Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

ΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ









 Η χρόνια έλλειψη ύπνου είναι ένας ύπουλος δολοφόνος 

Ερευνες συνδέουν πλεον τον ανεπαρκή ύπνο 

Πεντε εως εφτά ώρες κατά μέσο όρο με προβληματα υγείας : 

Πόσο ευάλωτοι είμαστε στις ιωσεις  έως ενα έμφραγμα. 

Ο διαταραγμένος ύπνος, αυξάνει την προδιάθεση εμφάνισης μεταβολικών δυσλειτουργιών μέχρι και 

Διαβήτη ΙΙ  και 

καταστροφη της  ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού. 


Ο καλός ύπνος, από άποψη  ποσότητα και ποιότητας, παίζει καθοριστικό ρόλο για τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη,  και τη συναισθηματική ισορροπία. 

Όταν έχουμε κοιμηθεί καλά το βράδυ, αισθανόμαστε καλύτερα από όλες τις απόψεις. 

Οταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός συνεχίζει να λειτουργεί, να επεξεργάζεται τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά μας . Αυτοκαθαρίζεται, όπως σε μια πόλη σκουπίζουν και καθαρίζουν τους δρόμους στη διάρκεια της νύχτας. 

Επιπλέον, ο ποιοτικός ύπνος είναι καθοριστικός για να διατηρήσουμε τη γνωστική λειτουργία μας και να κρατήσουμε μακριά το Alzheimer.





Τον συναντάμε σ ολόκληρο το ζωικό βασίλειο. 

Τα άλογα κοιμούνται όρθια· 

στα δελφίνια κοιμάται κάθε φορά ο μισός τους εγκέφαλος· κι ακόμα και οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες, που δεν σταματούν ποτέ να κινούνται, περνούν χρόνο σε μια κατάσταση ανάπαυσης που μοιάζει με τον ύπνο.

 Οι ελέφαντες κοιμούνται μόλις τέσσερις ώρες τη μέρα.

Στις μέρες μας , ο ύπνος εξακολουθεί να θεωρείται χάσιμο χρόνου, κάτι που χρειάζονται μόνο τα μωρά, οι σκύλοι κι οι τεμπέληδες. Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η επιστήμη του ύπνου έχει κάνει άλματα και νέα ευρήματα δείχνουν πόσο λάθος είναι αυτή η στάση..

Ύπνος και Εγκέφαλος

Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου ιδιαίτερα καθώς γερνάμε, όχι μόνο στην καθημερινή γνωστική λειτουργία, αλλά και στη μακροχρόνια γνωστική υγεία, μια από τις συνιστώσες της διάρκειας υγείας.

Ανέκαθεν ο διαταραγμένος ύπνος θεωρούνταν ένα από τα πρώτα συμπτώματα της αρχόμενης νόσου του Alzheimer. 

Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο χρόνια διαταραγμένος ύπνος είναι μια από τις βασικότερες ενδεχόμενες αιτίες του Alzheimer και της άνοιας. 


Όταν πέφτουμε στο κρεβάτι, κλείνουμε τα μάτια και μας παίρνει σιγά σιγά ο ύπνος, λαμβάνουν χώρα μια σειρά από οργανικές μεταβολές. Ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται, 

Η κεντρική θερμοκρασία του σώματος πέφτει και 

Η αναπνοή μας επανέρχεται στο φυσιολογικό μοτίβο της. 

Εν τω μεταξύ, ο εγκέφαλός μας ξεκινάει το δικό του ταξίδι.

Ο ύπνος ακολουθεί μια σειρά από σαφώς ορισμένα στάδια, καθένα από τα οποία έχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, καθώς και τη δική του υπογραφή, εγκεφαλικά κύματα διαφορετικού μήκους σύμφωνα με τα οποία ορίζονται τα διαφορετικά στάδια του ύπνου. 

Φανταστείτε ότι όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι και κλείνετε τα μάτια είναι σαν να ξεκινάτε ένα ταξίδι με υποβρύχιο στα βάθη του ωκεανού. 







Κανονικά, η κάθοδος είναι αρκετά γρήγορη: 

περνάμε από μια περίοδο ελαφριού ύπνου σε βαθύ ύπνο. 

Το στάδιο αυτό αποκαλείται ύπνος   N REM και χωρίζεται σε ελαφρύ και βαθύ. 

