Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

ΣΟΥΣΙ..ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΤΡΩΝΕ..

 







Κάτι σαν «ρώσικη ρουλέτα» με την κατάσταση της υγείας του οργανισμού μας παίζουμε κάθε φορά που καταναλώνουμε το γνωστό μας και πολύ δημοφιλές και στη χώρα μας σούσι

Κι ομως τα ωμά θαλασσινά με τα οποία παρασκευάζεται,  μπορεί να έχουν προσβληθεί από το παράσιτο anisakis, καθώς αυτό αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη κατάσταση… 

Το ερώτημα το οποίο τίθεται κάθε φορά κατά την οποία καταναλώνουμε σούσι είναι ποια, ακριβώς, θα είναι η αντίδραση του οργανισμού μας στην κατάποση του παρασίτου anisakis



Οι κίνδυνοι του σούσι: 

Το παράσιτο anisakis και το σπάνιο περιστατικό που αποκαλύπτεται

Πρόσφατοκρούσμα δηλητηρίασης από anisakis, μετά από κατανάλωση σούσι,  αφορούσε έναν 22χρονο νέο στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι το μοναδικό καταγεγραμμένο κρούσμα anisakis . 

Τουλάχιστον ένα ακόμη περιστατικό ανισάκις είχε καταγραφεί το 2024 στην Ελλάδα.

22χρονος νέος ένιωσε έντονη αδιαθεσία, αμέσως μετά από την κατανάλωση σούσι, με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». 

Στο νοσοκομείο οι γιατροί προχώρησαν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και η αρχική εκτίμησή τους ήταν ότι πρόκειται για πιθανή νεοπλασία, με αποτέλεσμα ο νεαρός να οδηγηθεί εσπευσμένως στο χειρουργείο για περαιτέρω διερεύνηση.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όμως, οι χειρουργοί διαπίστωσαν, με μεγάλη έκπληξη, ότι ο 22χρονος είχε μολυνθεί από το εντερικό παράσιτο ανισάκις, το οποίο εντοπίζεται σε ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα ψάρια. Η χειρουργική επέμβαση έλαβε πανηγυρικό τέλος και ο 22χρονος υπεβλήθη σε φαρμακευτική αγωγή με ισχυρά αντιβιοτικά.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μόλυνση, γνωστή ως 

ανισακίαση ή ανισακίδωση, 

μπορεί να προκαλέσει έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, διάρροια και έμετο, οδηγώντας συχνά ακόμη και σε σοβαρή κλινική εικόνα. 

Ουδείς  γνωρίζει εκ των προτέρων εάν θα είναι ο… νικητής σ αυτό το είδος της «ρώσικης ρουλέτας» με την κατάσταση της υγείας του οργανισμού του.

Η κατάποση ανισάκις δεν είναι σπάνια, η ανισακίαση είναι σπάνια

«η κατάποση προνυμφών του παράσιτου Anisakis συμβαίνει αρκετά συχνά, αλλά σπάνια προκαλεί εμφανή νόσο. 

Οι περισσότερες προνύμφες σκοτώνονται από το οξύ του στομάχου ή περνούν από το πεπτικό σύστημα χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα. 

Μόνον ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που τις καταπίνουν εμφανίζει τελικά γαστρεντερική λοίμωξη ή αλλεργικές αντιδράσεις».

Τα περιστατικά κλινικής ανισακίασης δηλαδή έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα ή αλλεργικές αντιδράσεις– αναφέρονται κυρίως σε χώρες με υψηλή κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων θαλασσινών, όπως η Ιαπωνία και η Ισπανία. 

«Ακόμη και εκεί, όμως, τα περιστατικά που τελικά διαγιγνώσκονται είναι πολύ λιγότερα από τις πραγματικές εκθέσεις», 

«Οι σοβαρές επιπλοκές, όπως διάτρηση του εντέρου ή σχηματισμός κοκκιωμάτων, είναι πολύ σπάνιες. 

Η υποδιάγνωση της ανισακίασης οφείλεται επίσης στο ότι τα συμπτώματα συχνά μοιάζουν με άλλες καταστάσεις και πολλοί γιατροί δεν την υποψιάζονται εύκολα.

 Παρ’ όλα αυτά, η γενική εικόνα στη βιβλιογραφία είναι ότι η νόσος παραμένει σχετικά σπάνια σε σχέση με την αυξημένη συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι καταπίνουν τις εν λόγω προνύμφες»...

