Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

ΤΡΩΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΨΩΜΙ..

 


















Οι υδατάνθρακες είναι  απαραίτητοι  παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατροφή μας. Ειναι μακροθρεπτικό συστατικό που μας δινει καύσιμα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και των  μυών.


Απ την αλλη μερια η επιτραπέζια ζάχαρη, τα σιρόπια, τα γλυκά, το λευκό αλεύρι τα αρτοσκευάσματα, ειναι υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας, στερούνται θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών και ανεβαζουν την γλυκοζη και ινσουλίνη στο αίμα .

Υπαρχουν τωρα υδατανθρακες

γεματοι με βιταμίνη C αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά οπως  τα πορτοκάλια που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, στο  σχηματισμο κολλαγόνου και παραλληλα δρουν ως αντιοξειδωτικα  καταπολέμωντας το οξειδωτικο στρες. 

Ακομα, τα πορτοκάλια περιέχουν  φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς βοηθώντας στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης. 

Γι αυτο τα τρωμε ολοκληρα κι οχι σε χυμο που ειναι γεματος φρουκτοζη.


Τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου συνοδεύονται από χαμηλό γλυκαιμικό φορτιο, καθιστώντας το θρεπτική επιλογή για όσους προσέχουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. 

Οι έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινη κατανάλωση πορτοκαλιών μαζι με το φαγητο  συμβάλει στη μείωση κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, καρδιακών παθήσεων,  διαβήτη ΙΙ, συστηματικής φλεγμονής, και άνοιας 


Ψωμί ολικής άλεσης




Παρέχει φυτικές ίνες,   βιταμίνες  και μέταλλα Μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης έχει  4 γραμμάρια πρωτεΐνης   12 γραμμάρια υδατανθράκων και 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού και  συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου ΙΙ, λόγω της διατήρησης σταθερών επιπέδων ζαχάρου και βελτίωση του προφίλ της χοληστερόλης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου