγω εμετού ή διάρροιας, ο ζεστός καιρός και η παρουσία σε μεγάλο υψόμετρο είναι μερικές μόνο από τις πιθανές αιτίες αφυδάτωσης. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να ανακουφιστούν με ένα καλό ρόφημα ηλεκτρολυτών.

Οι ηλεκτρολύτες συνδέονται στενά με την ενυδάτωση. Βρίσκονται στα σωματικά μας υγρά, τα οποία φυσικά είναι κάτι περισσότερο από νερό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πόσιμο νερό από μόνο του συχνά δεν αρκεί για να ανακουφίσει την αφυδάτωση. 

Χρειαζόμαστε επίσης τα σωστά επίπεδα ηλεκτρολυτών. 

Η κατανάλωση ροφημάτων ηλεκτρολυτών, ποτών που περιέχουν τόσο ηλεκτρολύτες όσο και νερό, είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ανακουφιστείτε από την αφυδάτωση.

Οι ηλεκτρολύτες βρίσκονται σε κάποια ποσότητα βασικά σε όλα τα τρόφιμα που τρώμε. 

Ίσως γνωρίζετε ήδη ποια μέταλλα περιέχονται σε ορισμένα τρόφιμα. 

Το σέλινο και τα παντζάρια περιέχουν φυσικά νάτριο. 

Οι πατάτες, οι καρύδες και οι μπανάνες είναι όλες καλές πηγές καλίου. 

Τα χόρτα, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν μαγνήσιο. Ωστόσο, ενώ αυτά τα τρόφιμα μπορούν να είναι καλές πηγές μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών, κανένα από αυτά δεν περιέχει την τέλεια ισορροπία ηλεκτρολυτών που απαιτούνται για την αφυδάτωση. 


Συμπέρασμα: 

Σε όλες τις περιπτώσεις, όταν χάνουμε ηλεκτρολύτες από τον οργανισμό μας, μπορούμε να τους αναπληρώσουμε με τροφές, ισοτονικά διαλύματα αλλά και συμπληρώματα διατροφής με ηλεκτρολύτες.