Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ...ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ













Η μεγαλύτερη ανασκόπηση ερευνών στον κόσμο ενετόπισε συσχετίσεις υπερεπεξεργασμένων διατροφικών προϊόντων με κινδύνους για 

καρκίνο, καρδιακα και 

πρόωρο θάνατο 





32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία συνδέονται με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα , συμπεριλαμβανομένων υψηλότερου κινδύνου καρδιακών , καρκίνου, διαβήτη ΙΙ, δυσμενούς ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ανασκόπηση του είδους στον κόσμο, διαβαζουμε  στον Guardian  

Τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης ανασκόπησης των στοιχείων έρχονται εν μέσω της ταχέως αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης τροφιμων όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και γενικα fast food. 

Να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ πανω από το μισο της διατροφής αποτελείται πλέον από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. 

Ειδικά για άτομα νεότερης ηλικίας, φτωχότερα ή σε μειονεκτικές περιοχές, είναι χαρακτηριστική μια δίαιτα που περιλαμβάνει έως και 80% προχειρο φαγητο. 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο British Medical Journal (The BMJ) και υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερπεπεξεργασμένα τρόφιμα  ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για πολλές παραμέτρους της υγείας. 

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης των ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν 10 εκατ. άνθρωποι, υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων 

Στην ανασκόπηση συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από μια σειρά κορυφαίων ιδρυμάτων, όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας John΄s Hopkins Bloomberg στις ΗΠΑ, το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία και το πανεπιστήμιο της Σορβόνης στη Γαλλία. 

Στη δημοσίευσή τους στο BMJ οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν: 

Συνολικά βρέθηκαν άμεσες συσχετίσεις ανάμεσα στην έκθεση σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και σε 32 παραμέτρους υγείας, που καλύπτουν τη θνησιμότητα, τον καρκίνο και τα ψυχικά, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά και μεταβολικά αποτελέσματα. 

Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ένα σκεπτικό για την ανάπτυξη και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης μέτρων με βάση τον πληθυσμό και τη δημόσια υγεία, για τη στόχευση και μείωση της διατροφικής έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα για βελτιωμένη ανθρώπινη υγεία. 

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 

συσκευασμένα αρτοσκευάσματα και σνακ, ανθρακούχα ποτά, δημητριακά με ζάχαρη και γεύματα έτοιμα που εμπεριέχουν χρώματα, αρώματα, γαλακτωματοποιητές και πρόσθετα. 

Αυτά τα προϊόντα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι, είναι χαμηλά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. 

Προηγούμενες μελέτες τα έχουν συνδέσει  με κακή υγεία, αλλά καμία ολοκληρωμένη ανασκόπηση δεν είχε παράσχει  ευρεία αξιολόγηση των στοιχείων σ αυτόν τον τομέα. 

Για να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση-ομπρέλα, δηλαδή μια περίληψη στοιχείων υψηλού επιπέδου, 45 συγκεντρωτικών μετα-αναλύσεων από 14 δημοσιεύσεις ανασκοπήσεων. 

Ολες οι δημοσιεύσεις ανασκοπήσεων δημοσιεύθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, αφορούσαν 9,9 εκατ. ανθρώπους και καμία δεν χρηματοδοτήθηκε από εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Οι εκτιμήσεις της έκθεσης ελήφθησαν από έναν συνδυασμό ερωτηματολογίων συχνότητας τροφής, συνεντεύξεων για διατροφή 24ώρου και διατροφικού ιστορικού, και μετρήθηκαν ως προς την υψηλότερη έναντι της χαμηλότερης κατανάλωσης, τις πρόσθετες μερίδες ανά ημέρα ή μια αύξηση της τάξεως του 10%. 

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τα στοιχεία ως πειστικά, άκρως υποδηλωτικά, υποδηλωτικά, αδύναμα και ανύπαρκτα. 

Αξιολόγησαν επίσης την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων ως υψηλή, μέτρια, χαμηλή και πολύ χαμηλή. 

Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλότερη έκθεση σε ΥΕΤ συσχετίστηκε σταθερά με αυξημένο κίνδυνο 32 δυσμενών εκβάσεων στην υγεία, ανέφερε η δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό υγείας The BMJ. 

Τα πειστικά στοιχεία έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη συσχετίστηκε με περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, 48%-53% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών και 12% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ. 

Ιδιαίτερα ενδεικτικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 40%-66% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και προβλήματα ύπνου, και 22% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Υπήρξαν επίσης στοιχεία για συσχετίσεις μεταξύ τροφης και άσθματος, γαστρεντερικής υγείας, ορισμένων καρκίνων και καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως υψηλά λίπη στο αίμα και χαμηλά επίπεδα καλής χολη στερόλης – αν και οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα στοιχεία για αυτές τις συνδέσεις παραμένουν περιορισμένα. 

Οι ερευνητές αναγνώρισαν αρκετούς περιορισμούς στην ανασκόπηση-ομπρέλα, μεταξύ των οποίων και ότι δεν μπορούσαν να αποκλείσουν την πιθανότητα άλλοι μη μετρημένοι παράγοντες και παραλλαγές στην αξιολόγηση της πρόσληψης ΥΕΤ να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματά τους. 

Ορισμένοι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα τόνισαν επίσης ότι μεγάλο μέρος της έρευνας που συμπεριλήφθηκε στην ανασκόπηση-ομπρέλα ήταν αδύναμη. Επιπλέον, προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτία και αποτέλεσμα. 

