Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΟΜΠΗΙΑ..2000 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

 


Αποτέλεσμα εικόνας για μερες πομπηιας




Πλημμυρες αλλα και σεισμοι σ ολον τον Πλανητη. Αφωνοι μπροστα στους δεκτες μας αναρωτιομαστε τι  φταιει. Καποιοι μιλουν για την..κλιματικη αλλαγη. Αλλοι ψιθυριζουν οτι φταιει ο..βλαδιμηρος..Καποιοι ψαγμενοι μιλουν για οργη του Θεου. Ομως ο Θεος ξερουμε δεν οργιζεται ουτε τιμωρει. Τοτε τι φταιει ..






Πριν 2000 χρονια Η Πομπηία στην Ιταλια είχε πληθυσμό 20.000-30.000 

Διασημη στην εποχη της, για τα ελευθεριαζοντα ηθη της.

Ενας ανθρωπος, ο Διοικητης, ηταν ο απολυτος αρχων.

Η διαφθορα βασιλευε, αλλα το στοιχειο εκεινο που την εκανε ξεχωριστη, ηταν τα πορνεια της οπου κανεις ευρισκε καθε ειδους σεξουαλικη αποκλιση.

Δεν εφτανε αυτο, αλλα ολος ο κοσμος της ηταν περηφανος για την Πολη του.

Το 62 μ.Χ. έγινε σφοδρότατος  σεισμός, που τη συντάραξε. 

Ηταν το προμήνυμα, ενα ειδος προειδοποιησης  μια και τα ηθη ειχαν φτασει σε απροχωρητο σημειο, κι οι ανθρωποι, πλουσιοι και φτωχοι, ζουσαν βουτηγμενοι στην ακολασια.

Το περιθωριο ¨μετανοιας¨ ηταν μακρυ, 12 χρονια.

Ομως οι ανθρωποι δυσκολα αφηνουν τις συνηθειες τους 

Στις 14 Αυγούστου του 79 μ.Χ., εγινε μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου. 

Ακολουθησε ένα τεράστιο κύμα  στάχτης  που έθαψε κυριολεκτικα για πάντα, μέσα σε λίγες ώρες τη ρωμαϊκή πόλη.



Αποτέλεσμα εικόνας για μερες πομπηιας




Στην αρχή σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο από στάχτη, η οποία σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου.Ύστερα από το σύννεφο της στάχτης, κατέκλυσε την πόλη μία καταιγίδα από  ηφαιστειακά αναβλήματα. 

Ενα ταχύτατο ρεύμα θερμού αερίου και πυροκλαστικών υλικών κυρίως ηφαιστειακά αναβλήματα, όπως ηφαιστειακή τέφρα και κίσσηρι δηλαδη ελαφρόπετρα , που την σκέπασαν σε ύψος τουλάχιστον τριών μέτρων, πάνω δε σ’ αυτα , επικάθησε νέο στρώμα από στάχτη και πέτρες, ώστε η σημερινή επίχωση φτάνει τα 6-7 μέτρα.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.000 άτομα τάφηκαν ζωντανά και πέθαναν έτσι από ασφυξία. Λες και η ¨Φυση¨, λεμε τωρα,θελησε να κρατησει απειραχτους ανθρωπους κι αντικειμενα, για να  διδαξει τους επερχομενους, τί σημαινει να παραβιαζεις Πνευματικους Νομους. 

Οι συγχρονες  ανασκαφές ,ανεδειξαν την Πομπηία ζωντανή στα μάτια μας, αποκαλύπτοντας  λεπτομέρειες  καθημερινότητας  των κατοίκων της.

Διασώθηκαν, προστατευμένες απ’ τη φθορά του χρόνου όλες οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους, η αγορά, οι πολυάριθμοι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, οι αψίδες, οι κρήνες, τα καταστήματα, τα ιδιωτικά σπίτια.

Διασώθηκαν και λεπτομέρειες που μας δείχνουν τον ξαφνικό θάνατο της πόλης, από την καθημερινή  ζωή που διακόπηκε απότομα. 

Άνθρωποι που έτρωγαν ξαπλωμένοι στα ανάκλιντρα, άνθρωποι που πνίγηκαν απ’ τις αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν απ’ το φριχτό θάνατο.

Στα τραπέζια των πανδοχείων βρέθηκαν παρατημένα τα κύπελλα και τα πιάτα, σ’ ένα δωμάτιο βρέθηκαν τα σώματα επτά παιδιών που ο θάνατος τα είχε προλάβει ενώ έπαιζαν.

Η τελευταία αναστήλωση – αποκατάσταση έχει να κάνει με ένα αρχαί οοίκο ανοχής  τον οποίο επισκέπτονταν οι επιφανείς επιχειρηματίες της εποχής, έμποροι, εύποροι γενικά και πολιτικοί άνδρες.





Ο εν λόγω οίκος ανοχής βρισκόταν πλαισιωμένος από άλλα σπίτια που πρόσφεραν πληρωμένο έρωτα και εντός τους, στεγάζονταν  όργια και ποικίλες ερωτικές περιπτύξεις με εκδιδόμενες γυναίκες. 

Παρότι το εν λόγω πορνείο δεν ήταν ούτε το πλέον πολυτελές, ούτε το πιο σημαντικό κτίριο της αρχαίας Πομπηίας, είναι σήμερα ο χώρος τον οποίο επισκέπτονται περισσότερο οι τουρίστες μετά την πλήρη αναστήλωση του φέτος.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως στον οίκο ανοχής,  δεν εκδίδονταν μόνο γυναίκες αλλά και άνδρες.  Επίσης, εντός του πωλούνταν σκλάβοι.

Τα ψηφιδωτά αποκαταστάθηκαν και παρουσιάστηκαν  από την καθηγήτρια Kelly Olson του Western University.

Η καθηγήτρια μάλιστα έκανε λόγο για το πόσο ανοιχτή σεξουαλικότητα είχαν οι άνθρωποι της Πομπηίας.

Οι παντρεμένοι άνδρες μπορούσαν να κοιμηθούν σε αυτόν τον χώρο με όποιον ήθελαν. Όρος ήταν να μην πηγαίνουν με τη γυναίκα κάποιου άλλου, δήλωσε η Olson στο CBC.

Δειτε το βιντεο που ακολουθει, και περιγραφει την καταστροφη της Πομπηϊας με εντυπωσιακο τροπο, που βαζει σε σκεψεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου