Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

 




Υπάρχουν τροφές, που μπορουν να βοηθησουν να γερασουμε πιο ομαλα.

καθώς και να μεγαλωσουμε το προσδόκιμο και τη γνωστική λειτουργία.



Ολοι πλεον συμφωνούν ότι λαχανικά, ελαιολαδο,  όσπρια, ξηροί καρποί, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και τα φρούτα περιέχουν όλα οσα χρειάζεται ενας οργανισμός. Προσθέτοντας αυτά  στα γεύματά μας καθυστερουμε τη γήρανση χάρη στα αντιοξειδωτικά, τη χλωροφύλλη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους.

Λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά εχουν  υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και C, μέταλλα, φυτικές ίνες, νιτρικά άλατα και βιοδραστικές ουσίες, που βοηθούν στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης και στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. 

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά έχουν  χλωροφύλλη που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν γήρανση.

Όσο πιο σκούρο είναι το λαχανικό τόσο περισσότερη χλωροφύλλη περιέχει. 

Τα λαχανικά έχουν αντιοξειδωτικά οπως  λουτεΐνη, η οποία παρέχει ενυδάτωση και ελαστικότητα για προστασία από τις βλάβες του ήλιου. 

Η βιταμίνη Α βοηθά να γίνει πιο δυνατός ο προστατευτικός ιστός του δέρματος, ενώ η βιταμίνη C βοηθά στην παροχή κολλαγόνου.

Ελαιολαδο

περιέχει , μονοακόρεστα και αντιοξειδωτικά. 

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει σκουαλένιο, το οποίο ενισχύει την ενυδάτωση του δέρματος. 

Το ελαιόλαδο βοηθά το δέρμα να παραμείνει ενυδατωμένο, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ελαστικότητα που αποτρέπει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. 

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση. Τόσο το ελαιόλαδο όσο και το λάδι αβοκάντο βοηθούν στη μείωση της Αλτσχάιμερ και της άνοιας.


Όσπρια

περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνη Β και βοηθούν στην υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας. 

Τα μαύρα φασόλια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. 

Τα φασόλια γενικά περιέχουν ανθοκυανίνες και ισοφλαβόνες που καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση από τις υπεριώδεις ακτίνες και τις φλεγμονές. 

Οι σαπωνίνες και οι φυτοστερόλες στα όσπρια βοηθούν στην πρόληψη των ρυτίδων.


Ξηροί καρποί και σπόροι

παρέχουν πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ακόρεστα λίπη. 

Τα αμύγδαλα έχουν βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV, επανορθώνει τους ιστούς και το βοηθά να παραμένει ενυδατωμένο ενώ προλαμβάνει τις ρυτίδες. 

Τα καρύδια έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τις κυτταρικές μεμβράνες του δέρματος και προστατεύουν από τις βλάβες του ήλιου.

Περιέχουν πολυφαινόλες με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. 

Η γλουταθειόνη βοηθά στην αναγέννηση του δέρματός σας και στην πρόληψη των ρυτίδων. 

Οι ξηροί καρποί γενικά βοηθούν στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης και της απώλειας μυϊκού ιστού ως συνέπεια της γήρανσης.

Οι σπόροι του ροδιού χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως μια μορφή φυσικής ιατρικής.

 Είναι γεμάτοι με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. 

Οι πουνικαλαγίνες στα φρούτα βοηθούν στη διατήρηση του κολλαγόνου στο δέρμα.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

δημιουργούνται μέσω ελεγχόμενης μικροβιακής ανάπτυξης. 

Έχουν αντιγηραντικές, αντιυπερτασικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές, αντικαρκινογόνες και αντιαλλεργικές ικανότητες. 

Περιλαμβάνουν το  γιαούρτι,  το ψωμί με προζύμι, και την kombucha. 

Η Kombucha περιέχει AHA με αμινοξέα τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα.


Φρούτα

Η παπάγια είναι μια υπερτροφή, γεμάτη με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες A, C, K και E. 

Εκτός από τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, το φρούτο περιέχει ένα ένζυμο την   παπαΐνη, έχει αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, οι οποίοι βοηθούν στην αντιγήρανση. 

Η κατανάλωση φρούτων βοηθά επίσης το σώμα να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Τα βατόμουρα είναι γεμάτα βιταμίνες Α και C. Έχουν επίσης ένα ειδικό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη, η οποία προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο, το στρες και τις βλάβες της ρύπανσης ελέγχοντας τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος, η οποία εμποδίζει την απώλεια κολλαγόνου. 

Ο καρπός αυτός βοηθά επίσης στη μείωση της απώλειας της όρασης και της γνωστικής ικανότητας λόγω της γήρανσης.




ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

 























Αυτό που  μπορείς να δώσεις ή να σου δώσουν δεν ελέγχεται ουτε απο σενα, ουτε απ τον αλλον , αλλα ούτε απ το τρόπο που γίνεται. 




Κανένας δεν μπορεί να σου δώσει κάτι που δεν μπορείς να πάρεις. 

Ούτε μπορείς να δώσεις σε κάποιον αυτό που δεν μπορεί να πάρει.

Παράδοξο, οπως καθε αλήθεια. Όπου και να το εφαρμόσεις, 

ισχύει με μαθηματική ακρίβεια. 





Πες το περιεργο, απαισιόδοξο ή ενθαρρυντικό και αισιόδοξο. Εξαρτάται από τη σκοπιά πάντα.

Και ειναι οντως σπάνιο όταν το πάρε και το δώσε.. κουμπώνουν. 

Αυτό που δινεις να είναι ακριβώς αυτό που μπορεί ο άλλος να πάρει.

Καποια στιγμη, ένας άνθρωπος ή κάποιο γεγονός, ένα τυχαίο αντικείμενο ή μια κουβέντα να σου δώσουν πολλά.

Το φαινόμενο της πεταλούδας. 

Οχι αυτά που περίμενες ή αναζητούσες, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό. 

Η αναζήτηση να ήταν κρυμενη καλα  κάτω από την αληθινή αναζήτηση.

Και όσο προχωράς, νομίζοντας ότι αυτό ήταν που έψαχνες, στην επόμενη στροφη να βρίσκεις αυτό που πραγματικά γύρευες. 

Ο ενθουσιασμός της αναζήτησης να σε κάνει να ξεπερνάς εμπόδια που σε φέρνουν στο δρόμο όπου έπρεπε να περπατάς.

Να φτάνεις σε σημείο που να μην θυμάσαι πως βρέθηκες στον δρόμο αυτό, αλλά να φτάνεις στον σωστό προορισμό. 

Εκεί που ο προορισμός έχει γίνει αυτογνωσία, ανάσα, όνειρο. 

Εκεί που έπρεπε να είναι αρχικά η μόνη σου αληθινή αφετηρία.

Τίποτα τυχαίο δεν τυχαίνει απλά. 

Όλα συμβαίνουν για να βρεις αυτό για το οποίο έχεις έρθει στον κόσμο. 

Αυτό που συναντάει το είναι σου, αυτό που είσαι. 

Όταν συμβαίνει, το ξέρεις.

Η ζωή είναι μια αλυσίδα από κρίκους γεγονότα που σε οδηγεί. 

Επειδή ειμαστε καθαρη ενέργεια και η ενέργεια δεν χάνεται, απλα μετατρέπεται. 


https://nikiser.blogspot.com/2024/06/blog-post_5.html


Έστω ξεκινώντας με λάθος προορισμό, παντα καταλήγεις  στο σωστό. 

Έστω όταν ο δρόμος είναι μακρύς, κουραστικός ή γεμάτος με απότομες στροφές. 

Ακόμα και όταν υπάρχουν απώλειες ή κέρδη, που μπορεί να αποσπάσουν τη προσήλωσή σου.

Πάντα όμως βρίσκεις τον δρόμο.

Το χρωστούσες στον εαυτό σου. Μόνο τότε μπορείς να είσαι πλήρης. Όπου ο προορισμός σου σε φέρνει εκει όπου  είναι μοναδική σου αφετηρία..αλλα και το τερμα.





ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ..









Το προσδόκιμο επιβιωσης, αποτελεί εύχρηστο και αξιόπιστο δείκτη για την υγεία ενός πληθυσμού.

Οσο περισσότερα χρόνια ζει κάποιος τόσο καλύτερη θεωρείται η υγεία του.

Το πότε τρώμε, πόσο χρόνο βλέπουμε  τηλεόραση, καθώς και 

οι συνήθειες ατομικής υγιεινής, φαίνονται εκ πρώτης όψεως αθώες, μπορούν  αφαιρούν όμως χρόνια ζωής.


Εννέα καθημερινές συνήθειες που αφαιρούν χρόνια.




Βραδινό τσιμπολόγημα

Τα αλμυρά και γλυκά σνακ αργά τη νύχτα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. 

Τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια  που συσσωρεύονται στο λιπώδη ιστό (κυρίως γύρω από την κοιλιά).

Το καλύτερο  είναι  όσο το δυνατόν λιγότερο φαγητο το βράδυ και να μεσολαβούν 11 με 12 ώρες μεταξύ του βραδινού και του πρωϊνου γεύματος.




Πολλές ώρες τηλεόρασης-οθονης

Μελέτη σε νεαρούς ενήλικες έδειξε ότι όσοι έμεναν ως αργά ξύπνιοι μπροστά σε οθόνη, ανέφεραν περισσότερη κόπωση, αϋπνίες, χειρότερη ποιότητα ύπνου και υπερένταση πριν τον ύπνο.

Σύμφωνα με ειδικούς, ακόμη και μία νύχτα κακού ύπνου να προκαλέσει υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες θανατηφόρου τροχαίου ή εργατικού ατυχήματος, καθώς ο οργανισμός λειτουργεί όπως όταν βρίσκεται σε κατάσταση μέθης.




Αλάτι

Υπολογίζεται ότι στο αλάτι οφείλεται το 9,5% θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή. 

Το πολύ αλάτι μπορεί να βλάψει την καρδιά και τα νεφρά.

Μελέτη διαπίστωσε ότι το 45,4% όλων των θανάτων που προκαλούνται από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά και διαβήτη ΙΙ σχετίζονται με την κατανάλωση υπερβολικά μεγάλων ή ελάχιστων ποσοτήτων τροφών από 10 συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων.



Κακό πλύσιμο χεριών


Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τους θανάτους που οφείλονται σε διάρροια.



Αμελείτε το οδοντικό νήμα

Οι ασθένειες των ούλων αυξάνουν το κίνδυνο θανάτου, αλλά η τακτική χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να προσθέσει έως και έξι χρόνια ζωής σε υγιείς ανθρώπους. 

Η χρήση νήματος μειώνει την ποσότητα των μικροοργανισμών στη στοματική κοιλότητα και κατά συνέπεια τα επίπεδα της φλεγμονής.



Τρώτε τα νύχια σας


Η ονυχοφαγία αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης από 

στρεπτόκοκκο  σταφυλόκοκκο, φλεγμονής, γαστρεντερίτιδας, μυρμηγκιάς και κονδυλωμάτων .


Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος εισχώρησης βακτηριδιων στο αίμα και πρόκλησης σήψης, μιας δυναμει θανατηφορας  για τη ζωή μόλυνσης του αίματος.



Σπάτε τα σπυράκια

Ο τραυματισμός του φράγματος της επιδερμίδας, όταν σπάτε, πιέζετε ή ξύνετε ένα σπυράκι, την αφήνει έκθετη σε βακτήρια. 

Εκτός του ότι επιδεινώνεται το πρόβλημα της ακμής, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από σταφυλόκοκκο και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.




Δεν τρώτε πρωινό

Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ρυθμίζει την όρεξη για την υπόλοιπη μέρα και όταν το προσπερνάτε, είναι βέβαιο ότι θα φάτε άτσαλα και πολύ αργότερα και κινδυνεύετε να πάρετε κιλά.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.



Αυτα προς γνωσιν.

Χαιρετε









ΖΑΧΑΡΗ..ΔΙΑΒΗΤΗΣ.. ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

 












Διαβήτης ειναι η πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει το ζαχάρο στο αίμα

Προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης ή την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη  ή τη συνύπαρξη αυτων των δύο. 

Αυτό οδηγεί σε υψηλο ζακχάρο , κατι που συνδέεται με καρδιακα,  βλάβες στα νεύρα και νεφρά


Εχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης  διαβήτη ΙΙ.

Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρης και κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: 

Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.


Παρ' όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης ζαχαρης και του κινδύνου διαβήτη είναι ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.

Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης ζαχαρης, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης κατω του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.





Διακρινουμε μεταξύ πρόσθετων και φυσικών ζαχάρων. 

Τα φυσικά , που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα , επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του ζαχάρου στο αίμα.





Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: 

Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την γλυκιά γεύση, Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη ΙΙ, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς αντιστάθμισης του οργανισμού.

Εκτός από την πρόσληψη ζαχαρης, πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. 

Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας μεσογιακης διατροφής , η τακτική άσκηση και η διατήρηση  υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

Ενώ η υπερβολική πρόσληψη σαχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες.

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.




ygeiamou.gr

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ..¨Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ..ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

 













Αστειευομενος ο Θεοφιλος ρωτα τον καλο του φιλο, που μολις πεταξε μιαν ανοησια : Μηπως παιρνεις  ληγμενα φαρμακα. 

Απορια : Ληγουν τα φαρμακα..

Τι σημαίνει αραγε η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω σε καθε  κουτί φαρμάκου.. 

Η απάντηση στο ερώτημα μοιάζει ιδιαίτερα εύκολη , η πράξη δείχνει ότι δεν είναι. Οι περισσοτεροι απ εμας, και ένα σημαντικό μέρος των επαγγελματιών υγείας, φοβαμαι  πως έχουν στρεβλή εικόνα για την έννοια της ημερομηνίας λήξης των φαρμάκων, τον τρόπο καθορισμού της, και την πρακτική της σημασία.

Οι βιομηχανιες φαρμάκων υποχρεούνται να αναγράφουν ημερομηνία λήξης στην συσκευασία όλων των προϊόντων ανεξαιρέτως.


Επίσης, λόγω ενδεχόμενων ευθυνών, ποτέ ένας κατασκευαστής δεν θα συστήσει χρήση του προϊόντος του πέρα της  ημερομηνίας λήξης η οποια

δεν ορίζεται αυθαίρετα. 

Βασίζεται στη μελέτη σταθερότητας του προϊόντος εντός της αρχικής του συσκευασίας, που είναι περίπλοκη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την προσομοίωση της φυσιολογικής φθοράς των φαρμάκων μέσω της επιτάχυνσής της υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες και στη συνέχεια αναγωγής των αποτελεσμάτων στο βάθος του χρόνου. 

Αυτό που ουσιαστικά μας λέει ο κατασκευαστής με την ημερομηνία είναι πως εγγυάται την πλήρη σταθερότητα του φαρμάκου τουλάχιστον μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία.

Σ’ αυτό το σημείο τα πράγματα αρχίζουν να αποκτούν ενδιαφέρον.







Το 1986 το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και ο FDA συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του προγράμματος  SLEP  


( αρχικά των λέξεων Shelf life Extension Program, δηλαδή πρόγραμμα επέκτασης της ημερομηνίας λήξης)2


σκοπός του οποίου ήταν ο καθορισμός της πραγματικής διάρκειας ζωής των φαρμάκων, κυρίως για λόγους οικονομίας: 


ο αμερικανικός στρατός στόκαρε τεράστιες ποσότητες φαρμάκων για τις ανάγκες του προσωπικού του 

στις βάσεις του ανά τον κόσμο, 

και η απόρριψή τους σύμφωνα

με τις ημερομηνίες λήξης είχε 

ως συνέπεια οικονομική επιβάρυνση τεραστίων διαστάσεων για την αντικατάστασή τους.