Ωστόσο, ο δρ Κρις βαν Τούλεκεν, αναπληρωτής καθηγητής στο University College του Λονδίνου και ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διεθνώς, δήλωσε στον Guardian ότι τα ευρήματα ήταν 

«απολύτως συνεπή» 

με έναν τεράστιο αριθμό μελετών που συνδέουν, πλέον, ξεκάθαρα μια δίαιτα υψηλή σε ΥΕΤ με πολλαπλά επιβλαβή αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου θανάτου. 

Εχουμε κατανοήσει καλώς τους μηχανισμούς με τους οποίους αυτά τα τρόφιμα προκαλούν βλάβες προσέθεσε. 

Εν μέρει υπεύθυνο είναι το φτωχό διατροφικό προφίλ τους. 

Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ελεύθερη ζάχαρη. 

Αλλά ο τρόπος επεξεργασίας τους είναι επίσης σημαντικός – παρασκευάζονται και διατίθενται στην αγορά με τρόπους που οδηγούν σε υπερβολική κατανάλωση. 

Για παράδειγμα, είναι συνήθως μαλακά και ενεργειακώς πυκνά τρόφιμα και διατίθενται επιθετικά, σε μειονεκτούσες κοινότητες. 

Σ ένα  άρθρο, ακαδημαϊκοί από τη Βραζιλία δήλωσαν ότι τα ΥΕΤ ήταν συχνά «χημικώς επεξεργασμένα φθηνά συστατικά» τα οποία «γίνονται εύγευστα και ελκυστικά με τη χρήση συνδυασμών αρωμάτων, χρωμάτων, γαλακτωματοποιητών, πυκνωτικών και άλλων πρόσθετων. 

Είναι πλέον καιρός οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και τα κράτη-μέλη του να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια σύμβαση-πλαίσιο για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ανάλογη με το πλαίσιο για τον καπνό προσέθεσαν. 

Στο μεταξύ, μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο 

Lancet Public Health 

υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 9.000 θάνατοι σχετιζόμενοι με καρδιακές παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν στη Βρετανία τις επόμενες δύο δεκαετίες εάν όλα τα εστιατόρια, τα καταστήματα 

fast food και takeaway, 

οι καφετέριες και οι παμπ προσθέσουν θερμίδες στα μενού τους. 

Τι γίνεται με την κρυμμένη ζάχαρη στα τρόφιμα; 

Εκτός από την άσπρη ζάχαρη, οι καθημερινές τροφές κρύβουν και άλλα σάκχαρα, εξίσου επιβλαβή για την υγεία. 

Πιστεύετε ότι ζάχαρη έχουν μόνο το κέικ, η σπιτική μαρμελάδα και τα άλλα γλυκά που φτιάχνετε με τα χεράκια σας στο σπίτι ή το ζαχαρούχο γάλα που αγοράζετε στο σουπερμάρκετ;  Κι όμως Είναι γνωστό ότι στις μέρες μας καταναλώνουμε πάρα πολλή ζάχαρη, κάτι που μπορείτε, άλλωστε, να διαπιστώσετε άμεσα αν διαβάσετε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα στην ταμπέλα ενός προϊόντος κάθε φορά που το πιάνετε από το ράφι του σουπερμάρκετ. 





Οι συνέπειές της είναι τρομερές για την υγεία μας, το βροντοφωνάζουν οι γιατροί. 

Ωστόσο το θέμα της ζάχαρης ή των σακχάρων γενικότερα δεν είναι τόσο απλό. 

Η ζάχαρη είναι ένα καυτό, περίπλοκο και δυσνόητο ζήτημα. 

Οπως αναφέρει σε άρθρο της στην Telegraph η Σου Κουίν, πρόσφατα ο Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής Γενετικής και τακτικός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι 






ο χυμός πορτοκαλιού 

είναι «εξίσου κακός» με την κόλα. 

Να συμπληρώσουμε ότι δεν είναι ο μόνος. Ελληνες και άλλοι γιατροί, γαστρεντερολόγοι και ενδοκρινολόγοι, υποστηρίζουν το ίδιο, χωρίς απαραίτητα να εισακούονται. 

Εσφαλμένα θεωρούνται πιο υγιεινά από τη λευκή ζάχαρη όλα τα είδη της καστανής ή μαύρης ζάχαρης (Wikimedia Commons)

 Στο μεταξύ, ειδικοί στη διατροφή επικρίνουν ορισμένα από τα φαινομενικά υγιεινά μπολ με γκρανόλα για πρωινό, της αλυσίδας «Pret a Manger», με σνακ και βιολογικά ροφήματα, επειδή περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ανά μερίδα από μια μπάρα Mars. 

Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι προτάσεις για τα νέα παιδικά γεύματα της βρετανικής αλυσίδας, η οποία αρχίζει να δραστηριοποιείται και στη χώρα μας –ανοίγοντας τo πρώτo της κατάστημα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης–, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι τα παιδικά γιαούρτια της περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ό,τι ένα πακέτο με ζελεδάκια Haribo. 

Οσοι από εμάς λατρεύουν τις γλυκές λιχουδιές –και είμαστε οι περισσότεροι, έστω και αν τις γευόμαστε περιστασιακά– μπορούμε να αναρωτηθούμε και να το ψάξουμε. Είναι όλα τα είδη ζάχαρης «διαβολικά»; Μήπως βλάπτουμε πραγματικά την υγεία μας ακόμα και όταν τρώμε πού και πού κάτι γλυκό; Μόνο στα όνειρά μας τα παιδιά θα διάλεγαν ένα μήλο αντί για γλυκό, οπότε τι κάνουμε στον πραγματικό κόσμο, όταν ζητούν επίμονα γλυκό; 

Η Telegraph απευθύνθηκε σε ειδικούς και… ιδού τι απάντησαν.

 Ποια είδη ζάχαρης είναι λιγότερο υγιεινά; Για να κάνετε συνειδητές επιλογές, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα βασικά. 

Υπάρχουν δύο είδη σακχάρων (υδατανθράκων) στα τρόφιμα: 

τα φυσικά και τα ελεύθερα. 

Τα φυσικά σάκχαρα βρίσκονται στην κυτταρική δομή τροφίμων όπως τα φρούτα, και πολλα  λαχανικά . 

Τα ελεύθερα σάκχαρα, από την άλλη, έχουν «απελευθερωθεί» από τα κύτταρα μέσω επεξεργασίας, όπως στύψιμο για χυμό ή πολτοποίηση

Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στα μήλα δεν είναι επιβλαβή (Wikimedia Commons)

 Στα ελεύθερα σάκχαρα,  περιλαμβάνονται τόσο η λευκή ζάχαρη όσο και όλα τα είδη της καστανής ή μαύρης ζάχαρης, τα οποία ευρέως και εσφαλμένα θεωρούνται πιο υγιεινά, επισημαίνει η Telegraph. 

Ωστόσο, πολλά ελεύθερα σάκχαρα είναι λιγότερο προφανή, όπως ο χυμός φρούτων, ο συμπυκνωμένος χυμός φρούτων, ο πουρές φρούτων, τα σιρόπια φρούτων και το μέλι. 

Η κατανάλωση των «ελεύθερων» σακχάρων επιβάλλεται να μειωθεί γιατί καταστρέφουν τα δόντια και απορροφώνται γρήγορα, προκαλώντας απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, δεν χορταίνουν. 

Αντίθετα, μας κάνουν να θέλουμε κι άλλο. 

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται, επίσης, με μια σειρά από σοβαρές παθήσεις, όπως

διαβήτης, αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις. 

Αντίθετα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φυσικά ή εγγενή (intrinsic) σάκχαρα, όπως για παράδειγμα αυτά που υπάρχουν στα μήλα, είναι επιβλαβή. 

Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα τόσο γρήγορα όσο τα ελεύθερα σάκχαρα, επειδή συνοδεύονται από επιπλέον θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και άλλες ενώσεις, που μας κάνουν καλό» εξηγεί ο διατροφολόγος Σαμ Ράις. 





Πόση ζάχαρη επιτρέπεται να καταναλώνουμε; 

Η βρετανική κυβέρνηση συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης ελευθέρων σακχάρων – και όχι εγγενών σακχάρων. 

Για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 11 ετών και άνω αυτό σημαίνει πρόσληψη το πολύ 30 γρ. την ημέρα, για παιδιά από 7-10 ετών το πολύ 24 γρ. την ημέρα, και από 4-6 ετών 19 γρ. την ημέρα. 

Ωστόσο, αυτές οι συστάσεις αγνοούνται. 

Τα πατατάκια (τσιπς) είναι υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται 

(Wikimedia Commons) 

Σύμφωνα με την τελευταία Εθνική Ερευνα Διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συνολική μέση πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων είναι περίπου διπλάσια από τη συνιστώμενη, με αποτέλεσμα δυνητικά σοβαρούς κινδύνους για την υγεία: 

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας και διαβήτη τύπου ΙΙ

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόσληψη περισσότερων θερμίδων και, μακροπρόθεσμα, σε αύξηση βάρους. 

Επιπλέον, τα ελεύθερα σάκχαρα προκαλούν απότομες αυξομειώσεις (αιχμές) των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα, οι συχνές και ακραίες αιχμές μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή (κυτταρική βλάβη) και συναφείς νόσους όπως καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ,  και καρκίνο. 

Η κρυμμένη ζάχαρη απαιτεί προσοχή Συνήθως δεν γνωρίζουμε πόση ζάχαρη καταναλώνουμε, επομένως είναι σημαντικό να μπορούμε να την εντοπίζουμε στις ετικέτες των τροφίμων. 

Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς μπορεί να συγκαλύπτεται από πολλές διαφορετικές ονομασίες. 

Προσέξτε τις λέξεις και τις φράσεις σιρόπι, νέκταρ, μελάσα, συμπυκνωμένος χυμός φρούτων, χυμός φρούτων, πουρές φρούτων και οτιδήποτε τελειώνει σε «-όζη» (φρουκτόζη, γλυκόζη, δεξτρόζη, μαλτόζη), 

επισημαίνει η Telegraph. 

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η φρουκτόζη μπορεί να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους. 

Ψάξτε επίσης στις ετικέτες για υδατάνθρακες, εκ των οποίων σάκχαρα. Τα προϊόντα θεωρούνται ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα αν περιέχουν συνολικά περισσότερα από 22,5 γρ. σακχάρων ανά 100 γρ. και χαμηλή αν περιέχουν συνολικά 5 γρ. σακχάρων ανά 100 γρ. ή λιγότερο. 

Ο χαρακτηρισμός, δε, 

«χωρίς προσθήκη ζάχαρης» 

είναι στην ουσία παραπλανητικός, γιατί δεν σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι απαλλαγμένο από όλα τα «ελεύθερα σάκχαρα», απλώς δεν περιέχει επιτραπέζια ζάχαρη. Τεχνικά, σημειώνει η Telegraph, επιτρέπεται στους παραγωγούς να χρησιμοποιούν τον όρο εάν έχουν προσθέσει ελεύθερα σάκχαρα, όπως πουρέ φρούτων ή συμπύκνωμα. 

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πράγματι τόσο ανθυγιεινός όσο η κόλα; 

Εδώ υπάρχει μεγάλη σύγχυση, παρατηρεί το άρθρο της Telegraph. Δεν είναι ισότιμα όλα τα τρόφιμα που περιέχουν ελεύθερα σάκχαρα, επομένως η σύγκριση του χυμού φρούτων με την κόλα ή του επιδόρπιου γιαουρτιού με τη σοκολάτα είναι παραπλανητική επειδή «δεν μεταφέρει ολόκληρη την εικόνα»,

 Ενα ποτήρι με 150 ml χυμού πορτοκαλιού χωρίς προσθήκη ζάχαρης (το συνιστώμενο ημερήσιο όριο) περιέχει 12 γρ. ελεύθερων σακχάρων και 38 mg βιταμίνης C (Wikimedia Commons / Yuri Samoilov) Για παράδειγμα, ένα ποτήρι κόλα (250 ml) περιέχει 27 γρ. ελεύθερων σακχάρων (σχεδόν όλη την ημερήσια δόση για ενήλικες), καθώς και καφεΐνη. 

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν, μάλιστα, ότι η μεγάλη κατανάλωση ενεργειακών ποτών με καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και προβλήματα ύπνου στους νέους. 

Αντίθετα, 150 ml χυμού πορτοκαλιού χωρίς προσθήκη ζάχαρης 

(το συνιστώμενο ημερήσιο όριο) 

περιέχει 12 γρ. ελεύθερων σακχάρων αλλά και 38 mg βιταμίνης C. 

Ορισμένες μάρκες, δε, περιλαμβάνουν πολτό, ο οποίος περιέχει φυτικές ίνες. 

Ο χυμός πορτοκαλιού δεν περιέχει απλώς λιγότερα ελεύθερα σάκχαρα. Περιέχει επίσης πάνω από 100% της ημερήσιας ανάγκης των παιδιών για βιταμίνη C (35 mg) και σχεδόν 100% για άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω (ημερήσια σύσταση 40 mg)

Επιδόρπια γιαουρτιού με διάφορες γεύσεις VS σοκολάτα 

Πολλά επιδόρπια γιαουρτιού για παιδιά είναι γεμάτα με ελεύθερα σάκχαρα, συνήθως με τη μορφή πουρέ φρούτων ή/και συμπυκνωμένου χυμού φρούτων. 

Ενα μικρό δοχείο (85 γρ.) μπορεί να περιέχει περίπου 8-9 γρ. ελευθέρων σακχάρων, αλλά επίσης πρωτεΐνες και ασβέστιο, ενώ πολλά επιδόρπια γιαουρτιού είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνη D. 

Ο Σαμ Ράις επισημαίνει ακόμη ότι τα επιδόρπια γιαουρτιού ποικίλλουν. 

Τα φρούτα, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. 

Μπορεί να είναι ενισχυμένα με βιταμίνη D, αλλά επιπλέον περιέχουν πολλά πρόσθετα, σταθεροποιητές, ρυθμιστές οξύτητας, πυκνωτικά μέσα και αρωματικές ύλες. 

Δεν είναι κάτι που πρέπει να δίνεις στο παιδί σου κάθε μέρα, τονίζει o άγγλος διατροφολόγος, αν και είναι καλύτερα από μια μπάρα σοκολάτας ή ένα σακουλάκι πατατάκια. 

Αντίθετα, το παιδικό γιαουρτάκι της αλυσίδας Pret’s με μπανάνα και μάνγκο δεν ανήκει στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF). 

Παρασκευάζεται χωρίς πρόσθετα, μόνο με γιαούρτι, πουρέ φρούτων, γάλα καρύδας, χυμό λεμονιού, κουρκουμά και ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C). 





Πηγή: Protagon.gr

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ..ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ;









Τους ακουμε.. Τους ξερουμε

Ποια είναι τα οφέλη των 

Κάθε ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ηλεκτρολύτες διότι οι ηλεκτρολύτες συνδέονται με το πώς λειτουργεί  σε βασικό επίπεδο. 

Ολοι χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες για να λειτουργήσουμε, επομένως 

Ολοι πρέπει να γνωρίζουν τι είναι, γιατί τους χρειαζόμαστε και πού μπορούμε να τους προμηθευτούμε. 

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;





Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητα μέταλλα και

 Εκπέμπουν ηλεκτρικό φορτίο όταν διαλύονται στο νερό. 

Τα σωματικά υγρά περιέχουν όλα ηλεκτρολύτες, και είναι βασικοί 

για μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών. 

Είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Ορισμένες αυτόματες διεργασίες του σώματος απαιτούν μικρό ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν. 

Οι ηλεκτρολύτες τους δίνουν αυτή τη φόρτιση. 

Βοηθούν στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών, του νευρικού συστήματος και στη διατήρηση των μυών. 

Το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο, 

το ασβέστιο, το χλωρίδιο,

ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος 

είναι όλα παραδείγματα κοινών ηλεκτρολυτών και ίσως γνωρίζετε ήδη ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα μέταλλα.

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να τρώτε τροφές που περιέχουν ηλεκτρολύτες. Οι ηλεκτρολύτες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους καθώς και με τα κύτταρα που βρίσκονται στους ιστούς, μύς και τα νεύρα του σώματός . 

Για να λειτουργήσει ένα σώμα όπως χρειάζεται, πρέπει να έχει 

συνδυασμό διαφορετικών ηλεκτρολυτών 

με τη σωστή ισορροπία.


Πώς θα καταλάβω ότι έχω έλλειψη ηλεκτρολυτών;

Το επίπεδο ηλεκτρολυτών στο αίμα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ πολύ υψηλού ή πολύ χαμηλού. 

Όταν συμβαίνει αυτό, προκαλείται ανισορροπία. 

Τα επίπεδα ηλεκτρολυτών του σώματός μας αλλάζουν ανάλογα με το πόση ποσότητα νερού κατακρατάται, καθώς και με διάφορους άλλους παράγοντες. 