Ο βαθύς είναι ο πιο σημαντικός, ιδιαίτερα για τη νευρολογική υγεία. 

Στην αναλογία του υποβρυχίου, είναι όταν κατεβαίνουμε στα σκοτεινά βάθη του ωκεανού, όπου ο εγκέφαλός μας σταματάει να δέχεται εξωτερικά ερεθίσματα. 

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει και η δραστηριότητα. 

Καθώς μπαίνουμε σε βαθύ ύπνο, τα εγκεφαλικά κύματα επιβραδύνουν μέχρι που φτάνουν σε μια εξαιρετικά χαμηλή συχνότητα περίπου τεσσάρων κύκλων το δευτερόλεπτο. 

Αυτός ο βαθύς ύπνος κυριαρχεί για το πρώτο μισό της νύχτας, αν και συνήθως ανά διαστήματα μεταπηδάμε από τον βαθύ στον ελαφρύ N REM ύπνο και αντίστροφα.

Στο υπόλοιπο διάστημα της νύχτας, συνήθως το «υποβρύχιό» μας ανεβαίνει πιο κοντά στην επιφάνεια, σε μια ζώνη που αποκαλείται ύπνος REM (ταχείας κίνησης των ματιών). 

Σ αυτή την κατάσταση, τα μάτια μας κινούνται συνεχώς κάτω από τα βλέφαρά μας. «Βλέπουμε» πράγματα, αλλά μόνο στο μυαλό μας. 

Σ αυτό το στάδιο βλέπουμε όνειρα, αφού ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται εικόνες και συμβάντα που φαίνονται οικεία αλλά είναι παράξενα ή βρίσκονται αποκομμένα από το τυπικό τους πλαίσιο. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα κύματα του ύπνου REM είναι όμοια με εκείνα όταν είμαστε ξύπνιοι, με τη βασική διαφορά να είναι πως το σώμα μας βρίσκεται σε παράλυση, κάτι που μάλλον δεν είναι τυχαίο, αφού δεν μας επιτρέπει να κάνουμε στην πραγματικότητα τα παράξενα πράγματα που βλέπουμε στα όνειρά μας.

Σε μια τυπική νύχτα, περνάμε από το ένα στάδιο στο άλλο, σε κύκλους. Αυτοί οι κύκλοι ύπνου διαρκούν περίπου ενενήντα λεπτά και ανάμεσά τους μπορεί ακόμα και 

να ξυπνήσουμε για λίγο.

Τόσο ο ύπνος REM όσο και ο NREM (που θα αποκαλούμε «βαθύ ύπνο») παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία μάθησης και στη μνήμη, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Στο στάδιο του βαθέος ύπνου, ο εγκέφαλος επιλέγει ποιες από τις βραχυχρόνιες αναμνήσεις που είναι αποθηκευμένες στον ιππόκαμπο θα κρατήσει και θα τις αποθηκεύσει στη μακροχρόνια μνήμη του μετωπιαίου λοβού, βοηθώντας μας έτσι να αποθηκεύσουμε και να ενισχύσουμε τις σημαντικότερες αναμνήσεις της μέρας. 

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει άμεση, γραμμική σχέση ανάμεσα στο διάστημα που διαρκεί ο βαθύς ύπνος κάθε βράδυ και στην απόδοση που έχουμε σε δοκιμασίες μνήμης την επόμενη μέρα.





Όταν είμαστε νέοι, ο ύπνος REM είναι σημαντικός γιατί βοηθάει τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί. 

Ακόμα και όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος σχηματίζει νέες συνδέσεις, επεκτείνοντας το δίκτυο νευρώνων· γι’ αυτό και οι νεότεροι περνούν μεγαλύτερα διαστήματα σε ύπνο REM. 

Στην ενήλικη ζωή, ο ύπνος REM παραμένει σε σταθερό επίπεδο, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικός, ιδιαίτερα για τη δημιουργικότητα και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. 

Παράγοντας φαινομενικά τυχαίες συσχετίσεις ανάμεσα σε στοιχεία και αναμνήσεις και διαχωρίζοντας τις σημαντικές από τις ασήμαντες συνδέσεις, συχνά ο εγκέφαλός μας βρίσκει λύσεις σε προβλήματα που την προηγουμένη μέρα μας έκαναν να σαστίσουμε. 

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι ο ύπνος REM είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την αποκαλούμενη διαδικαστική μνήμη, όταν μαθαίνουμε νέους τρόπους να κινούμε το σώμα μας, για τους αθλητικές και τους μουσικούς.

Ενδεχομένως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο ύπνος REM μας βοηθάει να διατηρήσουμε τη συναισθηματική αντίληψή μας. 

Σύμφωνα με τις έρευνες, όταν παρουσιάζουμε έλλειψη ύπνου REM, δυσκολευόμαστε να διαβάσουμε τις εκφράσεις προσώπου των άλλων. 

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερμήνευαν ακόμα και φιλικές ή ουδέτερες εκφράσεις ως απειλητικές. 

Αυτό είναι σημαντικό: 

η ικανότητά μας να λειτουργούμε ως κοινωνικά όντα εξαρτάται από την ικανότητά μας να κατανοήσουμε και να αντιδράσουμε στα συναισθήματα των άλλων. 

Με λίγα λόγια, ο ύπνος REM φαίνεται να προστατεύει τη συναισθηματική ισορροπία μας και μας βοηθάει να επεξεργαστούμε αναμνήσεις και πληροφορίες.

Ο βαθύς ύπνος, από την άλλη, φαίνεται να είναι καθοριστικός για την υγεία του εγκεφάλου ως οργάνου. Πριν από κάποια χρόνια, ερευνητές στο Ρότσεστερ ανακάλυψαν ότι ενώ βρισκόμαστε σε στάδιο βαθέος ύπνου, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί ένα είδος εσωτερικού συστήματος απομάκρυνσης υπολειμμάτων που επιτρέπει στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό να εισχωρήσει μεταξύ των νευρώνων και να απομακρύνει τα απόβλητα από τον μεσοκυττάριο χώρο· ταυτόχρονα, οι νευρώνες μαζεύονται για να επιτρέψουν να συμβεί αυτό.Διαβαστε:


https://kosmaser.wordpress.com/2021/11/02/




Μέσα απ αυτή τη διαδικασία καθαρισμού απομακρύνονται κατάλοιπα όπως τα βήτα αμυλοειδή και οι πρωτεΐνες ταυ που συνδέονται στενά με τον νευροεκφυλισμό. 

Αλλά άν δεν περνάμε αρκετό χρόνο σε βαθύ ύπνο, το σύστημα καθαρισμού δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και τα αμυλοειδή και οι πρωτεΐνες ταυ συσσωρεύονται μεταξύ των νευρώνων. 


https://kosmaser.wordpress.com/2016/09/27/



Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι κοιμούνται λιγότερες από εφτά ώρες τη νύχτα για δεκαετίες,εχουν αυξημένη συσσώρευση 

βήτα αμυλοειδών και πρωτεϊνών ταυ σε σχέση με όσους κοιμούνται τουλάχιστον εφτά ώρες. 

Η πρωτεΐνη ταυ που συσσωρεύεται σε «σωρούς» στο εσωτερικό μη υγιών νευρώνων σχετίζεται με διαταραχές του ύπνου σε άτομα με φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες και σε όσους παρουσιάζουν 

ήπια γνωστική διαταραχή, ένα πρώιμο στάδιο άνοιας.

Δυνητικά, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε φαύλο κύκλο. 

Αν κάποιος έχει Alzheimer, πιθανότατα παρουσιάζει διαταραχές ύπνου. 

Όσοι πάσχουν από Alzheimer περνούν ολοένα και λιγότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο και ύπνο REM και ενδέχεται να βιώσουν δραματικές μεταβολές και στον κιρκάδιο ρυθμό τους 

( στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης). 

Επίσης, έως και μισοί ασθενείς με Alzheimer παρουσιάζουν 

υπνική άπνοια.





Οι διαταραχές ύπνου μπορεί με τη σειρά τους να  προάγουν το Alzheimer. 

Η αυπνία επηρεάζει το 30% με 50% των ηλικιωμένων ενηλίκων και πλήθος ερευνών δείχνουν ότι οι διαταραχές ύπνου  προηγούνται της διάγνωσης άνοιας κατά αρκετά χρόνια· μάλιστα, ίσως εμφανιστούν νωρίτερα και από τη γνωστική έκπτωση. 

Μια έρευνα συνέδεσε τον μη ποιοτικό ύπνο σε άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία με την εμφάνιση γνωστικής διαταραχής μετά από μόλις έναν χρόνο.

Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι υπάρχει βαθιά σχέση ανάμεσα στον ύπνο και στη γνωστική υγεία· γι’ αυτό και ένας από τους βασικούς άξονες πρόληψης του Alzheimer, ιδιαίτερα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, είναι η βελτίωση του ύπνου. 

Αλλά δεν αρκεί να περνάμε απλώς χρόνο στο κρεβάτι· ο ποιοτικός ύπνος είναι καθοριστικός για τη μακροχρόνια υγεία του εγκεφάλου. Αυτή είναι η κρίσιμη διαφορά. 

Ο διαταραγμένος, διακοπτόμενος ή μη βαθύς ύπνος δεν έχει κανένα όφελος για τον εγκέφαλο.


*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Outlive του Dr. Peter Attia ιδρυτή της Early Medical 


Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ..



















Αρχιζει η Μεγαλη Σαρακοστη. 

Η τήρηση  της νηστείας, η αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών και αβγών,  συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης-LDL.

Τα οφέλη αυτά βασίζονται κυρίως στην υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, μονοακόρεστων και Ω3 λιπαρών οξέων και στη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων. 

Κατά τη διάρκεια της νηστείας ενδέχεται να μειωθεί η πρόσληψη κάποιων θρεπτικών συστατικών. 




Πρωτεΐνες

Το  κρέας  θα πρέπει να αντισταθμιστεί με πρόσληψη εναλλακτικών πηγών, όπως 

φασόλια,  ρεβίθια,  φακές,  φάβα,  το ταχίνι, γαρίδες, μαλάκια.

Προσοχή απαιτείται με τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, γιατί δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην αναλογία που τα χρειάζεται ο οργανισμός. 

Ευτυχώς η ελληνική κουζίνα έχει τη λύση και σε πιάτα όπως 

τα όσπρια με ρύζι  φακόρυζο, φασόλια με παξιμάδι τα αμινοξέα αλληλο συμπληρώνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του γεύματος.

Γενικά ο κανόνας συνδυασμών είναι:

Όσπρια με σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, καλαμπόκι, μακαρόνια

Όσπρια με ξηρούς καρπούς

Ο συνδυασμός τροφών δεν είναι απαραίτητο να επιτευχθεί στο ίδιο γεύμα, αλλά κατά την διάρκεια του 24ώρου.





Ασβέστιο

Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου είναι τα μικρά ψάρια με τα κόκκαλα, τα όσπρια, οι μπάμιες, το μπρόκολο, τα αντίδια και τα αμύγδαλα. 

Μη ξεχνάτε ότι για την υγεία των οστών, απαιτείται και 

η επάρκεια σε βιταμίνη D, βιταμίνη την οποία παράγει ο οργανισμός.

Για να παραχθεί η ελάχιστη δόση βιταμίνης D στον οργανισμό , αρκεί να περπατατε στον ήλιο 3 φορές την εβδομάδα για 15-20 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμμένα, 





Σίδηρος

O σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή απορροφάται σε μικρές ποσότητες εξαιτίας ορισμένων συστατικών που υπάρχουν στις τροφές αυτές. 

Έτσι, για παράδειγμα τροφές όπως τα φασόλια και οι φακές, ενώ περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου, αυτός είναι ελάχιστα απορροφήσιμος.

Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν τα όσπρια, συνδυάστε τα με μία πηγή βιταμίνης C. 





Για παράδειγμα, στα ρεβίθια προσθέστε λεμόνι, στις φακές προσθέστε φρέσκια ντομάτα 

ή καταναλώστε πορτοκάλι ή μανταρίνι με το γεύμα.


Τέλος, για να μην παρεμποδίζεται η απορρόφηση σιδήρου αποφύγετε να καταναλώνετε τα φυτικές πηγές σιδήρου μαζί με καφέ, τσάι, χαμομήλι και κακάο . 

Αν θέλετε να τα καταναλώστε, κάντε το μεταξύ των γευμάτων και όχι κατά την διάρκεια.


Βιταμίνη Β12

Είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς συμβάλλει στην δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. 

Η βιταμίνη Β12 είναι μοναδική βιταμίνη της ομάδας Β που αποθηκεύεται στο σώμα. 

Ως εκ τούτου, η εμφάνιση της ανεπάρκειας σε Β12 χρειάζεται συνήθως, μεγάλο χρονικό διάστημα για να εμφανιστεί.

Το γεγονός όμως ότι βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι κάτι που χρήζει προσοχής κατά την διάρκεια της νηστείας.

 Άλλες πηγές είναι τα οστρακοειδή, καθώς τα συμπληρώματα διατροφής.






Πηγη  Νίκος Καφετζόπουλος

ΜΟΝΑΞΙΑ..ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ..ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ





















 Την επικινδυνότητα της μοναξιάς επισημαίνει νεότερη μελέτη, με έμφαση στη σωματική και ψυχική υγεία της τριτης ηλικιας.

Βλαβερή όσο το κάπνισμα, έτσι είχαν χαρακτηρίσει ερευνητές παλαιότερης μελέτης τη μοναξιά καταδεικνύοντας τις αρνητικές της επιδράσεις της στην υγεία. 

Μια νεότερη μελέτη εμπλουτίζει αυτές τις δυσμενείς συνέπειες, εμβαθύνοντας διεξοδικά στις σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις στους ηλικιωμένους.

Ο Δρ Emiel Hoogendijk, επιδημιολόγος στο Amsterdam Public Health κι ένας εκ των ερευνητών της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Healthy Longevity, ανέλυσε τα αποτελέσματα ερευνών από περισσότερες από 130 μελέτες και διαπίστωσε ότι 





η μοναξιά οδηγεί σε αύξηση της σωματικής αδυναμίας, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία των ηλικιωμένων, όπως η κατάθλιψη, οι πτώσεις και η γνωστική εξασθένιση.


Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης στην υγεία των ηλικιωμένων. 

Θέλαμε να δούμε πόσο μακριά έφταναν αυτές οι επιπτώσεις και είδαμε ότι όλα τα είδη μειωμένης κοινωνικής λειτουργικότητας, όπως η μοναξιά, η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, σχετίζονταν με τη σωματική εξασθένηση των ηλικιωμένων» επισημαίνει ο Δρ Hoogendijk.





Με επικεφαλής τον Δρα Peter Hanlon, κλινικό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, μαζί με ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (UMC), τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Σουηδία, οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της κοινωνικής λειτουργικότητας και της σωματικής αδυναμίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Η ευθραυστότητα αναφέρεται σε πολλές διαφορετικές μορφές σωματικής φθοράς, όπως 

η Απώλεια βάρους, η μειωμένη Ταχύτητα βάδισης και η μείωση της μυϊκής δύναμης. 

Όλα αυτά μπορούν στη συνέχεια να έχουν αντίκτυπο, για παράδειγμα, στο πόσο πιθανό είναι να συμβεί μια πτώση


Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη αποδείξει ότι η αδυναμία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των κοινωνικών επαφών: 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σωματική ευαισθησία μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να χάσουν κοινωνικές επαφές ή 

να γίνουν πιο μοναχικοί, 

για παράδειγμα επειδή έχουν περισσότερες κινητικές δυσκολίες» επισημαίνει 

Η παρούσα έρευνα δείχνει ότι η σχέση αυτή μπορεί επίσης να αντιστραφεί, με τη μείωση των κοινωνικών επαφών να οδηγεί στην αδυναμία.


Γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι με αισθήματα μοναξιάς ή με έλλειψη κοινωνικών επαφών έχουν υψηλότερο κίνδυνο, κατάθλιψης και διαφόρων χρόνιων ασθενειών.

Για παράδειγμα, η έλλειψη κοινωνικών επαφών μπορεί να έχει άμεση επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να έχει έμμεση επίδραση στην υγεία, για παράδειγμα μέσω ενός πιο ανθυγιεινού τρόπου ζωής. 

Ανησυχητικό είναι, επίσης, πως οι μειωμένες κοινωνικές και σωματικές λειτουργίες εμφανίζονται συχνά ταυτόχρονα: 

Τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σωματικά ευάλωτα συχνά έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν μια μείωση τόσο της κοινωνικής όσο και της νοητικής λειτουργικότητας. 

Η μοναξιά, δεν είναι ένα πρόβλημα που λύνεται εύκολα. Ωστόσο, υπάρχουν όλο και περισσότερες διαθέσιμες γνώσεις σχετικά με πιθανές αποτελεσματικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν τους ηλικιωμένους να αυξήσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις



ygeiamou.gr

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

ΑΣΒΒΕΣΤΙΟ..ΠΕΡΙΕΡΓΟ..ΔΥΣΚΟΛΟ

 











1-2 τοις εκατο του συνολικού μας βάρους αναλογεί στα αποθέματα ασβεστίου που υπάρχουν στο σώμα.