Στα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν το 20063, βρέθηκε ότι οι 2650 από τις 3005 παρτίδες 122 διαφορετικών φαρμακευτικών προϊόντων, ποσοστό περίπου 88%, ήταν σταθερές για μέσο διάστημα 

66 μηνών μετά την ημερομηνία 

λήξης τους. 

Από αυτές, 312 (περίπου 12%) παρέμειναν αναλλοίωτες για περισσότερα από 4 χρόνια 

μετά την λήξη τους. 

Ως κριτήρια απώλειας σταθερότητας χρησιμοποιήθηκαν η περιεκτικότητα σε δραστική ουσία, 

το pH, η περιεκτικότητα σε υγρασία, η εμφάνιση αλλά και η ύπαρξη προϊόντων διάσπασης. 

Σημαντικό εύρημα ήταν ότι, από το 12% των παρτίδων που απέτυχαν στον έλεγχο σταθερότητας, 

κανένα δείγμα δεν εμφανίστηκε εντός του πρώτου χρόνου από το πέρας της ημερομηνίας λήξης. 


Το ερώτημα της σταθερότητας των τυπικά ληγμένων φαρμακευτικών προϊόντων έχει εξεταστεί και από άλλους. 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 20124, ο Lee Cantrell και οι συνάδελφοί του εξέτασαν την περιεκτικότητα σε δραστικό συστατικό 8 φαρμακευτικών προϊόντων που περιείχαν 15 διαφορετικές δραστικές ουσίες, 

για τα οποία είχαν παρέλθει 

18 έως 40 χρόνια (!) 

από την ημερομηνία λήξης τους. 

Τα αποτελέσματα είναι,  ενδιαφέροντα: 


Για τα 12 από τα 15 δραστικά συστατικά,  η περιεκτικότητα σε δραστική ουσία ήταν πάνω από το όριο του 90% της αναγραφόμενης


Μόνον η ασπιρίνη και η φαινακετίνη απέτυχαν, με την πρώτη μάλιστα να ανιχνεύεται σε ποσότητα κάτω από 5% της αναγραφόμενης. 


Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τη σύγκριση της μετρούμενης με την αναγραφόμενη ποσότητα.





Το πρώτο πράγμα, φυσικά, που κάνει εντύπωση είναι ότι αρκετά φάρμακα έχουν περιεκτικότητα 

σε δραστική ουσία μεγαλύτερη της αναγραφόμενης,δείχνοντας τη διαφορά στις διαδικασίες παραγωγής αλλά και ελέγχου φαρμακευτικών προϊόντων πριν 30-40 χρόνια.


Παρόλα αυτά, αυτή η αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα στο χρόνο δεν ισχύει για όλα τα φάρμακα. 


Συνήθως, τα φάρμακα που βρίσκονται με τη μορφή διαλύματος είναι περισσότερο επιρρεπή στη φθορά. 

Για τα στυλό αδρεναλίνης μάλιστα, ενός κρίσιμου φαρμάκου για την αντιμετώπιση του αναφυλακτικού σοκ, βρέθηκε ότι η περιεκτικότητα στην ουσία μειώνεται διαρκώς και αναλογικά με τους μήνες που περνούν από την ημερομηνία λήξης5.



Ανακεφαλαιώνοντας μπορούμε να πούμε τα εξής:


