Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

ΤΡΩΩ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΦΕΤΑ..






















Μεγάλα τα οφέλη που προσφέρει το μπρόκολο για τον οργανισμό. Τι πρέπει να προσέχετε για να μη χαθούν οι ευεργετικές του ιδιότητες.

Είναι μια υγιεινή τροφή, που συνηθως υποτιμούμε 

Ποιες ειναι οι λιγότερο γνωστές ευεργετικές επιδράσεις που έχει το μπρόκολο στην υγεία μας, καθώς και μπορουμε να φτιαξουμε ευκολα μια λαχταριστή, σαλάτα με 

μπρόκολο και φέτα.




Καταπολεμά το οξειδωτικό στρες

Γιατι είναι πηγή βιταμινών C και K, ισχυρά αντιοξειδωτικά, αλλα και   λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που ενισχύουν την υγεία των ματιών.

Τα αντιοξειδωτικά  προστατεύουν τα κύτταρά από  βλάβες που προκαλουν οι ελεύθερες ρίζες, η περίσσεια των οποιων  επιφέρει οξειδωτικό στρες, που  προκαλεί βλάβες στο DNA και τις δομές των κυττάρων .

Όπως αναφέρει μεγάλη ανάλυση ,    το χρόνιο οξειδωτικό στρες αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης  καρκίνου, καρδιαγγειακων διαβήτη ΙΙ και αυτοάνοσων . 

Παράλληλα, το χρόνιο οξειδωτικό στρες επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.



Τωρα μια διατροφή εμπλουτισμενη με αντιοξειδωτικά μειώνει το στρες που υφίσταται το σώμα μας και κατ’ επέκταση μειώει την πιθανότητα εμφάνισης των παραπάνω ασθενειών.


Ρίχνει τον διαβήτη

Η σουλφοραφάνη, που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στο μπρόκολο, μειώνει τα επίπεδα του ζαχάρου, αυξάνοντας την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Σημειωστε πως  ο καλύτερος τρόπος προσληψης  σουλφοραφάνης είναι να συνηθισουμε να τρωμε το μπρόκολο ,  στον ατμο. Εν πασει δε περιπτωσει δεν το βράζετε, πάνω από 7 – 10 λεπτά.


Ασπίδα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης


Εχει τη δυνατότητα να αποσυνθέτει συγκεκριμένα βλαβερά χημικά που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με  Κινέζων επιστημονων διαβαζουμε στην ιστοσελίδα του οργανισμού «NPR», στο μπρόκολο περιέχεται μια ουσία που ονομάζεται γλυκοραφανίνη, η οποία προκαλεί  χημική αντίδραση που προσκολλάται στη βλαβερή ένωση βενζολίου, καθώς και την επίσης βλαβερή ακρολεΐνη.




Το βενζόλιο παράγεται από την καύση του άνθρακα ή του πετρελαίου και θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους ατμόσφ. ρύπους  καθώς συνδέεται με καρκίνο και διάφορες βλάβες στο αναπαραγωγικό, ανοσο  και  νευρικό μας σύστημα. 

Η ακρολεΐνη είναι μια ουσία που ερεθίζει τους πνεύμονες.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε δύο ομάδες: 

η πρώτη έπινε συμπυκνωμένο τσάι, φτιαγμένο από το κοτσάνι του μπρόκολου, ενώ η δεύτερη λάμβανε ένα ρόφημα πλασίμπο

Στη συνέχεια, μελέτησαν τα κόπρανά τους για διαπιστώσουν εάν οι συγκεντρώσεις των παραπάνω βλαβερών ουσιών ήταν διαφορετικές ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που έπιναν το τσάι με μπρόκολο απέκκριναν κατά 61% περισσότερο βενζόλιο και κατά 23% περισσότερη ακρολεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι απέβαλαν μεγαλύτερες ποσότητες των βλαβερών χημικών αυτών από τον οργανισμό τους.

Όπως κατέληξαν οι ερευνητές, ο ίδιος μηχανισμός  μπορεί να βοηθήσει τον ανθρώπινο οργανισμό και τους πνεύμονες να αποβάλλουν τον καπνό του τσιγάρου από το σώμα.

Μια απλη συνταγή για σαλάτα 

με μπρόκολο και φέτα


Υλικά:

  • 1 μπρόκολο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 150 γραμμάρια φέτα, κομμένη σε κυβάκια
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια 




Οδηγίες:

  • Βράζετε το μπρόκολο για 6 λεπτά. Τοποθετήστε το σ ένα μπολ.
  • Προσθέστε την φέτα και την ντομάτα και ανακατέψτε.
  • Αναμείξτε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι  Ανακατέψτε .
  • Ρίξτε το μείγμα της σάλτσας πάνω στα υλικά .
  • Αφήστε τη σαλάτα να ξεκουραστεί για  15 λεπτά . 

Δοκιμαστε. Αξιζει. 

Και μην ξεχνατε το πορτοκαλι.


Χαιρετε


ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου