Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΦΑΓΗΤΟ..

 















Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των νεφρων,και ορισμένες καθημερινές επιλογές μπορεί, να τα φθείρουν σταδιακά.

Ποιες είναι οι πιο επιβαρυντικές τροφές 


Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019  στο επιστημονικό Advances in Nutrition , αναφέρουν πως 

μια «κακή» διατροφή με ζωική πρωτεΐνη και επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται να επιβαρύνει τη λειτουργία των   νεφρών και να επιταχύνει την εξελικτική πορεία προς σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, ενώ 

μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία ή επιβράδυνση της   βλάβης των .

Οι νεφροί είναι οι αφανείς ήρωες  του σώματος, φιλτράροντας τις τοξίνες, ισορροπώντας τα υγρά και 

διατηρώντας την αρτηριακή πίεση  υπό έλεγχο. 

Όμως, αν τρωμε λάθος τρόφιμα  κάθε μέρα, τα επιβαρύνουμε χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.

Η υγεία των νεφρών δεν σχετίζεται μόνο με την αποφυγή αλκοόλ ή αλμυρών σνακ περιστασιακά, 

αλλά με το τι συσσωρεύεται αθόρυβα στο πιάτο μας με τον καιρό.

Κάποιες καθημερινές αγαπημένες  επιλογές υπονομεύουν   σιωπηλά τη λειτουργία των νεφρών . 

Το πιο ανησυχητικό; 

Δεν χρειάζεται να έχουμε νεφρική νόσο για να ξεκινήσει η βλάβη. 

Στην πραγματικότητα, τα νεφρά μπορεί να βρίσκονται υπό πίεση πολύ πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

Αν, λοιπόν, παίρνουμε στα σοβαρά την πρόληψη νεφρικής βλάβης ή θέλουμε να προσέχουμε περισσότερο τη διατροφή μας, 

ελατε να δουμε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι που κρύβονται σε κοινή θέα και 

τι να φάμε αντί αυτών.

Αλμυρά, επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα

Το αλάτι είναι ο Νο 1 εχθρός όταν μιλάμε για την υγεία των νεφρών.  Το CDC των ΗΠΑ καταδικάζει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα  σε αλάτι, ειδικά το «αόρατο» αλάτι που κρύβεται σε  κονσερβοποιημένες σούπες, κατεψυγμένα γεύματα, 

πατατάκια, κράκερ, αλλαντικά 

(όπως γαλοπούλα, μπέικον), 

φαγητά εστιατορίων και ακόμη και σάλτσες ή dressings σαλάτας.





 Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου κάνει τους νεφρούς να κατακρατούν νερό, 

ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και επιταχύνει τη φθορά των νεφρών.

Τι να κάνετε:

  • Αποφύγετε όσο μπορείτε τα έτοιμα γεύματα ή τα φαγητά εστιατορίου.
  • Ελέγχετε πάντα την ετικέτα διατροφικών στοιχείων, όσο χαμηλότερο το νάτριο, τόσο το καλύτερο.
  • Πειραματιστείτε με μυρωδικά, λεμόνι ή ξύδι για γεύση. 
  • Μακριά από την αλατιέρα





  • Ζαχαρούχα ποτά και 

    αναψυκτικά 

    Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά   είναι σκληρά για τους νεφρούς. 





    Όχι μόνο συμβάλλουν στην παχυσαρκία και τον διαβήτη, αλλά τα τύπου cola περιέχουν μεγάλη ποσότητα φωσφορικου οξεος , κάτι που οι ευάλωτοι νεφροί  δυσκολεύονται να επεξεργαστούν. 

    Η υπερβολική ποσότητα φωσφορικου οξεος , μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία και τα οστά σας.

    Απρόσμενες πηγές:

  • Αναψυκτικά 
  • Γλυκά παγωμένα τσάγια και ιδιως  ενεργειακά ποτά
  • Προτιμήστε το απλό νερό 


  • Burgers, τηγανητές πατάτες, πίτσα και instant noodles 

    είναι η τριάδα της καταστροφής: 

    γεμάτα νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και εξαιρετικά υψηλά τόσο σε φωσφορικο οξυ , όσο και κάλιο, που μπορούν να συσσωρευτούν στο αίμα όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν καλά.


  • Περιορίστε τις  παραγγελίες από fast food

  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα 

    φωσφορικο οξυ , που είναι ένας   

    παραγνωρισμένος εχθρός 

    των νεφρών. 

    Αν το σώμα δεν μπορεί να 

    τον αποβάλλει, «κλέβει» ασβέστιο 

    από τα οστά και δημιουργεί 

    προβλήματα στην καρδιά. 