Δεν είναι μόνον το anisakis…

Τέλος, υπάρχουν και άλλες αιτίες για τις οποίες η κατανάλωση σούσι μπορεί να προκαλέσει μία ανεπιθύμητη όσο και επικίνδυνη αντίδραση του οργανισμού, και μάλιστα πολύ πιο συχνά σε σχέση με την πολύ σπάνια αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στο παράσιτο anisakis .

Για παράδειγμα, η λιστερίωση είναι επίσης πολύ πιθανόν να προκληθεί από σούσι. Προκαλείται από τα βακτηριδια λιστέρια, που βρίσκονται στα ωμά θαλασσινά, στα καπνιστά ψάρια και σε άλλους τύπους ωμών τροφών, όπως τα λαχανικά και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά . Η μόλυνση προκαλεί ήπιες ασθένειες, με πυρετό και συμπτώματα διάρροιας, αλλά μπορεί να προκαλέσει και μηνιγγίτιδα, εάν μολύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, σε πιο ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού.

Ακόμη, η σαλμονέλα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τροφικής δηλητηρίασης. 

Μπορεί να προκληθεί από διάφορα τρόφιμα, αλλά το σούσι και τα καπνιστά θαλασσινά αποτελούν τον υψηλότερο κίνδυνο, επειδή αυτό, το σούσι δηλαδή, περιέχει ωμά ψάρια και φύκια. 

Τα συμπτώματα της νόσου, που περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, διάρροια και πυρετό, μπορεί να εμφανιστούν εντός έξι ωρών ή ακόμη και έως και έξι ημερών από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Τα συμπτώματα υποχωρούν εντός επτά ημερών για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες για άλλους...



Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025

ΠΑΠΡΙΚΑ..

 








Η πάπρικα είναι ένα απ τα καθημερινά μπαχαρικά με μια  συναρπαστική ιστορία. 

Φτιαγμένη από αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές ή πιπεριές τσίλι, διατίθεται σε μια ποικιλία γεύσεων - από γλυκιά ουγγρική πάπρικα μέχρι καπνιστή ισπανική πιμεντόν, ακόμη και πικάντικα μείγματα. 

Παρά την κοινή της παρουσία στις κουζίνες, πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι στην πραγματικότητα φτιάχνεται από πιπεριές.

Ένα αστείο παράδειγμα προέρχεται από την πεθερά μου, της οποίας η φίλη χρησιμοποιούσε πάπρικα για δεκαετίες χωρίς να συνειδητοποιεί την προέλευσή της. 

Όταν την ανακάλυψε, οι δυο τους πέρασαν το απόγευμα γελώντας και ανταλλάσσοντας ιστορίες με άλλα μπαχαρικά, δείχνοντας ότι ακόμη και τα γνωστά συστατικά μπορούν να κρύβουν μικρές εκπλήξεις.

Πέρα από το χρώμα και τη γεύση της, η πάπρικα είναι γεμάτη οφέλη για την υγεία. 

Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η καψανθίνη και τα καροτενοειδή, τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζουν τη γήρανση των κυττάρων. 

Είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης C, βοηθώντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του δέρματος. 

Οι πιο πικάντικες ποικιλίες περιέχουν καψαϊκίνη, γνωστή για τις φυσικές αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Επιπλέον, οι ενώσεις της πάπρικας μπορούν να υποστηρίξουν την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία της καρδιάς, καθιστώντας την μια φιλική προς την καρδιά προσθήκη στα γεύματά σας. 

Οι χρήσεις της πάπρικας είναι ευέλικτες. 

Προσθέτει ζεστασιά σε σούπες, ψητά λαχανικά, στιφάδο, ακόμη και σε ομελέτα.

Η καπνιστή πάπρικα φέρνει ένα βαθύ, πλούσιο άρωμα, ενώ οι πιο χοντροκομμένες γκουρμέ ποικιλίες περιλαμβάνουν κομμάτια φλούδας πιπεριού για επιπλέον υφή. Ορισμένες παραδοσιακές συνταγές συνδυάζουν ακόμη και πολλαπλούς τύπους πάπρικας για μια ισορροπημένη γεύση. 

Είτε πασπαλισμένη σε αυγά, ανακατεμένη σε στιφάδο είτε χρησιμοποιηθεί σε μείγμα μπαχαρικών, η πάπρικα προσθέτει περισσότερα από χρώμα - φέρνει ιστορία, γεύση και οφέλη για την υγεία



ΦΛΕΓΜΟΝΗ..ΚΑΙ ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ

 






Η φλεγμονή εχει το προσωπο του Ιανου...δεν είναι πάντα κάτι κακό· βασικα είναι ο τρόπος του σώματος να προστατεύεται. 

Όταν όμως μένει για καιρό, κουράζει τον οργανισμό και επηρεάζει την καθημερινότητα μας . 

Με μικρές, απλές συνήθειες μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα να λειτουργεί ισορροπημένα. 

Δεν χρειάζονται ακραίες δίαιτες  εξαντλητικά προγράμματα.

Αρκουν καθαρές τροφές, λίγο κίνηση, νερό, ύπνος και στιγμές χαλάρωσης. Ο συνδυασμός αυτών των πρακτικών μειώνει την ένταση , φέρνει ενέργεια και βοηθά το ανοσοποιητικό να λειτουργεί πιο σωστά. 

Μικρές πράξεις, μεγάλα οφέλη — καθημερινά.

Ο οργανισμός 

χρειάζεται τη φλεγμονή 

για να αντιμετωπίσει λοιμώξεις και να επουλώσει ιστούς, όταν όμως η φλεγμονή διαρκεί , το ανοσοποιητικό  αρχίζει να επιτίθεται σε υγιή όργανα και ιστούς. 

Αυτό  οδηγει σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο, αρθρίτιδα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Υπάρχουν τρόποι να την περιορίσετε.

Κοιμηθείτε καλά

Όταν δεν ξεκουράζεστε επαρκώς, τα επίπεδα φλεγμονής  αυξάνονται. Στόχος οι 7 έως 9 ώρες ύπνου , με έμφαση τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα. 

Πηγαίνετε για ύπνο και  ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, 

Απομακρύνετε τις οθόνες αρκετή ώρα πριν ξαπλώσετε και φροντίστε το υπνοδωμάτιο να είναι δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο.


Κάντε έναν περίπατο


Μόλις 20 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως ένας γρήγορος περίπατος , αρκούν για να ενεργοποιηθεί μια αντιφλεγμονώδης αντίδραση στο σώμα. 

Οι οδηγίες υγείας προτείνουν 30 λεπτά περπατημα την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα. 

Επιλέξτε τα σωστά μπαχαρικά

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο, η κανέλα, το κύμινο και το τζίντζερ μπορούν να επιβραδύνουν τις διεργασίες που προκαλούν φλεγμονή.


Τρώτε πράσινα λαχανικά

Το μπρόκολο,  το σπανάκι και τα λάχανα περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά. 

Κοψτε μια κι εξω το αλκοόλ

αυξάνει τα επίπεδα τοξινών και προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να βλάψει ιστούς και όργανα. 


Χάστε βάρος, εάν χρειάζεται

Αν έχετε μερικά παραπανίσια κιλά, η απώλειά τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, ενώ, αντίθετα, το υπερβολικό βάρος μπορεί να την επιδεινώσει. 

Γι’ αυτό η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές παθήσεις. 


Βελτιώστε τη διατροφή σας


Τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα κόκκινα κρέατα και τα τηγανητά αυξάνουν τη φλεγμονή. 

Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ψάρια που συμβάλλουν στη μείωσή της. Εντάξτε στο καθημερινό σας μενού τρόφιμα όπως ντομάτες, αμύγδαλα, καρύδια, φακές και σολομό.

Η μείωση της φλεγμονής δεν είναι μια δύσκολη ή περίπλοκη διαδικασία. Είναι αποτέλεσμα μικρών, καθημερινών κινήσεων που δίνουν σταδιακά πιο καθαρή ενέργεια, καλύτερη διάθεση και μια αίσθηση ότι το σώμα «δουλεύει» πιο αρμονικά. 

Η αλλαγή δεν έρχεται από τη μία στιγμή στην άλλη· χτίζεται, όπως χτίζεται και η υγεία. 



ΠΙΚΡΕΣ,,ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΕΛΕΣ

 










Η πικρίλα στη φρέσκια ελιά οφείλεται στην ελευρωπαΐνη, μια φυσική φαινολική ουσία που υπάρχει στον καρπό 

Η ελευρωπαΐνη αφαιρείται με το ξεπίκρισμα (μούλιασμα, άλμη ), γι’ αυτό και οι φρέσκες, ελιές είναι ιδιαίτερα πικρές.

Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Η ελευρωπαΐνη προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτικό στρες και έχει αντιφλεγμονώδη δραση.  Υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα

Φαίνεται να συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης και στη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας.

Αντιμικροβιακή και αντιϊκή δράση

Η ελευρωπαΐνη  εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Υποστήριξη ανοσοποιητικού

Η αντιοξειδωτική της δράση ενισχύει συνολικά την άμυνα του οργανισμού.

Μεταβολικά οφέλη




Συμβάλλει στον καλύτερο 

γλυκαιμικό έλεγχο και στην αντιφλεγμονώδη λειτουργία

κάτι που έχει ενδιαφέρον για άτομα με προδιάθεση στο διαβήτη.

Δυσπεψία και στομαχικές ενοχλήσεις

Σε μεγάλες ποσότητες.

 Μπορεί να προκαλέσουν στομαχικό βάρος ή ήπια γαστρεντερική ενόχληση.

Υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ουσίες

Παρότι ωφέλιμες, σε υπερβολή μπορεί να προκαλέσουν ναυτία ή πονοκέφαλο σε ευαίσθητα άτομα.

Υπερκατανάλωση άλμης (αν δεν έχουν ξεπικριστεί σωστά)

Αν οι ελιές βρίσκονται σε έντονα αλατισμένη άλμη, μπορεί να αυξηθεί η πρόσληψη νατρίου, κάτι επιβαρυντικό για υπερτασικούς.

Πιθανή παρουσία φυσικών πικρών ενώσεων που είναι δύσπεπτες

Οι πολύ άγουρες ή εντελώς φρέσκες (ωμές) ελιές είναι γενικά μη βρώσιμες χωρίς επεξεργασία, λόγω υψηλής πικρότητας.

Είναι ασφαλές να φάμε φρέσκια πικρή ελιά...

Μικρή ποσότητα είναι γενικά ακίνδυνη.

Η υπερβολή μπορεί να φέρει δυσφορία ή γαστρεντερικες ενοχλησεις.

Συνήθως καταναλώνονται μόνο μετά το ξεπίκρισμα, γιατί ωμές είναι υπερβολικά πικρές και δύσπεπτες.

Πώς μειώνεται η πικρίλα με φυσικό τρόπο

Μούλιασμα σε νερό για αρκετές μέρες (αλλαγή νερού συχνά).

Τοποθέτηση σε άλμη (παραδοσιακός τρόπος).

Σπάσιμο/χάραγμα του καρπού πριν το μούλιασμα.

Ζύμωση σε άλμη (αναπτύσσονται ευεργετικά βακτηριδια)





ΕΛΙΕΣ ΜΙΑ ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ..


 









Οι ελιές εχουν την τιμητικη τους Νοεμβριο Δεκεμβριο. 

Δεν ξεχναμε πως είναι πηγή ζωής. 

Γεματες αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά, 

Πόσες ελιές πρέπει να τρώμε καθημερινά για καλή υγεία 

3-4 ελιές τη μέρα αλλα και  3 κουταλιές της σούπας ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύουν  απ τον καρκίνο.


Όπως φαινεται μία πολυφαινόλη που περιέχει η ελιά, η υδροξυτυροσόλη, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.

Συγκεκριμένα, στοχεύει στα καρκινικά ερυθρολευχαιμικά κύτταρα Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού αίματος.

Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η  μεσογειακή διατροφή παρέχει 10-20 mg φαινολών. 

Αν υποθέσουμε ότι απορροφώνται επαρκώς, τότε το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα θα είναι επαρκές.

Η υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και στο κρητικό δίκταμο, τη λεβάντα, τη λουίζα, τα σταφύλια, τα χαρούπια και την αγριομυρτιά, ενώ η αντικαρκινική δράση της είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των αποδείξεων που υπάρχουν.

Οι ποικιλίες των επιτραπέζιων ελιών είναι πολλές και όλες έχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα:

Ασβέστιο: 

Βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των μυών, καθώς και στις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Νάτριο: 

Οι ελιές συσκευάζονται συνήθως σε άλμη, γι’ αυτό περιέχουν νάτριο.

Χαλκός: 

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Βιτ Ε: αντιοξειδωτικό που υπάρχει στις περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης με πολλά λιπαρά.

Σίδηρος: 

Απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.

Λιπαρά

Οι ελιές αποτελούνται κατά 11-15% από λιπαρά. 

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι ελαϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ με πολλά οφέλη για την υγεία.

Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι υδατάνθρακες που βρίσκονται στις ελιές προέρχονται από τις φυτικές ίνες, οι οποίες αποτελούν πυλώνα της υγιεινής διατροφής.


Περιορίζουν τις αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, ως εναλλακτική λύση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Είναι πολύ καλή πηγή Βιτ Ε.

Δρουν ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα.

Μειώνουν τις επιπτώσεις των εκφυλιστικών ασθενειών, Alzheimer, καλοήθεις και κακοήθεις όγκους, συμπεριλαμβανομένης και της φλεβίτιδας.

Βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων κατά των ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Προστατεύουν από την αναιμία (έλλειψη σιδήρου).

Ενισχύουν τη γονιμότητα και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά κατά την διάρκεια του οξειδωτικού στρες και των χρόνιων ιικών ασθενειών.

Είναι θρεπτικές και πλούσιες σε περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φώσφορος και ιώδιο.





Παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και αμινοξέα.

Περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την προστασία της καρδιάς.

Περιέχουν πολυφαινόλες, μια φυσική χημική ουσία που μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Έτσι, με την κατανάλωση ελιών καθημερινά,  βελτιωνει την μνήμη μέχρι και 25%.





Μόνον ένα φλιτζάνι ελιές είναι μια σπουδαία πηγή σιδήρου (4,4 mg).

Η κατανάλωση ελιών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων κατά 20%, δεδομένου ότι περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο κρατά το δέρμα απαλό και υγιές.

Με την κατανάλωση μόλις 10 ελιών πριν από το γεύμα, μπορείτε να μειώσετε την όρεξή σας έως και 20%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στις ελιές επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και ενισχύουν την χολοκυστοκινίνη, μια ορμόνη που στέλνει μηνύματα πληρότητας στον εγκέφαλο.

Επίσης βοηθούν το σώμα σας για να αυξήσει την παραγωγή αδιπονεκτίνης, μιας χημικής ουσίας που καίει το λίπος για έως και πέντε ώρες μετά την κατανάλωση.

Οι ελιές είναι πλούσιες σε ωφέλιμα λιπαρά αλλά και  αλάτι, επομένως   προσέχουμε ποιες και πως τις καταναλώνουμε

Εγω τις αγοραζω απ τη λαϊκη και τις ετοιμαζω μονος  μου. 10-20 κιλα καθε χρονο. Τις αφηνω στο νερο 15 μερες   και μετα για αλλες 15 μερες σε χονδρο αλατι. 

Μετα σε σακουλακια και καταψυξη. Ετσι εχω φρεσκες ελιες ολο το χρονο. 



Εννοειται πικρες.

Αν αγαπάτε τις ελιές, έχετε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα για την υγεία σας. 















Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025

ΚΑΡΥΔΙΑ..ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ

 










Τα καρύδια ειναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ξηρών καρπών στη χώρα μας.

Τα καρύδια αποτελούν μια θερμιδογόνα και παρεξηγημένη τροφή, και κρύβουν ένα τεράστιο διατροφικό θησαυρό.

Είναι μια πρωτεϊνική τροφή.
Περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε, φυτικές ίνες, καθώς και ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια, έχει βρεθεί να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών , μνήμη-συγκέντρωση-μάθηση.

Επιπλέον, έχει βρεθεί να έχουν θετική επίδραση στη διάθεση σε ό,τι αφορά τον ψυχισμό, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης αλλά και μορφών ψυχώσεως όπως διπολικής διαταραχής.
Το Ελληνικό καρύδι παράγεται με φυσικούς τρόπους.
Η συγκομιδή γίνεται τέλη Σεπτεμβρίου, διαρκεί 15 μέρες ακολουθεί μετά τη συγκομιδή η πλύση με καθαρό νερό και η ξήρανση στον ήλιο χωρίς χημικούς τρόπους, και έτσι μένουν όλα τα θρεπτικά του.

Οι καρυδιές ζούνε πολλά έτη και το ύψος τους ανάλογα με το είδος μπορεί να φτάσει από 30 έως και τα 60 μέτρα σπανιότερα.
Ποιες είναι οι διατροφικές ιδιότητες των καρυδιών;

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ενέργεια περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά μέταλλα, και βιταμίνες που προάγουν την υγεία του οργανισμού.
Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ΄ ό,τι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί.

Το αποτέλεσμα της τακτικής κατανάλωσης των λιπαρών αυτών είναι η μειωση της LDL χοληστερόλης και η αύξηση της HDL χοληστερόλης.