Για παράδειγμα, όταν ιδρώνουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης, χάνουμε σημαντικούς ηλεκτρολύτες όπως 

το κάλιο και το νάτριο. 

Μπορούμε επίσης να τα χάσουμε εάν εμφανίσουμε άμεση απώλεια υγρών, όπως όταν κάνουμε εμετό ή υποφέρουμε από έντονη κρίση διάρροιας.

Όταν το σώμα σας αντιμετωπίζει μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών, μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα υγείας. Προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν είτε τα επίπεδα ηλεκτρολυτών μας είναι πολύ υψηλά, είτε πολύ χαμηλά.

Το νάτριο και το κάλιο είναι οι πιο συνηθισμένοι ηλεκτρολύτες που παρουσιάζουν ανισορροπία και προκαλούν προβλήματα υγείας. 

Για παράδειγμα, εάν τρώμε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο αλλά χαμηλή σε κάλιο, τότε μπορεί να αναπτύξουμε υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα συμπτώματα μιας ανισορροπίας εξαρτώνται από τον ηλεκτρολύτη που δεν είναι στο σωστό επίπεδο. 

Μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα όπως:

- Αδυναμία

- Αρρυθμίες

- Υπέρταση/Υπόταση

- Μυικοί σπασμοί

- Συσπάσεις

- Κούραση

- Προβλήματα νευρικού συστήματος

- Διαταραχές των οστών

- Επιληπτικές κρίσεις

- Σύγχυση

- Μούδιασμα





 


Οι 5 πιο ωφέλιμοι ηλεκτρολύτες;

Χρειαζόμαστε μια ποικιλία ηλεκτρολυτών για να λειτουργήσουμε και ο καθένας έχει πολλά οφέλη. 

Ας δούμε τα συγκεκριμένα οφέλη των ηλεκτρολυτών


1. Νάτριο: Το νάτριο είναι ο κύριος ηλεκτρολύτης που χρειάζεται το σώμα μας. Μας βοηθά να διατηρήσουμε την αρτηριακή πίεση καθώς και τη συνολική ισορροπία υγρών και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Το πολύ λίγο νάτριο στο αίμα είναι μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα απώλειας υγρών από υπερβολική εφίδρωση ή διάρροια και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ενδεχομένως με ενδοφλέβιο (IV) υγρό ή με πόσιμο διάλυμα επανυδάτωσης (ORS).

Είναι επίσης πιθανό τα επίπεδα νατρίου στο αίμα να είναι πολύ υψηλά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Είναι συνήθως το αποτέλεσμα της κατανάλωσης πολύ αλατιού. 

Αυτό είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα μεταξύ εκείνων που καταναλώνουν μια τυπική δυτική διατροφή, καθώς το νάτριο είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του γρήγορου φαγητού. 
Πηγές Νατρίου: 

Μαζί με το ότι υπάρχει στα αλμυρά σνακ, το νάτριο υπάρχει επίσης σε συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, καθώς και στα φασόλια και το ψωμί.


2. Κάλιο: Παρόμοια με το νάτριο, το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση των υγρών και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. 

Βοηθά επίσης στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού. 

Το πολύ λίγο κάλιο στο αίμα είναι γνωστό ως υποκαλιαιμία και το πολύ λίγο είναι γνωστό ως υπερκαλιαιμία.
Πηγές Καλίου: 

Πορτοκάλια, Μπανάνες, Γαλακτοκομικά, Μπρόκολο, Πατάτες, Σολομός

3. Μαγνήσιο: 

Το σώμα χρειάζεται μαγνήσιο για να βοηθήσει στη λειτουργία του εγκεφάλου, τον καρδιακό ρυθμό και τα νεύρα. Βοηθά επίσης τους μυς να χαλαρώσουν μετά από μυϊκές συσπάσεις και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των μυϊκών κράμπες που σχετίζονται με την άσκηση. Επιπλέον, παίζει καθοριστικό ρόλο στον ύπνο. 

Τα συμπληρώματα μαγνησίου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την αϋπνία στους ηλικιωμένους.


Πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν:


 Σπανάκι, Kινόα, Φασόλια, Φακές


4. Χλώριο: 

Το χλωρίδιο είναι το αρνητικά φορτισμένο ιόν του χημικού χλωρίου. Το σώμα μας το χρειάζεται για να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση και τον όγκο καθώς και την ισορροπία και το pH των σωματικών υγρών. 

Βρίσκεται πιο συχνά στο επιτραπέζιο αλάτι, δηλαδή στο χλωριούχο νάτριο. Λειτουργεί με νάτριο και κάλιο.


5. Ασβέστιο: 

Είναι από τους πολύ σημαντικούς ηλεκτρολύτες, αφού είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. 

Συμβάλλει στην πήξη του αίματος, στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των μυών. Επίσης και αυτό το μέταλλο βοηθά και ενισχύει την υγεία των νυχιών, των οστών, ενώ είναι άκρως απαραίτητο για την καλή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος


Πηγές ασβεστίου: 

Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί γιαούρτι, φυλλώδη λαχανικά, σύκα.





Ηλεκτρολύτες και αφυδάτωση, 

πώς θα τους αναπληρώσουμε;

Οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί και οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν αφυδάτωση κάποια στιγμή στη ζωή τους. 

Η υπερβολική εφίδρωση, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ή ζάχαρης, η απώλεια υγρών λόγω εμετού ή διάρροιας, ο ζεστός καιρός και η παρουσία σε μεγάλο υψόμετρο είναι μερικές μόνο από τις πιθανές αιτίες αφυδάτωσης. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να ανακουφιστούν με ένα καλό ρόφημα ηλεκτρολυτών.