    Επεξεργασμένα τυριά 

    και γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Φασόλια,  ψωμιά ολικής άλεσης
  • Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα με λέξεις που περιέχουν «phos-» στη λίστα συστατικών

  • Τρόφιμα υψηλά σε ζωική πρωτεΐνη

    Η υπερβολική κατανάλωση 

    κόκκινου κρέατος, πουλερικών, αυγών  και τυριών φορτώνει το σώμα με πρωτεΐνη που οι νεφροί πρέπει να φιλτράρουν. 

    Με τον καιρό, 

    η υπερβολική πρωτεΐνη κάνει τα νεφρά να δουλεύουν σκληρά, κάτι πολύ επιβαρυντικό αν υπαρχουν ήδη παράγοντες κινδύνου ή αρχικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου (CKD). 

    Ναι, χρειάζεται πρωτεΐνη, αλλά όχι περισσότερη απ’ όση μπορεί να αξιοποιήσει το σώμα μας.


    Βόμβες καλίου

    Για τους περισσότερους, το κάλιο είναι εξαιρετικό

    Όμως όταν οι νεφροί δυσκολεύονται, δεν μπορούν να το ισορροπήσουν  σωστά, οδηγώντας σε μυϊκά  και καρδιακά προβλήματα. 

    Τρόφιμα όπως μπανάνες, πορτοκάλια, πατάτες, ντομάτες, αβοκάντο και ακόμη και ψωμιά ολικής άλεσης, είναι ύπουλες πηγές καλίου που μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία 

    όταν υπάρχει πρόβλημα.


    Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

    Οτιδήποτε είναι σε κουτί, σακουλάκι ή έτοιμο σε λίγα λεπτά  πιθανότατα περιέχει ένα κοκτέιλ  από νάτριο, ανθυγιεινά λιπαρά, και AGEs 

    (προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης), 

    χημικές ενώσεις που σχηματίζονται κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες και έχουν συνδεθεί με νεφρική βλάβη σε πολλές μελέτες. 

    Όσο περισσότερα   υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα   καταναλώνεις

    τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα στα νεφρά ακόμη κι αν κατά τα άλλα είσαι υγιης.




    Πηγή: oloygeia.gr

    ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ..





    Τα καρύδια εχουν  

    μαγνήσιο, ωμέγα-3 λιπαρά και αντιοξειδωτικά, 

    τα οποία συμβάλλουν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

    Δοκιμάστε να προσθέσετε αυτή τη μικρή αλλά αποτελεσματική συνήθεια στη βραδινή σας ρουτίνα.

    Μελέτη, έδειξε πως αν τρώμε λίγα καρύδια πριν κοιμηθούμε, 

    αυτά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου μας.

    Διαπίστωσε ότι όταν τρώμε 40 γραμμάρια καρύδια το βράδυ για οκτώ εβδομάδες βελτιωνεται 

    η παραγωγή μελατονίνης

    η ποιότητα του ύπνου και 

    η εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας σε νεαρούς ενήλικες.

    Η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών αυξάνει τη 

    6-σουλφατοξυμελατονίνη στα ούρα και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, έδειξαν τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης δοκιμής που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Function.






    Η μελέτη είναι η πρώτη που παρέχει πειραματικά στοιχεία μέσω μιας διατροφικής παρέμβασης, καταδεικνύοντας αιτιώδη σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης καρυδιών και της βελτιωμένης ποιότητας ύπνου.

    Για να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στα καρύδια και τον ύπνο, στρατολόγησαν 76 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 έως 35 ετών για να συμμετάσχουν σε μια δοκιμή 18 εβδομάδων.

    την πρώτη φάση της μελέτης, η οποία διήρκεσε οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία που κατανάλωνε 40 γραμμάρια καρυδιών με το δείπνο κάθε μέρα και μία που δεν το έκανε.

    Μετά από μια περίοδο δύο εβδομάδων διακοπής, οι ομάδες αντιστράφηκαν.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα ούρων για τη μέτρηση της παραγωγής μελατονίνης. 

    Για επτά συνεχόμενες ημέρες σε κάθε φάση, φορούσαν επίσης συσκευές παρακολούθησης ύπνου.

    Η μελέτη έδειξε πως, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν καρύδια παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην παραγωγή μελατονίνης το βράδυ και σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στη συνολική ποιότητα ύπνου

    Ανέφεραν επίσης λιγότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως η μελέτη έχει περιορισμούς, καθώς καθ’όλη τη διάρκεια της δοκιμής οι συμμετέχοντες έτρωγαν και άλλα τρόφιμα, που μπορεί επίσης να επηρέασαν τον ύπνο τους.

    Φάε μια μικρή χούφτα καρύδια 30-60 λεπτά πριν τον ύπνο.

    Απόφυγε καφεΐνη και βαριά γεύματα το βράδυ.

    Διατήρησε σταθερή ώρα ύπνου Κλείσε φώτα και  οθόνες τουλάχιστον μισή ώρα πριν κοιμηθείς.





    Τα καρύδια δεν είναι μόνο θρεπτικά αλλά και σύμμαχοι ενός καλού ύπνου. Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση μιας χούφτας καρυδιών το βράδυ μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, χάρη στη μελατονίνη και τα ωφέλιμα λιπαρά που περιέχουν.

    Αυτή η απλή, φυσική λύση μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από αϋπνία ή ανήσυχο ύπνο, χωρίς φάρμακα ή συμπληρώματα. 

    Μια γεύση υγείας και ευεξίας πριν τον ύπνο











    ΣΟΥΣΙ..ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΤΡΩΝΕ..

     







    Κάτι σαν «ρώσικη ρουλέτα» με την κατάσταση της υγείας του οργανισμού μας παίζουμε κάθε φορά που καταναλώνουμε το γνωστό μας και πολύ δημοφιλές και στη χώρα μας σούσι

    Κι ομως τα ωμά θαλασσινά με τα οποία παρασκευάζεται,  μπορεί να έχουν προσβληθεί από το παράσιτο anisakis, καθώς αυτό αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη κατάσταση… 

    Το ερώτημα το οποίο τίθεται κάθε φορά κατά την οποία καταναλώνουμε σούσι είναι ποια, ακριβώς, θα είναι η αντίδραση του οργανισμού μας στην κατάποση του παρασίτου anisakis



    Οι κίνδυνοι του σούσι: 

    Το παράσιτο anisakis και το σπάνιο περιστατικό που αποκαλύπτεται

    Πρόσφατοκρούσμα δηλητηρίασης από anisakis, μετά από κατανάλωση σούσι,  αφορούσε έναν 22χρονο νέο στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι το μοναδικό καταγεγραμμένο κρούσμα anisakis . 

    Τουλάχιστον ένα ακόμη περιστατικό ανισάκις είχε καταγραφεί το 2024 στην Ελλάδα.

    22χρονος νέος ένιωσε έντονη αδιαθεσία, αμέσως μετά από την κατανάλωση σούσι, με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». 

    Στο νοσοκομείο οι γιατροί προχώρησαν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και η αρχική εκτίμησή τους ήταν ότι πρόκειται για πιθανή νεοπλασία, με αποτέλεσμα ο νεαρός να οδηγηθεί εσπευσμένως στο χειρουργείο για περαιτέρω διερεύνηση.

    Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όμως, οι χειρουργοί διαπίστωσαν, με μεγάλη έκπληξη, ότι ο 22χρονος είχε μολυνθεί από το εντερικό παράσιτο ανισάκις, το οποίο εντοπίζεται σε ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα ψάρια. Η χειρουργική επέμβαση έλαβε πανηγυρικό τέλος και ο 22χρονος υπεβλήθη σε φαρμακευτική αγωγή με ισχυρά αντιβιοτικά.

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μόλυνση, γνωστή ως 

    ανισακίαση ή ανισακίδωση, 

    μπορεί να προκαλέσει έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, διάρροια και έμετο, οδηγώντας συχνά ακόμη και σε σοβαρή κλινική εικόνα. 

    Ουδείς  γνωρίζει εκ των προτέρων εάν θα είναι ο… νικητής σ αυτό το είδος της «ρώσικης ρουλέτας» με την κατάσταση της υγείας του οργανισμού του.

    Η κατάποση ανισάκις δεν είναι σπάνια, η ανισακίαση είναι σπάνια

    «η κατάποση προνυμφών του παράσιτου Anisakis συμβαίνει αρκετά συχνά, αλλά σπάνια προκαλεί εμφανή νόσο. 

    Οι περισσότερες προνύμφες σκοτώνονται από το οξύ του στομάχου ή περνούν από το πεπτικό σύστημα χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα. 

    Μόνον ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που τις καταπίνουν εμφανίζει τελικά γαστρεντερική λοίμωξη ή αλλεργικές αντιδράσεις».

    Τα περιστατικά κλινικής ανισακίασης δηλαδή έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα ή αλλεργικές αντιδράσεις– αναφέρονται κυρίως σε χώρες με υψηλή κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων θαλασσινών, όπως η Ιαπωνία και η Ισπανία. 