  • Για τη συντριπτική πλειονότητα των φαρμάκων και ιδιαιτέρως των στερεών φαρμακευτικών μορφών, ισχύει ότι παραμένουν σταθερά και κατάλληλα για χρήση αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία λήξης τους.
  • Δεν μπορεί να υπάρξει επίσημη σύσταση για την καταλληλότητα η μη ενός ληγμένου φαρμακευτικού προϊόντος, γιατί αυτή καθορίζεται πρώτα και κύρια από τις συνθήκες αποθήκευσης 
  • Αν δεν υπάρχει καμία εναλλακτική και ο ασθενής πρέπει οπωσδήποτε να λάβει φάρμακο, τότε είναι προτιμότερο να γίνει χρήση ληγμένου φαρμάκου (που όμως δεν έχει εμφανή σημάδια αλλοίωσης) από το να μην γίνει καθόλου.
  • Αν το φάρμακο είναι κρίσιμο στην αντιμετώπιση χρόνιων νόσων με μεγάλη ευαισθησία στα θεραπευτικά του επίπεδα (όπως, για παράδειγμα, τα περισσότερα αντιεπιληπτικά φάρμακα) ή προορίζεται ως “διασώστης” σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις (για παράδειγμα, ένεση αδρεναλίνης ή εισπνεόμενο σκεύασμα σαλβουταμόλης), τότε πρέπει ο ενδιαφερόμενος να φροντίζει για την προμήθεια νέων φαρμάκων με την λήξη των παλιών.
  • Τέλος, χωρίς να αποτελεί αυτό επίσημη σύσταση, για φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση ενοχλητικών συμπτωμάτων και όχι απειλητικών καταστάσεων για τη ζωή, όπως για παράδειγμα τα παυσίπονα, αν δεν υπάρχει εναλλακτική, τότε δεν χάθηκε και ο κόσμος αν γίνει χρήση αυτών.










  1. Drugs Past Their Expiration Date. JAMA. 2016;315(5):510.
  2. Khan S, Kona R, Faustino P, Gupta A, Taylor J, Porter D et al. United States Food and Drug Administration and Department of Defense Shelf-Life Extension Program of Pharmaceutical Products: Progress and Promise. Journal of Pharmaceutical Sciences. 2014;103(5):1331-1336.
  3. Lyon R, Taylor J, Porter D, Prasanna H, Hussain A. Stability profiles of drug products extended beyond labeled expiration dates. Journal of Pharmaceutical Sciences. 2006;95(7):1549-1560.
  4. Cantrell L, Suchard J, Wu A, Gerona R. Stability of Active Ingredients in Long-Expired Prescription Medications. Arch Intern Med. 2012;172(21):1685.
  5. Simons F, Gu X, Simons K. Outdated EpiPen and EpiPen Jr autoinjectors: Past their prime?. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2000;105(5):1025-1030.   

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ..






Αποφεύγετε τους υδατάνθρακες  διότι πιστεύετε ότι είναι υπεύθυνοι για όλα τα κακά της διατροφής;

Η δρ. Christine Nguyen, οικογενειακή γιατρός στην Mayo Clinic, λέει ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες κακοί και πως υπάρχουν πολλές τροφές με καλούς υδατάνθρακες.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως  τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι απαραίτητα , βοηθώντας την πέψη, μειώνοντας τηχοληστερόλη και τον κίνδυνο ασθενειών.

Όσον αφορά τις επιλογές , μπορεί να υπάρχουν πολλά να διαλέξετε. Απλά να επιλέξετε προσεκτικά:

Ιδανικά, πρέπει να διαλέγουμε οχι επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή  τους λεγόμενους λευκούς υδατάνθρακες.


Οι υδατάνθρακες εξ αλλου είναι πηγή ενέργειας, αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι. Οι απλοί , που βρίσκονται σε εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ με ζάχαρη, για παράδειγμα, θεωρούνται κακοί υδατάνθρακες, επειδή μπορούν να οδηγήσουν σε γρήγορες αυξήσεις του ζαχάρου στο αίμα και παρέχουν κενές θερμίδες.

Οι σύνθετοι τωρα , που βρίσκονται στα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, θεωρούνται καλοί και είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιεινή διατροφή.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως  περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, που μπορεί να μην λαμβάνουμε από άλλες πηγές. 

Μπορούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του γεύματός μας, για να το κάνουν χορταστικό και θρεπτικό

Επιλέξετε καλούς υδατάνθρακες στη θέση των επεξεργασμένων. Δοκιμάστε τροφές με φυτικές ίνες, όπως η κινόα,  μπρόκολο,  καρότα και  φρέσκα φρούτα, όπως μήλα 

Οι φυτικές ίνες είναι ωφέλιμες όχι μόνο για την υγεία του εντέρου, αλλά και για τη   χοληστερόλης, την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών, τη βελτίωση των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.



ΠΗΓΗ: www.onmed.gr