Οι ηλεκτρολύτες συνδέονται στενά με την ενυδάτωση. Βρίσκονται στα σωματικά μας υγρά, τα οποία φυσικά είναι κάτι περισσότερο από νερό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πόσιμο νερό από μόνο του συχνά δεν αρκεί για να ανακουφίσει την αφυδάτωση. 

Χρειαζόμαστε επίσης τα σωστά επίπεδα ηλεκτρολυτών. 

Η κατανάλωση ροφημάτων ηλεκτρολυτών, ποτών που περιέχουν τόσο ηλεκτρολύτες όσο και νερό, είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ανακουφιστείτε από την αφυδάτωση.

Οι ηλεκτρολύτες βρίσκονται σε κάποια ποσότητα βασικά σε όλα τα τρόφιμα που τρώμε. 

Ίσως γνωρίζετε ήδη ποια μέταλλα περιέχονται σε ορισμένα τρόφιμα. 

Το σέλινο και τα παντζάρια περιέχουν φυσικά νάτριο. 

Οι πατάτες, οι καρύδες και οι μπανάνες είναι όλες καλές πηγές καλίου. 

Τα χόρτα, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν μαγνήσιο. Ωστόσο, ενώ αυτά τα τρόφιμα μπορούν να είναι καλές πηγές μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών, κανένα από αυτά δεν περιέχει την τέλεια ισορροπία ηλεκτρολυτών που απαιτούνται για την αφυδάτωση. 


Συμπέρασμα: 

Σε όλες τις περιπτώσεις, όταν χάνουμε ηλεκτρολύτες από τον οργανισμό μας, μπορούμε να τους αναπληρώσουμε με τροφές, ισοτονικά διαλύματα αλλά και συμπληρώματα διατροφής με ηλεκτρολύτες.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΚΑΙ Η ΑΝΟΙΑ

 

Αρχαίοι Έλληνες και άνοια | Ηράκλειος οίκος ευγηρίας






Ανοια η αρρώστια της εποχής μας

Αραγε οι  παλαιότεροι λαοί βίωναν την άνοια . 

Ως φαινεται, ήξεραν τι είναι η άνοια και είχαν παραδείγματα ανθρώπων τους οι οποίοι έπασχαν απ αυτήν. 

Αλλά δεν ήταν τόσο διαδεδομένη όσο σήμερα. 

Η άνοια κατ αρχην  είναι νόσος της τρίτης ηλικίας

Είναι  μια πάθηση από την οποία πάσχουν οι ηλικιωμένοι

Ειπαμε είναι νόσος της τρίτης ηλικίας. 

Ελάχιστοι  κάτω των 65 παθαίνουν Αλτσχάιμερ,  η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας: 

Υπολογίζεται 1 άνθρωπος ανά 14 για αυτές τις ηλικίες.

Τα ποσοστά ανεβαίνουν όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι. 

Για όσους είναι κάτω των 80, 

1 στους 6 θα αναπτύξει Αλτσχάιμερ, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει σε

 1 στους 3 για τους άνω των 85.

Ηταν γνωστή από πολύ παλιά

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι ήξεραν για την άνοια πριν από 4000 χρόνια και είχαν καταλάβει ότι 

η μνήμη φθίνει όσο αυξάνεται η ηλικία.

Οι Αρχαίοι Έλληνες επίσης ήξεραν τι είναι η άνοια. 

Βέβαια, δεν είχαν ονομάσει τη σχετική πάθηση Αλτσχάιμερ—ονομασία που δόθηκε στις αρχές του 20 αιώνα από έναν γερμανο  ψυχίατρο που παρακολουθούσε μια ασθενή. 

Είχαν, όμως, παρατηρήσει ότι μειώνονται οι γνωστικές ικανότητες των ανθρώπων όσο μεγαλώνουν.

 Συγκεκριμένα, 

ο Πυθαγόρας είχε κατηγοριοποιήσει τις ηλικίες και είχε προσέξει ότι από τα 63 και πάνω εμφανίζονται γνωστικές απώλειες και προβλήματα μνήμης.

Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν καταλάβει τη σύνδεση ηλικίας και σταδιακής απώλειας μνήμης. 

Αλλά δεν είχαν πολλά παραδείγματα, γεγονός που δείχνει ότι δεν ήταν μια πάθηση που τους προβλημάτιζε.

Ένας πιθανός παράγοντας είναι το προσδόκιμο επιβιωσης. 

Πριν από 3000 χρόνια, οι άνθρωποι δεν ζούσαν τόσο όσο εμείς, οπότε είναι λογικό να μην είχαν την εμπειρία της άνοιας στο μέγεθος που το βιώνουμε εμείς. 

Ακόμα κι έτσι, όμως, υπήρχαν εποχές κατά τις οποίες αρκετοί άνθρωποι μακροημέρευαν—χωρίς, όμως, πολλές μαρτυρίες για άνοια.

 Ο Ιπποκράτης για παράδειγμα, μιλάει για προβλήματα ακοής και πέψης στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας αλλά δεν αναφέρει θέματα γνωστικών παθήσεων ή προβλημάτων μνήμης.

Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι έχουν περισσότερες αναφορές σε θέματα απώλειας μνήμης, αν και όχι με την ένταση που βιώνουμε στην σημερινή κοινωνία. 

Οι τότε γιατροί προσέχουν ότι η απώλεια μνήμης εμφανίζεται μετά 

τα 80 και το εντοπίζουν όταν βλέπουν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να δυσκολεύονται να μάθουν καινούρια πράγματα.