Γενικότερα τα ω3 λιπαρά οξέα, ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και επιπρόσθετα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Το καρυδέλαιο , θωρακιζει τα αιμοφόρα αγγεία μέσα μόλις τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή του.
τα έλαια του καρυδιού μπορούν να ενισχύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών περίπου 40-50 γρ./ημ., ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών , εμφραγμάτων καθώς και την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη και περιορίζει την απώλεια οστικής μάζας.
Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται στα καρύδια, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των λειτουργιών του εγκεφάλου, μνήμη-συγκέντρωση-ικανότητα μάθησης.
Επιπλέον, έχουν θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης αλλά και μορφών σοβαρότερων ψυχώσεων όπως της διπολικής διαταραχής.
Τα καρύδια περιέχουν αργινίνη η οποία χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για την παραγωγή νιτρικού οξέος.
Το νιτρικό βοηθά στην διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών.

Η υψηλή κατανάλωση ζωικών λιπών, διακόπτει την παραγωγή του νιτρικού από το ενδοθήλιο των αρτηριών.




Τα καρύδια μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη 2.
Ειδικότερα, η κατανάλωση καρυδιών μία έως τρεις φορές το μήνα μειώνει τον κίνδυνο κατά 4%, μια φορά την εβδομάδα κατά 13% και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά 25%.

Ο διαβήτης 2 χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της.
Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση όπως:
μελατονίνη, ελαγικό οξύ, βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες.
Τα παραπάνω συστατικά εμφανίζουν προστατευτική δράση κατά του
καρκίνου, γήρανσης, εμφάνισης φλεγμονών και τέλος ψυχιατρικών διαταραχών.
Ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού, είναι οι κακοήθεις νόσοι στις οποίες μελετήθηκαν περισσότερο, οι αντικαρκινικές ιδιότητες των καρυδιών.
Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ποσοτήτων, της τάξης των 84 γραμμαρίων κάθε μέρα, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη.

Στον καρκίνο του μαστού, οι περισσότερες έρευνες έγιναν σε πειραματόζωα και έδειξαν αντικαρκινική δράση των καρυδιών.
Τα καρύδια εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα Βιταμίνης Ε, με σημαντικό ρόλο στη προστασία των κυττάρων και σημαντική δράση κατά των ελευθέρων ριζών.
Λειτουργεί ως ένας φυσικός αναστολέας της καταστροφής των κυττάρων προστατεύοντας τους ιστούς από τη διάσπαση τους.

Η βιταμίνη Ε, πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο σε διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως αυτή του γήρατος και του καρκίνου του προστάτη, αν και νεότερες έρευνες έδειξαν πως η βιταμίνη Ε μπορεί να αποτελέσει και αιτία για την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου.

Επίσης παρέχουν στον οργανισμό αξιόλογα ποσά ιχνοστοιχείων ασβέστιο, χρώμιο, μαγνησιο, φωσφόρο, καλιο, σεληνιο ψευδαργυρο και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας καλύτερο ύπνο.
Αν τρώει κανείς
δύο χούφτες καρύδια τη μέρα για μερικές εβδομάδες,
μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματός του.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ωφέλιμη δράση των καρυδιών οφείλεται κυρίως στα λιπαρά οξέα που περιέχουν και βοηθάνε στην καλύτερη ανάπτυξη του σπέρματος.
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από καρδιοπάθειες-διαβήτη και καρκίνο, μας δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και μας βοηθάνε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος.
Πόσα καρύδια μπορώ να καταναλώσω την ημέρα;
Τα καρύδια πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή καθώς η μερίδα
(που αντιστοιχεί σε 28g καρυδιών περίπου ή 7 καρύδια)

αποδίδει στον οργανισμό μας 185Kcal. Έτσι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά την κατανάλωση του και να μην ξεφεύγουμε από τη μία μερίδα ή 7 καρύδια ημερησίως, και πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Φυλάσσετέ τα σε μέρος ξηρό και δροσερό. Ακόμη καλύτερα διατηρείτε τα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο.
Το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση.
Τα λιπαρά τους πρέπει να αντικαθιστούν τα λιπαρά ζωικής προέλευσης, διαφορετικά επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες, σύμφωνα με το medlabgr.
Τρόποι να εισάγουμε τα καρύδια στη διατροφή μας

Καταναλώστε ως επιδόρπιο καρύδια με μέλι και γιαούρτι .
Προσθέστε καρύδια στη σαλάτα σας.
Φτιάξτε φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα εποχής και καρύδια.
Βάλτε καρύδια σε σπιτικά κέικ ή μπισκότα και καταναλώστε τα ως σνακ.
θωρακίστε τον οργανισμό σας με τους ωφέλιμους καρπούς της φύσης καταναλώνοντας όχι περισσότερο από 40-60 γρ./ημέρα