    «Ακόμη και εκεί, όμως, τα περιστατικά που τελικά διαγιγνώσκονται είναι πολύ λιγότερα από τις πραγματικές εκθέσεις», 

    «Οι σοβαρές επιπλοκές, όπως διάτρηση του εντέρου ή σχηματισμός κοκκιωμάτων, είναι πολύ σπάνιες. 

    Η υποδιάγνωση της ανισακίασης οφείλεται επίσης στο ότι τα συμπτώματα συχνά μοιάζουν με άλλες καταστάσεις και πολλοί γιατροί δεν την υποψιάζονται εύκολα.

     Παρ’ όλα αυτά, η γενική εικόνα στη βιβλιογραφία είναι ότι η νόσος παραμένει σχετικά σπάνια σε σχέση με την αυξημένη συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι καταπίνουν τις εν λόγω προνύμφες»...

    Δεν είναι μόνον το anisakis…

    Τέλος, υπάρχουν και άλλες αιτίες για τις οποίες η κατανάλωση σούσι μπορεί να προκαλέσει μία ανεπιθύμητη όσο και επικίνδυνη αντίδραση του οργανισμού, και μάλιστα πολύ πιο συχνά σε σχέση με την πολύ σπάνια αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στο παράσιτο anisakis .

    Για παράδειγμα, η λιστερίωση είναι επίσης πολύ πιθανόν να προκληθεί από σούσι. Προκαλείται από τα βακτηριδια λιστέρια, που βρίσκονται στα ωμά θαλασσινά, στα καπνιστά ψάρια και σε άλλους τύπους ωμών τροφών, όπως τα λαχανικά και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά . Η μόλυνση προκαλεί ήπιες ασθένειες, με πυρετό και συμπτώματα διάρροιας, αλλά μπορεί να προκαλέσει και μηνιγγίτιδα, εάν μολύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, σε πιο ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού.

    Ακόμη, η σαλμονέλα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τροφικής δηλητηρίασης. 

    Μπορεί να προκληθεί από διάφορα τρόφιμα, αλλά το σούσι και τα καπνιστά θαλασσινά αποτελούν τον υψηλότερο κίνδυνο, επειδή αυτό, το σούσι δηλαδή, περιέχει ωμά ψάρια και φύκια. 

    Τα συμπτώματα της νόσου, που περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, διάρροια και πυρετό, μπορεί να εμφανιστούν εντός έξι ωρών ή ακόμη και έως και έξι ημερών από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Τα συμπτώματα υποχωρούν εντός επτά ημερών για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες για άλλους...



    Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025

    ΠΑΠΡΙΚΑ..

     








    Η πάπρικα είναι ένα απ τα καθημερινά μπαχαρικά με μια  συναρπαστική ιστορία. 

    Φτιαγμένη από αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές ή πιπεριές τσίλι, διατίθεται σε μια ποικιλία γεύσεων - από γλυκιά ουγγρική πάπρικα μέχρι καπνιστή ισπανική πιμεντόν, ακόμη και πικάντικα μείγματα. 

    Παρά την κοινή της παρουσία στις κουζίνες, πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι στην πραγματικότητα φτιάχνεται από πιπεριές.

    Ένα αστείο παράδειγμα προέρχεται από την πεθερά μου, της οποίας η φίλη χρησιμοποιούσε πάπρικα για δεκαετίες χωρίς να συνειδητοποιεί την προέλευσή της. 

    Όταν την ανακάλυψε, οι δυο τους πέρασαν το απόγευμα γελώντας και ανταλλάσσοντας ιστορίες με άλλα μπαχαρικά, δείχνοντας ότι ακόμη και τα γνωστά συστατικά μπορούν να κρύβουν μικρές εκπλήξεις.

    Πέρα από το χρώμα και τη γεύση της, η πάπρικα είναι γεμάτη οφέλη για την υγεία. 

    Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η καψανθίνη και τα καροτενοειδή, τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζουν τη γήρανση των κυττάρων. 

    Είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης C, βοηθώντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του δέρματος. 

    Οι πιο πικάντικες ποικιλίες περιέχουν καψαϊκίνη, γνωστή για τις φυσικές αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

    Επιπλέον, οι ενώσεις της πάπρικας μπορούν να υποστηρίξουν την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία της καρδιάς, καθιστώντας την μια φιλική προς την καρδιά προσθήκη στα γεύματά σας. 

    Οι χρήσεις της πάπρικας είναι ευέλικτες. 

    Προσθέτει ζεστασιά σε σούπες, ψητά λαχανικά, στιφάδο, ακόμη και σε ομελέτα.

    Η καπνιστή πάπρικα φέρνει ένα βαθύ, πλούσιο άρωμα, ενώ οι πιο χοντροκομμένες γκουρμέ ποικιλίες περιλαμβάνουν κομμάτια φλούδας πιπεριού για επιπλέον υφή. Ορισμένες παραδοσιακές συνταγές συνδυάζουν ακόμη και πολλαπλούς τύπους πάπρικας για μια ισορροπημένη γεύση. 

    Είτε πασπαλισμένη σε αυγά, ανακατεμένη σε στιφάδο είτε χρησιμοποιηθεί σε μείγμα μπαχαρικών, η πάπρικα προσθέτει περισσότερα από χρώμα - φέρνει ιστορία, γεύση και οφέλη για την υγεία



    ΦΛΕΓΜΟΝΗ..ΚΑΙ ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ

     






    Η φλεγμονή εχει το προσωπο του Ιανου...δεν είναι πάντα κάτι κακό· βασικα είναι ο τρόπος του σώματος να προστατεύεται. 

    Όταν όμως μένει για καιρό, κουράζει τον οργανισμό και επηρεάζει την καθημερινότητα μας . 

    Με μικρές, απλές συνήθειες μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα να λειτουργεί ισορροπημένα. 

    Δεν χρειάζονται ακραίες δίαιτες  εξαντλητικά προγράμματα.

    Αρκουν καθαρές τροφές, λίγο κίνηση, νερό, ύπνος και στιγμές χαλάρωσης. Ο συνδυασμός αυτών των πρακτικών μειώνει την ένταση , φέρνει ενέργεια και βοηθά το ανοσοποιητικό να λειτουργεί πιο σωστά. 

    Μικρές πράξεις, μεγάλα οφέλη — καθημερινά.

    Ο οργανισμός 

    χρειάζεται τη φλεγμονή 

    για να αντιμετωπίσει λοιμώξεις και να επουλώσει ιστούς, όταν όμως η φλεγμονή διαρκεί , το ανοσοποιητικό  αρχίζει να επιτίθεται σε υγιή όργανα και ιστούς. 

    Αυτό  οδηγει σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο, αρθρίτιδα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Υπάρχουν τρόποι να την περιορίσετε.

    Κοιμηθείτε καλά

    Όταν δεν ξεκουράζεστε επαρκώς, τα επίπεδα φλεγμονής  αυξάνονται. Στόχος οι 7 έως 9 ώρες ύπνου , με έμφαση τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα. 

    Πηγαίνετε για ύπνο και  ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, 

    Απομακρύνετε τις οθόνες αρκετή ώρα πριν ξαπλώσετε και φροντίστε το υπνοδωμάτιο να είναι δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο.


    Κάντε έναν περίπατο


    Μόλις 20 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως ένας γρήγορος περίπατος , αρκούν για να ενεργοποιηθεί μια αντιφλεγμονώδης αντίδραση στο σώμα. 

    Οι οδηγίες υγείας προτείνουν 30 λεπτά περπατημα την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα. 

    Επιλέξτε τα σωστά μπαχαρικά

    Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο, η κανέλα, το κύμινο και το τζίντζερ μπορούν να επιβραδύνουν τις διεργασίες που προκαλούν φλεγμονή.


    Τρώτε πράσινα λαχανικά

    Το μπρόκολο,  το σπανάκι και τα λάχανα περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά. 

    Κοψτε μια κι εξω το αλκοόλ

    αυξάνει τα επίπεδα τοξινών και προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να βλάψει ιστούς και όργανα. 


    Χάστε βάρος, εάν χρειάζεται

    Αν έχετε μερικά παραπανίσια κιλά, η απώλειά τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, ενώ, αντίθετα, το υπερβολικό βάρος μπορεί να την επιδεινώσει. 

    Γι’ αυτό η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές παθήσεις. 


    Βελτιώστε τη διατροφή σας


    Τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα κόκκινα κρέατα και τα τηγανητά αυξάνουν τη φλεγμονή. 

    Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ψάρια που συμβάλλουν στη μείωσή της. Εντάξτε στο καθημερινό σας μενού τρόφιμα όπως ντομάτες, αμύγδαλα, καρύδια, φακές και σολομό.

    Η μείωση της φλεγμονής δεν είναι μια δύσκολη ή περίπλοκη διαδικασία. Είναι αποτέλεσμα μικρών, καθημερινών κινήσεων που δίνουν σταδιακά πιο καθαρή ενέργεια, καλύτερη διάθεση και μια αίσθηση ότι το σώμα «δουλεύει» πιο αρμονικά. 

    Η αλλαγή δεν έρχεται από τη μία στιγμή στην άλλη· χτίζεται, όπως χτίζεται και η υγεία.