Κάποιοι Ρωμαίοι γιατροί αναφέρονται σε ηλικιωμένους που δεν θυμούνται το όνομά τους και το ταυτίζουν με την μεγάλη ηλικία αυτών των ανθρώπων. 

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι δεν ταυτίζουν τη μεγάλη ηλικία με την άνοια: 

δεν παθαίνουν άνοια όλοι οι ηλικιωμένοι, παρά μόνο λίγοι.

Τι έχει αλλάξει σε 3000 χρόνια;

Για να καταλάβουμε τι μπορεί να ευθύνεται για την πιθανότητα να έχουν αυξηθεί τα ποσοστά άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα στο τι προκαλεί την άνοια και το Αλτσχάιμερ. 

Δυστυχώς, εδώ οι γνώσεις μας είναι ελλιπείς.

Ανάμεσα στους παράγοντες που γνωρίζουμε ότι προδιαθέτουν για άνοια είναι οι παρακάτω.

Γενετική προδιάθεση

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο: 

οι πιθανότητες να πάθει κάποιος  Αλτσχάιμερ αυξάνονται κατά 30% αν ένας συγγενής πρώτου βαθμού πάσχει.

Χρόνιες παθήσεις

Άλλοι παράγοντες είναι 

Διαβήτης, Καρδιαγγειακα , υψηλή αρτηριακή πίεση και Παχυσαρκία, 

οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη της νόσου.

Τρόπος ζωής και περιβάλλον

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως 

ο τρόπος ζωής, το επίπεδο εκπαίδευσης, η κοινωνική ζωή, το φύλο και η άσκηση που επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου. 

Η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η κατάθλιψη και η μοναξιά αυξάνουν τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ.

Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι το Αλτσχάιμερ έχει επεκταθεί  ως αποτέλεσμα του περιβάλλοντος. Έρευνες σε φυλές που ζουν με τρόπους προ-βιομηχανοποίησης και κάνουν χειρονακτικές εργασίες με πολλή φυσική άσκηση έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα Αλτσχάιμερ σε μεγάλες ηλικίες.

Η έρευνα αναφέρει μερικά ενδιαφέροντα παραδείγματα που δείχνουν πώς 

το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την εμφάνιση της άνοιας.

Οι Νιγηριανοί που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγαλύτερη εμφάνιση περιστατικών Αλτσχάιμερ από τους Νιγηριανούς που ζουν στη Νιγηρία. 

Αυτό υποδηλώνει ότι

 η γενετική προδιάθεση παίζει μικρότερο ρόλο από όσο πιστεύουμε.

Το ίδιο ισχύει για Ασιάτες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τους Ασιάτες που ζουν στην Ασία. Οι Ιάπωνες έχουν δει τα ποσοστά Αλτσχάιμερ να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. 

Έχει σχέση με τη διατροφή τους, που περιλαμβάνει περισσότερο κρέας και λιγότερο ψάρι ή ρύζι;

Οι στατιστικές επίσης δείχνουν ότι χώρες που έχουν υψηλά επίπεδα καθαριότητας όπως η Ελβετία, η Φινλανδία και η Ισλανδία έχουν αυξημένα ποσοστά Αλτσχάιμερ σε σχέση με χώρες που βιώνουν περισσότερες ....μεταδοτικές ασθένειες. 

Οι ερευνητές αναρωτιούνται αν 

οι ασθένειες προφυλάσσουν από την άνοια ή αν αυτό είναι ένα τυχαίο εύρημα.

Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα

Εκτιμάται ότι με την αύξηση του προσδόκιμου , τα ποσοστά Αλτσχάιμερ θα διπλασιαστούν μέχρι το 2050. 

Χρειαζόμαστε, επομένως, περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε τι το προκαλεί και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε. Πρέπει να δούμε επίσης πώς και αν συνδέονται ευρήματα όπως η δίαιτα και το περιβάλλον με την εμφάνιση ή μη μορφών άνοιας.

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΑΣ..


Μια σαλατιέρα γεμάτη λαχανικά.





Μια  Υγιεινή Διατροφή σχετίζεται με Μειωμένο κίνδυνο Ανοιας και Βραδύτερο ρυθμό γήρανσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη 


Η συσχέτιση Δίαιτας-Ανοιας διευκολύνθηκε τουλάχιστον εν μέρει από πολυσυστημικές διαδικασίες γήρανσης.
Ενώ η βιβλιογραφία είχε προτείνει ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή παρουσίασαν επιβράδυνση στις διαδικασίες βιολογικής γήρανσης και ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια, μέχρι τώρα ο βιολογικός μηχανισμός αυτής της προστασίας δεν ήταν καλά κατανοητός. 




Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο  Annals of Neurology 





Μεγάλη προσοχή στη διατροφή. Ερευνα για την άνοια εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο





Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη δεύτερη γενιά της Καρδιολογικής Μελέτης Framingham, την κοόρτη Offspring. το 1971,    οι συμμετέχοντες ήταν 60 ετών και άνω, δεν είχαν άνοια και είχαν επίσης διαθέσιμα διατροφικά, επιγενετικά δεδομένα και δεδομένα παρακολούθησης. 
Η Κοόρτη των Απογόνων παρακολουθήθηκε σε εννέα εξετάσεις, περίπου κάθε 4 έως 7 χρόνια. 
Σε κάθε επίσκεψη παρακολούθησης, η συλλογή δεδομένων περιελάμβανε φυσική εξέταση, ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής, δειγματοληψία αίματος και, ξεκινώντας το 1991, νευρογνωστικές εξετάσεις.
Από τους 1.644 συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν στις αναλύσεις, οι 140 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια. 
Για να μετρήσουν τον ρυθμό της γήρανσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα επιγενετικό ρολόι που ονομάζεται DunedinPACE που αναπτύχθηκε από τον Belsky και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Duke και το Πανεπιστήμιο του Otago. Το ρολόι μετρά πόσο γρήγορα αλλοιώνεται το σώμα ενός ατόμου καθώς μεγαλώνει, σαν ένα ταχύμετρο για τις βιολογικές διαδικασίες της γήρανσης.
Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να προστατεύσει από την άνοια..
Αλλά ο μηχανισμός αυτής της προστασίας δεν είναι καλά κατανοητός.
Προηγούμενη έρευνα συνέδεσε τόσο τη διατροφή όσο και τον κίνδυνο άνοιας μ έναν επιταχυνόμενο ρυθμό βιολογικής γήρανσης.