Το 99 τοις εκατο αυτής της ποσότητας ασβεστίου βρίσκεται αποθηκευμένη στα οστά και τα δόντια, ενώ η υπόλοιπη βρίσκεται στο αίμα, στους μυς και σε άλλους ιστούς.





Η ανεπάρκεια η έλλειψη ασβεστίου  είναι συνήθως αποτέλεσμα της έλλειψης βιταμίνης D που βοηθά τον οργανισμό να αξιοποιεί και να αποθηκεύει το ασβέστιο απ τις τροφές– ή από δυσλειτουργίες των παραθυρεοειδών αδένων – και ελέγχουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Τα σημάδια, τα οποία δείχνουν πως χρειαζόσαστε περισσότερο ασβέστιο

– Μυϊκές κράμπες: 


Αυτές συμβαίνουν κυρίως στην πλάτη και τα πόδια.

 Μυϊκοί σπασμοί: 

Οι μυϊκές κράμπες μπορεί να εξελιχθούν σε μυϊκούς σπασμούς. Συμβαίνει, γιατι το ασβέστιο παιζει σημαντικό ρόλο στη σύσπαση των μυών. 

Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και επιληπτικές κρίσεις σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.


– Παραισθησία: 

Αυτό περιγράφει έναν αριθμό συμπτωμάτων που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα. 

Μάλιστα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της σοβαρής έλλειψης ασβεστίου. Αυτά περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, μυϊκές συσπάσεις, σύγχυση, παραισθήσεις και μια μειωμένη αίσθηση της αφής. 

Έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα; 

Τότε, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως.


– Αλλαγές στη διάθεση: 

περιλαμβάνει ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, και αλλαγές προσωπικότητας.


– Προβλήματα με τον ύπνο: 

Το ασβέστιο σχετίζεται με τον κύκλο του ύπνου, και τα επίπεδα του ασβεστίου πέφτουν όταν κοιμόμαστε. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανικανότητα να κοιμηθούμε βαθιά σχετίζεται με την έλλειψη ασβεστίου. 

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ρόλο του ασβεστίου στη δημιουργία της μελατονίνης


– Αδύναμα οστά: 

Το ασβέστιο επηρεάζει άμεσα την οστική πυκνότητα μας, και τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία μας στην οστεοπόρωση και τα κατάγματα.


– Δυσκολία κατάποσης: 

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο, έρχεται με τις συσπάσεις των μυών για τις οποίες μιλήσαμε νωρίτερα. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασυνήθιστες αλλαγές της φωνής που προκαλούνται από σπασμούς στο λάρυγγα.


– «Μάχη» για την απώλεια βάρους: 

Αυτό μπορεί να συνδεθεί με μια σειρά από άλλα ζητήματα υγείας και τον τρόπο ζωής, αλλά έχει συνδεθεί και με τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο που αποθηκεύεται μέσα στα λιποκύτταρα βοηθά στη ρύθμιση του λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα, και τα κύτταρα που περιέχουν το περισσότερο ασβέστιο στην πραγματικότητα καίνε περισσότερο λίπος.


– Πονόδοντος: 

Η συντριπτική πλειοψηφία του ασβεστίου στο σώμα αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια, έτσι τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου συνδέονται με τη φθορά των δοντιών και τον πονόδοντο .


– Νεογνική υπασβεστιαιμία: 

Αυτή ισχύει μόνο για μωρά και εμφανίζεται συνήθως λίγες ημέρες μετά τη γέννηση. 


Τι πρέπει να κάνετε, αν βεβαιωθείτε πως χρειαζόσαστε περισσότερο ασβέστιο

Δυστυχώς, από τη στιγμή που θα δείτε τα συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου στο σώμα σας , η έλλειψη του, ήδη υπάρχει για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Εν τω μεταξύ, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου, με την προσθήκη τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο στη διατροφή σας, 

λιπαρά ψάρια  σολομό σαρδελλα  , 

και τα αυγά. 

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε, υγιή τα επίπεδα της βιταμίνης D, έτσι ώστε το σώμα σας να μπορεί να συνεχίσει να απορροφά το ασβέστιο αποτελεσματικά. 

Επίσης, μην ξεχνάτε να περπατατε τακτικά






newsitamea.gr

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

 


MILORAD KRAVIC VIA GETTY IMAGES

Οι Υπηρεσίες Τροφίμων και Φαρμάκων έχουν την υποχρεώση να μας διασφαλίζουν,ότι τα προϊόντα  που αγοράζουμε απ το σούπερ μάρκετ, πληρούν κάποια πολύ συγκεκριμένα πρότυπα ασφαλείας.

Ωστόσο, κανένας οργανισμός δεν επιτηρεί το 

πώς συσκευάζονται, αποθηκεύονται και ταξιδεύουν τα προϊόντα 

για να διανεμηθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά-πυκνά αποσύρονται από την αγορά προϊόντα εξαιτίας

κρουσμάτων  σαλμονέλας ή μολύνσεων από το E. coli.

Kαι επειδή δεν μπορούμε να βασίζουμε την ασφάλειά μας στις διάφορες επωνυμίες, αν θέλουμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο δηλητηρίασης, θα πρέπει να μείνουμε μακριά από ένα μικρό σύνολο ειδών παντοπωλείου.

Προκειμένου να μας βοηθήσουν, οι ειδικοί στον τομέα των τροφίμων αποκαλύπτουν στη HuffPost τις 

4 πιο ύπουλες κατηγορίες προϊόντων διατροφής.


1. Το μη παστεριωμένο γάλα γνωστό και ως νωπό

Μη παστεριωμένο είναι το γάλα που δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, η οποία σκοτώνει παθογόνους παράγοντες, παρατείνει τη διάρκεια ζωής και κάνει το προϊόν ασφαλέστερο προς κατανάλωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο νωπό γάλα να αναπτύσσονται επιβλαβή μικρόβια όπως η σαλμονέλα, 

το E. coli, η λιστέρια, η βρουκέλλα .


Παρά τα όποια οφέλη του για την υγεία, το παστεριωμένο γάλα δεν αξίζει να πάρουμε το ρίσκο, γιατί μέσα του παραμένουν ζωντανοί πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί


2. Oι ωμές φύτρες

Φύτρες ή αλλιώς φύτρα, είναι οι σπόροι που μόλις έχουν βλαστήσει και ξεφυτρώνουν από διάφορους καρπούς με τη βοήθεια του νερού.

Και ενώ οι φύτρες, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των υγιεινών τροφών, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό επιβλαβών βακτηρίων, όπως 

το E. coli και η σαλμονέλα.

Γι αυτό και είναι σημαντικό να τα πλένουμε σχολαστικά προτού τα βάλουμε στο πιάτο μας.



3. Oι προ-κομμένες σαλάτες και φρουτοσαλάτες

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το άτομο που έχει κόψει την έτοιμη  σαλάτα εφαρμόζει όλους τους κανόνες υγιεινής. 

Παρόλο που τα συσκευασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να περάσουν από μια αυστηρή διαδικασία ελέγχου.

Και εκτός αυτού, τα κομμένα φρούτα και λαχανικά εκ φύσεως, ευνοούν την ταχύτατη αναπαραγωγή των βακτηρίων. 

Σε αυτό συμβάλλει το υγρό περιβάλλον τους, που φυλακίζει τα μικρόβια, τα οποία σιγά-σιγά από την επιφάνεια, διεισδύσουν και στο εσωτερικό των καρπών.

Αν λοιπόν είναι ανάγκη να ψωνίζουμε προκομμένες σαλάτες, 

θα πρέπει να τις πλένουμε κι αυτές σχολαστικά και να τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο

Μάλιστα, δεν είναι κακή ιδέα να μαγειρέψουμε τα προκομμένα λαχανικά αντί να τα φάμε ωμά.

Τέλος, εννοείται ότι δεν τα αγγίζουμε αν περάσει η προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης.


4. Tα έτοιμα γεύματα σε πακέτο

Όταν το σούπερ μάρκετ διαθέτει πάγκο με ζεστά φαγητά, έχει σημασία να τηρούνται ορισμένοι κανόνες.

Αρχικά, όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται σε ζεστή θερμοκρασία, 50 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη ή κάτω από τους 5 βαθμούς εάν μιλάμε για κρύα πιάτ, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων. 

Αν το σύστημα θέρμανσης είναι αμφισβητήσιμο, καλύτερα να προτιμήσουμε να φάμε κάτι άλλο.