Η δοκιμή της υπόθεσης ότι η    πολυσυστημική βιολογική γήρανση είναι ένας μηχανισμός υποκείμενων συσχετισμών δίαιτας-άνοιας ήταν το λογικό επόμενο βήμα
Η έρευνα προσδιόρισε ότι η τήρηση της Μεσογειακής Παρέμβασης για Νευροεκφυλιστική Διατροφή Καθυστέρησης (MIND) επιβράδυνε τον ρυθμό γήρανσης όπως μετρήθηκε από το DunedinPACE και μείωσε τους κινδύνους για άνοια και θνησιμότητα. 
Επιπλέον, η πιο αργή DunedinPACE αντιπροσώπευε το 27 τοις εκατό της συσχέτισης δίαιτας-άνοιας και το 57 τοις εκατό της σχέσης δίαιτας-θνησιμότητας.

Τα ευρήματά υποδεικνύουν ότι ο βραδύτερος ρυθμός γήρανσης ειναι μέρος της σχέσης της υγιεινής διατροφής με τον μειωμένο κίνδυνο άνοιας, και επομένως,
 η παρακολούθηση του ρυθμού γήρανσης μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας

Ωστόσο, ένα μέρος της συσχέτισης δίαιτας-άνοιας παραμένει ανεξήγητο, επομένως πιστεύουμε ότι η συνεχής διερεύνηση των ειδικών για τον εγκέφαλο μηχανισμών σε καλά σχεδιασμένες μελέτες διαμεσολάβησης είναι δικαιολογημένη.



Διατροφή, ρυθμός βιολογικής γήρανσης και κίνδυνος άνοιας στη μελέτη καρδιάς Framingham. Annals Neu









Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

ΑΙΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΙΜΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ..ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

 


















Η βιταμίνη C είναι  υποστηρικτικη του σιδηρου, βοηθα  να απορροφηθει αρκετός και να μας κρατήσει υγιείς.


Ο σίδηρος βοηθα στη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα, στη παροχή ενέργειας και στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Συνηθως το σώμα μας δεν μπορεί να πάρει αρκετό σίδηρο από τις τροφές , ετσι η προσθήκη βιταμίνης C μας βοηθα να τον απορροφήσουμε καλύτερα.

Πολλά τρόφιμα περιέχουν σίδηρο. Υπάρχουν δύο τύποι: 

Ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος βρίσκεται σε ζωικές τροφές όπως το κρέας, τα θαλασσινά και τα πουλερικά, απορροφάται ευκολότερα από το σώμα. 

Το σώμα δυσκολεύεται να απορροφήσει τον

Μη αιμικό σίδηρο, που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα.

Φυτικές τροφές, όπως τα φασόλια ή το σπανάκι, περιέχουν μη αιμικό σίδηρο, αλλά υπάρχουν και άλλες ιδιότητες του φυτού που κάνουν αυτόν τον τύπο λιγότερο διαθέσιμο σε εμάς





Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει.

Ο οργανισμος μας μερικές φορές δυσκολεύεται να απορροφήσει τον σίδηρο που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα .

Η λύση;τωρα ειναι:

 Όταν τρώμε μια τροφή πλούσια σε σίδηρο, την συνδυάζουμε με ενα πορτοκαλι ,φρουτο με βιταμίνη C. 

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ειναι :

Εσπεριδοειδή ,Σταυρανθή λαχανικα Κόκκινες πιπεριές Φράουλες

Ντομάτες  πατάτες

Οι vegan και χορτοφάγοι διατρέχουν κίνδυνο για χαμηλό σίδηρο

Ο αιμικός απορροφάται εύκολα 

αλλά βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα .

Εάν ακολουθείτε μια χορτοφαγική διατροφή ή απλώς δεν τρώτε πολύ κρέας, πρέπει να βασιστείτε κυρίως  στον μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος βρίσκεται σε τροφές όπως:

Μαυρομάτικα φασόλια Ρεβύθια Σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά Φακές Ψωμί 

Η μη λήψη αρκετού σιδήρου  μπορεί να οδηγήσει σε 

σιδηροπενική αναιμία

με κόπωση, ζαλάδα και άλλα συμπτώματα.

Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο,  συνήθως προτεινεται η 

λήψη ενός συμπληρώματος σιδήρου  απλα  με καθε γευμα ενα πορτοκαλι, οχι χυμο που ειναι γεματος φρουκτοζη 





Οι περισσότεροι χρειάζονται 8 έως 18 χιλιοστόγραμμα (mg) σιδήρου καθημερινά,  

Είναι πάντα καλύτερο να λαμβάνετε βιταμίνες και  θρεπτικά συστατικά  μέσω της τροφής παρά μέσω συμπληρωμάτων

Όταν τρώτε μια φυτική τροφή που είναι πλούσια σε σίδηρο, φατε μαζι ενα πορτοκαλι, που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, το οποίο θα βοηθήσει στην απορρόφηση.



ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr